Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Tι είπε ο υπ. Παιδείας για επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ, το νέο νομοσχέδιο, τη χρηματοδότηση κλπ

Δημοσίευση: 03/07/2009


spil-kav3Ρεπορτάζ:esos.gr
spil-kav4ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

 Το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ που θα κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, στο επόμενο θερινό τμήμα παρουσίασε σήμερα ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος στους προέδρους των Ιδρυμάτων που συνεδριάζουν στη Καβάλα, ενώ όσον αφορά  τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων είπε πως για τις υπόλοιπες 23 ειδικότητες το υπουργείο Παιδείας αναμένει τις απαιτούμενες εκ του νόμου υπογραφές από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία:
Ειδικότερα ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε τα ακόλουθα:


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ  ΤΕΙ:
Πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ:
 
***Εισάγεται ο θεσμός των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα Τ.Ε.Ι.,

***Οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως συμβαίνει και για τις θέσεις των μελών Δ.Ε.Π..

***Εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με τον χρόνο σπουδών στα Πανεπιστήμια. Πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

***Ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των Τ.Ε.Ι., παρέχοντας τη δυνατότητα στους Προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια.

***Προβλέπεται η συνεργασία Τμημάτων Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση. Το τελευταίο το τονίζω γιατί η συνεργασία είναι θέμα που έγκειται αποκλειστικά στην επιλογή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Κυρίες και κύριοι,

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΕΙ:Προσδοκώ, πως στην προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα (στις 9 Ιουλίου) να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα: Να αντιμετωπίσουμε, με ευθύνη και πνεύμα κοινωνικής προσφοράς, τα μείζονα θέματα:

- της προαγωγής της συνεργασίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων
- του ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης
- και των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:Πριν από έξι περίπου μήνες, στην Πάτρα, από το βήμα της προηγούμενης Συνόδου σας είχα θέσει μεταξύ άλλων και δύο συγκεκριμένους πρώτους στόχους για τα ΤΕΙ:
Τον εξορθολογισμό και την αύξηση της χρηματοδότησης σε μια δύσκολη εποχή.
Τη θεσμική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων όλων των Τ.Ε.Ι. , που εδώ και πολλά χρόνια παρέμενε μια ανοικτή πληγή.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνω ότι οι δύο αυτοί στόχοι είναι πραγματικότητα.

Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Αρχιμήδης αυξήθηκε από τα 9 εκ. ευρώ στα 21 εκ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, σε μια δύσκολη δημοσιονομικά εποχή και μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των Ιδρυμάτων.  Γνωρίζω βεβαίως ότι ούτε λύθηκαν, ούτε θα λυθούν και με τους νέους αυτούς πόρους όλα τα μεγάλα προβλήματα. Όμως και εσείς κατανοείτε ότι έχουμε δώσει μάχες για τη διοχέτευση πόρων, και πως εξαντλούμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των ΤΕΙ που την τελευταία πενταετία υπήρξε άλλωστε σταθερά αυξητική και σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και συγκριτικά με την κατανομή των πόρων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΔΡΑΣΕΙΣ:Παράλληλα, προσεχώς θα ενεργοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην :

1. Ανάπτυξη, αναμόρφωση και θεματικό προσανατολισμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (ΠΜΣ) προϋπολογισμού 31 εκατομμυρίων €.

2. Διευκόλυνση της κινητικότητας στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και ενίσχυση των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών και αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ύψους 20 εκατομμυρίων €.

3. Ενίσχυση των Ινστιτούτων Δια Βίου Εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων €.

4. Χορήγηση υποτροφιών με έμφαση στις οικονομικά ασθενέστερες ή κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων €


ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
:Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η πλειονότητα των Ειδικών Λογαριασμών  των ΤΕΙ της Ελλάδας που έκαναν αίτηση για την απόκτηση Διαχειριστικής Επάρκειας κατά την μεταβατική περίοδο έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση. Αυτό, αποτελεί μια πρώτη διαβεβαίωση ότι από την πλευρά των ΤΕΙ υπάρχει η υποδομή και η οργάνωση που απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια και αξιοπιστία στις ποικίλες προσκλήσεις που δημοσιεύθηκαν ή θα δημοσιευθούν από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή. Άλλωστε είναι σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται άμεσα από την καλή απόδοση των φορέων υλοποίησης του Προγράμματος. Κοινός στόχος όλων μας, πιστεύω ότι είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο, των ευκαιριών που μας προσφέρονται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Τις ευκαιρίες αυτές έχω την πεποίθηση ότι τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα θα τις αδράξουν και θα οδηγήσουν τη νέα γενιά επιστημόνων σε σπουδές και  δυνατότητες που θα αναδεικνύουν τους ίδιους, την επιστήμη τους αλλά και το πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο της χώρας.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τις 93 ειδικότητες που λειτουργούν στα ΤΕΙ της χώρας, έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις 70 ειδικότητες. Για τις υπόλοιπες 23 το Υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει στο ακέραιο το έργο του και αναμένονται οι απαιτούμενες εκ του νόμου υπογραφές από τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Είμαστε λοιπόν στο τέλος αυτής της πολύχρονης και δύσκολης εκκρεμότητας, ώστε δίκαια να μπορούμε να νιώθουμε συνεπείς και χρήσιμοι ως προς τους στόχους και τα αποτελέσματα.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ:Σήμερα ένας μεγάλος στόχος, ο εθνικός διάλογος για την παιδεία εξελίσσεται παραγωγικά και ελπιδοφόρα. Οι εργασίες του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την Προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, υπευθυνότητα και ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες. Παρά τις αρχικές δυσκολίες και ένα κλίμα δυσπιστίας, που αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα της προσπάθειας, είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ακολουθώντας την πολιτική του συγκεκριμένου, δηλαδή την ανάπτυξη της συζήτησης επί των συγκεκριμένων προβλημάτων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Σήμερα έχει εξασφαλισθεί ένα πρόπλασμα συναινετικού πλαισίου, ικανό να διαμορφώσει αλλαγές, τόσο για τη ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου και του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όσο και τις συνακόλουθες προσαρμογές των υπολοίπων βαθμίδων. Ασφαλώς η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έχουν μπει όμως σαφείς και καθαρές βάσεις για να προχωρήσουμε. Οι αρχικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν. Η αρχή έγινε. Ο διάλογος προχωρά. Είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία καταφέραμε όλοι μαζί: Κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση, κόμματα, Εκπαιδευτικοί παράγοντες και οργανώσεις. Αισθάνομαι λοιπόν, την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν: Κόμματα, θεσμικούς παράγοντες, φορείς και οργανώσεις. Η θετική εξέλιξη του διαλόγου για την παιδεία είναι γεγονός σημαντικό και αποτελεί εκτός από ελπίδα και επένδυση για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας. Μια κατάκτηση συνολικότερα του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ