ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε με τον Γ. Μπουτάρη για προπτυχιακά για αλλοδαπούς

Δημοσίευση: 22/08/2014
Λοβέρδος Μπουτάρης
Alt Text: 
Λοβέρδος Μπουτάρης
Title Text: 
Λοβέρδος Μπουτάρης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων για ξένους φοιτητές στις φιλοσοφικές σχολές και η κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών, που έχει αποφασίσει να ιδρύσει η Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
    Ο υπουργός Παιδείας   δήλωσε ότι:
Α. Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται από χίλιες πλευρές, τώρα που είμαστε εμείς εδώ,  δίπλα συνεδριάζουμε με τις φιλοσοφικές σχολές, όπου η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, για  κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα , που απευθύνεται σε ξένους  φοιτητές μόνο, που θα διδάσκεται στην αγγλική, από όλες τις φιλοσοφικές της χώρας, με δίδακτρα βέβαια για τους ξένους. Αυτό είναι μια κατάκτηση και λύνουμε νομικά, ουσιαστικά και οικονομικά προβλήματα, για αυτό το πρόγραμμα που ξεκινάει το καλοκαίρι του 2015.

Β.Φυσικά θα συζητήσουμε ζητήματα και συζητάμε ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και ειδικές προτάσεις του δημάρχου και κάτι κοινό την καλή γνώμη που έχουμε για την ίδρυση αυτού του προσανατολισμού  των θεολογικών σπουδών ως προς τη μουσουλμανική κατεύθυνση στη Θεολογική  σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης όπου μόνη της και κατά την έννοια των αρμοδιοτήτων που έχει την αποφάσισε. Αυτό, το  επιδοκίμασαν και οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και το επιδοκιμάζουμε και εμείς, δεν έχουμε αρμοδιότητες εμείς να αποφασίζουμε για το αν θα γίνει ή όχι , αλλά αφού κυριαρχικά εκείνοι οι καθηγητές  το αποφάσισαν στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια που μαζί με την ψήφιση σε λίγες μέρες από τη Βουλή του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώνει τη δικαιοκρατική κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τη Θρησκευτική ελευθερία».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Αυτό που είναι ένα πραγματικά ευχάριστο νέο είναι η δημιουργία προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά και ότι μόνο έτσι τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν μια εξωστρέφεια , μία διεθνή εικόνα , μια ικανότητα. Υπογραμμίζω ότι έχουμε πολλούς φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες και όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο να σπουδάσουν. Έτσι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα σε όλα,  αλλά και ιδιαίτερα στις φιλοσοφικές σχολές , να αποκτήσει μια ικανότητα για τις ανθρωπιστικές σπουδές, να μαζεύει παιδιά από όλο τον κόσμο. Για να γίνει πρέπει να υπάρξουνε τα ξενόγλωσσα τμήματα. Από την άλλη πλευρά η ίδρυση, η υποστήριξη δηλαδή του τμήματος των μουσουλμανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , που είναι απόφαση της ίδιας της Θεολογικής σχολής έχει την αμέριστη στήριξη όπως ακούσατε και του Υπουργού και φυσικά και του δήμου. Ο δήμος θέλω να το τονίσω αυτό νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ότι γίνεται στην πόλη, αυτή είναι η έννοια του δήμου. Δεν κάνει ο ίδιος πράγματα αλλά μπορεί να παρέμβει. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η στο Μακεδονίας έδρα ισλαμικών σπουδών , επανιδρύεται πάλι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση της συγκλήτου έδρα εβραϊκών σπουδών, με την ίδρυση των ισλαμικών σπουδών όχι μόνο τιμάται αλλά επιβεβαιώνεται και το πολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Είναι από τις μοναδικές περιουσίες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεν θέλω να πω κάτι, έχουμε και παλαιότερα συνεργαστεί με τον Υπουργό ξέρω τη δυναμικότητά του  και υπολογίζω ότι θα τον έχουμε βοηθό σε ότι συμβαίνει στην πόλη».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.