ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο νόμος για τα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 24/03/2009


Ρεπορτάζ:esos.gresos_1

Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ν. Ν. 3549/2007 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» .

Ειδικότερα, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 32/2009 απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ και του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την αίτηση τους αυτή επεδίωκαν να ακυρωθεί η Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 24 του Ν. 3549/2007 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και αφορούσε στη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ και ειδικότερα στην πρόβλεψη για συγκρότηση τους κατά το 1/3 από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ (εξωτερικοί εκλέκτορες).

Με την ανωτέρω απόφαση απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων, τόσο οι τυπικοί (υπέρβαση εξουσιοδότησης νόμου) όσο και οι ουσιαστικοί (αντισυνταγματικότητα της ανωτέρω διάταξης νόμου). Ειδικότερα, στον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα εξωτερικών εκλεκτόρων αντίκειται στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δέχτηκε ότι η συμμετοχή αυτή όχι μόνο δεν αποκλείεται από την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, αλλά περαιτέρω και ότι «ενισχύει την συνεργασία και την επιστημονική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ΑΕΙ της χώρας και τον διάλογο του διδακτικού και ερευνητικού τους προσωπικού, ο οποίος προάγει την επιστήμη» καθώς και ότι η επιλογή των εξωτερικών εκλεκτόρων «γίνεται κατ’ εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, με σκοπό τη διασφάλιση αυξημένων εγγυήσεων αμεροληψίας και αξιοκρατικής επιλογής».

Το υπ.Παιδείας με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ως εκ τούτου, έστω και εκ των υστέρων, δικαιώνονται οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και της Κυβέρνησης και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν αντισυνταγματικότητα του νόμου πλαισίου»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ