Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 11/10/2011

και ηθικής χρεωκοπίας είναι να προτείνει λύσεις που βασίζονται στη λογική και τη νέα αντίληψη για το Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ της Νέας κοινωνίας. Αυτής που θα έχει πραγματική συνοχή, θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας και θα είναι ανεκτική σε όλες τις απόψεις και ιδέες. Την κοινωνία των ίσων δυνατοτήτων στους πολίτες της.

 

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, πιστεύει στο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσα από μια άλλη Ανώτατη Εκπαίδευση. Πιστεύει, ακράδαντα, στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων Καθηγητών και Φοιτητών που βρίσκονται εντός των ΑΕΙ. Πιστεύει στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την πραγματική έρευνα. Πιστεύει στην ανάγκη της γνώσης και την απαίτηση της εργασίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους χιλιάδες ανένταχτους φοιτητές. Την ανάγκη κι απαίτηση των φοιτητών για:

 

 • Ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία
 • Εξωστρέφεια της Ανώτατης Εκπαίδευσης
 • Σύνδεση της Εκπαίδευσης με την ελληνική παραγωγή
 • Εξάλειψη φαινομένων συντεχνιασμού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς και συναλλαγής
 • Στήριξη της καινοτομίας χωρίς τη σημερινή γραφειοκρατία
 • Ίσες δυνατότητες σπουδών χωρίς ταξικούς φραγμούς

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαίο οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις να υπερβούν τους εαυτούς τους. Να σπάσουν εσωτερικά κατεστημένα δεκαετιών που τις έχουν καταστήσει απολιθωμένους μηχανισμούς εκτός εκπαιδευτικής λογικής και διαδικασίας. Πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων διεκδικώντας την υλοποίηση των θέσεων τους, μέσα από ανοιχτές σχολές, συνεισφέροντας έτσι στη δημοκρατική και ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Η προβληματική αυτή κατάσταση, όσον αφορά τη λειτουργία των δύο κορυφαίων οργάνων του Φοιτητικού Κινήματος (ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ) μπορεί και πρέπει να λυθεί με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια. Το προβληματικό συγκεντρωτικό σύστημα της δεκαετίας του ‘70 που ισχύει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δώσει τη θέση του στην περιφερειακή συγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΑΣΠ ΤΕΙ προτείνει:

 • Πρωτοβάθμια όργανα: Διατήρηση των Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων με ενιαίο αριθμό 9 ή 11 μελών σε όλους τους συλλόγους και αντιστοιχία συλλόγων με σχολές.
 • Δευτεροβάθμια όργανα: Δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Φοιτητών, που εκλέγονται απευθείας από τους φοιτητές μέσω των φοιτητικών εκλογών.
 • Τριτοβάθμιο όργανο: Το σύνολο των εκλεγμένων μελών όλων των Περιφερειακών Συμβουλίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα απαρτίζουν την Ενιαία Βουλή των Φοιτητών και Σπουδαστών, αντίστοιχα, που με τη σειρά τους θα εκλέγουν 11μελείς Γραμματείες και τους Προέδρους τους, και οι οποίες  θα ευθύνονται για το συντονισμό των δράσεων και τη διασύνδεση των Συλλόγων σε όλη τη χώρα, καθώς και την δημιουργία τομέων δράσης πάνω σε ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα δύο όργανα θα εκλέγονται κάθε δύο χρόνια, όπως και τα Δ.Σ. των Φοιτητικών Συλλόγων και τα Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς έτσι το Φοιτητικό Κίνημα θα απεμπλακεί από συντεχνιακές λογικές.
 • Πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών σε κάθε Σύλλογο από δικαστικούς αντιπροσώπους.
 • Καθιέρωση αδιάβλητου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ανά Σύλλογο, παράλληλα με την ψηφοφορία σε κάλπη.

Η Π.Α.Σ.Π. ΤΕΙ, καλεί τις υπόλοιπες Φοιτητικές Παρατάξεις, τους ανένταχτους φοιτητές σε προγραμματισμό εκδηλώσεων, ανοιχτών συζητήσεων, για έναν εκτενή κι ουσιαστικό διάλογο εντός των ανοιχτών σχολών για το νέο Φοιτητικό Κίνημα. Μόνο έτσι το Ελληνικό Φοιτητικό Κίνημα μέσω της ESU στην οποία πρέπει, επιτέλους, να συμμετάσχει ισότιμα με τα υπόλοιπα Φοιτητικά Κινήματα των χωρών της Ε.Ε. θα μπορέσει να εκφράσει δυναμικά ρηξικέλευθες απόψεις, θέσεις και προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ευρωπαϊκή Νεολαία.

Μόνο έτσι η Πολιτεία θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως ισότιμους συνομιλητές.

Για την ΠΑΣΠ ΤΕΙ

Ο Γραμματέας

Αλέξανδρος Π. Θεοδωράκος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.