Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά η πολιτική του υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση: 06/08/2014
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Alt Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Title Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία με ακαδημαϊκούς όρους θα αποτελέσει την αυτονόητη κινητήρια συνιστώσα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγείρει και πάλι ουσιαστικό ζήτημα, αναφορικά με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας των δυο μέτρων και σταθμών απέναντι στα Πανεπιστήμια.
1.     Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήδη από το 2007, άρχισε να διεκδικεί την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ώστε αυτή να αποτελέσει θεσμική στέγη τριών ήδη λειτουργούντων Τμημάτων Μηχανικών: του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά και παράγουν αποφοίτους πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ενώ διαθέτουν υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και προϋπολογισμό λειτουργίας. Η Πολυτεχνική Σχολή (School of Engineering) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρά την απόφαση του ΣΑΠΕ τον Ιούνιο του 2009 για την ίδρυσή της όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα Τμήματα Μηχανικών των προηγμένων Πανεπιστημίων (Dept. of Engineering), ακυρώθηκε χωρίς καμία ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική, αναπτυξιακή ή άλλη αιτιολόγηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» και παρά το γεγονός ότι η αυτονόητη, θεσμικής φύσεως, απόφαση ίδρυσής της δεν θα επέφερε κανένα ουσιαστικό κόστος, αφού αφορούσε την ένταξη, σε Σχολή, τριών Τμημάτων επί μακρόν λειτουργούντων!
2.     Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε και το ιδρυμένο με ΦΕΚ, από το 2008, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παρόμοιο Τμήμα ιδρύθηκε το 2008 και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς): αναίτια καταργήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», ενώ διέθετε υποδομές, προσωπικό και δέσμευση προϋπολογισμού.
3.     Οι πρόσφατες εξωτερικές αξιολογήσεις, στο πλαίσιο όσων όριζε η Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ανέδειξαν, τόσο την υψηλή ποιότητα και το εξαιρετικό ακαδημαϊκό έργο των τριών Τμημάτων Μηχανικών, όσο και την ανάγκη ενίσχυσης των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σημειώνεται ιδιαίτερα, στο πλαίσιο των εκθέσεων εξωτερικής αξιολόγησης, η υψηλότατη απασχολησιμότητα των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4.     Με βάση τα παραπάνω, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν έκφραση πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών, η οποία, όπως σημειώνεται και σε αναλύσεις έμπειρων δημοσιογράφων του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ (Μάρνυ Παπαματθαίου, Βήμα της Κυριακής στις 3.8.2014: «Πως φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα»  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=620464) και Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή στις 29.7.2014: «Αντιδράσεις για τη νέα Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα»http://www.kathimerini.gr/777995/article/epikairothta/politikh/antidrase...) ασκείται, κατά καιρούς συστηματικά, από το Υπουργείο Παιδείας.
5.     Για όλα τα παραπάνω και θέτοντας ως πρόταγμα την ακαδημαϊκή προστασία των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μη λήψη αυτονόητων θεσμικών αποφάσεων εκ μέρους της Πολιτείας, χωρίς να προκύπτει κόστος από αυτές, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αναγκαστεί από τον προηγούμενο χρόνο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας και την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και την επανίδρυση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λειτουργία τους, ενώ δεν απαιτείται πρόσθετος προϋπολογισμός ή νέες υποδομές.
Ας αναλογιστεί η Πολιτεία εάν η αδικία απέναντι σε ένα ακαδημαϊκά μαχόμενο, υπερήφανο, πολυνησιωτικό, περιφερειακό Πανεπιστήμιο, με εξαιρετικές και πολύ συχνά κορυφαίες ακαδημαϊκές επιδόσεις, μπορεί να συνεχιστεί και ας αναλάβει έκαστος τις πολιτικές και θεσμικές ευθύνες που του αναλογούν.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συνέπεια στην αποστολή τους και ως εκφραστής του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με λογισμό και με όνειρο, για την αναπτυξιακή προοπτική του ιδρύματος και θα διεκδικούν με όλα τα νόμιμα μέσα το δικαίωμα στην ακαδημαϊκά ορθολογική, εξωστρεφή και διεθνοποιημένη ανάπτυξή του, για τη διασφάλιση των όρων λειτουργίας ενός ανοιχτού περιβάλλοντος υψηλής ποιότητας σπουδών και έρευνας, για την παιδεία και τη γνώση, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Μυτιλήνη, 6.8.2014
Καθηγητής Πάρις Τσάρτας        Καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου     Εκλεγείς Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ