ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Ο Πρύτανης του κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια

Δημοσίευση: 22/06/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Πρύτανης   του κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω των αρμοδιοτήτων του που συναρτώνται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενώ σημειώνονται τα εξής:
Α. Ως Πρύτανης εκλέγεται από τους καθηγητές και τους υπηρετούντες λέκτορες του Πανεπιστημίου η ΤΕΙ, καθηγητής αναγνωρισμένου κύρους της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με ικανή διοικητική εμπειρία, μετά από διεθνή πρόσκληση.
Β.Ο Πρύτανης εκλέγεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία, για τετραετή θητεία, ενώ την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδειξης του Πρύτανη έχει τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου Ιδρύματος.
Γ. Η συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή αποτελεί καθήκον στο πλαίσιο του διοικητικού έργου του καθηγητή πρώτης βαθμίδας.
Δ. Πρύτανης δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία στο ίδιο Ίδρυμα.
Ε. Λόγω δε των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων του Πρύτανη, διασφαλίζεται ότι  η διοίκηση του Ιδρύματος λογοδοτεί στο Συμβούλιο-το οποίο ασκεί ελεγκτικά και εποπτικά καθήκοντα-και έτσι δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό αντίβαρο για την εμπέδωση της αναγκαίας εμπιστοσύνης με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων και την εκχώρηση σε αυτά αρμοδιοτήτων που  μέχρι σήμερα ανήκουν στον υπουργό Παιδείας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.