ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το βιογραφικό του Ε. Κουφουδάκη προέδρου της ΑΔΙΠ

Δημοσίευση: 21/09/2012

του υπουργού Παιδείας να τοποθετηθεί στη θέση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα (ΑΔΙΠ) , ο καθηγητής Ε. Κουφουδάκης
Ο κ. Κουφουδάκης, μόλις τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα μέλη στο Συμβούλιο της ΑΔΙΠ, θα αναλάβει αμέσως δουλειά δεδομένου ότι υπάρχει πίεση χρόνου να καταρτισθεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ ή και Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα , προκειμένου οι μαθητές της Γ Λυκείου να συμπληρώσουν τις προτιμήσεις σχολών με βάση το νέο χάρτη των ΑΕΙ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις για Ε. Κουφουδάκη στη θέση Προέδρου της ΑΔΙΠ
Από πού προκύπτει πως ο κ. Κουφουδάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης και αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας; Μήπως από την ιδεολογική του ταύτιση με τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως από το ότι, όπως προκύπτει και πάλι από το βιογραφικό του, έχει σχέσεις με το ΝΑΤΟ, στο Αμυντικό Κολλέγιο του οποίου δίδασκε;
Τα ερωτήματα αυτά έθεσε με σημερινή αναγοίνωση η Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σχετικά με την τοποθέτηση του Ε. Κουφουδάκη στη θέση του Προέδρου της ΑΔΙΠ, η οποία εγκρίνεται σήμερα από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κυβέρνηση προωθεί για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) τον Βαγγέλη Κουφουδάκη, ομότιμο πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ομότιμο καθηγητή και πρύτανη του Indiana University - Perdue University των ΗΠΑ.
Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων που έχουν αποδώσει στην ΑΔΙΠ οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η προαπαιτούμενη για - κάθε νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση - γνωμοδότηση της συγκεκριμένης Αρχής για την εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση, για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις των ΑΕΙ, για τις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για τις απονομές τίτλων σπουδών, για τις διαδικασίες και τα κριτήρια των προγραμμάτων σπουδών, η ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ επισημαίνει τα εξής:
Το έργο της ΑΔΙΠ στο παρελθόν έχει επερωτηθεί πολλές φορές, καθώς από την πανεπιστημιακή κοινότητα αμφισβητούνται τα κριτήρια που αυτή ορίζει για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι διαρροές αναφορικά με τις στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας (μειώσεις μισθών και δαπανών, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή διδάκτρων) μας κάνουν κάτι παραπάνω από προϊδεασμένους για την ποιότητα της αξιολόγησης που θα κληθεί να υλοποιήσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η Αρχή και ο νέος της Πρόεδρος και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ειδικότερα, το σχέδιο «Αθηνά», με τις καταργήσεις και συντμήσεις Τμημάτων και Ιδρυμάτων, προφανώς με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά, θα είναι το βασικό έργο που θα έρθει να υπηρετήσει ο προτεινόμενος νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ.
Ειδικότερα, όμως, για το πρόσωπο που επιλέγεται για τη θέση του προέδρου, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
Η μόνιμη κριτική που ασκείται από τα μνημονιακά κόμματα και μερίδα του Τύπου προς τα ελληνικά Πανεπιστήμια συνοψίζεται στο ότι βρίσκονται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις αξιολόγησης. Κανείς βεβαίως δεν απασχολείται με το αν δίνονται τα εφόδια στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τα ξένα, ούτε με το ότι οι λίστες αυτές αμφισβητούνται από την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Η πιο γνωστή από αυτές τις λίστες είναι η περίφημη λίστα της Σανγκάης. Με βάση αυτή τη λίστα, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο στο οποίο είναι πρύτανης ο κ. Κουφουδάκης, το Indiana University - Perdue University, βρίσκεται στην κατάταξη χαμηλότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Επίσης, με βάση το επίσημο βιογραφικό του, προκύπτει πως ο κ. Κουφουδάκης έγινε καθηγητής το 1985, χωρίς να έχει εκπονήσει καμία μονογραφία, αλλά μόνο με άρθρα και επιμέλειες!
Η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει: Από πού προκύπτει πως ο κ. Κουφουδάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης και αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας; Μήπως από την ιδεολογική του ταύτιση με τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως από το ότι, όπως προκύπτει και πάλι από το βιογραφικό του, έχει σχέσεις με το ΝΑΤΟ, στο Αμυντικό Κολλέγιο του οποίου δίδασκε;
Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.