ΒΟΥΛΗ

Αλλάζει η νομοθεσία για τα εκλεκτορικά

Δημοσίευση: 04/09/2014
Λοβέρδος βουλή
Alt Text: 
Λοβέρδος βουλή
Title Text: 
Λοβέρδος βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αλλαγές στο νόμο για τα εκλεκτορικά των ΑΕΙ προανήγγειλε σήμερα  στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και δεσμεύτηκε  πως τη Δευτέρα το απογευμα το θέμα θα κλείσει στη συνάντηση με τους Πρυτάνεις και προέδρους των  και στη συνέχεια θα ενημερώσει τη Βουλή
 «Εχει γίνε πρόταση από την Σχολή Καλών Τεχνών, τον κ. Χαρβαλιά, τον απελθόντα Πρύτανη, να αυξήσουμε τα μέλη του εκλεκτορικού Σώματος» είπε ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μαρίας Ρεπούση στη Βουλή και υπογράμμισε τα εξής:
Α.Για το ότι η αναπλήρωση έχει   προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, έχετε δίκιο. Έχω κι εγώ την ίδια ενημέρωση. Η εικόνα που έχω εγώ –μπορεί να κάνω λάθος- είναι ότι οι τηλεδιασκέψεις χρησιμοποιούνται ως πρακτική. Εσείς λέτε πως ενώ υπάρχουν οι δομές, δεν χρησιμοποιούνται.
Β.Το βασικό πρόβλημα είναι να συνεδριάζουν τα Σώματα με απαρτία και να μην αναβάλλονται οι διαδικασίες. Έχω ζήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω το κόστος για κάθε υποψήφιο ή για κάθε εξελισσόμενο μέλος ΔΕΠ από τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας. Η μη αναβολή είναι το πρωτεύον, κυρία συνάδελφε, και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Πράγματι, όμως, απαρτία τεσσάρων, εκ των οποίων οι δύο είναι εξ αποστάσεως, δημιουργεί εικόνα προβληματική.
Γ.Άρα, δεσμεύομαι το απόγευμα της Δευτέρας, που θα έχει κλείσει αυτή η συζήτηση με τους Πρυτάνεις και με τους Προέδρους, να σας ενημερώσω -και εσάς και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συνεδρίαση που θα έχουμε στις επόμενες μέρες, γιατί κατατίθεται το σχέδιο νόμου  για τις θρησκευτικές κοινότητες- για τη φορά των αποφάσεων. Όπου είναι ζήτημα πρακτικής, ας το λύσουμε με εγκυκλίους. Όπου είναι ζήτημα νομοθετικής παρέμβασης, για ένα τέτοιο δευτερεύον θέμα και όχι βασικό του ν.4009, να το κάνουμε.
Δ.Πάντως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, απευθυνόμενος στη Βουλή, θέλω να πω ότι έχει δίκιο η συνάδελφος (σ.σ.η κ. Ρεπούση). Κατά την εφαρμογή του ν. 4009 και ως προς τη λειτουργία των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη μελών υπάρχει πρόβλημα -λειτουργικό πρόβλημα, όχι ουσιαστικό- με τόσο έντονη διάσταση όμως, που θέτει και ένα πρόβλημα σωστής εφαρμογής ή και ανάγκης αλλαγής των σχετικών ρυθμίσεων. Εδώ είμαστε και θα το δούμε».
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Οι επιτροπές επιλογής και εξέλιξης, όπως είπαμε, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Με το ν. 4009/2011 άλλαξε η διαδικασία για την κρίση και την εξέλιξη των καθηγητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Περάσαμε σε μία άλλη διαδικασία, που δεν την κρίνω τώρα. Το δικό μου ερώτημα αποσκοπεί στο να διορθωθούν κάποιες δυσλειτουργίες σε αυτές τις συνεδριάσεις.  
Από ένα καθεστώς όπου αυτές οι διαδικασίες επιλογής των καθηγητών ήταν ανοικτές για τα μέλη της γενικής συνέλευσης του τμήματος για το οποίο προοριζόταν ο υπό κρίση καθηγητής -δεν είχαμε δικαίωμα συμμετοχής, αλλά είχαμε δικαίωμα παρακολούθησης της διαδικασίας- περάσαμε σε κάποιες άλλες διαδικασίες, οι οποίες είναι αρκετά, εκ των πραγμάτων, κλειστές. Δεν λέω ότι είναι στο πνεύμα του νόμου να είναι κλειστές, αλλά είναι κλειστές, εκ των πραγμάτων.
Το πρώτο ζήτημα είναι το εξής. Ο νόμος ορίζει επταμελείς επιτροπές. Τα μέλη αυτά προέρχονται από δύο μητρώα: Εσωτερικών αξιολογητών και εξωτερικών αξιολογητών. Σε ό,τι αφορά τα μέλη των εξωτερικών αξιολογητών, υπάρχει ένας υποχρεωτικά από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Στην πραγματικότητα τι γίνεται; Πολλές φορές αντί για επτά συνεδριάζουν τέσσερις, γιατί ο νόμος λέει ότι η πλειοψηφία μπορεί να βγάλει απόφαση.  
Το δεύτερο είναι ότι πολλές φορές αυτές οι διαδικασίες είναι αρκετά κλειστές. Μπορεί ο συνάδελφος να πάρει μετά τα πρακτικά, αλλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει το διάλογο που γίνεται για τα προσόντα ενός καθηγητή. Χωρίς, φυσικά, να μπορεί να παίρνει μέρος, πρέπει να μπορεί να παρακολουθήσει.
Άρα, το ερώτημά μου –και θα επανέλθω στη δευτερολογία- αφορά αυτά τα δύο προβλήματα. Πρώτον, να έχουμε συμπληρωμένα εκλεκτορικά σώματα, επιτροπές κρίσεις. Και όπως ξέρετε η ΠΟΣΔΕΠ κάνει προτάσεις για αύξηση των μελών, διότι θεωρεί ότι οι επτά που γίνονται τέσσερις είναι πολύ λίγοι, κύριε Υπουργέ, για να κρίνουν έναν συνάδελφο στην εξέλιξή του στην επόμενη βαθμίδα.
Το δεύτερο είναι ότι ακόμα κι όταν οι συνεδριάσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, θα πρέπει να γίνονται σε χώρο όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα άλλα μέλη της συνέλευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.