ΒΟΥΛΗ

Θα γίνουν απολύσεις στα 8 Πανεπιστήμια εάν το πουν οι αξιολογητές

Δημοσίευση: 08/07/2014
Λοβέρδος βουλή
Alt Text: 
Λοβέρδος βουλή
Title Text: 
Λοβέρδος βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αν η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των 8 Πανεπιστημίων που υπάλληλοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, δείχνει ότι υπάρχει μικρότερη ανάγκη από τις θέσεις, θα υπάρξουν απολύσεις. Αν, όμως, υπάρχει το αντίθετο, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να σεβαστούμε την αξιολόγηση.
Την παραπάνω δήλωση έκανε  ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, απαντώντας στην  επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Πανούση, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε ο Βουλευτής:  
1.Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Κυρίως, πώς θα γίνει; Θα γίνει μέσω ελέγχου των ενσήμων του ΙΚΑ που θα αποδεικνύουν τόσο τον πραγματικό χρόνο όσο και το νομότυπο της μετατροπής των συμβάσεων; Αν όχι έτσι, πώς θα γίνει; Ποια είναι η δική σας θέση πάνω στο θέμα αυτό;
2. Αν προκύψει μεγάλος αριθμός μη νομίμως μετατρεπουσών συμβάσεων αορίστου χρόνου, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο για την κάλυψη των θέσεων αυτών; Για ποιο λόγο δεν ολοκληρώνεται πρώτα αυτή η διαδικασία της νομιμότητας και στη συνέχεια να προχωρήσει το Υπουργείο σε κινητικότητα;
Στην απάντησή του ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Α. Παραδέχομαι -όπως και κάθε λογικός άνθρωπος- ότι τα Πανεπιστήμιά μας, γενικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν πράγματι προβλήματα, αλλά όχι αυτά τα οποία ο συρμός θέλει να έχει.
Β.Η δική μου εκτίμηση, βασισμένη σε στοιχεία, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να μιλάμε για τα Πανεπιστήμια -στο μέτρο που τα στοιχεία μας το επιτρέπουν- καλά και να μην κρύβουμε την αλήθεια.
Γ.Από τις πιο έγκυρες διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων μας δεν προκύπτουν απογοητευτικά συμπεράσματα. Περιορίζομαι να πω, γιατί διαθέτω όλες τις αξιολογήσεις που έγιναν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο έχω και εγώ το πτυχίο μου, μεταξύ είκοσι χιλιάδων αξιολογούμενων ιδρυμάτων κατατάσσεται στα πρώτα διακόσια, ενώ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ενδέκατο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκατοστό δέκατο τέταρτο σε ό,τι αφορά όλα τα πολυτεχνεία του κόσμου. Χρειάζεται στήριξη των πανεπιστημίων.
 Δ.Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έχει γίνει ήδη, έχει τελειώσει από το Φεβρουάριο. Αυτό θέλω να το ξέρετε. Έχουν αξιολογηθεί τα ιδρύματα και έχουν συμπεράνει οι αξιολογητές αυτά που έχουν συμπεράνει. Δηλαδή, μια παλιά άρνηση, που κρατούσε δεκαετίες και εν πάση περιπτώσει την έχουμε ζήσει στη Βουλή, έχει ξεπεραστεί.
Ε.Πάμε τώρα να δούμε αν υπάρχει ανάγκη απολύσεων στο πανεπιστήμιο. Εγώ δεν έκρυψα -το είπα και στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση που απάντησα για το θέμα- ότι αν η αξιολόγηση δείχνει ότι υπάρχει μικρότερη ανάγκη από τις θέσεις, θα απολυθούν. Αν, όμως, υπάρχει το αντίθετο, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να σεβαστούμε την αξιολόγηση.
Ζ.Πρόκειται για μια αξιολόγηση που δεν θα την κάνουμε ούτε με το μάτι, κύριε συνάδελφε, ούτε μόνοι σας ως Υπουργεία, οπότε το ένα θα φέρει το ένα και το άλλο θα φέρει το άλλο. Πρέπει να προσφύγουμε, μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ, σε αξιολογητή.
Η.Θεωρήθηκε αυτό και στην Αίθουσα αυτή -υπάρχουν τα Πρακτικά της Βουλής- ότι είναι μια αναβολή της επίλυσης του θέματος, μια παρελκυστική τακτική που «πετάει την μπάλα στην κερκίδα», για να εκφραστώ με την ορολογία των ημερών. Πριν, όμως, από περίπου τέσσερις ημέρες -την περασμένη Παρασκευή εν πάση περιπτώσει- έληξε η διαδικασία της αναζήτησης αξιολογητή, υπάρχει αξιολογητής και ξεκίνησε την αξιολόγηση. Για να την κάνει μέχρι πότε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Σε ό,τι αφορά τα οργανογράμματα των οκτώ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έχουν διαθεσίμους, μέχρι τις 4 Αυγούστου και σε ό,τι αφορά το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που ήταν σε κρίση και σε κατάληψη μέχρι πριν από λίγες ημέρες, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Θ.Και με τους δείκτες των διεθνών Οργανισμών και των σημαντικότερων πανεπιστημίων του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη διεξάγεται αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση. Και στις προϋποθέσεις της διεξαγωγής της είναι και η συνάντηση του αξιολογητή με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αλλά και τους φορείς.
Ι.Άρα, είναι μια πλήρης διαδικασία, η οποία θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, από το οποίο θα προκύψουν τελικά οι στάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης κατά την απόφαση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Φωτό:(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.