Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπε ο Α. Λοβέρδος στη Σύνοδο Πρυτάνεων- Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Δημοσίευση: 27/06/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρεις βασικούς άξονες άμεσης παρέμβασης: Τους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων, το ζήτημα των μεταγραφών και την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων, έθεσε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος , μιλώντας στην 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων, στη Ρόδο .
Στο θέμα των οργανισμών, επεσήμανε την υποχρέωση των Πανεπιστημίων να στείλουν στο Υπουργείο, μέχρι 30 Ιουνίου  2014, τα Σχέδια των Οργανισμών, έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης αυτών και η χώρα να τηρήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις.
 Ο υπουργός Παιδείας    ζήτησε την σταθερή, ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές προκειμένου να βγει η χώρα από τη δύνη στην οποία έχει περιέλθει.  Παράλληλα προσκάλεσε   το Τριμελές Συντονιστικό Όργανο των Πρυτάνεων, σε σύσκεψη στο υπουργείο,  τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, ώστε να  συνεχιστεί η  από κοινού αναζήτηση λύσεων σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα.
Με δεδομένο της άμεσης σχέσης που έχει με τους Οργανισμούς το ζήτημα της Διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων, ο υπουργός υπογράμμισε την απόφαση του υπουργείου να αποταθεί σε αντικειμενικό, αξιόπιστο, εξωτερικό αξιολογητή, ο οποίος ήδη επιλέχθηκε και θα  υποβάλλει την έκθεσή του μέχρι τις 10 Αυγούστου 2014, βάσει αντικειμενικών, διεθνών δεικτών, σύμφωνα πάντα με την  απόφαση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε την πολιτική απόφαση της ΕΛΙΑΣ , του Πολιτικού Φορέα που εκπροσωπεί μέσα στη Κυβέρνηση, να τεθεί το θέμα των απολύσεων, σε μία άλλη βάση διαπραγμάτευσης, ήπιας και τεκμηριωμένης, προς επίτευξη μιας ευνοϊκότερης εξέλιξης, δεδομένου του ήδη τεράστιου αριθμού υπαλλήλων που έχει αποχωρήσει από το Δημόσιο, ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη ξεπερνά τις 260.000.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει  πολλές τεχνικές και  πρακτικές δυσκολίες αλλά, όπως συμπλήρωσε, οι πολιτικοί κρίνονται στα δύσκολα και στις λύσεις που δίνουν για τη κοινωνία και τη χώρα.
Για το θέμα των μεταγραφών, υπενθύμισε ότι το Μάιο ψηφίστηκε ο σχετικός Νόμος που καταγράφει μια σειρά από κριτήρια, διευρύνοντάς τα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τρίτεκνοι ή τα τέκνα ασθενών, εκφράζοντας  την πρόθεση του υπουργείου να εισάγει και περαιτέρω διευρυμένο οικονομικό κριτήριο, βάση του οικογενειακού εισοδήματος.
Σε σχέση με το θέμα διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών υποστήριξε την αναγκαιότητα εφαρμογής του Νόμου, συμφωνώντας με  την παρατήρηση των Πρυτάνεων ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών χρήζουν μιας πιο ευαίσθητης  προσέγγισης.
Στην  κατεύθυνση της Διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ανακοίνωσε την απόφαση να αναζητηθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι έτσι ώστε να ιδρυθούν Τμήματα για Αλλοδαπούς Φοιτητές, αρχής γενομένης από τα Φιλοσοφικά.
Τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλου
 στην 76η Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 26/6/2014
Ευρισκόμενος στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, είχα χθες την ευκαιρία να κάνω μια τοποθέτηση με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Λοβέρδου.
Τα σημεία στα οποία αναφέρθηκα ήταν:
1.    Η δραματική μείωση των πόρων για τα Πανεπιστήμια που αναλύονται σε 3 κατηγορίες:
•    Στην τραγική μείωση της χρηματοδότησης σε ποσοστά δυσανάλογα μεγάλα για το μέγεθος της ύφεσης που διανύουμε
•    Στη δυσβάσταχτη μείωση του διοικητικού προσωπικού με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων
•    Στη μη έγκριση νέων θέσεων ΔΕΠ και άλλων κατηγοριών προσωπικού τα τελευταία 5 χρόνια
2.    Οι προβληματικές σχέσεις σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ Σ.Ι. και Πρυτάνεων, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι Πρυτάνεις έχουν εκλεγεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό το γεγονός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας
3.    Ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται στα Πανεπιστήμια ερήμην των Ιδρυμάτων
4.    Τα προβλήματα που έχει ακόμη το θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων και στις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα, οι οποίες θα αναλυθούν στον Υπουργό όταν θα συναντηθούμε (ελπίζουμε σύντομα)
5.    Οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί μας και το γεγονός της μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης
 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ