ΒΟΥΛΗ

Ανοιχτός ο υπουργός και για μετεγγραφές 2012 – 2013- Απίστευτοι διάλογοι στη Βουλή

Δημοσίευση: 08/07/2014
Λοβέρδος βουλή
Alt Text: 
Λοβέρδος βουλή
Title Text: 
Λοβέρδος βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Τη σύγκλιση της  Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα για να γίνει μία καταγραφή του θέματος των Μετεγγραφφών, όπως ακριβώς έχει, με τις διαστάσεις που έχει, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και τόνισε:
Α. Στη συνεδρίαση αυτή θα ζητήσουμε να συζητηθεί, να εκτιμηθεί, με βάση και τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά, η τροπολογία που έχουν καταθέσει έξι συνάδελφοι με πρώτο τον κύριο Σταμενίτη, η οποία ζητά να πάμε και ένα χρόνο πίσω σ’ ό,τι αφορά τα ευεργετήματα για τους πολυτέκνους, καθώς και η σκέψη για τροπολογία που από πολλούς συναδέλφους εδώ κατατίθεται, να υπάρξει και για την περίοδο 2012 - 2013, αλλά και για τώρα και για τα επόμενα χρόνια, μία περίπτωση μετεγγραφής από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα.
Β.Αυτά θα τα εκτιμήσουμε έχοντας δει και τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, με κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος και με τη βούληση να μην κάνουμε υπερβολές. Θα δούμε τα θέματα αυτά την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και ελπίζουμε τα συμπεράσματα που θα συναγάγουμε να είναι χρήσιμα.
ΔΙΑΛΟΓΟΙ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγγνώμη από το συνάδελφο κύριο Τριαντάφυλλο που παρεμβαίνω. Θέλω να μιλήσω για λίγα λεπτά…
(Θόρυβος- διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Λοβέρδο, αν σας το επιτρέψουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαρίστως. Δεν υπάρχει θέμα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς τι κάνετε αυτή τη στιγμή; Είναι εκπρόθεσμη η τροπολογία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αναφέρομαι στην τροπολογία 1549. Θέλω απλώς να διορθώσω τέσσερις λέξεις με νομοτεχνικές ρυθμίσεις, τις οποίες έχω υπογράψει. Είναι απλώς τέσσερις λέξεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να διανεμηθεί το κείμενο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχει εγκριθεί από το Σώμα η συζήτηση εκπρόθεσμης τροπολογίας, κύριε Πρόεδρε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι εκπρόθεσμη. Εξηγήστε για το εκπρόθεσμο και να πει ο κύριος Αντιπροεδρεύων αν τη δέχεται και να τη θέσει στο Σώμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω να θυμίσω στους συναδέλφους όλων των κομμάτων κάτι πάρα πολύ κρίσιμο και σοβαρό για τις μέρες που περνάμε. Έχουμε ψηφίσει στις 14 Μαΐου στο νόμο περί λαϊκών αγορών και άλλων θεμάτων, στο άρθρο 53, με τεράστια πλειοψηφία…
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ξέρουμε τι είναι. Τέσσερις φορές το έχετε κάνει. Είστε απαράδεκτοι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σε μένα το λέτε;
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Μάλιστα. Στο Υπουργείο σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εσείς το ψηφίσατε ως Βουλή. Εμείς το ψηφίσαμε.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Στο Υπουργείο σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ακούστε με, σας παρακαλώ.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κάθε μέρα φέρνετε και μία τροπολογία. Είναι αίσχος αυτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Με τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή έχουμε ψηφίσει τους όρους των μετεγγραφών στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας για φέτος.
Διαπίστωσα αυτές τις ημέρες ότι ίσως πολλές φορές, τουλάχιστον η κοινή γνώμη, όχι η Αίθουσα, δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θεωρεί, ειδικά ο Τύπος πολλές φορές, ότι πολλά πράγματα θα τα ψηφίσουμε αυτές τις ημέρες που οι υποψήφιοι φοιτητές καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Όμηροι!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τέκνα ασθενών γονέων και άλλες, πάρα πολλές κατηγορίες –στο άρθρο 53, επαναλαμβάνω, δεν έχω χρόνο να τις αναπτύξω όλες- δικαιούνται μετεγγραφής.
Κάναμε μια προσπάθεια, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εκτιμούμε ότι τα αιτήματα αυτά είναι πάρα πολλά, να δούμε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για ποιο αριθμό πρόκειται. Λόγου χάρη ρωτήσαμε πόσοι εκτιμά η Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι είναι οι τρίτεκνοι οι οποίοι σπουδάζουν.
Θέλω να καταθέσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτός ο αριθμός δεν υπάρχει, δηλαδή δεν έχουμε εικόνα του κύματος των μετεγγραφών. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο-απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Επίσης, θέλω να πω ότι με τη ρύθμιση αυτή του Μαΐου καταργήθηκε μία ρύθμιση που ίσχυε πέρσι και εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια με την πάρα πολύ σωστή μέθοδο να υπολογίζονται τα κριτήρια αυτά ανά άτομο σε έκαστη οικογένεια. Αυτή τη ρύθμιση επαναφέρει η τροπολογία 1549, αυτή τη ρύθμιση δηλαδή που ίσχυσε τα περασμένα χρόνια, το 2012 και το 2013, και η οποία ήταν μία καλή ρύθμιση.
Τώρα, στο άρθρο 53 που ψηφίστηκε το Μάιο σε ό,τι αφορά την αναπηρία δεν γίνεται αναφορά στη δηλωμένη αναπηρία μέσω των πιστοποιητικών που δίνουν τα ΚΕΠΑ. Γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την προσθήκη στην τροπολογία με νομοτεχνική βελτίωση.
Ακόμη, είναι πάρα πολύ σωστό -κατά την κρίση μας και ελπίζω και κατά τη δική σας- να επιτρέπεται η εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης αμοιβαία μετεγγραφή. Και λέμε «εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης» γιατί όταν ίσχυε και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη οι περιπτώσεις διαφθοράς ήταν πάρα πολλές. Άρα, με βάση αυτήν την πείρα καθιστούμε δυνατή τη μετεγγραφή με αμοιβαίο τρόπο από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο.
Καταθέτω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις επί της τροπολογίας.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ό,τι θέλουμε λέμε!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ακούστε. Κάνουμε μία εκτίμηση χωρίς κανένα στατιστικό στοιχείο. Ό,τι ψηφίστηκε το Μάιο…
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Δεν έχετε κανένα στοιχείο για όσα λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ, αφήστε τον Υπουργό να τελειώσει. Όταν τοποθετηθείτε μετά, αντικρούστε τον.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μας το επιτρέψετε!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με κλειστά τα μικρόφωνα να αντικρούσουμε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ό,τι ψηφίστηκε το Μάιο ενδέχεται να προκαλέσει δύο γεγονότα που κανείς εδώ δεν τα θέλει. Ειδικά οι Βουλευτές της περιφέρειας δεν θέλουν να αποψιλωθούν τα δικά τους πανεπιστήμια, προφανώς. Οι δε Βουλευτές του κέντρου και όλοι εμείς μαζί πρέπει να δούμε πώς σε ορισμένα πανεπιστήμια του κέντρου -αναφέρομαι στο Μετσόβιο, αναφέρομαι στο ΕΚΠΑ, αναφέρομαι στο ΑΠΘ- θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εάν αυτό υπάρξει, της πληθώρας των αιτήσεων μετεγγραφών, με βάση τη ρύθμιση που από τα Πρακτικά φαίνεται ποιοι την έχουν ψηφίσει το Μάιο του 2014.
Άρα, την επόμενη εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε, δηλώνουμε ότι θα ζητήσουμε να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να γίνει μία καταγραφή του θέματος όπως ακριβώς έχει, με τις διαστάσεις που έχει. Δηλώνουμε επίσης ότι στη συνεδρίαση αυτή θα ζητήσουμε να συζητηθεί, να εκτιμηθεί, με βάση και τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά, η τροπολογία που έχουν καταθέσει έξι συνάδελφοι με πρώτο τον κύριο Σταμενίτη, η οποία ζητά να πάμε και ένα χρόνο πίσω σ’ ό,τι αφορά τα ευεργετήματα για τους πολυτέκνους, καθώς και η σκέψη για τροπολογία που από πολλούς συναδέλφους εδώ κατατίθεται, να υπάρξει και για την περίοδο 2012 - 2013, αλλά και για τώρα και για τα επόμενα χρόνια, μία περίπτωση μετεγγραφής από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα.
Αυτά θα τα εκτιμήσουμε έχοντας δει και τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, με κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος και με τη βούληση να μην κάνουμε υπερβολές. Θα δούμε τα θέματα αυτά την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και ελπίζουμε τα συμπεράσματα που θα συναγάγουμε να είναι χρήσιμα.
Ευχαριστώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θέλω να μου δώσετε το λόγο.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Είναι μαρτυρικό αυτό που κάνετε για τους φοιτητές, κύριε Υπουργέ. Τέσσερις φορές μέσα σε δέκα μήνες τροπολογείτε σχετικά με τις μετεγγραφές!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Δρίτσα, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έρχεται μία εκπρόθεσμος τροπολογία, για να αλλάξει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ρυθμίσεις που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν και να παίξουν με τον πόνο τους. Και για πρώτη φορά είναι στην Αίθουσα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως «...» για να βυσσοδομήσουν ενάντια σε ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, ανακαλέστε τη φράση.    
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Στήσατε ένα θέατρο αυτή τη στιγμή, με σκηνοθέτη τον κύριο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, ανακαλέστε τη φράση.    
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και αφαιρείτε…
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Να ανακαλέσετε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Δρίτσα, ανακαλέστε!
 (Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Όχι, δεν ανακαλώ. Διότι είναι ως «…» για να ψηφοθηρήσουν απέναντι σε ανάγκες οικογενειών Ελλήνων πολιτών.  
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):  Παρακαλώ, τελειώσαμε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ:  Αυτό το θέατρο εμείς δεν το επιτρέπουμε και σας καλώ να επανορθώσετε το τεράστιο λάθος σας, που έχει και σκοπιμότητα απ’ ό,τι φαίνεται. Να μιλήσει η κυρία Μάνια Παπαδημητρίου, να μιλήσει ο κ. Διαμαντόπουλος, να μιλήσει η κυρία Φωτίου και να συνεχίσουμε τη διαδικασία κανονικά.
Και να τεθεί στην κρίση του Τμήματος κατά πόσον κάνει δεκτή την εκπρόθεσμη, θεατρινίστικη τροπολογία του κυρίου Υπουργού Παιδείας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να μη γραφτεί και να διαγραφτεί από τα Πρακτικά η φράση «…».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ:  Να μη διαγραφεί τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν το αποφασίζετε εσείς. Το αποφασίζω εγώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορεί να διαγραφεί.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Να μη διαγραφεί τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να διαγραφεί λοιπόν και οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί να μιλήσουν στη συνέχεια.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Διότι είναι η μόνη, η ηπιότερη φράση γι’ αυτή την ανάλγητη ψηφοθηρία. Περί αυτού πρόκειται. Για ανάλγητη ψηφοθηρία με σκηνοθέτη τον κύριο Υπουργό.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):  Κύριε Τζαμτζή, δεν βλέπω να είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ούτε τίποτε άλλο. Δεν έχετε το λόγο.   
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι μία Κυβέρνηση μειοψηφίας. Θέλετε να κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Τζαμτζή, για ποιο λόγο ζητάτε το λόγο;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Α, τώρα δίνετε το λόγο;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζετε ότι ξεγελάτε κανέναν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Για ποιο λόγο ζητάτε το λόγο. Πού στηρίζεται; Δεν είστε Εισηγητής, δεν είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε και κακός ηθοποιός σε αυτό το θέατρο!
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι μέσα στην Αίθουσα. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αυτή τη στιγμή δεν είναι μέσα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ντροπή σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Τζαμτζή, δεν έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν αναφέρθηκα στον κ. Τζαμτζή.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
 ΤΕΡΕΝΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ ΚΟΥΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Κουίκ, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς επικαλείστε διαρκώς ότι δεν ήμουν στην Αίθουσα και δε μου δώσατε το λόγο και τον δίνετε στον κ. Τζαμτζή;  Με ποιο δικαίωμα;
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Δεν ντρέπονται καθόλου να μιλήσουν για εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Τζαμτζή, δεν έχετε το λόγο.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, μη με αναγκάσετε να κλείσω το μικρόφωνο.
Να μη γράφεται τίποτα από αυτά τα οποία ακούγονται. Να μην γράφεται απολύτως τίποτα.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: …
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: …
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Διαμαντόπουλε, έχω ανεχθεί πολύ αυτή τη συμπεριφορά σας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Κύριε Κουίκ, έχετε το λόγο.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: …
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Οι κραυγές δεν καταγράφονται.
ΤΕΡΕΝΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ ΚΟΥΙΚ: Σας παρακαλώ, δεν μπορούμε να δουλέψουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που μου δίνετε το λόγο ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αύριο θα λείπω και θα ήθελα απλά να απευθυνθώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Κουίκ, μια διευκρίνιση. Θα κάνετε χρήση του δικαιώματος ή μια παρέμβαση σύντομη;  
ΤΕΡΕΝΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ ΚΟΥΙΚ: Κάνω μία σύντομη παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας, γιατί μπορεί να μην τον δω αύριο. Μιλάμε για οικογένειες και εδώ έχω μία επιστολή, την οποία και θα σας εγχειρίσω, κύριε Υπουργέ, μιας μάνας άνεργης, με ένα γιο δεκαεννιάχρονο που είναι στην Κρήτη και από λάθος το παλληκάρι αντί να βάλει το δικό του ΑΦΜ έβαλε της οικογένειας και έχει γίνει ένας κακός χαμός με το θέμα της μεταγραφής.
Θα σας παρακαλέσω να δώσετε τουλάχιστον την ανοχή να μπορούν να διορθωθούν κάποιες αιτήσεις μεταγραφών που έχουν γίνει, γιατί δεν μπορεί μια μάνα άνεργη να έχει ένα παιδί στην Κρήτη και να είναι πραγματικά μετέωρη. Το παιδί αποφασίζει να διακόψει τις σπουδές του. Δεν μπορεί να τις συνεχίσει ούτε καν ως εργαζόμενος, γιατί δεν βρίσκει και δουλειά.
Θα σας παρακαλέσω ως πατέρας σε πατέρα -θα σας δώσω αυτήν την επιστολή- αν μπορείτε να δείτε μια συνολική ρύθμιση τέτοιων περιπτώσεων που πρέπει να διορθώσουν το λάθος τους.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ζητούμε λοιπόν με προτεινόμενη ρύθμιση να δίνεται το δικαίωμα μεταφοράς θέσης για τους εισαχθέντες το 2013, εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 9. 000 ευρώ, να καλυφθεί δηλαδή και το έτος 2013.
Με χαρά άκουσα προηγουμένως τον κ. Λοβέρδο να λέει ότι θα δει τις προτάσεις αυτές, γιατί είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορούν να δώσουν λύση σε ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, οικογένειες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους, οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν το παιδί τους μακριά από την πόλη τους να σπουδάσει. Αυτό είναι άδικο. Όπως είναι επίσης άδικο και για το 2013 και για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις διάφορες ειδικές κατηγορίες να μην καλυφθεί το έτος 2013.
Λέω και πάλι ότι χαίρομαι γιατί ο κύριος Υπουργός στάθηκε στο θέμα αυτό και θα υπάρξει συζήτηση για να δει το Υπουργείο τι δυνατότητες υπάρχουν, ούτως ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιπτώσεις.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό στο οποίο προηγουμένως γίναμε μάρτυρες ήταν να κατηγορηθούμε ότι φέρνουμε τροπολογίες ως «…» για να εκμεταλλευθούμε ανθρώπους.
Ακούστε, δεν περιμένω από κάποιους ανθρώπους που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό καλύτερη αντιμετώπιση. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά λεφτά. Φυσικά δεν νοιάζονται για τα παιδιά του κόσμου και για τις οικογένειες που δεν έχουν λεφτά να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Στο ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και για τα παιδάκια του κόσμου δεν τους νοιάζει.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
 ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κι άλλος «Αγιάννης» εδώ!
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Έχετε λεφτά για να σπουδάσατε εσείς στο εξωτερικό, να σπουδάσουν και τα παιδιά σας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Καλά, δεν ντρέπεστε;
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Εσείς να ντρέπεστε. Εγώ δεν ντρέπομαι καθόλου.
Εσείς στέλνετε τα παιδιά σας στο εξωτερικό και αντιδράτε στο να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: …(Δεν ακούστηκε)
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Φυσικά. Σας νοιάζει; Όχι! Γιατί «σε ξένο κώλο εκατό ξυλιές», λένε στο χωριό μου, «είναι λίγες».
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άψογος κοινοβουλευτικός λόγος!
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Διότι εσείς αρνείστε τα παιδιά να έχουν το δικαίωμα της μεταγραφής και μέμφεστε εμάς που στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση, η οποία έρχεται τώρα να δώσει λύσεις με όποια δυνατότητα έχει στο θέμα αυτό. Εσείς, που πραγματικά έχετε τη δυνατότητα, τονίζω, να στέλνετε τα παιδιά σας στο εξωτερικό. Έχετε τα λεφτά. Με γεια σας, με χαρά σας! Δεν μπορείτε, όμως, να αρνείστε το δικαίωμα σε εμάς να στηρίξουμε τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που πρέπει να σπουδάσουν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς που τους φτωχοποιήσατε. Τα αφεντικά ψηφίζουν εσάς. Δεν έχετε δει ανάλυση ψήφου. Τα λαϊκά στρώματα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Αν είχατε να κάνετε μια δουλειά, κύριε Υπουργέ, θα ήταν να πολλαπλασιάσετε αυτό.
Τιμώ το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αυλώνας στα οποία φτιάχνουν παραστάσεις. Είχα επαφή με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, οι οποίοι ήρθαν στην «Αλληλεγγύη για Όλους» για να δουν πως μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε. Και εμείς ναι, θα συμβάλλουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε αυτό το επίπεδο.
Εν πάση περιπτώσει, ας έρθω και στην τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας. Κοιτάξτε, το να παίζεις με την αγωνία του ελληνικού λαού να μάθουν τα παιδιά του γράμματα σε συνθήκες κρίσης είναι εξαιρετικά οδυνηρό για να μην πω ότι είναι ειδεχθές. Γιατί παίζετε; Θα σας πω. Τι κρίμα που ο κ. Τζαμτζής δεν είναι εδώ!
Για να το πιάσω από την αρχή, κύριε Πρόεδρε: στις 30/1/2013 στο νόμο για τη λειτουργία ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ΕΟΠΠΕΠ άρθρο 47 για τους πολύτεκνους, λίγο αργότερα 9/4/2013 στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΑΔΙΠΠΔΕ πάλι άρθρο 47 για τους πολύτεκνους, στις 17/9/2013 αναδιάρθρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.
Ήταν ο νέος νόμος για το λύκειο, εκείνη η καταστροφή που κάνατε στο λύκειο. Και τώρα θα τροπολογήσει πάλι ο Υπουργός τις εξετάσεις του λυκείου, τις πανελλήνιες εξετάσεις από την Τράπεζα Θεμάτων και διά νόμου θα βγάλει τη βαθμολογία. Την περιμένουμε αυτήν την τροπολογία. Εκεί φτάσατε. Το αν θα προαχθεί ένας μαθητής ή όχι θα βγει διά νόμου!
Στις 17/9/2013, στο άρθρο 34, σε αυτόν τον επίσης επαίσχυντο νόμο, του νέου δήθεν λυκείου, είχαμε ολόκληρα άρθρα, δυόμισι σελίδες, για τις μετεγγραφές των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Να τελείωνε εκεί καλά θα ήταν. Στις 28 Νοεμβρίου 2013, έρχεται νέος νόμος και πάλι αποφάσεις για τη μεταφορά, τις μετεγγραφές των παιδιών, εδώ στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και με το άρθρο 2 γενικά για το συνολικό αριθμό εισακτέων, τις διατάξεις κ.λπ.. Έχουμε, λοιπόν, εδώ το άρθρο 2, το άρθρο 4 κ.λπ.. Δεν φτάνει αυτό. Στο ν. 4264/2014 για τις λαϊκές αγορές, με το άρθρο 53, έρχεται νέο άρθρο για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής τριτέκνων, πολυτέκνων, ειδικών κατηγοριών.   
Σήμερα, 4/7/2014, έρχεται νέα τροπολογία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έχετε βρει μία κατηγορία των ελληνικών οικογενειών και το πιο σπαρακτικό κομμάτι της επιθυμίας της και τη δουλεύετε; Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι η Αντιπολίτευση έχει ανθρώπους που σπουδάζουν στο εξωτερικό και ότι είναι πάμπλουτοι; Εσείς τολμάτε να τα λέτε αυτά που στείλατε τα καλύτερα παιδιά στο εξωτερικό; Εσείς που φτάσατε την εκπαίδευση στα 2,2 δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού όλα κι όλα; Θέλετε να κάνετε με ξένα κόλλυβα δήθεν κηδεία;
Τι σημαίνουν όλα αυτά τα επαίσχυντα εδώ; Είναι η Αντιπολίτευση κατά του να σπουδάσουν τα παιδιά του λαού; Για όνομα της Παναγίας! Με αυτόν τον τρόπο κάθε δυο-τρεις μήνες θα τροπολογείτε για να τους έχετε σε αγωνία;
Ακούστε με. Θέλετε να το λύσετε το πρόβλημα; Γιατί τι θα κάνετε, ξέρετε; Είναι το «Αθηνά 2». Θα απομυζήσουμε τα παιδιά από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Θα τα φέρουμε στα κεντρικά σιγά-σιγά. Κάποια δεν θα μπορούν να σπουδάσουν. Θα αδειάσουν τα πανεπιστήμια. Θα τα κλείσουμε τα πανεπιστήμια. Θα τα φέρουμε στα κεντρικά.
Το πιο επαίσχυντο απ’ όλα είναι ότι η Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους λέει ότι δεν χρειάζεται δραχμή γι’ αυτή την καταπληκτική τροπολογία. Δηλαδή, θα τους φέρουμε στα πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και δεν θα έχουμε ούτε καθηγητές να τους διδάξουμε, γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν κάνετε ούτε μία πρόσληψη. Αυτό είναι η ιστορία αυτή;
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι βεβαίως θα δώσουμε όλες τις δυνατότητες στα παιδιά με κάθε τρόπο να σπουδάσουν, ακόμη και με όλα αυτά τα άθλια που φέρνετε. Όμως πρέπει να ντρέπεστε που καταντήσαμε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να ντρέπεστε που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες πουθενά. Πρέπει να ντρέπεστε για το ότι δεν υπάρχει ούτε δωρεάν σίτιση σε όλα τα πανεπιστήμια. Πρέπει να ντρέπεστε για το ότι δεν κόβετε ούτε ένα ελάχιστο επίδομα ώστε τα παιδιά του λαού να μπορούν να σπουδάσουν εκεί που μπαίνουν
ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, από αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», μόνο τα πρώτα δέκα εννιά από τα σαράντα επτά άρθρα του αφορούν αυτό το αντικείμενο. Τα υπόλοιπα είναι για άλλα αντικείμενα και υπάρχουν και διάφορες τροπολογίες, όπως πάντα άσχετες με κάθε νομοσχέδιο που έρχεται.
Πιστεύω ότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται χρόνια στο πάτωμα και ότι οι περισσότερες φυλακές είναι υπερπλήρεις από κρατούμενους, χωρίς τη δυνατότητα να τους παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες για να επιβιώσουν.
Δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, υπολειτουργούν οι δομές, δεν υπάρχουν ψυχίατροι ή άλλοι ειδικοί, ούτε ειδικό πρόγραμμα. Υπάρχουν δε κρατούμενοι οι οποίοι έχουν και ζήτημα εξάρτησης από ουσίες και τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή. Ποια είναι η μέριμνά σας γι’ αυτό; Σας είχα πει μάλιστα, κάποια στιγμή που σας είχα δει εκτός Κοινοβουλίου, για τις φυλακές της Θήβας. Από κει και πέρα όμως δεν είδα καμία κίνηση.
Αυτό το νομοσχέδιο εισάγει φασιστικής έμπνευσης μέτρα. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιχειρούμενης βίαιης ανακατανομής του πλούτου από τα πάνω και η καταστολή είναι το αναγκαίο σας επακόλουθο. Το εργαλείο αυτό το δημιουργήσατε, προκειμένου να εξοντωθεί κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης, εννοείται του εσωτερικού εχθρού σας, από όπου και αν προέρχεται.
Υπάρχει καθεστώς πλήρους απομόνωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και υποδίκων, που είναι κατά κύριο λόγο πολιτικοί και απείθαρχοι κρατούμενοι. Υπάρχει στέρηση αδειών, ημιελεύθερης διαβίωσης, μεροκάματων, δικαιώματος επικοινωνίας με το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό συμβαίνει ακριβώς την ίδια στιγμή που θεσπίζετε φυσικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για ποινικούς αδικηματίες και δοσίλογους, ενώ το όλο αυτό εγχείρημα αναδεικνύεται και σε μία τεράστια οικονομική επιχείρηση –κατασκευή, συντήρηση κτηρίων και υποδομών- και ιδιωτικοποίηση παρεχομένων υπηρεσιών –φύλαξη, τροφοδοσία κ.λπ.- με προφανή οικονομικά οφέλη ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.
Όμως, στα κράτη του αστικού κοινοβουλευτισμού η επιβαλλόμενη φυλάκιση, η κάθειρξη δηλαδή, σημαίνει στέρηση της ελευθερίας, αποκλειστικά όμως και μόνο, γιατί η έννοια του εγκλεισμού σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να στοχεύει στην ηθική και φυσική εξόντωση των κρατουμένων.
Έτσι, με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα νέο είδος θανατικής ποινής.
Σχετικά με την τροπολογία για τις μετεγγραφές των φοιτητών που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, πρέπει να επισημάνουμε πως αναρτήθηκε στο site της Βουλής μόλις χθες, την Κυριακή το απόγευμα και ψηφίζεται αύριο. Είναι γεγονός που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής.
Αυτή η τροπολογία τύπου εξπρές έρχεται στην ουσία να μπαλώσει με πρόχειρο τρόπο τα κακώς κείμενα του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 που αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών.
Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τις ελληνικές οικογένειες, τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια το θέμα των μετεγγραφών πρέπει να τίθεται στο γενικότερο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας η οποία έχει καταρρεύσει. Μετεγγραφή, φοίτηση και στέγαση είναι έννοιες που πάνε μαζί και όχι σε ξεχωριστές τροπολογίες-εξπρές.
Όλοι θυμόμαστε πριν δύο μήνες το κυβερνητικό κρεσέντο του Υπουργού Παιδείας, με το οποίο έμειναν κενές δύο χιλιάδες επτακόσιες εβδομήντα εννιά θέσεις μετεγγραφής φοιτητών εξαιτίας της ποσόστωσης, την οποία ο Υπουργός είχε επιβάλει αδικώντας τους εισακτέους του 2012, 2013 και 2014. Περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μετεγγραφής έμειναν εκτός διαδικασίας.
Εμείς θεωρούμε πως πρέπει όλοι όσοι πληρούν τις κοινωνικά και οικονομικά δίκαιες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχουμε προτείνει με τροπολογία που καταθέσαμε το Σεπτέμβριο του 2013, να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.
Επίσης, τα πανεπιστήμια που θα δεχθούν φοιτητές πρέπει να ενισχυθούν αναλογικά.
Από το 2004 έως και σήμερα δεν έχει θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και κυρίως των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Η διάταξη ως έχει δεν προστατεύει τους φοιτητές που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος –γονέα, αδερφό- με αναπηρία. Δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία, όπως είναι το Σύνδρομο Down, η νοητική στέρηση, ο αυτισμός και πολλαπλές αναπηρίες.
Παράλληλα, η ορολογία που χρησιμοποιείται για την αναπηρία στη σύγχρονη εποχή είναι λανθασμένη και δεν συνάδει με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας.
Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίες στην πλειονότητά τους ζουν σε ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Επίσης, εκτός από την παράλειψη για τους φοιτητές ΑμΕΑ, πρέπει να αναφέρουμε ότι στους εισακτέους φοιτητές του 2012-2013 και 2013-2014 έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα μετεγγραφής ειδικών κατηγοριών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επομένως, θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο, κατά την άποψή μας, να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 53 του ν. 4262 και στους περυσινούς και προπέρσινους εισακτέους.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε δύο ερωτήσεις στον Υπουργό Παιδείας για την αδικία που έχουν υποστεί οι εισακτέοι φοιτητές του 2012-2013 και 2013-2014 στις 18 Μαρτίου 2014. Στην πρώτη λάβαμε αρνητική απάντηση και στη δεύτερη δεν λάβαμε καμμία απάντηση.
Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω πως πρέπει να νιώσουμε βαθιά τις καθημερινά μαχόμενες οικογένειες οι οποίες θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Οι σημερινές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα κινούνται σε επίπεδα ντροπής. Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό ενίσχυσης και εξασφάλισης πόρων για τη φοιτητική μέριμνα που να περιλαμβάνει αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση και όχι προχειρότητες μέσα σε τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ

φωτό:eurokinissi

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ