Δεν υπέγραψε ο υπ. Οικονομικών για τους καθηγητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ-Εισαγγελέίς και ΣΔΟΕ για 800 καθηγητές

03/09/2014

Ενημερώθηκε: 18/09/2014, 17:46

Άκουσε το άρθρο

«Η παρακράτηση του 15%, που τώρα τη μετατρέπουμε σε 7% επί των καθαρών αποδοχών των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, δυστυχώς δεν έχει αναδρομική ισχύ.   Και δεν έχει γιατί ο υπουργός Οικο0νομικών κ. Χαρδούβελης δεν υπέγραφε. Η δική μου διατύπωση ήταν να έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής».
Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και σημείωσε:
Α.Υπάρχει μία περιπέτεια εδώ, κυρία συνάδελφε, που αφορά οκτακόσια άτομα. Δεν είναι μία περιπέτεια που αφορά μία ενοχική διαφορά. Είναι μία περιπέτεια που αφορά το ΣΔΟΕ και την Εισαγγελία. Με συγχωρείτε. Από τη στιγμή που μία ενοχική διαφορά μετατρέπεται σε ποινική, πρέπει να το σκεφτούμε λιγάκι. Το θέλαμε αυτό; Όταν ο κ. Αρσένης έκανε αυτόν το νόμο αυτό ήθελε; Να κλείσει τον κόσμο στη φυλακή; Δεν το ήθελε. Υπάρχει μία εκκρεμότητα δικαστική. Αυτή η δικαστική εκκρεμότητα μετατράπηκε και σε εκκρεμότητα φορολογική, μπήκε το ΣΔΟΕ και άρχισε η διαδικασία που ζούμε τα τελευταία χρόνια με την κρίση.         
Β.Αυτός ήταν ο σκοπός του νομοθέτη; Εδώ κοιτάμε να απαλείψουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι αναδρομική η ισχύς. Δεν την υπέγραφε ο συναρμόδιος Υπουργός έτσι, γι’ αυτό τη φέραμε με ισχύ για το μέλλον. Πάντως, καθιερώνουμε τη διαφορά ως ενοχική αποκλειστικά, για να μην έχουμε ποινικές επιπλοκές και μιλάμε για καθαρές αποδοχές.
Γ.Θεωρώ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που θεσπίστηκε η διάταξη και την πιστεύω αυτή την τροπολογία. Γι’ αυτό και - παρότι δεν συζητήθηκε, αν και στην Επιτροπή την είχα αναφέρει- σας άκουσα από την τηλεόραση, γιατί δεν ήμουν εδώ, και είπα θα πάω να την στηρίξω με θάρρος. Γιατί είναι μια σωστή τροπολογία. Δυστυχώς δεν είναι όσο σωστή θα έπρεπε, από τη γνώμη άλλου συναδέλφου.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗTHΣ Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ
Στο θέμα τοποθετήθηκε η Βουλευτής Μαρία Ρεπούση η οποία είπε τα εξής:
« Σε ό,τι αφορά το πιο σοβαρό ζήτημα, που επίσης δεν προλάβαμε να θίξουμε, που είναι το ποσοστό παρακράτησης αμοιβών που έχουν οι καθηγητές ΤΕΙ από την απασχόλησή τους εκτός από τα πανεπιστήμια -βλέπω εδώ και τον κ. Κυριαζή, που είναι αρμόδιος για ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- μειώνετε το ποσοστό από 10% σε 6% -αν δεν κάνω λάθος- και του δίνεται αναδρομική ισχύ. Για ποιους;
Επίσης, θα πρέπει να δούμε ότι σε αυτήν την καταβολή πρέπει να υποχρεώνονται όχι μόνο όσοι έχουν στο όνομά τους γραφεία -είτε οδοντιατρεία είτε ιατρεία είτε δικηγορικά γραφεία- αλλά και όσοι συμμετέχουν σε εταιρείες και αμείβονται για την παροχή των υπηρεσιών τους. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Πρέπει, επίσης, να μας απαντήσετε στο εξής ερώτημα: Αφού δίνεται αναδρομική ισχύ σε αυτή την παρακράτηση…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έχει καταργηθεί η αναδρομική ισχύ.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Καταργήθηκε; Πότε το καταργήσατε; Φέρατε νομοτεχνική βελτίωση;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ακριβώς.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Μα, δεν προλαβαίνουμε να τα δούμε, έτσι που τα φέρνετε.
Το ερώτημα είναι τότε αν θα συμπεριλαμβάνει και τους καθηγητές που αμείβονται για παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών σε εταιρείες που δεν είναι στο όνομά τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ