Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Tι είπε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Δημοσίευση: 21/02/2011

της 66ης Συνόδου Πρυτάνεων που συνήλθε στο Ναύπλιο, από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011. 

Αυτό μάλιστα, εφόσον διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την Έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στις προτάσεις του Υπουργείου για τα Πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, η Σύνοδος διατηρεί τις θέσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις της όπως αυτές καταγράφηκαν στις αποφάσεις του Λαυρίου για όλα τα κρίσιμα θέματα διοίκησης και λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων. 

Το μόνο θέμα από τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο νόμο που συζητήθηκε, ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλη Παπάζογλου ήταν αυτό της κατάργησης των Τμημάτων και της λειτουργίας των Σχολών ως βασικών ακαδημαϊκών μονάδων. Στο θέμα αυτό υπήρξε αντίδραση από τα μέλη της Συνόδου, με καταιγιστικές ερωτήσεις οι οποίες έδειξαν τη δυσαρέσκεια απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση. 

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το Ίδρυμα ύστερα από τη μείωση της χρηματοδότησης του, κατά 33%, τις μεγάλες ελλείψεις κτιριακών υποδομών, εργαστηριακού εξοπλισμού και προσωπικού. 

Όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ουρά αναμονής στους νέους διορισμούς, την αναστολή έγκρισης των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, το θέμα του ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) η εφαρμογή του οποίου θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συρρίκνωσης των πανεπιστημίων και γήρανσης του προσωπικού. 

«Δεν είναι συμβατή με τη νομιμότητα η επέκταση του 1 προς 5 στις εσωτερικές εξελίξεις του προσωπικού καθώς οι πιστώσεις είναι ήδη εγκεκριμένες και συνεπώς δεν τίθεται θέμα έγκρισης νέων πιστώσεων. Άλλωστε για αυτό υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής του Α.Π.Θ.» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. 

Τέθηκε στην Υπουργό το πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών και της ομαλής λειτουργίας Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. που προκαλείται από τη μείωση των κονδυλίων και την αύξηση των φοιτητών τόσο εξαιτίας των μετεγγραφών, όσο και από την αύξηση των φοιτητών που έχουν ανάγκη για οικονομική στήριξη, λόγω της οικονομικής κρίσης και την ενημέρωσε για το αδιέξοδο το οποίο επαπειλείται. 

Αναδείχθηκε το θέμα της καθυστέρησης των ερευνητικών προγραμμάτων με την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα πανεπιστήμια καθώς υπάρχει μηδενική δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας. 

Για πρώτη φορά, η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. υπέβαλε στην Υπουργό ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φύλαξη του πανεπιστημίου με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στην πανεπιστημιούπολη.  

«Είναι θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους και να μη θίξει ζητήματα που ήταν casus belli» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Η στάση μας απέναντι στις προτάσεις του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη τόσο μέσω των δηλώσεων μας όσο και μέσω των προτάσεων και διεκδικήσεων που έχουμε εκπονήσει και για τις οποίες ήδη ενημερώνουμε το Υπουργείο Παιδείας, τους πολιτικούς αρχηγούς και την κοινωνία.

 Οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα δίνουμε ένα μεγάλο και άνισο αγώνα απέναντι στα ανυπέρβλητα εμπόδια και στα τεράστια προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες υψηλής ποιότητας για την παιδεία, με τελικό αποδέκτη το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό όφελος».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean