Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Κανένα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας

Δημοσίευση: 12/10/2011

«Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος για μία εβδομάδα, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι κανένα Ίδρυμα δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας» δήλωσε η υπ. Παιδείας και σημείωσε: «Σε εποχές βαθιάς κρίσης οι δάσκαλοι πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις Σχολές, οι γιατροί ανοιχτά τα νοσοκομεία.  Όσο είναι δυνατό να μη θίγεται η νέα γενιά.Τους καλώ λοιπόν να συμβάλουν μαζί με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Το Συμβούλίο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε την αναστολή έναρξης των μαθημάτων του Ιδρύματος από τη Δευτέρα 17-10-2011 και για μια εβδομάδα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Σε συνέχεια της από 30-09-2011 επιστολής μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ, στην οποία αναλυτικά αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους, είναι αδύνατο να λειτουργήσει τόσο το Ίδρυμά μας όσο και τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, σας ανακοινώνουμε τα εξής:

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας στη σημερινή του συνεδρίαση (12-10-2011) αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή έναρξης των μαθημάτων του Ιδρύματος από τη Δευτέρα 17-10-2011 και για μια εβδομάδα, διότι, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, σε επίπεδο προϋπολογισμού, τόσο το ΥΠΔΒΜΘ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τον απαραίτητο αριθμό έκτακτου ΕΠ, ώστε το Ίδρυμά μας να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Συνεπώς, την ευθύνη για την πιθανή απώλεια του χειμερινού εξαμήνου 2011-2012 δε θα φέρει πλέον το ΤΕΙ Αθήνας.

Επιπλέον, δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, των εγκεκριμένων, ήδη «ψαλιδισμένων» προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να μην μπορεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του.

Είναι δυνατόν, κατόπιν όλων αυτών, να γίνεται λόγος για αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης;

Αν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, το Ίδρυμά μας θα αναγκαστεί να μην επικυρώσει τις εγγραφές όλων των σπουδαστών που εγγράφηκαν στο ΤΕΙ Αθήνας από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες, διότι εισήχθηκαν στο Ίδρυμα χωρίς την έγκρισή του και φυσικά δεν μπορεί να τους προσφέρει τις εκπαιδευτικές παροχές του.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα ή εκτάκτως για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας

 

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ

. Ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στην απόφαση του ΤΕΙ Αθήνας να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του εξαιτίας της μη χορήγησης πιστώσεων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς, η Υπουργός Παιδείας, που είναι η κύρια υπεύθυνη γι αυτήν την κατάσταση, έσπευσε να δηλώσει αυταρχικά πως: «κανένα Ίδρυμα δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας του».

Η κ. Διαμαντοπούλου υποκρίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί το λόγο της αναστολής λειτουργίας, ενώ με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στα θύματα της ίδιας της πολιτικής που εδώ και μήνες ακολουθεί. Εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της τάξης, καλεί τους καθηγητές να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές, ενώ με τη ραγδαία και ανορθολογική μείωση των κονδυλίων, τις έχει μετατρέψει σε σχολές φαντάσματα. Οι αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της δεν είναι αντιδράσεις μίας «συντεχνίας» που στρέφεται εναντίον της, αλλά η ύστατη φωνή απελπισίας ακαδημαϊκών αρχών που αδυνατούν πλέον να επιτελέσουν το έργο τους.

Η Υπουργός ζητά τη διατήρηση της τάξης, την ίδια στιγμή που έχει η ίδια οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές χάος ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας σταματήσει να εγκαλεί σε μία επίπλαστη νομιμότητα τους πάντες. Ας κατανοήσουν επιτέλους πως η κοινωνία που αντιδρά στις καταστροφικές πολιτικές τους, δεν είναι ούτε παράλογη ούτε παράνομη, αλλά μία κοινωνία που την έχουν εξωθήσει στα όρια της αντοχής της και που οφείλει να αντιδράσει.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.