Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές: 1/9/2014 αυτή η εξευτελιστική κατάσταση θα περάσει οριστικά στο παρελθόν

Δημοσίευση: 10/08/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., ώστε την 1/9./2014 αυτή η εξευτελιστική κατάσταση να περάσει οριστικά στο παρελθόν.

Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας με σημερινή ανακοίνωση και υπογραμμίζει τα εξής:

Α.Στο άμεσο μέλλον, ο νόμος ορίζει, πως το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμίζεται από τους οργανισμούς των ιδρυμάτων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Β.Συνεπώς ισχύει η νομοθεσία και αυτή ακριβώς θα εφαρμοστεί. Κίνητρο μας δεν είναι ο νομικισμός, αλλά η αποκατάσταση της έννοιας του κύκλου σπουδών, καθώς και η αποφυγή μιας σειράς γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και η αλλοίωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φοιτητικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. .

Γ.Όσοι πιστεύουν σε αυτή την ανάγκη αλλά θεωρούν πως θα κάνουμε πίσω για μικροπολιτικούς λόγους, δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες μέρες για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας.

Δ.Πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και μέσω του τύπου, πως σχετικά με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές ο νόμος θα εφαρμοστεί και στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή στις 31/8/2014, οι «λιμνάζοντες» θα διαγραφούν. Όλοι αυτοί οι φοιτητές έχουν προειδοποιηθεί από το 2007 και από το 2011. Δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος σε όλους. Από τα στοιχεία που με μεγάλη επιμονή συγκεντρώσαμε περίπου 180.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν.

Σχόλια (12)

 
Μάρκος
10 Αυγ 2014 12:25

Έλα δώσε πόνο διέγραψε τους έτσι και αλλιώς και αυτοί νούμερα είναι απλά δεν λές ότι είναι ο Κώστας ο Πέτρος η Μαρία απλά νούμερα δημοσιονομικά , αντί να βάλουν πχ κάποιο αντίτιμο όπως γίνεται σε άλλες χώρες τους διαγράφεις απλώς θα αυξηθεί όμως και η ανεργία γιατί τότε δεν θα μετράνε σαν αεργοί αλλά σαν άνεργοι , πάντως έβλεπε πολύ μπροστά που έβαζε η Διαμαντοπούλου μπάρες στο υπουργείο ....

 
Tasos
10 Αυγ 2014 14:36

@μαρκοςΜα αν γίνει αυτό που λες για επιβολή διδάκτρων σε φοιτητές θα πέσουν οι γνωστοί ψευτοπροοδευτικάριοι και θα κλείσουν τα ιδρύματα με σύνθημα ότι μετατρέπονται σε κερδοσκοπικά ιδρύματα και ότι πάυεται η δωρεάν παιδεία κλπ.Ωστόσο εγώ συμφωνώ με την επιβολή διδάκτρων.Όμως συμφωνώ για την διαγραφή των ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ για τουλάχιστον 2 χρόνια φοιτητών.Μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πχ υγείας κλπ να μην διαγραφούν.Ο νέος νόμος άλλωστε προβλέπει διακοπή σπουδών για όσους θελήσουν ή έχουν προβλήματα.Ας σταματήσει πλέον η κοροιδία με τους φοιτητές να σπουδάζουν για 8-10-15 χρόνια.Είχα πάει πριν λίγο καιρό ως θεατής σε μια διάλεξη σε ένα ΑΕΙ της Αθήνας.Η διπλανή μου που συμπλήρωνε τα στοιχεία της ήταν φοιτήτρια του τμήματος και ήταν γύρω στα 45-50.Την ρωτάω από κατατακτήριες;Όχι μου λέει είχα μπει παλιά και παντρεύτηκα,έκανα παιδιά και τώρα μετά από χρόνια είπα να συνεχίσω τις σπουδές μου.Μαντέψτε έτος που μπήκε στο τμήμα και που μου είπε η ίδια..Είτε το πιστεύετε είτε όχι..1989...απίστευτο...25 χρόνια εγγεγραμένη φοιτήτρια...

 
Κώστας
10 Αυγ 2014 18:52

Ελπίζω ο υπουργός να κάνει δεύτερες σκέψεις και να σκύψει με ευαισθησία πάνω στο πρόβλημα διότι είναι ψυχές δεν είναι αριθμοί οι φοιτητές. Πολλοί επέστρεψαν και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να πάρουν το πτυχίο τους. Πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί για την δυνατότητα διακοπής της φοίτησης. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για έναν φοιτητή που είχε διακόψει ή για έναν εργαζόμενο να συμμετέχει με αξιώσεις στις εξετάσεις; Ξέρετε πόσα εμπόδια προσπαθεί να υπερκεράσει;

 
Giannis
10 Αυγ 2014 19:32

Το υπουργείο λέγεται "δια βίου μάθησης" ,τι σε πειράζει εσένα πόσο χρονών είναι η συγκεκριμένη;Η παρουσία της δεν επηρεάζει την φοίτηση των υπολοίπων ούτε κοστίζει κάτι στο κράτος.Επίσης τον καιρό που όπως λές μπήκε δεν είχε θεσμοθετηθεί η διακοπή σπουδών αλλά ούτε και η μερική φοίτηση.Συνεπώς δεν ήταν αναγκασμένη να επισπεύσει τις σπουδές της ούτε και να ενημερώσει την σχολή εάν σκόπευε να τις καθυστερήσει.Επιπροσθέτως αν είναι ακόμη φοιτήτρια σημάνει οτι εγγράφεται κάθε εξάμηνο στην σχολή ,δηλαδή δείχνει το ελάχιστο ενδιαφέρον να πάει στηθεί στην ουρά και να εγγραφεί.Άρα για να εγγράφεται είχε σκοπό να ξαναπιάσει τις σπουδές της.

 
Νίκος Χατζησάββας
10 Αυγ 2014 22:08

Ο υπουργός ο οποίος, όπως είχα σχολιάσει εδώhttp://goo.gl/8n6ORGκαλεί τους επικριτές του «να ανοίξουν τα στραβά τους» και να διαβάσουν το νόμο, για πολλοστή φορά πιάνεται ο ίδιος αδιάβαστος. Πράγματι ο νόμος 4009, άρθρο 33 λέει ότι το ακαδημαϊκό έτος λήγει στις 31/8 (παρ. 1). Επίσης όμως λέει ότι «ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου» (παρ. 8 ίδιου άρθρου). Και τέλος, πουθενά δεν αναφέρει κάτι για διαγραφή φοιτητών, αλλά μόνον ότι «Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος» (παρ. 11α).Συνεπώς, πέραν της δυνατότητας που μπορεί να προκύπτει από τον οργανισμό, ο νόμος όχι απλώς δεν επιτάσσει τη διαγραφή των φοιτητών την 1/9, αλλά αντίθετα επιβάλλει να δοθεί στους φοιτητές το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβριο.Υποθέτω βέβαια ότι η κίνηση του υπουργού σκοπεύει στο να χρησιμοποιήσει την αγωνία των φοιτητών προκειμένου να πιέσει τα ιδρύματα να ετοιμάσουν τους οργανισμούς. Αλλά κι αυτό δείχνει ότι έσφαλα όταν νόμιζα ότι με τον κ. Αρβανιτόπουλο είχαμε πιάσει πάτο. Ο κ. Λοβέρδος καθημερινά αποδεικνύει το αντίθετο.

 
George
11 Αυγ 2014 12:34

Ο νόμος προέβλεπε κάποια ευεργετήματα: διακοπή σπουδών, μερική φοίτηση για εργαζόμενους τα οποία δεν δόθηκαν. Ο υπουργός δεν αναφέρει τίποτα για αυτά.Έχουμε μια διαμάχη ανάμεσα σε ΑΕΙ και υπουργείο παιδείας. Κύριε υπουργέ μπορεί να μετράς 180.000 θύματα-παράπλευρες απώλειες αλλά μπορώ κι εγώ να μετρήσω υπουργούς παιδείας που έχασαν το υπουργείο και τη βουλευτική έδρα λόγω τέτοιας διαμάχης.

 
Κώστας
11 Αυγ 2014 13:22

@giannis tassosΜε κάτι μυαλά σαν τα δικά σου και κάτι άλλων δεν προκέται να πάει μπροστά αυτή η χώρα.Μπες λοιπόν και εσύ και οι υπόλοιποι που τα λέτε σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου να δεις ότι παντού υπάρχει όριο φοίτησης!Και όταν το ξεπερνάς ή πληρώνεις ακριβότατα δίδακτρα(δυσβάστακτα πχ στις ΗΠΑ) ή διαγράφεσαι.Επίσης μπες και διάβασε τις αξιολογήσεις της αδιπ σε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ.Θα δεις ότι λένε συνέχεια για το ότι τα ελληνικά αει κατά κύριο λόγο είναι καλά.Για τις αδυναμίες τους δεν φταίνε πάντα αυτά αλλά ο ελληνικός νόμος.Τα 3 σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζουν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης(και μελών δεπ),οι ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο (και πως το υπουργείο παιδείας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κρίνει αυτό δηλαδή το πόσοι θα εισάγονται αλλά ότι τα ίδια τα ΑΕΙ πρέπει να αποφασίζουν).Και τρίτον το οποίο ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΝΕ ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 6-8 χρονών για 4ετες πτυχίο και ανάλογα και με την σχολή.Οι καθηγητές που κάνουν τις αξιολογήσεις προέρχονται συνήθως από σοβαρότατα ΑΕΙ της βόρειας ευρώπης,ΗΠΑ,Μεγ βετ και Καναδά ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ.Αυτοί λες να έχουν άδικο που επαναλαμβάνουν συνέχεια των θέμα των λιμναζόντων;Αν επίσης αν θες να μου πεις για το ότι υπάρχουν καθηγητές που κόβουν συνέχεια και τα συναφή μπορείς να απευθυνθείς στον συνήγορο του φοιτητή ενας θεσμός που λειτουργεί κανονικότατα ή να επιλέξεις άλλον αξιολογητή στις εξετάσεις αν έχεις κοπεί πάνω από 3 φορές.Δεν ανακαλύπτουμε την πυριτίδα,αυτά τα θέματα έχουν προ πολλού λυθεί σε σοβαρές χώρες.Επίσης για την συγκεκριμένη κυρία που γράφει ο tassos.Το βρίσκο γελοίο και μόνο ότι είναι ακόμα εγγεγραμένη.Η δια βίου μάθηση δεν σημαίνει μπαίνω σε ένα αει και κάθομαι 15-20 χρόνια.Σημαίνει μπαίνω σε ένα αει κάθομαι και σπουδάζω 4-5-6 χρόνια αποφοιτώ,πάω και δουλεύω και στην πορεία συμπληρώνω τις γνώσεις μου είτε με σεμινάρια,είτε με δίπλωμα μίκρης διάρκειας (diploma) ,είτε με μεταπτυχιακό,είτε με επιμόρφωση γενικότερα παράλληλα με την δουλειά μου γιατί οι επιςτήμες εξελίςςονται,η τεχνολογια εξελιςςεται κλπ.Αυτό που λες εσύ ΜΟΝΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ..Επισης αν είχες διαβάσει τον νόμο θα ήξερες ότι ναι μεν τοτε που μπήκε η κυρία δεν υπήρχε η διακοπή σπουδών,ωστοσο η διακοπη σπουδων δεν είναι άπειρη αλλά ισούται το πολύ με τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων δηλαδή μπορείς να διακόψεις το πολύ για 4 χρόνια συνεχιζόμενα ή διακεκομένα...άρα αν ίσχυε τότε ο νόμος θα είχε διαγραφεί δεκαετίες τώρα...Πάντως τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο για γέλια και αντιλαμβάνεται κανείς σε τι χώρα βρίσκεται.Γι αυτό κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά..γιατί υπάρχουν τέτοιες αστείες ιστορίες,όχι μόνο στα αει αλλά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

 
Λογική
11 Αυγ 2014 15:13

Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε ώστε να αντιληφθούμε τι σημαίνει σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι καφενείο να ερχόμαστε όποτε θέλουμε ούτε να καπαρώνουμε μια θέση επειδή περάσαμε από το απαράδεκτο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων. Το "δια βίου μάθησης" σημαίνει κάτι άλλο (όχι σπουδάζω μια ζωή). Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει τελειώσει γιατί είτε δεν πατάει στο ΑΕΙ (να είναι καλά τα cafe/bars) είτε απλώς δεν διαβάζει (περνάει μαθήματα με ρυθμό χελώνας). Οι γονείς των "αιώνιων" φοιτητών τι κάνουν τόσα χρόνια? Γιατί δεν βλέπουν ότι τα παιδιά τους κάνουν 8, 10, 12 χρόνια να τελειώσουν ένα Τμήμα ΑΕΙ με σπουδές 4 ετών? Τώρα θυμήθηκαν ότι έχουν κάνει θυσίες?Υπάρχουν φοιτητές που εργάζονται? Ναι, αλλά οι περισσότεροι το κάνουν αφού έχουν παρέλθει πολλά χρόνια τεμπελιάς (άρα δεν τους φταίει ότι είναι εργαζόμενοι). Αν θέλουμε να τους βοηθήσουμε, τότε είναι εύκολο να βρούμε αυτούς που έχουν ανάγκη και να τους ενισχύσουμε, τουλάχιστον να μείνουν στις φοιτητικές εστίες (να δημιουργηθούν αρκετές ώστε να καλυφθεί η ζήτηση). Υπάρχουν καθηγητές που "κόβουν" φοιτητές με το παραμικρό? Ναι, είναι εύκολο να τους εντοπίσουμε και να δούμε τι συμβαίνει αν φταίνε ή όχι (υπάρχει πρόβλεψη στον Νόμο). Το χειρότερο φαινόμενο που δημιουργούν οι "αιώνιοι" φοιτητές είναι η λάθος νοοτροπία (και όχι η οικονομική επιβάρυνση)! Αν μιλήσετε με τους ίδιους φοιτητές θα σας πουν ότι οι πολλές επιπλέον εξεταστικές οδηγούν στη νοοτροπία "θα δώσω το μάθημα 10-15 φορές και κάποια στιγμή θα το περάσω χωρίς να χρειάζεται να το διαβάσω καλά". Αλήθεια ποιος θα ήθελε να λάβει υπηρεσίες από έναν γιατρό που τελείωσε σε 15 χρόνια την Ιατρική, νομικές υπηρεσίες από ένα δικηγόρο με βαθμό 5/10 που πήρε πτυχίο σε 10 χρόνια? Θα είναι καλός επιστήμονας ή θα έχει ξεχάσει τα μαθήματα που έχει "παρακολουθήσει"? Τέλος, πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο μέτρο των μετεγγραφών! Όποιος δεν μπορεί να σπουδάσει εκεί που θέλει λόγω οικονομικών προβλημάτων, να λαμβάνει βοήθεια (π.χ. δωμάτιο σε φοιτητική εστία) και ΟΧΙ να παίρνει μετεγγραφή από την Σάμο ή την Κοζάνη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη. Αν θέλει να σπουδάσει εκεί, να λάβει τα μόρια που απαιτούνται και όχι να προσπεράσει όλους τους άλλους που προσπαθούν να περάσουν με την αξία τους (η εξυπνάδα του Έλληνα, πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται τέτοια απαράδεκτη κατάσταση).

 
Άπορος-Ανασφάλιστος Φοιτητής
11 Αυγ 2014 16:42

Το αίτημα των ενεργών παλαιών φοιτητών που διαγράφονται βάσει νόμου μετά τη 31/08/2014 είναι απλά ο διαχωρισμός τους από τους παλαιούς ανενεργούς φοιτητές.Οι παλαιοί ενεργοί φοιτητές ανέρχονται ,σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, σε 5.000 και αποτελούν το 3% των φοιτητών που θα πληγούν από το μέτρο μιας οριζόντιας διαγραφής(5.οοο από τους 180.000 φοιτητές), εφόσον δεν υπάρξουν εξαιρέσεις και κοινωνικά κριτήρια για όσους προσπαθούν ανελλιπώς και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία να περατώσουν τις σπουδές τους.Εν ολίγοις, η όλη "φασαρία" από τους Πρυτάνεις, τους φοιτητές και τις φοιτητικές παρατάξεις γίνεται για το 3% των υπό διαγραφή φοιτητών που από τα τέλη του 2011(οπότε και δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4009/2011),εγγράφονται,εξετάζονται και περνάνε μαθήματα ασταμάτητα για να αποκτήσουν το πολυπόθητο πτυχίο τους.Επίσης στα περισσότερα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ της χώρας δεν δόθηκαν ποτέ επιπλέον εξεταστικές παρά τη σχετική υπουργική απόφαση, δεν υπήρξε ποτέ καμμία ενημέρωση για τη διαγραφή φοιτητών παρά μόνο από τα ΜΜΕ και ποτέ πριν τα τέλη του 2011 και παράλληλα φέτος τα μεγάλα Πανεπιστήμια, ιδίως το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, παρέμειναν κλειστά για 4 συνεχόμενους μήνες με αποτέλεσμα οι παλαιοί ενεργοί φοιτητές που διαγράφονται να απωλέσουν de facto το μισό ακαδημαϊκό έτος, ενώ ειδικότερα η Νομική Αθηνών έχασε επίσημα για πρώτη φορά το χειμερινό εξάμηνο. Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω για μια ειδική περίπτωση παλαιών ενεργών φοιτητών.Πρόκειται για τους άρρενες ενεργούς φοιτητές των 2 τελευταίων ετών που διαγράφονται, δηλαδή για τους εισακτέους του 2002(σήμερα 30 χρονών) και του 2003(σήμερα 29 χρονών) που βάσει της στρατολογικής νομοθεσίας κλήθηκαν εξαναγκαστικά χωρίς δυνατότητα νέας αναβολής να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία κατά τα έτη 2012 και 2013 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να απωλέσουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, υπηρετώντας για 9-12 μήνες στα φυλάκια του Έβρου και στα ακριτικά νησιά κι αυτό ενώ έτρεχε ο περιορισμένος χρόνος περάτωσης σπουδών τους.Η αδικία στην εν λόγω περίπτωση είναι κατάφωρη καθώς το ίδιο το Κράτος δια των ιθυνόντων στο Υπουργείο Άμυνας παρεμπόδισε ουσιωδώς και διέκοψε βιαίως την ομαλή φοίτηση των προαναφερθέντων φοιτητών.Μάλιστα, η εκ του του ίδιου του Κράτους βίαιη de facto διακοπή σπουδών(νομικό κώλυμα) για αυτή την ειδική κατηγορία φοιτητών μπορεί ευκόλως να αποδειχτεί με απλή προσκόμιση του Απολυτηρίου Στρατού(δημόσιο έγγραφο) στη Γραμματεία κάθε Τμήματος.

 
Κώστας
11 Αυγ 2014 22:54

@Λογική Μπράβο!Να και μια φωνή λογικής.Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου.Όλα τα προβλήματα τα έχει προβλέψει ο νόμος (όριο φοίτησης,αν κάποιος είναι εργαζόμενος,προβλήματα υγείας κλπ).Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα στο προηγούμενο μηνυμά μου.Οι αξιολογητές της αδιπ από Αει του εξωτερικού γελούν με τα τραγικά που συμβαίνουν στο ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Και σε ένα από τα κύρια προβλήματα που εστιάζουν και επαναλαμβάνουν συνεχώς είναι ότι ένας φοιτητής ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ για περισσότερα από 6-8 χρόνια στην σχολή σε ένα 4ετες πρόγραμμα σπουδών ανάλογα και με την σχολή/τμήμα.Αυτοί οι αξιολογητές ούτε τρελοί ούτε κάτι άλλο είναι.Απλά μας λένε την αλήθεια σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ποιότητας των ΑΕΙ όσο και αν πειράζει/συμφέρει κάποιους.Πρέπει επιτέλους να γίνουμε μια σοβαρή Ευρωπαική χώρα και όχι να γελούν μαζί μας.Πρέπει να βάλουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από το ατομικό μας συμφέρον.Το αςτείο είναι πως οι ίδιοι οι λιμνάζοντες φοιτητές προςπαθούν να πείςουν την κοινή γνώμη πως έχουν δίκαιο και πως πρέπει να συνεχίζουν αιωνία τις σπουδές τους αφού όπως λένε δεν ενοχλούν και κανέναν ούτε και κοςτίζουν οικονομικά.Αυτό όμως αντιβαίνει με την λογική καθώς και με τα διεθνή στάνταρ ποιότητας των ΑΕΙ.Και η λογική (και τα διεθνή στάνταρ) λέει πως οι λιμνάζοντες φοιτητές πρέπει να διαγραφούν.Με εξαίρεση ίσως τους ασθενείς ή πολύ σοβαρές περιπτώσεις.Οι υπόλοιποι άμεση διαγραφή..τέλος..

 
George
12 Αυγ 2014 00:08

Προφανώς σε κάποιους αρέσει το trolling και θέλουν να εμφανίζονται περισσότερο φιλοβασιλικοί από το βασιλιά.Ας πάρουμε τρεις περιπτώσεις πραγματικές το Γ. το Μ. και τη Μ. Πέρασαν όλοι με κατατακτήριες σε κάποιες σχολές που επιθυμούσαν. Ήδη πτυχιούχοι από άλλη σχολή δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε παροχές(βιβλία, σίτιση, στέγαση, πάσο κλπ). Ασχολήθηκαν και οι τρεις ενεργά για 3 χρόνια περίπου με τη σχολή τους αλλά μετά οικογενειακές, επαγγελματικές υποχρεώσεις και απόσταση τους αναγκάζουν πρακτικά σε διακοπή σπουδών. Ο νόμος τότε δεν προβλέπει διαγραφή. Τρία χρόνια μετά έρχεται το 2007 ο νόμος Γιαννάκου ν.3549/2007 και δίνει 5 χρόνια διορία. Η γραμματεία της σχολής παρά το επίσημο αίτημα δεν παρέχει δυνατότητα μερικής φοίτησης ή διακοπής σπουδών σε εργαζομένους. Ακολουθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου ν.4009/2011. Δίνει διορία τρία χρόνια έως το τέλος 2014 και δυνατότητα μερικής φοίτησης ή διακοπής σπουδών σε εργαζομένους. Τι ειρωνεία όμως, το προβλέπει ο νόμος αλλά δεν υπάρχει οργανισμός να το εφαρμόσει. Όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που επικαλούνται κάποιοι δίνουν πολλές δυνατότητες μερικής φοίτησης ή διακοπής. Οι τρεις φίλοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες σε περίοδο κρίσης με κολοσσιαία έξοδα (π.χ. άδειες χωρίς αποδοχές, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία) για να περάσουν ένα-ένα τα μαθήματα. Η Μ. δεν έχει άλλες δυνατότητες και ένα εξάμηνο πριν την διαγράψουν αποφασίζει αξιοπρεπέστατα να διαγραφεί μόνη της. Ο Γ. καταφέρνει να περάσει το τελευταίο μάθημα τον Ιούνιο και προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διπλωματική εργασία έως τέλος Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται για όλους τους φοιτητές. Ο Μ. κόβεται στο τελευταίο μάθημα τον Ιούνιο και ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι πριν 3 χρόνια σε κάποιο μάθημα δεν περάστηκε ο βαθμός του άρα οφείλει 2 μαθήματα για το Σεπτέμβριο.Ας μας πουν οι Κώστας, Λογική, ή όποιος άλλος θέλει εάν πρέπει να διαγραφούν αυτοί οι φοιτητές την 1η Σεπτεμβρίου.

 
Κώστας
12 Αυγ 2014 13:44

@georgeΔεν θα ασχοληθώ με τα παιχνίδια λογικής (ή μη ) ή με υποθετικά παραδείγματα.Έμενα με ενδιαφέρει ότι η χώρα που ζω είναι ένα απέραντο μπάχαλο και σημασία έχει το τι κάνουμε από εδώ και πέρα.Συνεπώς έχουμε έναν νόμο (τον τελευταίο ) όπου πρέπει να ισχύει για όλους καθολικά χωρίς διακρίσεις και άλλα λαικίστικα παιχνίδια.Ο συγκεκριμένος νόμος τα προβλέπει όλα.Οπότε οι φοιτητές που μπήκαν μετά την κύρωση του νόμου γνωρίζουν πότε πρέπει να τελειώσουν.Όσο για τον οργανισμό που ακόμα τα πανεπιστήμια δεν έχουν φτιάξει να σου πω πως έχεις δίκαιο και το σωστό είναι να υποστούν κυρώσεις τα πανεπιςτήμια για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση από το υπουργείο.Για τους παλιούς λιμνάζοντες φοιτητές τώρα.Όσοι δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου τα τελευταία 2 χρόνια οριζόντια διαγραφή (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για σοβαρούς λόγους υγείας κλπ).Για τους υπόλοιπους που προςπαθούν ανάλογα και με το έτος εισαγωγής τους ας δοθεί μια παράταση 1-2 έτη χωρίς όμως πρόσθετες εξεταστικές και τα συναφή.Αν για το χ,ψ λόγο τα ΑΕΙ είναι κλειστά (λόγω κατάληψης ή αλλο) και το εξάμηνο χαθεί,δεν θα μετρα στα 1-2 έτη της παράτασης.Επίσης αν κάποιος είναι εργαζόμενος υπάρχουν ειδικά προγράμματα και στα Αει αλλά και σε άλλους οργανισμούς για να συνεχίσει τις σπουδές που είναι ειδικά δομημένα για εργαζόμενους.Δεν χρειάζεται να δώσει κατακτήριες.Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις πλήρες ωράριο και να σπουδάζεις.Από την άλλη τα ΑΕΙ δεν μπορούν να σου βάλουν διπλά μαθήματα πρωι-απόγευμα ή μονο απόγευμα ή βράδυ για τους εργαζόμενους.Πρακτικά δεν γίνεται αυτό.Συνεπώς όποιος δουλεύει πλήρες ωράριο καλό είναι να αποφεύγει τις κατατακτήριες και να πραγματοποιει άλλου είδους δια βιου μαθηση.Αν επιλέξει τις κατατακτήριες να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί πολλές θυσίες (σε ρεπό,άδειες κλπ λόγω μαθημάτων εξεταστικών κλπ).Οι σπουδές σε πανεπιστήμιο εκτός όλων των άλλων είναι επένδυση.Οπότε αν κάποιος φοιτητής (με κατατακτήριες ή πανελλήνιες) αποφάςίζει εάν θα επενδύσει στο πανεπιστήμιο ή την δουλειά του.Και τα δύο μαζί συνδυάζονται πάρα πολύ δύσκολα.Αν τον ενδιαφέρει η δια βιου μαθηση ας πάει σε ειδικά προγράμματα (μεταπτυχιακά part time,diploma,σεμινάρια κ.α.) για εργαζομένους που περιέγραψα παραπάνω.Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα σε προηγούμενο μήνυμα μου.Το αστείο είναι πως οι ίδιοι οι λιμνάζοντες φοιτητές (ή οι γνωστοί πολιτικοί υπερασπιστές τους) καθώς και οι οικογένειες τους (με πρόσχημα τις θυσίες που κάνανε κλπ) προσπαθούν να πείσουν το ευρύτερο κοινό ότι είναι σωστό να υπάρχουν λιμνάζοντες φοιτητές και ότι δεν κοστίζουν και τίποτα κλπ.Ας φτιάξουμε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο(για να καλύψω και τους οργανισμούς) όπου θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτούν ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ πραγματικά να σπουδάζουν.Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να σπουδάσει ας κάνει κάτι άλλο.Τα πανεπιστήμια είναι ναοί γνώσης,διάχυσης της επιστήμης και πραγματοποίηση της έρευνας.Δεν είναι ούτε καφενεία να μπαίνει ο άλλος να κάνει ότι γουστάρει όποτε γουστάρει χωρίς κανόνες ούτε να κάνει κανείς a la carte μόρφωση ή μάθηση (δια βίου ή μη)...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ