Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές και την αξιολόγηση των Οργανισμών των ΑΕΙ

Δημοσίευση: 11/08/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika Fm  και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Καλαρρύτη, σε ερώτηση για τους αιώνιους φοιτητές είπε τα εξής:
Α.Σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά από πολλά χρόνια προειδοποιήσεων και καθυστερήσεων, θα εφαρμόσουμε, αυτό που ο Νόμος ορίζει, στις 31 Αυγούστου, ότι δηλαδή, όσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εν προκειμένω 11 χρόνια στα μέγιστα της καθυστέρησης, όσοι έχουν ξεπεράσει αυτά τα έντεκα χρόνια διαγράφονται. Και αν κάνουμε μία επισκόπηση των αριθμών που δίνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τότε φτάνουμε στον αριθμό των 180.000. και λέω περίπου γιατί δεν μας έχουν φέρει όλα τα Ιδρύματα της χώρας τους αριθμούς τους, σε συνεργασία με τα Συντονιστικά τους Όργανα, περιμένουμε τους τελικούς αριθμούς αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα. Έχουν γίνει αυτοί οι υπολογισμοί  και καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Αυγούστου. 2014. Και πάντα αναφερόμαστε στους λιμνάζοντες. Να μην γίνεται η σύγχυση εκεί με τους παρόντες φοιτητές όπου εκεί ισχύει ο αριθμός 4 +ν και 5+ν.  Άρα έχουμε το Νόμο για τους παρόντες φοιτητές να τα ρυθμίζει αυτά, να προβλέπει τη διακοπή της φοίτησης για διάφορους λόγους και όλα αυτά να τα περνάει στους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και πολύ σωστά, όμως αυτοί οι Οργανισμοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο, αξιολογούνται ως την 1η Νοεμβρίου του 2014 και μετά θα ακολουθήσουν την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Δηλαδή η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στα Ιδρύματα αργεί. Συνεπώς, μέχρι τότε, ισχύει απευθείας η Νομοθεσία και η Νομοθεσία σε σχέση με τους λιμνάζοντες -και όχι με τους παρόντες φοιτητές - ορίζει αυτά με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.  
Β.Θέλω να αναφέρω εδώ ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που χαρακτηρίζονται από μία απροθυμία συμμετοχής και γι αυτό όταν γίνεται διάλογος με  κοινωνική ευαισθησία, αυτή η κοινωνική ευαισθησία διακρίνει και εμάς. Ωστόσο όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ και δεν θέλουν να το συνεχίσουν είναι πολύ μεγάλο λάθος να τους κρατάμε εγγεγραμμένους για πολλούς λόγους. Λένε συνήθως σε πολλά από τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο Υπουργείο ότι αυτό δεν προσθέτει κόστος στο Πανεπιστήμιο γιατί δεν έχουν πάσο ή γιατί δεν υπάρχουν επιδόματα κτλ. Θα σας δώσω δύο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν ισχύουν. Μπορεί να μην έχουν οικονομικό κόστος αλλά έχουν γραφειοκρατικό κόστος, δεύτερον, με την ύπαρξη των λιμναζόντων δεν δίνεται σημασία στον κύκλο σπουδών, είναι αδιάφορος ο κύκλος σπουδών, και τρίτον και πιο σημαντικό δίνονται λανθασμένα στοιχεία για τα στατιστικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όσον αφορά το φοιτητικό τους δυναμικό και από αυτό το λάθος, απορρέουν άλλα λάθη, ο αριθμός των διδασκόντων, ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού, της χρηματοδότησης  άρα δεν είναι σωστό να έχουμε κάλπικα στοιχεία, πρέπει να έχουμε τα σωστά στοιχεία».
Γ.Σε ερώτηση για το αν υπάρχει μέσος όρος ετών των λιμναζόντων ο Υπουργός απάντησε:
« Δεν μπορώ να βγάλω (μέσον όρο) διότι τα στοιχεία δεν τα έχουμε εμείς, τα έχουν τα Ιδρύματα, σε μας αποστέλλονται μέσω του Συντονιστικού τους Οργάνου συγκεντρωτικοί  αριθμοί. Όμως έχουμε λιμνάζοντες φοιτητές ακόμα και από την δεκαετία του 50». 
Δ.Στην ερώτηση για ενδεχόμενη  διαφωνία  των Πρυτάνεων Ο κ Λοβέρδος απάντησε:
«Τα Συντονιστικά Όργανα των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΤΕΙ είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο. Δεν έχω εκτιμήσει αυτό που με ρωτάτε γιατί στις τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος συμφωνούμε δηλαδή για ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε την A ή την Β τακτική και δεν έχω ακούσει από κάποιο Ίδρυμα ότι δεν θα την εφαρμόσει». 
Ε.Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται κάτι ειδικότερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα Πανεπιστήμια ο Υπουργός απάντησε ότι ο διάλογος σχετίζεται με το παρόν για τους φοιτητές που τώρα σπουδάζουν υπάρχει μια πρόταση που ακούστηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων το συν 2 που δίνεται στους άλλους φοιτητές να γίνει πιο ευρύ Δεν αφορά τους λιμνάζοντες η συζήτηση ατόμων με αναπηρία και είναι ένα μέτρο που ακούγεται λογικό. Παρακαλέσαμε να δούμε την πρόταση τον Σεπτέμβριο στο συνάδελφο πρώην Υφυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου. Ένα άτομο με μόνιμα προβλήματα που επιφέρουν οι αναπηρίες πρέπει να δείχνουμε περισσότερη ανοχή. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που συζητείται χωρίς να έχουμε κατασταλάξει.Ο Νόμος προειδοποίησε από το 2007 και  με σαφείς ημερομηνίες το 2011 δόθηκαν εξτρα εξεταστικές περίοδοι η συζήτηση έχει τελειώσει. Για τους μερικής φοίτησης που εργάζονται δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη. Για τους παρόντες φοιτητές ο νόμος προβλέπει  και τη διακοπή αν υπάρχουν θέματα αναπηρίας, εργασίας ή υγείας.
Z.Σε ερώτηση ακροατών για την εξεταστική ο Υπουργός απάντησε:
«Κανονικά, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόβλημα με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια που εμφανίζεται να έχει διαστάσεις μη επιλύσιμες. Για τα υπόλοιπα έχουμε κοινούς στόχους. Διαφωνούν για τη χρηματοδότηση, και έχουν απόλυτο δίκιο, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή, απελευθερώσαμε τις ερευνητικές διαδικασίες από τα δεσμά του Δημοσίου και το εκτίμησαν αυτό, μόλις διαβάσουμε την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ, αν τα πράγματα είναι καλά θα απελευθερώσουμε και τα Μεταπτυχιακά, δεν θα χρειάζεται το Υπουργείο να εγκρίνει τα Μεταπτυχιακά Τμήματα, θα προχωρούν μόνοι τους στην διαδικασία. Αυτό το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αυτή την στιγμή είναι το πρόβλημα των μετεγγραφών. Όπου τον Μάιο του 2014 χορηγήθηκε δικαίωμα μετεγγραφής και που εμείς δεν μπορούσαμε να το αλλάξουμε μετά τις Εκλογές, γιατί ο Νομοθέτης θα καθίστατο κομπογιαννίτης και πάμε τώρα να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα όπου αν το δικαίωμα μετεγγραφής για τα μεγάλα Πανεπιστήμια αντιστοιχεί σε μεγάλο αριθμό φοιτητών, ερημώνονται τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και  δημιουργείται το αδιαχώρητο στα Κεντρικά, με την έννοια ότι οι άνθρωποι μας παραπονιούνται τι θα κάνουν και εμείς προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, είμαστε σε διαβούλευση. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω δημόσια γι αυτό, πρέπει να το συζητήσω πρώτα με την Κυβέρνηση και τις Αρχές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η δική μου λογική λέει ότι κάθε εβδομάδα πρέπει να μιλάς με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια και κάθε μέρα με τους καθηγητές.  Πρόκειται για ένα πολύ κακοπληρωμένο σώμα, από τα 800 ευρώ του Αναπληρωτή και τα 600 του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού με οργανική θέση, μέχρι τα 1000 ευρώ του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να τους ακούς. Δεν υπάρχουν περιθώρια αυταρχισμού δεν υπάρχει περιθώριο για δήθεν μεταρρυθμιστές που ό,τι ονειρεύονται τη νύχτα θέλουν το πρωί που ξυπνάνε να το κάνουν πράξη, με σκοπό όχι το να βοηθήσουν την Εκπαίδευση αλλά τον εαυτό τους συνδέοντας το όνομά τους με έναν Νόμο κ.ο.κ. δεν είναι τέτοια περίπτωση, θα συνεχίσω με διάλογο και σας ξαναλέω ότι το μόνο πράγμα που μας προβληματίζει είναι οι Μετεγγραφές.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
H. Για την αξιολόγηση ο υπουργός απάντησε: « Υπάρχουν δύο αξιολόγησης η μία από την ΑΔΙΠ Αρχή Διασφάλιση Ποιότητας και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο συντάχθηκε από τον Πρόεδρο κ. Κουφουδάκη και κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη την περασμένη εβδομάδα και θα συζητηθεί στις 27 Αυγούστου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Υπάρχει μια δεύτερη αξιολόγηση που αφορά τις διοικητικές ανάγκες Οκτώ Πανεπιστημίων που έχουν διαθεσίμους υπαλλήλους και κατατέθηκε τρεις μέρες νωρίτερα από τον χρόνο που είχαμε προβλέψει, την 1η Αυγούστου. Και το λέω για όσους υποστήριζαν ότι πετούσα τη μπάλα στην κερκίδα ζητώντας μια ακυρωτική αναβολή. Κατατέθηκε και αυτή. Δεν θέλαμε να την ανοίξουμε στο Υπουργείο, επειδή ήμασταν πολύ μακριά από τους αξιολογητές οι οποίοι προέκυψαν  από διαγωνιστική διαδικασία του ΕΣΠΑ. Αυτή η επιτροπή κατέθεσε το πόρισμά της  και συζητείται την ίδια μέρα στη Βουλή. Από το πόρισμά αυτό θα προκύψει αν θα υπάρξουν απολύσεις στα οκτώ αυτά Πανεπιστήμια ή όχι. Δυνητικά το ενδεχόμενο απόλυσης αφορά 500 άτομα που είναι διαθέσιμοι σήμερα και είτε θα επανατοποθετηθούν είτε όχι και γι΄αυτούς θα ξαναγίνει έγκυρος ο διάλογος των ημερών ανάληψης εκ μέρους μου της ευθύνης του ΥΠΑΙΘ. Αναφέρομαι στα όσα είχαν συζητηθεί στις 9, 10 και 11 Ιουνίου».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ