ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ προς ΥΠΟΥΡΓΟ: Αδυνατούμε να συντάξουμε το νέο δραστικά μειωμένο προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων

Δημοσίευση: 25/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Γενικέ
Με το υπ' αριθ. 116575/23-7-2014 έγγραφο σας, το οποίο μας κοινοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24-VII-2014, μας ζητάτε να υποβάλουμε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στις 25-VII-2014, συνοπτικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2015.
Αφήνοντας κατά μέρος το ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον δεδομένων των εκ του νόμου προβλεπομένων διαδικασιών, σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχομε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Α) Ο τακτικός προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων μας είναι μειωμένος στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών κατά 15,6% για το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικον. έτους 2014, και αντιστοίχως κατά 18,81% για το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Β) Επιπλέον, απαιτείτε οι προϋπολογισμοί του 2015 να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση για τις λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στο 24,6 % για το Πανεπιστήμιο και σε 28,5% για το Πολυτεχνείο.
Γ) Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους ήδη μειωμένους προϋπολο-γισμούς λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013 - 2015 να ανέρχεται στο 36,66% για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και 48,19% για το Πολυτεχνείο Κρήτης αντίστοιχα.
Δ) Και τούτο ενώ ο αριθμός εισακτέων έχει αυξηθεί κατά το διάστημα αυτό σε ποσοστό άνω του 25% για το Πανεπιστήμιο και 35% για το Πολυτεχνείο.

Μας ζητάτε, δηλαδή, να υποστούμε μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) μειώσεις 23-25% στον τακτικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει συνολική μείωση κατά 15% στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα της τετραετίας 2014-2018 (από 4.540 εκ. ευρώ το 2014 σε 3.870 εκ. ευρώ το 2018).

Ζητάτε, τέλος, από τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης να υπο-βάλουν μειωμένο προϋπολογισμό για το 2015, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του έτους 2014 ήταν ήδη ελλειμματικός, καθιστώντας
απαραίτητη τη χρήση κονδυλίων του αποθεματικού του Ειδικού Λογαριασμού για τον ισοσκελισμό του.
Με βάση τα παραπάνω, είναι νομίζουμε σαφές, ότι το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης αδυνατούν να συντάξουν και να υποβάλουν προϋπολογισμό με την επιχορήγηση που προτίθεστε να διαθέσετε για τον Τακτικό Προϋπολογισμό τους.
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Γρηγόρης Μ. Σηφάκης        Καθηγητής Διονύσης Τσιχριτζής
Πρόεδρος Συμβουλίου του Παν. Κρήτης        Πρόεδρος Συμβουλίου του Πολ. Κρήτης
Καθηγητής Ευριπίδης Γ.Στεφάνου                Καθηγητής Βασίλειος Β. Διγαλάκης
Καθηγητής Πρύτανης του Παν.Κρήτης         Πρύτανης του Πολ. Κρήτης

                        

   

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ