Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνεδριάζουν Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ παρουσία του Α. Λοβέρδου

Δημοσίευση: 15/09/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνεδριάζουν στο τέλος της εβδομάδος, στην Αθήνα,  οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου.
Οι Πρυτάνεις θα συνεδριάσουν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, σε ξενοδοχείο στην οδίο Μιχαλακοπούλου.
Στην ατζέντα έχουν όλα τα  τρέχοντα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, με κυρίαρχα τις συνέπειες από το «κύμα» Μετεγγραφών προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια   και τα οικονομικά προβλήματα από τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα συνεδριάσουν  την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου  , στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στην Σύνοδο ,στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, θα συζητηθούν τα εξής θέματα:  
Πέμπτη 18/9/2014
Πρωινή Συνεδρίαση (9π.μ-2 μ.μ)
Θέμα 1ο: Πρόσληψη Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Πανεπιστημιακών Υποτρόφων-Μετεγγραφές (Πρόσληψη Εκτάκτων και ΠΥΣ, Μετεγγραφές, ΤΕΙ Θεσσαλίας -ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης).
Θέμα 2ο: Ανοικτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος.  (ΤΕΙ Αν Μακεδονίας-Θράκης-ΤΕΙ Κρήτης)
Θέμα 3ο: Τρίτος  Κύκλος Σπουδών στα ΤΕΙ (Έγκριση Διδακτορικών, μετονομασία σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ Θεσσαλίας -ΤΕΙ Ηπείρου)
Θέμα 4ο: Διασφάλιση Ποιότητας (Αξιολόγηση-Πιστοποίηση), Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και Επαγγελματικά Δικαιώματα (Σχέδιο Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας στα ΤΕΙ,         ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας-ΤΕΙ Ηπείρου, Επαγγελματικά δικαιώματα  στα Τμήματα του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και Νομοθετική Ρύθμιση για αναδρομική πιστοποίηση των Προγραμμάτων των εν λόγω Τμημάτων για το προηγούμενο Ακαδημαϊκό Έτος, ΤΕΙ Ηπείρου,   Επαγγελματικά δικαιώματα και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ΤΕΙ Κρήτης,    Εγκρίσεις Μεταπτυχιακών και Αξιολογήσεις  από  ΑΔΙΠ, ΤΕΙ Θεσσαλίας)
Απογευματινή Συνεδρίαση (5 μ.μ-8 μ.μ)
 Θέμα 5ο: Οικονομικά Θέματα (Προϋπολογισμοί, ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης, Έξοδα Παράστασης Οργάνων Διοίκησης, ΤΕΙ Θεσσαλίας)
Θέμα 6ο: Θεσμικά Θέματα (Οργανισμοί, ΤΕΙ Κρήτης,   Εκπόνηση 4-ετών Προγραμματισμών σε εφαρμογή του ν. 4009/11, άρθρο 63, ΤΕΙ Κρήτης,  Θεσμική μορφή της Συνόδου, ΤΕΙ Ηπείρου-ΤΕΙ Κρήτης)       .                  
Παρασκευή 19/9/2014
Πρωινή Συνεδρίαση (10 π.μ-2 μ.μ)
1)    10 π.μ-12 μ: Εξαγωγή Συμπερασμάτων Συνόδου και λήψη αποφάσεων
2)    12:00 Κοινοποίηση των Συμπερασμάτων στους δημοσιογράφους
3)    12 μ-2 μ.μ : Χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους

Σχόλια (10)

 
Αντώνης
15 Σεπ 2014 11:24

Αλήθεια η Ομοσπονδία τριτέκνων γιατί δεν παίρνει θέση για τους 723 πολύτεκνους παρελθόντων ετών;Δεν βλέπουν την αδικία;Δεν βλέπουν ότι εξαιτίας των τριτέκνων, χάνουν το συνταγματικό δικαίωμα τους οι πολύτεκνοι;Αυτή την ισοπέδωση θέλουν οι τρίτεκνοι;Δεν πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση, να χάσει το δικαίωμα της Μετεγγραφής ο υπερπολύτεκνος των 9 αδελφιών, επειδή θέλει και ο τρίτεκνος... και ο πόντιος Πιλάτος Λοβέρδος, δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους πολυπληθέστερους τρίτεκνους...Θα τολμήσουν οι τρίτεκνοι να συμπαρασταθούν;

 
μαρκος
15 Σεπ 2014 13:29

Αν δεν κάνω λάθος, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η χώρα έχει ήδη πολλά πανεπιστήμια. Γιατί μπαίνουν ως θέμα συζήτησης η ίδρυση νέων;

 
Κώστας
15 Σεπ 2014 14:45

@μάρκοςΜιλάμε για ίδρυση ανοικτού τεχνολογικού παμεπιστημίου από 2 πολύ καλά ΤΕΙ της περιφέρειας.Όχι κανονικού Πανεπιστημίου.Κάποιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τα προγράμματα (εξ αποςτάςεως) αυτού του ανοικτού τεχν πανεπιστημίου θα έχουν δίδακτρα.Οπότε το θέμα είναι κυρίως οικονομικό παρά ακαδημαικό.Σου λένε γιατί γειτονικές χώρες να βγάζουν χρήματα από open universities και όχι και εμείς;Γιατί κάποιος να κάνει εξ αποστάσεως και να πληρώνει χρήματα σε ένα open του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας;Άλλωστε τα open στην αγορά εργαςίας δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα των κανονικών ΑΕΙ.Τώρα το τι γίνεται στο δημόσιο προσωπικά δεν με απασχολεί και ως τι το αναγνωρίζουν..Προσωπικά τα θεωρώ ως μια μορφή επιμόρφωσης τα πτυχιά/μεταπτυχιακά/διπλώματα των open...

 
KT
15 Σεπ 2014 20:53

Συμφωνώ με τον Κώστα, μια πολύ καλή κίνηση από τα ΤΕΙ. Ας πιάσουμε (είναι η τελευταία μας ευκαιρία) το τραίνο της τεχνολογίας. Το Ανοικτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο εκτός του ότι δίνει τον ούριο άνεμο του εκσυγχρονισμού, όπως σωστά αναφέρθηκε δίνει και τη δυνατότητα να "εξάγουμε" τις υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό (οι αραβικές χώρες λόγω των πατροπαράδοτα καλών σχέσεων θα είναι οι πρώτοι που θα συνδράμουν). Αυτές οι κινήσεις θα δώσουν τονωτικές ενέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ωθήσουν την ανάπτυξη στο σωστό δρόμο. Ας επιιβραβεύσουμε αυτές τις προσπάθειες αντί να τις βλέπουμε σκωπτικά

 
Γιώργος
15 Σεπ 2014 22:32

Στο εξωτερικό κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του "Distance Learning" πέραν του "Open Univerisity". Εύγε στα ΤΕΙ που κάνουν ένα βήμα μπροστά. Έχει δίκιο ο Κώστας πως οι γειτονικές χώρες (εντός και εκτός ΕΕ) εξοικονομούν χρήματα από Open Universities, εμείς γιατί όχι; Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να ξεφύγουμε από τη μιζέρια του "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" και να υποστηρίξουμε με θέρμη την πρόταση αυτή.

 
Κώστας
15 Σεπ 2014 23:09

@ΚΤΤο θέμα για εμένα είναι το τεχνολογικό open που θα ανοίξει να λειτουργεί σωστά.Ουσιαστικά να απονέμει εξ αποστάσεως πτυχία με κάποια αξία και όχι να λειτουργεί σαν "εκτυπωτήριο τίτλων" όπως άλλα (είτε open είτε κανονικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού).Δηλαδή ναι μεν να υπάρχουν δίδακτρα αλλά να υπάρχει και μια ελάχιστη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών με αξιολογήσεις είτε από ΑΔΙΠ είτε από κάποιον άλλο φορέα στο νέο τεχνολογικό open που θα ανοίξει.

 
Νικολέτα
16 Σεπ 2014 08:40

Γιατί δεν συζητάνε και το θέμα των 723 παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που είναι απο προηγούμενες χρονιές??Δηλαδή εμείς που το δικαιούμαστε δεν θα πάρουμε τίποτα?

 
Κώστας
16 Σεπ 2014 19:30

@ΣταμάτηςΞεκαθαρίζω ότι δεν είμαι πρόεδρος ΤΕΙ ούτε και εκπρόσωπος τους.Ωστόσο Σταμάτη δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα σου.Για ποιο λόγο ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου της Ελλάδος ή ίσοτιμο της αλλοδαπής (ΑΕΙ δηλαδή) να μην μπορεί να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα άλλο ΑΕΙ (ήτοι ανοικτό Τεχνολογικό Ίδρυμα ή Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) το οποίο θα προέρχεται από 2 σημαντικά ιδρύματα της χώρας (τα 2 ΤΕΙ,ΑΜΘ και Κρήτης είναι από τα καλύτερα ΑΕΙ της χώρας για όσους γνωρίζουν από ΤΕΙ αλλά και όσουν διαβάζουν τις ανά τμήμα αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ);Άλλωστε και σε κανονικό τμήμα ΤΕΙ (όχι open) να πας να κάνεις μεταπτυχιακό συνήθως αναφέρει ότι "γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ-Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή ισότιμων της αλλοδαπής)".Δεν αποκλείζονται οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων.Οπότε γιατί να μην μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό στο open τεχνολογικό ίδρυμα/πανεπιστήμιο;Εκτός αν το σχόλιο σου είναι ειρωνικό..

 
Σταμάτης
17 Σεπ 2014 22:37

@ ΚώσταςΣ' ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση. Φυσικά και δεν υπάρχει ειρωνικός τόνος στα λεγόμενά μου. Επειδή το έχω ψάξει για την εγγραφή σε νέο Τμήμα με το πτυχίο σου θα πρέπει να δώσεις κατακτήτριες εξετάσεις. Πάντως πραγματικά μου άρεσε η κίνηση και η ιδέα να συμμετέχω ως φοιτητής.

 
Κώστας
17 Σεπ 2014 23:23

@ΣταμάτηςΝαι για να συμμετάσχεις σε ένα προπτυχιακό σε Ελληνικό ΑΕΙ ή θα πρέπει να δώσεις πανελλήνιες ή αν διαθέτεις ήδη πτυχίο ΑΕΙ μέσω κατατακτηρίων.Φαντάζομαι ότι και το καινούργιο ανοικτό Τεχν Ίδρυμα/Πανεπιστήμιο αρχικά θα παρέχει μεταπτυχιακά ή διπλώματα (δηλαδή πτυχία διάρκειας μικρότερης των 3 ετών).Το στήσιμο ενός προπτυχιακού είναι αρκετά δύσκολο και οργανωτικά αλλά και σε κόςτος για να φτιαχθεί σε ένα open university ειδικά όταν είναι νεοσύστατο.Επίσης με προβληματίζει και η επάρκεια ενός πτυχίου (4ετούς bachelor) όταν γίνεται στο σύνολο εξ αποστάσεως.Οπότε φαντάζομαι αρχικά θα λειτουργήσει με μεταπτυχιακά ή διπλώματα όπου θα πληρώνεις και κάποια δίδακτρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ