ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ: Να εξαιρεθούν από τις απολύσεις οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 13/11/2012

άλλους φορείς κοινής ωφελείας (φορείς κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία, Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού).
Επιπρόσθετα, η Πρυτανεία του Παν. Αιγαίου ζητά από την Πολιτεία, «να παύσει η εφαρμογή οριζόντιων και δίχως μελέτη μέτρων που οδηγούν στην διάλυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αυτού του βασικού πόλου παιδείας και ανάπτυξης κάθε χώρας».

Ανακοίνωση Πρυτανικής Αρχής Πανεπιστημίου Αιγαίου
για την
«Ενδεχόμενη Κατάργηση διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ στα Πανεπιστήμια ως εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»

Η Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου ως προς τον ψηφισθέντα και δημοσιευθέντα νόμο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», δηλώνει επειγόντως τα ακόλουθα:
Ο εν λόγω νόμος περιέχει σειρά διατάξεων που θέτουν εν κινδύνω τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μια από αυτές τις διατάξεις περιέχεται στην Παράγραφο Ζ: Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και συγκεκριμένα στο σημείο Ζ.4. «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ», § 1, διάταξη που αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) φορέων του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, η οποία δεδομένου ότι είναι εσκεμμένα ασαφής, εφόσον εφαρμοστεί στα Πανεπιστήμια, θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην πλήρη αδυναμία και διακοπή λειτουργίας τους, καθώς και σε προφανείς αδικίες μεταξύ ομάδων διοικητικών υπαλλήλων με παρόμοια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. Οι συνέπειες αυτές θα είναι άμεσες για τα σχετικά νεότερα (τριακονταετίας) περιφερειακά και ακριτικά Πανεπιστήμια που στελεχώνονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από υπαλλήλους με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το διοικητικό του προσωπικό συνίσταται κατά 72 % από ΙΔΑΧ, όλες δε αυτές οι θέσεις έχουν εγκριθεί από το Α.Σ.Ε.Π. Γνωστοποιούμε παράλληλα ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί, εδώ και αρκετά χρόνια, με διαρκή και υπερβολικό φόρτο εργασίας των διοικητικών του υπαλλήλων. Συνολικά, εργάζονται λιγότεροι από 300 διοικητικοί υπάλληλοι υποστηρίζοντας σε καθημερινή βάση 14.000 άτομα (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, φοιτητές, ερευνητές).
Παρότι η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κινητοποιήθηκε αμέσως, μετά τη αρχική δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, για την εξαίρεση των ΑΕΙ από την συγκεκριμένη διάταξη, τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας και τα δημοκρατικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, όσο και προς τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η επείγουσα διαδικασία ψήφισής του στη Βουλή δεν επέτρεψε τη σχετική συζήτηση.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εξαιρέσει ρητά, έγκυρα και πλήρως τα Πανεπιστήμια, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, όπως έχει ήδη γίνει για άλλους φορείς κοινής ωφελείας (φορείς κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία, Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού). Ας εκφραστεί με σαφήνεια από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η σημασία που έχει το ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της και δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοί του να τίθενται διαρκώς σε ανασφάλεια ως προς τα στοιχειώδη επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Επιπρόσθετα, ζητούμε από την Πολιτεία, να παύσει η εφαρμογή οριζόντιων και δίχως μελέτη μέτρων που οδηγούν στην διάλυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αυτού του βασικού πόλου παιδείας και ανάπτυξης κάθε χώρας.

Μυτιλήνη, 13 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ