Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις πιστοποίησης στους υπολογιστές

Δημοσίευση: 02/07/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με ΚΥΑ  των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύτηκε στις 16/5/14  επέρχονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση πιστοποιητικών πληροφορικής και  καθιερώνονται ταυτόχρονα νέες διαδικασίες πιστοποίησης των φορέων που τα εκδίδουν. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως οι φορείς πιστοποίησης θα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα του αστικού ή εμπορικού δικαίου (εταιρείες), ενώ αποκλείονται φορείς του Δημοσίου, κοινοπραξίες, ενώσεις προσώπων ή σωματεία. Η αδειοδότηση των φορέων αυτών θα γίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ) ο οποίος εποπτεύει και όλη τη διαδικασία χορήγησης των πιστοποιητικών γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ σε φυσικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι  η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών γνώσης Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ οριζόταν σε τρία χρόνια από την έκδοση ή ανανέωσή τους και έπαιρνε παράταση στο τέλος της τριετίας. Τα  πιστοποιητικά που έχουν ήδη εκδοθεί με την τελευταία παράταση που πήραν λήγουν στις 30 Ιουνίου 2014. Σε συνθήκες κρίσης και αυξημένης ανεργίας όμως δεν μπορεί να απαιτείται κάθε τριετία από τους πολίτες η ανανέωση της πιστοποίησης γνώσης στους υπολογιστές,  απαραίτητο προσόν για την συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, επιβαρύνοντάς τους με καταβολή παραβόλου 100 ευρώ καθώς και με το κόστος της προετοιμασίας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
•    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες η ανανέωση της πιστοποίησης επάρκειας στους υπολογιστές;
Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση

Σχόλια (2)

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
02 Ιουλ 2014 11:09

Να περάσουν επιτέλους υπό την ευθύνη του Δημοσίου τα πιστοποιητικά η/υ για τους αποφοίτους της Γ΄Γυμνασίου δωρεάν, με την εγγύηση του Κράτους μέσα στο σχολικό σύστημα (όπως γίνεται με τις εξετάσεις γλωσσομάθειας). Έχουν γίνει ήδη οι σχετικές εξαγγελίες. Οι υποδομές υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να σταματήσει επιτέλους η αθλιότητα "δήθεν πιστοποίησης" που αναγκάζουν χιλιάδες νέους να πληρώνουν σημαντικά ποσά εν καιρό κρίσης χωρίς λόγο?

 
kouskous
02 Ιουλ 2014 23:11

Κύριε Κώσταντίνε Ζάχαρη, αν γίνει αυτό που λέτε η Ελλάδα θα πάψει να είναι το καλό παιδί που αγοράζει πιστοποιήσεις από όλον τον κόσμο και θα δώσει την "εσφαλμένη" εντύπωση ότι ίσως είναι παραγωγική.Για αυτόν τον λόγο, ας μην το κουράζουμε άλλο το "θέμα", έχοντας μάλιστα υπόψη επι της Πληροφορικής και τα κάτωθι:1) η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος έκανε Αίτηση ακυρώσεως κατά του Προεδρικού Διατάγματος 248/2003 στο οποίο εξομοιώνονται τα πτυχία και διπλώματα Πληροφορικής με απλή εμπειρία και με βεβαιώσεις ECDL !>2) η προηγούμενη ηγεσία κατάργησε το πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα πληροφορικής ! 3) η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19/ΠΕ20) δεν έχει Βασικό Πτυχίο Πληροφορικής (ίσως έχει PhD, MSc ή 300 ώρες πιστοποίησης ! όχι όμως βασικό πτυχίο που αποτελεί την βασική προϋπόθεση διδασκαλία για κάθε άλλο ΠΕ)4) έργα Πληροφορικής στο Δημόσιο είναι δυνατόν να τα αναλάβουν άνθρωποι με οποιοδήποτε πτυχίο (σε αντίθεση με όλες τις κατηγορίες μελετών)5) εργασία Πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα ασκεί οποιοσδήποτε και το πτυχίο δεν χρειάζεταιΑπορώ γιατί δεν τα κλείνουν τα ρημάδια τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ Πληροφορικης αφού όλοι τελικά μπορούν να ασκήσουν (εκπαιδευτικά, εργασιακά) αυτήν την Επιστήμη ; Μήπως πρέπει ο κ.Λοβέρδος να πάρει μερικές τολμηρές αποφάσεις ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.