Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τις οδηγίες κινητικότητας υπαλλήλων στα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 02/07/2014
Πανούσης βουλή
Alt Text: 
Πανούσης βουλή
Title Text: 
Πανούσης βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΔΙΠΙΔΔ/B.2.Δ/261/οικ. 15147(ΑΔΑ : Ω4Φ5Χ-Ε2Ζ) που εκδόθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (και αφορά στους σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων), περιλαμβάνεται (σελ. 3) η επισήμανση ότι «οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να δηλώσουν και θέσεις ανώτερης ή κατώτερης κατηγορίας προσωπικού από αυτήν που κατείχαν όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα του αντίστοιχου κλάδου σύμφωνα με την οικεία Ανακοίνωση. Οι εν λόγω υπάλληλοι συμπληρώνουν τα έντυπα αιτήσεων των αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης θέσεις της οποίας επιδιώκουν , δηλώνοντας με
αύξουσα αρίθμηση (1η, 2η κ.ο.κ.) το σύνολο των προτιμήσεών τους, ιεραρχώντας αυτές ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η σειρά προτιμήσεων συμπληρώνεται ΜΟΝΟ στο έντυπο της μιας από αυτές και κατά προτίμηση στο έντυπο αίτησης της ανώτερης κατηγορίας».
Η εν λόγω ρύθμιση, μπορεί να έχει κάποια λογική βάση ως προς την «ανώτερη» θέση αλλά είναι τουλάχιστον παράδοξη ως προς την «κατώτερη» θέση. Τούτο στην πράξη, θα σημαίνει ότι όλοι οι σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ, θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν όποια θέση το επιθυμούν (δηλ. και όλες τις θέσεις των ΔΕ), ευρισκόμενοι θεωρητικά σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των ΔΕ (ακόμη κι αν κριθούν με κριτήρια ΔΕ, σύμφωνα με τα οποία, κατά τεκμήριο θα έχουν μεγαλύτερους βαθμούς απολυτηρίου από τους ΔΕ). Αυτό σημαίνει ότι λογικά και πρακτικά, η κατηγορία των ΔΕ υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, αποκλείεται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γιατί οι θέσεις τους θα καλυφθούν από τους ΠΕ.
Το δε επιχείρημα ότι η κατηγορίας ΠΕ υπάλληλοι δεν θα ενδιαφερθούν για θέσεις κατωτέρων προσόντων, δεν ευσταθεί για λόγους κοινής λογικής. Εάν υποτεθεί ότι κάποιος ΠΕ υπάλληλος, βρίσκεται ενώπιον της επιλογής του να απολυθεί ή να αναζητήσει μία θέση κατωτέρων προσόντων, προφανώς και θα επιλέξει το δεύτερο. Να σημειωθεί δε, ότι μετά την πάροδο 8ετίας, έχει δικαίωμα να αιτηθεί την επαν-αναγνώριση του Πανεπιστημιακού του τίτλου και άρα να αναβαθμισθεί από ΔΕ σε ΠΕ και πάλι. Εκτός αυτού, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δοκιμάζονται γενικώς και τα όρια της σοβαρότητας, τη στιγμή που ο ίδιος φορέας θα αποδεχθεί ως «ΔΕ μη-πτυχιούχο», το ίδιο ακριβώς άτομο το οποίο ελάχιστο χρόνο πριν, εργοδοτούσε επί σειρά ετών ως «ΠΕ πτυχιούχο». Τίθεται επομένως λογικά το ερώτημα, εάν ο πραγματικός στόχος της ρύθμισης αυτής, είναι η βαθμιαία εξάλειψη της κατηγορίας ΔΕ από το συγκεκριμένο κλάδο Δημοσίων Υπαλλήλων.
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.    Ποια ακριβώς είναι η (λογική και) δικαιολογητική βάση της εν λόγω ρύθμισης που παρέχει το δικαίωμα στους ΠΕ υπαλλήλους, να υποβάλουν προτιμήσεις και για τις «κατώτερες» θέσεις κατηγορίας ΔΕ;
2.    Υπάρχει κοινή συμφωνία ως προς το ζήτημα αυτό και από τον Υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων; Αν ναι, θα παρακαλούσαμε αυτή η συμφωνία και των δύο, να δηλωθεί με ρητό τρόπο στην απάντηση της Ερώτησης.

                                                                                                               Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                                                  Γιάννης Πανούσης

Σχόλια (3)

 
Αθανασία
02 Ιουλ 2014 09:49

Ασφαλώς και το επιδιώκουν, ούτε χρειάζεται ούτε πρόκειται να δώσουν απάντηση. Έτσι κρίνεται εάν κάποιος αξίζει να κατέχει θέση στο δημόσιο όχι από την αποδεδειγμένη προσφορά και εμπειρία, αλλά από το πτυχίο του. Όχι μόνο οι ΔΕ δεν θα πετύχουν θέση με αυτή την τακτική αλλά φυσικά και εύλογα ούτε οι ΥΕ. Κι αυτό γιατί με το σκεπτικό πως όλοι οι ΠΕ θα καλύψου όποια κατηγορία μπορούν, όλοι οι ΔΕ έκαναν αιτήσεις και για ΥΕ προκειμένου να έχουν μια ευκαιρία. Αίσχος, αλλά ποιος πολιτικός ντράπηκε ποτέ;

 
Κατερίνα Γεωργίου
02 Ιουλ 2014 15:09

Ως υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας αρνούμαι να δηλώσω θέση ΔΕ. Προερχόμενη από μία φτωχή οικογένεια, για να αποκτήσω το πτυχίο μου κόπιασα πραγματικά και δε θα ακυρώσω την προσπάθειά μου και τον κόπο μου για να εξυπηρετήσω την οικονομική πολιτική του Υπουργείου.Όμως η αλήθεια είναι ότι από τα Πανεπιστήμιά μας έχει χαθεί η αξιοπρέπεια και η ηθική !Τί κυρώσεις υπέστησαν όσοι συνάδελφοι αυτοαπογράφηκαν δηλώνοντας ανύπαρκτα μεταπτυχιακά, μεταλυκειακές σπουδές, ξένες γλώσσες, αξιολογήσεις και διαγωνισμούς ΑΣΕΠ; ΚΑΜΙΑ !Με αυτούς θα συνεχίσει το Πανεπιστήμιο; Να τους χαίρεται !!!

 
Νίκος
03 Ιουλ 2014 10:38

Κατερίνα έχεις απόλυτο δίκαιο. Θα έπρεπε πρώτα να καθαρίσουν τους χώρους τους από όλους αυτούς που ταλαιπώρησαν τους "συναδέλφους τους" με την καταγραφή των ψευδών στοιχείων , δυσφήμισαν το κύρος των Πανεπιστημίων και το διέσυραν τόσους μήνες . ΑΥΤΟΙ όλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται . Θα έπρεπε ο υπουργός πρώτα να ζητήσει από όλα τα πανεπιστήμια τα ονόματα όλων όσων απογράφηκαν με ψευδή στοιχεία και να τους αποπέμψει από τους χώρους όπου μορφώνονται τα παιδιά μας. Αλλά δυστυχώς θέλουν να οδηγήσουν τα ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΑ όσο ποιο χαμηλά γίνεται. και έχουν βρει τους καλύτερους .. Να τους χαίρονται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ