Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πριν το Μάη του 2015 η εγκύκλιος για τις Ομάδες Προσανατολισμού

Δημοσίευση: 18/09/2014
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
Alt Text: 
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
Title Text: 
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Υπουργική Απόφαση και οι εγκύκλιοι που θα τη συνοδεύουν σχετικά με τις ομάδες Προσανατολισμού στο Λύκειο θα εκδοθούν πριν από τις 30 Μαΐου 2015, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού   Μαρίας Ρεπούση, και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Με το ν. 4186/2013 θεσπίστηκε το Νέο Λύκειο. Είναι μια θεσμική αλλαγή που αφορούσε τόσο στη διάρθρωση των σπουδών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, όσο όμως και στη διαδικασία πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Β.Η εφαρμογή, λοιπόν, του νόμου αυτού ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Εφαρμόστηκε στην Α΄ Λυκείου για πρώτη φορά. Αυτό το έτος επεκτείνεται και στη Β΄ Λυκείου, γιατί πάμε σε μια σταδιακή μετάβαση της αλλαγής και τον επόμενο χρόνο, το επόμενο σχολικό έτος δηλαδή, θα πάμε με την επέκταση της εφαρμογής στην Γ΄ Λυκείου, οπότε έχουμε την ολοκλήρωση του Νέου Λυκείου.
Γ.Εφέτος οι μαθητές της Β΄ Λυκείου καλούνται να επιλέξουν μία από τις δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες. Του χρόνου οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, όπως σωστά είπατε, θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τριών ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού, καθώς και το επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης το οποίο τους οδηγεί σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ.
Δ.Ο ανωτέρω αυτός νόμος, λοιπόν, προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας πραγματοποιείται η ένταξη και η αντιστοίχιση των σχολών και των τμημάτων στο οικείο επιστημονικό πεδίο και για το οποίο εκδίδεται ώς τις 30 Μαΐου και ισχύει για το επόμενο έτος.
Ε.Τι θέλω να πω; Για τους μαθητές που τελείωσαν φέτος την Α΄ Λυκείου, κυρία συνάδελφε, και πρόκειται να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 –γιατί γι’ αυτό μιλάμε- η ανωτέρω υπουργική απόφαση έχει προθεσμία να εκδοθεί ώς τις 30 Μαΐου 2015. Δεν έχει εκπνεύσει, λοιπόν, καμία προθεσμία. Είμαστε πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας, γιατί ο νόμος είναι σαφής. Για τους μαθητές, λοιπόν, της Α΄ Λυκείου φέτος η ημερομηνία είναι 30 Μαΐου 2015.
Ζ.Συμφωνώ απολύτως μαζί σας βέβαια ότι θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά από νωρίς, για να έχουν μια πολύ καλύτερη χρονική προετοιμασία και όλα αυτά, γιατί τους βοηθάει στην προετοιμασία τους αυτή η γνώση.
Η.Πάντως, για να βγάλουμε εμείς αυτή την υπουργική απόφαση υπάρχουν κι άλλα δεδομένα. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα συναντάται ο Υπουργός Παιδείας με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να δούμε το πώς θα ενταχθούν και οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές μέσα στο όλο σύστημα. Ακόμα υπάρχει δεδομένη η θέληση του Υπουργείου Παιδείας να μπει και να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής μέσα στο πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων.
Θ.Όλα αυτά μας δημιουργούν ένα κομμάτι το οποίο θα πρέπει να μελετήσουμε και με τη λήξη αυτού θα βγει αυτή η απόφαση, μετά, αφού γίνουν όλα αυτά. Όπως και να έχει, όμως, η υπουργική απόφαση και οι εγκύκλιοι που θα τη συνοδεύουν θα βγουν πριν από τις 30 Μαΐου 2015, που έχουμε την υποχρέωση που απορρέει από το νόμο να βγει αυτή η απόφαση.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή. Δεν μου απαντήσατε. Λέτε ότι στις 30 Μαΐου θα εκδώσετε…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έως τις 30 Μαΐου.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ναι. Θα εκδώστε εγκύκλιο για την ομάδα προσανατολισμού που πρέπει να επιλέξουν τα παιδιά που φοιτούν τώρα στη Β΄ Λυκείου;
Ακούστε με. Ένα παιδί, που θέλει να πάει στην Ιατρική, ξέρει ότι όταν πάει στη Β΄ Λυκείου, θα επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού των θετικών επιστημών. Αντίστοιχα –ακούστε με, κύριε Υπουργέ- ένα παιδί, που θέλει να μπει στη Φιλοσοφική, θα διαλέξει την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Από την Α΄ Λυκείου θα το επιλέξει αυτό.
Εσείς, πράγματι, ως Υπουργείο είσαστε υποχρεωμένοι μέχρι 30/5 να εκδώσετε εγκύκλιο, αλλά αυτό αφορά την επόμενη χρονιά και την εισαγωγή στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.
Ωστόσο, οι ελληνικές οικογένειες και τα παιδιά γνωρίζουν ότι όταν το παιδί θέλει να πάει ανθρωπιστικές σπουδές, στην Α΄ Λυκείου θα διαλέξει αυτήν την ομάδα προσανατολισμού και αν θέλει να πάει στις θετικές επιστήμες και στην Ιατρική, θα διαλέξει την άλλη. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες σχολών, που είναι οι μουσικολογίες και οι γυμναστικές ακαδημίες, που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να επιλέξουν την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών ή θετικών επιστημών. Αυτό σας ερωτώ.
Καταλαβαίνω ότι έχετε και άλλα ζητήματα να λύσετε, όπως το θέμα της Πληροφορικής που μου είπατε. Έχετε τα ζητήματα της ένταξης των σχολών σ’ όλο αυτό το σύστημα. Κάντε το με μια δεύτερη εγκύκλιο. Γιατί πρέπει να περιμένετε και να ταλαιπωρήσουμε και άλλα παιδιά να λύσετε όλο το ζήτημα, αφού μπορείτε πολύ εύκολα να λύσετε αυτό με μία εγκύκλιο;
Τελειώνει η προθεσμία. Πρέπει τα παιδάκια αυτά να πουν σε ποια ομάδα προσανατολισμού θα ενταχθούν και δεν ξέρουν τι να πουν. Γι’ αυτό βγάλτε μία εγκύκλιο. Θα μπορούσε να είναι –ας πούμε για παράδειγμα- ότι στα ΤΕΦΑΑ θα μπορούν να αποφασίσουν ή τη μία ή την άλλη ή να είναι η δεύτερη ομάδα προσανατολισμού. Στη μουσικολογία θα μπορούσε να είναι η πρώτη, που είναι ανθρωπιστικών σπουδών.
Κάντε το, όμως, γιατί αυτό θα λύσει το πρόβλημα για πάρα πολλά παιδιά. Θυμίζω, ας πούμε, ότι διακόσια πενήντα παιδιά εντάχθηκαν στις σχολές μουσικολογίας. Πολλαπλασιάστε το, να δείτε πόσοι επέλεξαν. Ή πεντακόσια εξήντα παιδιά εντάχθηκαν στις γυμναστικές ακαδημίες, στα ΤΕΦΑΑ. Άρα, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα σεβαστό αριθμό παιδιών, που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ποια ομάδα προσανατολισμού να δηλώσουν. Είναι εύκολο να το λύσετε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία συνάδελφε, όταν είπα έως 30 Μαΐου, είναι αυτό που λέω: «έως 30 Μαΐου». Η πρόθεσή μας είναι να γίνει όσο γίνεται πιο σύντομα και ανέφερα τις άλλες δραστηριότητες που έχουμε, έτσι ώστε να μην λειτουργήσουμε αποσπασματικά. Θέλουμε να έχουμε μία ενιαία απόφαση και μια σειρά από εγκυκλίους που θα την ερμηνεύουν και αφορούν όλα αυτά τα ζητήματα.
Βεβαίως και είναι θετικό να το ξέρουν πιο πριν. Όμως, μπορώ να σας πω κάτι; Δεν είναι σωστό να αλλάζουμε μετά συνέχεια και να λέμε «εντάσσουμε τώρα αυτό, το άλλο» και μετά από λίγο να το αλλάξουμε ξανά. Θέλουμε να έχουμε μία ενιαία απόφαση.
Όσον αφορά το θέμα των μαθητών που πάνε και ακολουθούν μία ομάδα προσανατολισμού –από την πρώτη στη δεύτερη και από τη δεύτερη στη τρίτη- ξέρετε ότι αυτό δεν είναι και σταθερό. Το είπατε και εσείς η ΄ίδια στην κουβέντα σας ότι, ναι, μπορεί να αλλάξει.
Άρα, πιστεύω ότι το πνεύμα του νόμου, την 30η Μαΐου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για εμάς, εμείς δεν θα το εξαντλήσουμε. Θα συντομεύσουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να βγάλουμε σύντομα όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ