Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Σε ασφυξία τα Πανεπιστήμια λόγω μετεγγραφών και μειωμένων προϋπολογισμών κατά 29% για το 2015

Δημοσίευση: 25/07/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η προβλεπόμενη δραματική αύξηση των φοιτητών στα Κεντρικά Πανεπιστήμια, λόγω μετεγγραφών, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, τονίζει  με σημερινή ανακοίνωση η Σύνοδος των Πρυτάνεων και υπογραμμίζει πως τα Πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση και πως «Οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία».
Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καλεί για μια ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση  για επιπλέον μετεγγραφές,  παρά να  διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Σκόπιμο είναι, τονίζει η Σύνοδος, να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να υπάρξει η κατάλληλη φοιτητική μέριμνα (ενδεικτικά, μέσω της δραστικής επέκτασης της δυνατότητας στέγασης και σίτισης)  για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, δίκην κοινωνικής πολιτικής και ως εναλλακτική στρατηγική, έναντι της επερχόμενης διάλυσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις μετεγγραφές έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά προβλήματα στο σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας.

Το Υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας  των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα.

Η αναφορά δε, σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων φοιτητών, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το ΥΠΑΙΘ, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία. Η προβλεπόμενη δραματική αύξηση των φοιτητών στα Κεντρικά Πανεπιστήμια, ως αποτέλεσμα του μέτρου των μετεγγραφών, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με τη μεταφορά των λιγοστών πιστώσεων των μετεγγραφομένων φοιτητών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.  

Ως εκ τούτου, η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καλεί για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση  για επιπλέον μετεγγραφές,  παρά να  διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Σκόπιμο είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να υπάρξει η κατάλληλη φοιτητική μέριμνα (ενδεικτικά, μέσω της δραστικής επέκτασης της δυνατότητας στέγασης και σίτισης)  για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, δίκην κοινωνικής πολιτικής και ως εναλλακτική στρατηγική, έναντι της επερχόμενης διάλυσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Την ίδια στιγμή, με επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου στις 23-7-2014 ζητείται να υποβληθούν μέχρι τις 25-7-2014 συνοπτικοί προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015, οι οποίοι:

•    είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014
•    ζητείται να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η συνολική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται έως και στο ποσοστό του 29%.
Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013 - 2015 να τείνει στο 50%.
Το Προεδρείο της Συνόδου απευθύνει έκκληση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
Τα Πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση. Οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία.

Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ