ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών

Δημοσίευση: 24/03/2009Ρεπορτάζ:esos.gresos_1

Στη διάρκεια Πανηγυρικής Συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ώρα 7 μ.μ, στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας, θα μιλήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, με θέμα:

Δημητρίου Βυζάντιου : «Η Βαβυλωνία» (1836).

Μία κωμωδία με αφορμή τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Θα ακολουθήσει η απονομή βραβείου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου για το καλύτερο έργο θεολογικού περιεχομένου που έχει εκδοθεί την τελευταία πενταετία, στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Κλεόπα Στρογγύλη για το βιβλίο του:« Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Σχολή (1894-1908).

Η εσωσχολική και εξωσχολική δράση επί τη βάσει ανέκδοτων αρχειακών πηγών» (Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, Αθήνα 2008).

Πρόκειται για σοβαρή μελέτη που βασίζεται σε ανέκδοτες αρχειακές πηγές της περιόδου 1894-1908, κατά την οποία ο άγιος Νεκτάριος διετέλεσε διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Το κείμενο είναι επιστημονικό και γλαφυρό, τεκμηριωμένο με πλούσιες υποσημειώσεις και λεπτομερή ανάλυση όλων των πτυχών της ζωής του βιογραφούμενου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, συμπληρώνεται δε από παραρτήματα με συνεντεύξεις συγχρόνων προσώπων της εποχής εκείνης, φωτοστατική αναπαραγωγή πρωτοτύπων επιστολών του Νεκταρίου και πλήρες ευρετήριο.

Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική συμβολή στην εκκλησιαστική ιστορία των νεωτέρων χρόνων και τη βιογραφία των μορφών οι οποίες σφράγισαν την εκκλησιαστική παιδεία και ζωή της νεώτερης Ελλάδας, καθώς και την ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία προσέφερε τόσα πολλά στην παιδεία του Γένους.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί το Αριστείο Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών απονεμόμενο σε Έλληνα επιστήμονα εγκατεστημένο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο οποίος, παράλληλα προς το σύνολο του προγενέστερου έργου του, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, με έργο που συντελέσθηκε την τελευταία τετραετία, στην πρόοδο της ελληνικής επιστήμης. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ή προτάσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009. Το Αριστείο θα απονεμηθεί κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του Μαρτίου 2010.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ