Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα επιδόματά μας δεν αποτελούν πριμ ή χαριστική παροχή απαντούν οι πανεπιστημιακοί

Δημοσίευση: 07/02/2010

εργασίας μας και δεν αποτελούν πριμ ή χαριστική παροχή προς τον κλάδο απαντά το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ το οποίο αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:

                                                                   Α Π Ο Φ Α Σ Η 

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ εισηγείται στους Συλλόγους Μελών ΔΕΠ την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κυρίως από πράξεις και παραλείψεις των εχόντων και κατεχόντων, καθώς και των εκάστοτε κυβερνήσεων της χώρας, σε ένα τοπίο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο γεγονός αυτό. Ιδιαίτερα, προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των Πανεπιστημιακών δασκάλων, οι αποδοχές των οποίων εμφανίζουν σημαντική υστέρηση έναντι όλων των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ παραμένει στο προ του 2004 επίπεδο, τη στιγμή που μόνο στην τελευταία διετία δόθηκαν αυξήσεις σε άλλους δημόσιους λειτουργούς, της τάξης του 25% (στρατιωτικοί) έως και σχεδόν 100% (δικαστικοί).

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι τα μέλη ΔΕΠ έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια, με τον μισθό τους παγωμένο, να παρέχουν πολλαπλάσιο έργο, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τα τελευταία συνιστούν σχεδόν άλλο ένα Πανεπιστήμιο μέσα στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα ειδικών απαιτήσεων. Ο κλάδος μας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ακραία θύματα της επιδοματικής πολιτικής που για δεκαετίες κυριαρχεί στο Δημόσιο τομέα, καθώς:

 

1. Τα επιδόματα (π.χ. επίδομα διδακτικής προετοιμασίας, ειδικό ερευνητικό επίδομα) αφορούν την ουσία της εργασίας μας: δεν αποτελούν πριμ ή χαριστική παροχή προς τον κλάδο.

2. Ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών επιλογών να κρατούν το βασικό μας μισθό καθηλωμένο σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, τα επιδόματα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συνολικών αποδοχών μας (από 45% έως σχεδόν 60%).

3. Τα επιδόματα αυτά δεν είναι αφορολόγητα, ούτε φορολογούνται αυτοτελώς: φορολογούνται κανονικά με την φορολογική κλίμακα που ισχύει για όλους τους μισθωτούς.

Με τα παραπάνω γίνεται περισσότερο από σαφές ότι όλα αυτά που η Πολιτεία απαιτεί από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι το έχουν προκαταβάλει την τελευταία 6-ετία και με το παραπάνω. Αναμένουμε λοιπόν από την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός αυτό.

Θεωρούμε ότι βασική υποχρέωση της Πολιτείας και πράξη ευθύνης της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο μισθό μας, πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια. Επίσης ζητάμε την άμεση έναρξη διαλόγου με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών για τη διαμόρφωση ενός ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ για τους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους.

Η ΠΟΣΔΕΠ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με πελατειακές παραχωρήσεις σκανδαλωδών προνομίων σε κατηγορίες εργαζομένων. Το πρότυπό μας είναι αυτό των δημόσιων λειτουργών που υπηρετούν με εντιμότητα, εργατικότητα και αφοσίωση το δημόσιο συμφέρον, και αγωνίζονται για την επικράτηση μιας απαιτητικής δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο.

Αυτό το πρότυπο προβάλλουμε στην ελληνική κοινωνία, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Περιμένουμε το ίδιο και από την υπόλοιπη κοινωνία, και ειδικά από όσους υπηρετούν τους τέσσερις πυλώνες της εξουσίας (Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, Δικαστικό Σώμα και ΜΜΕ).

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ