ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ:Σήμα κινδύνου για τις δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ

Δημοσίευση: 19/06/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμα κινδύνου για τις δραστικές, και σε ορισμένες περιπτώσεις απαράδεκτες, μειώσεις στους προυπολογισμούς, που υφίστανται τα τελευταία έτη τα Πανεπιστήμια των Ευρωπαϊκών κρατών εξέπεμψαν οι Σύνοδοι Πρυτάνεων  των Ελληνικών  και Γαλλικών Πανεπιστημίων, μετά τη συνάντησή τους, στο Παρίσι.  
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και η Σύνοδος των Προέδρων των Γαλλικών Πανεπιστημίων   ανακοίνωσαν στο Παρίσι, έπειτα από διαβουλεύσεις κοινή διακήρυξη για την σπουδαιότητα των επενδύσεων στην έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση που επειγόντως πρέπει να εξασφαλίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Στην κοινή  διακήρυξη υπογραμμίζονται τα εξής:
Α.Με αφορμή την κρίση, όπως την αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα όπου οι μειώσεις των χορηγήσεων είναι τόσο δραστικές που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Β.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τις χώρες - μέλη να συνεχίσουν τις επενδύσεις στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ανώτατη εκπαίδευση, θεωρώντας τις ως το μοχλό της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για το μέλλον. Οι Σύνοδοι των Προέδρων των Γαλλικών Πανεπιστημίων και των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων θεωρούν ότι πρέπει απαρέγκλιτα να στηριχθούν αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών – μελών, ώστε οι δαπάνες και οι επενδύσεις για την ανώτατη παιδεία και την έρευνα να μη συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο του 3% των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που επιβάλλεται στις χώρες της ζώνης του Ευρώ.
Γ.Οι επενδύσεις για την ανώτατη εκπαίδευση θα είναι ακόμα πιο χρήσιμες αν συνδεθούν με την ενδυνάμωση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, ώστε αυτά να μπορέσουν να αναπτύξουν την στρατηγική τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Δ.Οι Σύνοδοι των Ελλήνων Πρυτάνεων και των Γάλλων Προέδρων συνυπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας των Πανεπιστημίων που εκπροσωπούν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, δεσμεύονται να προωθήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών και κοινές θέσεις για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αυτονομία τους, τον ευρωπαϊκό τους χαρακτήρα και τη διεθνοποίησή τους. Οι δύο Σύνοδοι δεσμεύονται να ισχυροποιήσουν τη συνεργασία τους στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Ήδη, οι δύο Σύνοδοι άρχισαν τον σχεδιασμό κοινών ενεργειών όπως την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στις πανεπιστημιουπόλεις τους, την θεσμοθέτηση κοινών διπλωμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), και την διεξαγωγή από κοινού  αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια «θερινών σχολείων».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.