ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνεχίζεται η «κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ- υπουργείου Παιδείας για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές

Δημοσίευση: 22/08/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνεχίζεται η «κόντρα» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις που εκδίδονται  και από τις δύο πλευρές σχετικά με τους «λιμνάζοντες»  φοιτητές
Ο  συντονιστς της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγορεί τον υπουργό  Α. Λοβέρδο ότι  συκοφαντεί ακόμα και τη δημόσια παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα και συγκεκριμένα , όπως αβαφέρει η ανακοίνωση «   δεν δίστασε ο κ. Λοβέρδος στη σημερινή εκπομπή του Αντένα να διαστρεβλώσει πλήρως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που εμείς λέγαμε ότι “τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα” να “διαβάζει” αντί τη λέξη “εγγράφονται” σε “συμμετέχουν στις εξετάσεις”, για να βγει πιο ευαίσθητο το υπουργείο από τον ΣΥΡΙΖΑ».  
Από την πλευρτά του το υπουργείο Παιδείας απαντά στον κ.  Κουράκη ότι «Επειδή αποκαλύφθηκε ότι η κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει δυσμενέστερους και αυστηρότερους όρους για τη διαγραφή των φοιτητών από την λύση που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας κατέφυγε σε δικολαβίστικες ερμηνείες σχετικά με τους όρους «εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα» σε αντιδιαστολή με «συμμετοχή σε εξετάσεις».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο εκπρόσωπος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης με τη σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της διαγραφής των «λιμναζόντων φοιτητών» στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και προσπαθώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε όριο συκοφαντικής συμπεριφοράς.
Επειδή αποκαλύφθηκε ότι η κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει δυσμενέστερους και αυστηρότερους όρους για τη διαγραφή των φοιτητών από την λύση που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας κατέφυγε σε δικολαβίστικες ερμηνείες σχετικά με τους όρους «εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα» σε αντιδιαστολή με «συμμετοχή σε εξετάσεις».
Η αλήθεια είναι μία και πολύ απλή: Επειδή ο νόμος προβλέπει διαγραφή στις 31-8-2014, μόνο για όσους φοιτητές εισήλθαν στα ΑΕΙ κατά περίπτωση πριν το 2003, το 2001 ή και το 1999, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να ρυθμίσει μόνο την περίπτωση αυτή. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία του και επειδή ζητά συνολικά την κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 80 του Ν.4009/2011, ενεργοποιεί τη διαγραφή, όχι μόνο των φοιτητών που εισήλθαν από το 2003 και παλαιότερα, αλλά και όλων των φοιτητών που εισήλθαν από το 2003 έως το 2008!!!
Δηλαδή συμπερασματικά ζητά τη διαγραφή περί του διπλάσιου αριθμού φοιτητών, από αυτούς που προβλέπει ο ισχύων νόμος.
Όσον αφορά τη σχετική του νύξη στο θέμα των οροθετικών γυναικών και την εμπλοκή προσωπικά του τότε Υπουργού Υγείας, η απάντηση και πάλι είναι ξεκάθαρη. Πρόσφατα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υγείας ουδεμία σχέση είχε με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών και αυτό ήταν αποκλειστική απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών. Οι σύντροφοι του κ. Κουράκη, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση δεν τον ενημέρωσαν για να τον προστατεύσουν από τον δρόμο της συκοφαντίας που επέλεξε;
Η δήλωση Τάσου Κουράκη, συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
  Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου για το θέμα της διαγραφής των φοιτητών οι οποίοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών τους, είναι αναγκαίο να τονιστούν τα ακόλουθα.
  Ο Υπουργός Παιδείας υιοθετεί άκριτα με τις προτάσεις του μία πάγια θέση της τρόικα, η οποία επιθυμεί να διαγραφούν περί τους 180.000 φοιτητές, με στόχο την δικαιολόγηση νέων περικοπών στη κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και την εγκατάσταση κλίματος φόβου και πειθάρχησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ηγεσία του Υπουργείου επιδίδεται σε ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιχνίδι διαπόμπευσης των φοιτητών, οι οποίοι ωθούμενοι από τις περιστάσεις της ζωής, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Είναι θλιβερό που ο Υπουργός Παιδείας επαναφέρει τη ρητορική αυτή με τον ίδιο τρόπο που το είχε πράξει και με τις οροθετικές γυναίκες, τις οποίες δεν είχε διστάσει να στιγματίσει και να κυνηγήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας.
 Η ηγεσία του Υπουργείου δεν διστάζει να συκοφαντήσει ακόμα και τη δημόσια παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα. Έτσι δεν δίστασε ο κ. Λοβέρδος στη σημερινή εκπομπή του Αντένα να διαστρεβλώσει πλήρως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που εμείς λέγαμε ότι “τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα” να “διαβάζει” αντί τη λέξη “εγγράφονται” σε “συμμετέχουν στις εξετάσεις”, για να βγει πιο ευαίσθητο το υπουργείο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστό το κόλπο κύριε Υπουργέ. Πρώτα αλλοιώνουμε τη θέση του αντιπάλου και μετά τη χτυπάμε.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση σχέση με το ζήτημα, ώστε να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής, ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το μοναδικό κριτήριο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του φοιτητή, το οποίο θα εκφράζεται στο εξής με την εγγραφή κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, χωρίς καμία απαίτηση αναδρομικότητας (την οποία προβλέπει η ΄΄ρύθμιση΄΄ του Υπουργείου)  για τους φοιτητές που δεν εγράφησαν τα προηγούμενα έτη, αλλά επιθυμούν να επανέλθουν και να εγγραφούν.  Και προσθέτει: "Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος».
Προς αποκατάσταση της αλήθειας με την παρούσα δήλωση επισυνάπτεται και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους νέους που επιθυμούν να επανέλθουν στις σπουδές τους και δεσμεύεται να μην αναγνωρίσει καμία διαγραφή φοιτητή από τα ελληνικά ΑΕΙ, παρά τη θέλησή του. Έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει άμεσα τους μνημονιακούς νόμους, μεταξύ των οποίων τον καταστροφικό για τα ΑΕΙ 4009/2011 από τον οποίο και απορέουν οι σημερινοί τακτικισμοί του Υπουργού της Παιδείας. Οι αλχημείες της τρόικα και οι επικοινωνιακές επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.  
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου ΄΄ Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις΄΄.
Άρθρο  7
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα τροπολογία επιδιώκεται η απαλοιφή των επαχθών διατάξεων και η
αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος ενός μεγάλου αριθμού επί πτυχίω φοιτητών, οι οποίοι (με τις εν λόγω διατάξεις) απειλούνται αφενώς με άμεσες και οριζόντιες διαγραφές, (χωρίς πχ  να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των σπουδών κ.α.) μετά την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος, (αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), αφετέρου οι ίδιες διατάξεις παραπέμπουν το θέμα στους υπό κατάρτιση οργανισμούς.
Oι διαγραφές φοιτητών μεγιστοποιούν την ταξική επίθεση προς τα χαμηλά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μέσα στην κρίση.
Στην αδικία δε των επικείμενων οριζόντιων διαγραφών, προστίθενται μεταξύ των άλλων και τα εξής δεδομένα:
α) Στους φοιτητές αυτούς δεν δόθηκε η ευκαιρία εφαρμογής των άλλων ευνοϊκών διατάξεων (πχ. διακοπής σπουδών κ.α., λόγω μη κατάρτισης οργανισμών),
β) δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν οικονομική επιβάρυνση των σχολών, καθώς δε δικαιούνται καμία παροχή,
γ) δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το πόσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους  καθώς η υποχρεωτική εγγραφή, ως δήλωση συνέχισης, ουδέποτε εφαρμόστηκε και
δ) οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες από τις οποίες διέρχεται η χώρα.
Ειδικότερα επιδικώκεται η άμεση αποκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού επί πτυχίω φοιτητών, για τους οποίους:
1. Οι διατάξεις των παραγράφων 9, α, β, και γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 προβλέπουν, αφενός την οριζόντια «αυτοδίκαιη» διαγραφή (λόγω παρέλευσης της ανώτατης διάρκειας φοίτησης που ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη) και αφετέρου τη ρύθμιση του θέματος από τους Οργανισμούς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Όμως οι προβλέψεις για "αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας  - εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος" -  στην πράξη αλληλοαναιρούνται. 2. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες, που μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστήρηση των σπουδών, το ενδιαφέρον συνέχισης των σπουδών και άλλα δεδομένα. 3. Δεν τους δόθηκε η δυνατότητα εφαρμογής άλλων ευνοϊκών προβλέψεων (όπως, πχ των άρθρων 33 παρ.3, περί εγγραφής φοιτητών μερικής φοίτησης, του άρθρου 33 παρ. 4, περί διακοπής φοίτησης, του άρθρου 35 περί συμβούλου σπουδών, του άρθρου 80 παρ. 9δ περί δικαιώματος διακοπής των σπουδών "με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από
τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το
ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών") λόγω μη ολοκλήρωσης των Οργανισμών (και ενδεχομένως και λόγω μη κατάρτισης του Κανονισμού των προπτυχιακών σπουδών, του άρθρου 34). 4. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πιθανή επιβάρυνση των Ανώτατων  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τους επί πτυχίω φοιτητές καθώς έχει καταργηθεί κάθε στήριξη, μέριμνα της πολιτείας, (συγγράμματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, εκπτώσεις στις μεταφορές, σε εισιτήρια, επιδόματα) εφόσον οι φοιτητές υπερβούν ορισμένη διάρκεια της φοίτησης.  5.Ο αριθμός των επί πτυχίω φοιτητών 'δεν λογαριάζεται' για τις χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (άρθ. 63 του ν. 4009/2011). 6. Οι φοιτητές που υπερβαίνουν το όριο του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εκπροσώπηση των φοιτητών του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (άρθ. 8 παρ. 6).
7. Μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγγραφή (εκτός λόγων ανωτέρας βίας) ανά εξάμηνο (παρ. 2 του άρθρου 33), που ουσιαστικά καθιστά τους ίδιους τους φοιτητές υπεύθυνους για τη συνέχιση ή μη των σπουδών τους και παράλληλα θα συμβάλει στην εκκαθάριση των μητρώων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 8. Η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους σπουδών  σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας παράλληλα με την όχι πάντα επιτυχή προσπάθεια παρακολούθησης των μαθημάτων, είναι πολύ πιθανό να εκκολάπτουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών τους. 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Τροποποίηση του άρθρου 80 «Λοιπές μεταβατικές διατάξεις», του ν. 4009/2011 (195 Α΄) «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων  εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
Οι παράγραφοι 9,α, 9,β, και 9,γ, του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 διαγράφονται και
αντικαθίστανται ως εξής: "Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ή  που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος»
7/8/2014
Οι προτείνοντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Νίκος Βούτσης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Παναγιώτα Δριτσέλη
Χρήστος Μαντάς
Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Γιώργος  Πάντζας
Μαρία Κανελλοπούλου
Τζένη  Βαμβακά
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Γιάννης Αμανατίδης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βασίλης  Κυριακάκης

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.