ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΟΣΔΕΠ-ΟΣΕΠ-ΕΕΕ: Απάντηση στον υπ. Παιδείας για το μισθολογικό των πανεπιστημιακών

Δημοσίευση: 14/10/2012

υπερέβη ακόμα και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη που δήλωνε (δηλώσεις στη Βουλή τον Φεβρουάριο 2012) ότι η περικοπή στο μισθό των πανεπιστημιακών ανέρχεται στο 13,5%. Και οι δύο συνειδητά αποφεύγουν να αναφερθούν στις μειώσεις που έχουν δεχθεί οι ετήσιες καθαρές αποδοχές μας. Γιατί θα πρέπει στις προαναφερθείσες περικοπές να προσθέσουν την πλήρη εξαφάνιση όλων των δώρων (άλλο ένα 7 με 8%), την αύξηση της φορολογίας, καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά ΠΙΔΥ και την έκτακτη εισφορά (Ν3986/2011), που επιφέρουν μειώσεις στις συνολικές καθαρές ετήσιες αποδοχές, οι οποίες επιμένουμε -και το έχουμε καταδείξει σε προηγούμενες σχετικές εκτενείς ανακοινώσεις μας- ότι προσεγγίζουν -και σε ορισμένες περιπτώσεις σίγουρα υπερβαίνουν- το 25%.

Οι συνάδελφοι Καθηγητές, μέλη της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μπορούν απλά, πριν προβαίνουν σε αυτές τις αναληθείς δηλώσεις, να συγκρίνουν τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας τους. Για το αληθές του λόγου μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ατομικά εκκαθαριστικά των ετών 2009-2012.

Το Υπουργείο Παιδείας προβάλλει μια εσκεμμένα παραπλανητική εικόνα ενόψει των επικείμενων περικοπών στο μισθολόγιό μας, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως:

• Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και οι ερευνητές δεν συμμετείχαμε στις προ πενταετίας σκανδαλώδεις και παράνομες -σε ορισμένες περιπτώσεις- αυξήσεις (από 25 έως 100%) όλων των άλλων ειδικών μισθολογίων.
• Συμβάλλουμε στην αύξηση του ΑΕΠ με μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων που φέρνουμε στη χώρα από το εξωτερικό, παρά τη σημαντική μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που η χώρα επενδύει στην Έρευνα!
• Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» από το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και διαμορφώνει μια τραγωδία εθνικού επιπέδου (επισυνάπτουμε μια από τις πολυάριθμες περιπτώσεις συναδέλφων) .

Παράλληλα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας παρουσιάζει τις αβάστακτες περικοπές στο μισθολόγιό μας ως αναγκαίες λόγω της «δεινής» οικονομικής κατάστασης της Χώρας, κατατίθεται στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για επικύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την αναστολή των περικοπών σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο Ν. 4024/2011. Αυτή είναι πραγματικά η δικαιοσύνη των μέτρων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;

Καλούμε τον κ. Υπουργό, να μη συμμετέχει στα διάφορα επικοινωνιακά παιγνίδια που προσπαθούν διαχρονικά να καλύψουν μια οικονομική πολιτική για την υπέρβαση της κρίσης, η οποία όμως βασίζεται αποκλειστικά σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκρύπτοντας την ανυπαρξία σοβαρής και συγκροτημένης αναπτυξιακής πολιτικής, και να αναλάβει την πρωτοβουλία διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός νέου ειδικού μισθολογίου για ΟΛΟΥΣ τους λειτουργούς του Δημοσίου με αξιολογικά κριτήρια τα προσόντα, καθήκοντα και υποχρεώσεις, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι εμείς οι Λειτουργοί του χώρου της Γνώσης και της Έρευνας δεν αντέχουμε άλλο τη μεγάλη αδικία που συντελείται εις βάρος μας σε βάθος χρόνου.
Θέλουμε δίκαιη κατανομή βαρών και απολαβών.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Ομοσπονδία Συλλόγων
Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ)

Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ)

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π. Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσάκνης
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
Ο Γραμματέας

Γιώργος Ανδρεάδης
Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η Πρόεδρος

Μ. Στουμπούδη
Δ/ντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Η Γ. Γραμματέας

Μ. Κωνσταντοπούλου
Κύρια Ερευνήτρια ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.