Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Ανακοινώσεις για μισθολόγιο, φαινόμενα βίας και ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 13/10/2011

Χτεσινά δημοσιεύματα αναγκάζουν το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ να επαναλάβει πως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ήδη συνεισφέρει στις δημοσιονομικές προσαρμογές πριν αυτές ξεκινήσουν, καθώς (σε αντίθεση με τους άλλους δημόσιους λειτουργούς) το μισθολόγιό μας δεν έχει αναπροσαρμοστεί τα 7 τελευταία χρόνια και αμειβόμαστε με βάση το μισθολόγιο του 2004 [βλ. www.posdep.gr > Έρευνες-Μελέτες > Μεταβολές στο ειδικό μισθολόγιο] ενώ την τελευταία διετία από το επίπεδο αυτό των αμοιβών έχουμε επιπλέον χάσει πάνω από 25% των καθαρών αποδοχών τους. Κατά το 2010, μεταξύ των ειδικών μισθολογίων, μόνο για τα μέλη ΔΕΠ η μισθολογική δαπάνη ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2006, και κάθε περαιτέρω περιστολή της είναι αδιανόητη.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται σε περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων (που συνιστούν το 45% των καθαρών αποδοχών) για τα οποία ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, καθώς αποτελούν αμοιβή για ουσιώδεις πλευρές της εργασίας μας, προκαλούν τον θυμό και την απόγνωση και μας οδηγούν στο να δηλώσουμε πως αν αυτό επιχειρηθεί, θα συναντήσει την καθολική και έντονη αντίδρασή μας. Μια τέτοια πολιτική απόφαση θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που καλούνται να προσφέρουν το επιστημονικό τους έργο για την ανάπτυξη της χώρας.

Η ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση που έχει ήδη, ζητήσει, με τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας το συντομότερο. 

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ

Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα γεγονότα, όπως

ü  την τοιχοκόλληση σε κτήρια της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης, ανυπόγραφων αφισών, με τίτλο και περιεχόμενο που εκφράζει ευθεία επίθεση και απειλές απέναντι σε διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι υπέγραψαν στη διαδικτυακή σελίδα «Ανοιχτά Πανεπιστήμια» και

ü  την προσπάθεια φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο (10ωρη ομηρεία μελών ΔΕΠ) την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος

 δηλώνει πως η υπεράσπιση της ουσιαστικής έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου, δηλαδή της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, είναι όσο ποτέ αναγκαία.

Η βία, ο στιγματισμός και ο εκβιασμός μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι συμπτώματα παρακμής, τα οποία τροφοδοτούνται από την αδιέξοδη τακτική των καταλήψεων. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν και οι υποκινητές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η επαναφορά της πλήρους ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου, που δοκιμάζεται σήμερα.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ο νέος νόμος και η θεαματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία αρκετών Α.Ε.Ι, τα Πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, συνεχίζοντας το έργο τους στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλογισθεί τις ευθύνες της μετά την επιλογή της να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου νόμου χωρίς να εξασφαλίσει την ευρεία συναίνεση των πανεπιστημιακών. Η δυστοκία στην εξεύρεση συναδέλφων διατεθειμένων να στελεχώσουν τις πενταμελείς εφορευτικές επιτροπές για την οργάνωση της εκλογής των μελών του Συμβουλίου επιβεβαιώνει το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί ως προς την αποδοχή του νέου νόμου. Το γεγονός ότι η υπουργός έχει ήδη προ μερικών ημερών προχωρήσει σε τροπολογίες στη Βουλή καταδεικνύει την προχειρότητα στη σύνταξή του.

Καλούμε το Υπουργείο να πάρει σοβαρά υπόψη του τις επισημάνσεις μας και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές με βάση τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ το συντομότερο. Η λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ δεν είναι το να συγκεντρώνεται όλη η εξουσία στην Υπουργό, όπως κάνουν οι πρόσφατες τροπολογίες, αλλά το να αυτοδιοικούνται τα ΑΕΙ και να λογοδοτούν στην κοινωνία.

Ως Δημόσιοι Λειτουργοί της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης ζητάμε από την πολιτική ηγεσία:

  • να πάψει να επιρρίπτει τα λάθη της και τις ευθύνες της στους άλλους, αναζητώντας άλλοθι για τη δική της ανικανότητα
  • να πάψει να απειλεί  με αντίποινα τα Πανεπιστήμια για «μη εφαρμογή των νόμων», όταν η ίδια νομοθετεί πάνω σε «γκρίζες ζώνες»
  • να σταματήσει την υπονόμευση του έργου και του κύρους των ΑΕΙ προς τη κοινωνία, με τις γνωστές κατηγορίες για «συντεχνιασμό
  • να στηρίξει με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο τα ΑΕΙ (χρηματοδότηση, προσωπικό) στην λειτουργία τους προς όφελος της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς.

Τέλος, το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ απευθύνει έκκληση σε κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας για σύνεση, διαλλακτικότητα, διάθεση για συνεργασία και διάλογο τόσο μεταξύ μας μέσα στην κοινότητα όσο και με όλους εκείνους τους φορείς της Πολιτείας και της κοινωνίας, με τους οποίους επιβάλλεται να έχουμε συνεργασία και να προχωρούμε σε συνέργειες, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που μας απασχολούν. Καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσουν τα γεγονότα βίας τα οποία υποσκάπτουν ουσιαστικά τα θεμέλια του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

 

Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ έχει και παλιότερα τοποθετηθεί σχετικά με την ασφάλεια και την ευπρέπεια των χώρων του κέντρου της Αθήνας και κατά συνέπεια και των ΑΕΙ που βρίσκονται εκεί.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ιδρύθηκε το 1837, τα Προπύλαιά του κοσμούν το κέντρο της πρωτεύουσας, και θα έπρεπε να απολαμβάνουν τη φροντίδα όλων των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της πολιτείας. Στην πράξη ωστόσο, και για σειρά ετών, δεν έχουν τη φροντίδα που τους αρμόζει.

Μόλις αφαιρέθηκαν τα αντίσκηνα που είχαν στηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο από μετανάστες που ζητούσαν πολιτικό άσυλο, έδωσαν τη θέση τους σε χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών! Παρά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών, το φαινόμενο αυτό διατηρήθηκε μέχρι χτες το πρωί, που η κατάσταση δημοσιοποιήθηκε στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που στην προσπάθειά της να απαξιώσει τα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς δαιμονοποίησε την έννοια του ασύλου και σήμερα αρνείται να στηρίξει τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών που ζητούν βοήθεια από την πολιτεία! Τώρα που δεν υπάρχει το πρόσχημα του ασύλου, γιατί δεν φροντίζει η συντεταγμένη πολιτεία να επιβάλει το Νόμο για τους γύρω από το πανεπιστήμιο χώρους και αφήνει να καταρρέει το κέντρο της πόλης μαζί με την οικονομία;

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού πρέπει είναι άμεση και η επίλυσή του να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.