«Κόντρα» στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ- Α. Λοβέρδου για την αξιολόγηση των οργανισμών των 8 Πανεπιστημίων

28/08/2014

Ενημερώθηκε: 28/08/2014, 12:25

Άκουσε το άρθρο

«Κόντρα» ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και  Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της  έκθεση  για την αξιολόγηση των οργανισμών των 8 Πανεπιστημίων:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) : Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το κρίσιμο πολιτικά ερώτημα και απευθύνεται στον κ. Υπουργό, είναι  το εξής : ο κ. Υπουργός, χθες είπε ότι «τυφλά» θα ακολουθήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ό,τι πει η αξιολόγηση αυτό και θα κάνει. Συνεπώς, εγώ θα ήθελα να ακούσω και φαντάζομαι και όλοι, μετά από αυτά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, τι ακριβώς θα γίνει κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, νομίζω ότι θα πρέπει να πείτε στην Επιτροπή,  εάν θα απολυθούν άνθρωποι, εάν θα αλλάξουν θέση οι υπάλληλοι και πού θα πάνε. Θα πρέπει  να έχουμε με ακρίβεια μια εικόνα από εσάς ή από το Υπουργείο, για το τι ακριβώς θα γίνει.
Βεβαίως, θα έλεγα και θα ήθελα να το προσέξετε αυτό, διότι είστε πανεπιστημιακός δάσκαλος, ότι θέλω να αξιολογήσετε την αξιολόγηση. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να είμαι πολύ αναλυτικός, όμως και το εισαγωγικό περιεχόμενο, αλλά και η μεθοδολογία, με βάση την οποία έγινε η αξιολόγηση, και θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, το ισοδύναμο των φοιτητών, έχει πάρα πολλά ερωτηματικά. Δηλαδή, θα άξιζε, έστω και εκ των υστέρων, να αξιολογήσουμε την αξιολόγηση. Αυτό βέβαια, είναι μια δουλειά πιο λεπτομερή και δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας επιτροπής, όμως, το λέω με την έννοια, ότι εγώ προσωπικά, με όποιες γνώσεις έχω στη μεθοδολογία, θέτω πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στη μεθοδολογία.
Θα ήθελα δε να δω και τις πηγές, δηλαδή τις βιβλιογραφικές αναφορές με βάση τις οποίες καταλήξατε σε αυτήν ακριβώς τη μεθοδολογία, γιατί εμένα προσωπικά μου δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά.
Επιπλέον ένα στοιχείο. Επειδή είπατε ότι είχατε τεχνικές συναντήσεις και με τα ιδρύματα τα οποία ανταποκρίθηκαν, ωστόσο λαμβάνετε υπόψη σας μέσα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και πιθανά όχι της απογραφής που τα ίδια τα ιδρύματα το 2013 έκαναν και υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις αυτό, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία για τους πραγματικά υπηρετούντες υπαλλήλους. Αυτό εννοώ, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχω εγώ, π.χ. για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τυχαίνει να είμαι εκεί.
Νομίζω ότι και η αξιολόγηση έστω και με αυτή την κριτική την οποία άσκησα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πάρα πολύ - δεν μιλάω για τη διαδικασία ανάθεσης, δεν θέλω να μπω σε αυτό το πράγμα - για το πόσο χρήσιμο είναι να κάνουμε τέτοιες διαδικασίες, ποια είναι τα υποκείμενα, ποιοι είναι οι οργανισμοί που πρέπει να κάνουν κάποιες διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν, εγώ λέω ότι πολύ καλά θα μπορούσαν τα ίδια τα ιδρύματα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα σαν αυτά που πιθανά καταλήγει μια κακή μεθοδολογία, κατά τη γνώμη μου, αλλά καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα που τελικά λένε το εξής απλό. Αυτή η τεράστια αναστάτωση που υπήρξε στα πανεπιστήμια με τις διαθεσιμότητες, κινητικότητες κ.τ.λ., όχι μόνο δεν είχε κανένα βάσιμο λόγο και το λέω αυτό, κυρίως - το είπε και η κυρία Ορφανίδου – λόγω της τεράστιας απόκλισης που υπάρχει ανάμεσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στα ελληνικά δεδομένα. Αυτό το ξεπερνάτε με έναν τρόπο, σαν να μην είναι συγκρίσιμα, να μην είναι ομοειδή τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και άρα, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γιατί αν βάζαμε εκείνο το δείκτη θα φτάναμε πολύ ψηλά όσον αφορά τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων. Δεν το σχολιάζω, γιατί θα είμαι πολύ αυστηρός. Δεν μπορεί σε μια μεθοδολογία να λες ότι δεν είναι συγκρίσιμα, πρέπει να πεις, γιατί δεν είναι συγκρίσιμα. Διότι άλλες φορές οι συγκρίσεις κάπου καταλήγουν, παράγουν ορισμένα πολιτικά αποτελέσματα και άλλες φορές δεν χρησιμοποιούμε τις συγκρίσεις γιατί παράγουν άλλα πολιτικά αποτελέσματα. Πρέπει να συνεννοηθούμε, λοιπόν, σ' αυτό το επίπεδο.
Τελειώνω λέγοντας το εξής, πολύ κακό για το τίποτα. Δηλαδή, στην ουσία έχουμε μια επιβεβαίωση, ότι σε γενικές γραμμές ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη, είναι σχετικά ανεπαρκής. Βεβαίως υπάρχουν πιθανά ζητήματα κατανομής. Αν θέλουμε όμως να πάμε σε μια ουσιαστική διαδικασία αναβάθμισης των ανώτατων ιδρυμάτων, ένα από τα στοιχεία είναι και το κομμάτι της συνολικής διοικητικής υποστήριξης. Η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλά πανεπιστήμια δεν έχουν τη στοιχειώδη υποστήριξη, με έντονο τρόπο στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, ολόκληροι τομείς δεν έχουν καμία γραμματειακή υποστήριξη, όπως στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ιατρική σχολή που είμαι εγώ. Είναι μια πραγματικότητα αυτή. Η πολιτική, λοιπόν, απόφαση θα πρέπει να είναι ότι να τελειώσει αυτή η ιστορία και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, να λήξει εδώ και τώρα αυτή η διαδικασία, η οποία ταλαιπώρησε και τα πανεπιστήμια και έβαλε σε μια τεράστια αγωνία τους ίδιους τους ανθρώπους που υπηρετούν. Βεβαίως, με πιθανά αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται, αλλά το βασικό είναι ότι πρέπει να τελειώσει εδώ αυτή η διαδικασία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να πω κάτι που είναι περισσότερο διαδικαστικό, παρά επί της ουσίας, αλλά μπορεί να είναι και απολύτως ουσιώδες. Θέλω να ρωτήσω, εάν παρέλαβε ο κ. Υπουργός τη μελέτη, αν την έλεγξε και αν την αξιολόγησε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κ. Κριτσωτάκη, έχει μιλήσει πολλές φορές ο Υπουργός. Η αξιολόγηση, η έκθεση για να είμαι ακριβής, στάλθηκε στη Βουλή. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει γνώση. Έλαβε γνώση, όπως λάβαμε και οι Βουλευτές.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Όχι, κάτι άλλο άκουσα εγώ, κύριε Πρόεδρε, από τον κ. Υπουργό, ο οποίος είναι εδώ και θα μας το επιβεβαιώσει. Είπε ότι «ήρθε, παρελήφθη από την Βουλή, εγώ δεν την έχω δει». Αυτό ήταν μέχρι πρότινος. Εάν από τότε μέχρι τώρα την παρέλαβε και την διάβασε κ. Υπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Από την Παρασκευή είναι στις θυρίδες των Βουλευτών της Επιτροπής.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Αυτό θέλω να μας το πει ο κ. Υπουργός, για να μας πει και μια κρίση, για να μιλήσουμε και εμείς. Εγώ να σας πω την αλήθεια, αν και δεν την έχουμε πάρει αρκετό καιρό που ώστε να την έχουμε δει σε βάθος, βλέπω ορισμένα πράγματα πού είναι ανακρίβειες. Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα, στο πολυτεχνείο από 4 έως 6 έτη σπουδών. Στο πολυτεχνείο 4 έτη σπουδών, εγώ δεν έχω δει. Είναι μικρό λάθος, μπορεί να μην καθορίζει τα πράγματα, αλλά υπάρχουν και άλλα λάθη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Να μας πείτε που είναι κ. Κριτσωτάκη αυτό, για να ενημερωθούμε και εμείς.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Είναι στη σελίδα 35 στην έκθεση. Επίσης, βλέπω στην εισαγωγή «Στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς η καινοτομία και η ποιοτική βελτίωση αποτελούν βασικές διαπραγματευτικές δυνάμεις». Τι θα πει αυτό; Ίσως εγώ να μην καταλαβαίνω, αλλά ας μας εξηγήσει για να καταλάβουμε και εμείς. Θα περάσει από την Επιτροπή. Εγώ θα ήθελα να μας πει ο κ. Υπουργός «ναι, την είδα την παρέλαβα, την διάβασα, την έλεγξα και η αξιολόγηση μου είναι αυτή», για να μπορούμε εμείς μετά να μιλήσουμε επ’ αυτού. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, κύριε Πρόεδρε, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνείτε μαζί μου, μεθοδολογικά τουλάχιστον, αλλά και ουσιαστικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τη γνώμη του και την άποψή του ο Υπουργός, νομίζω ότι θα μας την πει. Αξιολόγηση δεν ξέρω εάν έκανε ή αν μπορεί να κάνει. Όταν μια εταιρεία αναλαμβάνει ένα φόρτο εργασίας για ένα μεγάλο διάστημα για να το φέρει εις πέρας, ένα φυσικό πρόσωπο μαζί με τους συνεργάτες του, δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορεί να το δει. Θα το δούμε όμως.
Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σας ζητήσω συγνώμη την αμφίεση μου που δεν είναι όπως συνηθίζω και όπως ο Κανονισμός επιβάλλει, αλλά δεν είχα σκοπό να πάρω το λόγο, γιατί είμαι σε ουδέτερο μέρος μέχρι να καταλάβουμε τι λέει η αξιολόγηση. Γι' αυτό δεν κάθισα επάνω, κάθισα εδώ και ήθελα απλώς να ακούω και αν χρειαστεί, εκτός αιθούσης να δώσω διευκρινίσεις σε συναδέλφους. Έτσι όπως εξελίσσεται η συζήτηση μετατρέπεται σε μια κοινοβουλευτική ανταλλαγή επιχειρημάτων. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της συνεδρίασης. Ο σκοπός της συνεδρίασης είναι να έρθει σε επαφή η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με τον αξιολογητή, όπως έγινε και το πρωί. Δεν θα μιλάει η κυβέρνηση.
Γι' αυτό κ. Πρόεδρε, επειδή θα έχει η ανάγκη να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα πολιτικής και επιστημονικής δεοντολογίας, παίρνω το λόγο, παρά την αρχική μου επιλογή.
Έχω πει, θα μου πείτε τι σημασία έχει; Μα όταν όμως μιλάμε και ο ένας κοιτάει τα μάτια του άλλου, πρέπει να συνεννοούμαστε. Αφού ελληνικά μιλάμε όλοι. Ότι χρέος μας είναι να γίνει μια Αξιολόγηση στο Πανεπιστήμιο, στα 8 που έχουν διαθέσιμους υπαλλήλους, και κάθε άνθρωπος είναι μια ψυχή και μια ζωή, και κανένας δεν μπορεί να τον βλέπει ως αριθμό, γι' αυτό πρέπει να γίνει μια Αξιολόγηση να μας πει ποιες είναι οι διοικητικές ανάγκες, και να παρακολουθήσουμε ως Υπουργείο την απόφαση της Αξιολόγησης. Την έκβαση της Αξιολόγησης. Και διευκρίνισα και στη Βουλή και στον Τύπο, ότι να «χτυπήσω ανθρώπους στο ψαχνό» δεν το έκανα ποτέ μου και δεν θα το κάνω! Άλλος μπορεί να το κάνει, εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν θέλω να το κάνω, δεν πρέπει να γίνει.
Και αξιολογήσεις «με το μάτι» δεν υπάρχουν στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αξιολογητές κάνουν της αξιολογήσεις. Άρα, είχα πει, θα γίνει η Αξιολόγηση μέσω των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ο Ειδικός Γραμματέας, ο κ. Ζαχαράκης, είναι εδώ και κάθεται στα υπουργικά έδρανα, και ο Αξιολογητής που θα προκύψει από τις βραχείες διαδικασίες του ΕΣΠΑ, θα κάνει τη δουλειά. Προέκυψαν ο κύριος και η κυρία, είδα την κυρία στο Υπουργείο, δεν θυμάμαι ούτε καν το όνομά της, ανταλλάξαμε ένα χαιρετισμό και μια χειραψία και της είπα ότι δεν θέλω να την ξαναδώ. Θέλω να κάνω τη δουλειά της ως έντιμη επιστημών και να τη φέρει στη Βουλή. Γιατί, από αυτή τη δουλειά, θα προκύψουν ενέργειες. Αν είναι να γίνουν απολύσεις θα τις κάνω, είχα πει. Έχω τόσες «χαραξιές», κύριε Πρόεδρε, τέσσερα χρόνια, άλλη μια! Άμα όμως δεν προκύψει αυτό, δεν θα κάνουν, είχα πει. Και ορθώς, ο συνάδελφος ο κ. Μαντάς, το θυμάται και το τονίζει εδώ. Για να δει ένα σοβαρολογώ ή όχι.
Εγώ, λοιπόν, δεν θα κάνω καμία απόλυση, αφού αυτό δεν προκύπτει. Τι φέρνετε τώρα τις άλλες διαδικασίες, τις δολιχοδρομικές; Μου ζητούν να αξιολογήσω την Αξιολόγηση; Τότε γιατί να την κάνουμε; Τα αξιολογώ μόνος μου, όπως γινόταν. Τότε δεν χρειάζεται η διαδικασία της Αξιολόγησης. Την κάνει κατά τη βούλησή του ο καθένας. Άλλη θα κάνει ένα κόμμα, άλλη θα κάνει το άλλο κόμμα, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά. Θα έχουμε 15 αξιολογήσεις. Άρα, θα παράγονται 15 υποχρεώσεις για διαφορετικές συμπεριφορές. Αυτό είναι  που συζητάμε;
Θεωρώ ύποπτη τη φράση «αξιολογήσατε την Αξιολόγηση». Τι μου ζητούν, ενώ προκύπτει ότι δεν υπάρχει ανάγκη απολύσεων; Να ξαναρχίσουμε πάλι τις «με το μάτι» αξιολογήσεις για να προκύψουν απολύσεις; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Μου ζητούν «ντε και καλά» απολύσεις. Δεν θα τις κάνω λοιπόν. Καθαρά τα πράγματα! Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητάει απολύσεις! Δεν μπορώ να καταλάβω τίποτε άλλο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όσο και να γελάτε …
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε … Έχουμε χιούμορ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έχετε εσείς χιούμορ, αλλά είναι «μαύρο» το χιούμορ που έχετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κυρία Φωτίου, δεν είσαστε μέλος της Επιτροπής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και αυθάδεια. Υπάρχουν όρια!
Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείται, θα επαναλάβω: Μας ζητάνε αξιολογήσεις της Αξιολόγησης; Είναι ύποπτη η κίνηση. Πρέπει να κάνουν αυτοκριτική. Είναι ύποπτη αυτή η κίνηση.
Εν πάση περιπτώσει, σημασία στην κοινοβουλευτική ζωή δεν έχει τι λέει ο άλλος, αλλά τι λες εσύ και αν είσαι καθαρός. Αξιολόγηση γίνεται για να μην κάνει η Διοίκηση Αξιολόγηση μόνη της, γιατί αυτή θα ήταν αυταρχική. Γιατί αυτή θα ήταν ύποπτη ότι εταιροκαθορίζεται κατά τους ρυθμούς της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό πήγαμε σε τρίτους και έδωσαν ένα πόρισμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πήγαμε και σε ειδικούς, στο αντικείμενο, κ. Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σε ειδικούς, εν τιμή, ομιλώντας.
Μόλις ήρθε η Αξιολόγηση 3 Αυγούστου, αντί για 4, διότι μια άλλη συνάδελφος στην Ολομέλεια της Βουλής έλεγε ότι αυτά είναι για να «πετάξουμε την μπάλα στην κερκίδα». Καχυποψία χωρίς λόγο. Όχι. Αντί για 4 Αυγούστου που ήταν συμβατικός χρόνος η Έκθεση ήρθε στις 3, για μένα μία μέρα νωρίτερα για την συνήθως αργοπορούσα Διοίκηση, έχει σημασία. Ο χρόνος μας, είναι χρόνος του πολίτη δεν είναι δικό μας, δεν μας ανήκει ο χρόνος του άλλου. Ήρθε, λοιπόν, και όπως θυμάστε και προσωπικά πάρα πολύ καλά, ακολούθησαμε τη διαδικασία: Μεϊμαράκης- Ταλιαδούρος (Πρόεδρος των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) και εσείς, κύριε Πρόεδρε, που Προεδρεύετε του Β΄ Θερινού Τμήματος.
Ο κ. Κυριαζής που είναι εδώ, πήρε εντολή από εμένα επειδή θα ήταν ο παραλήπτης, με το που θα παραλάβει την Αξιολόγηση, όπως είναι μέσα στο φάκελο να την στείλει στη φυσική της υποδοχή που είναι η Βουλή που μεριμνά για την τύχη των ανθρώπων που ασχολούνται με την Παιδεία. Και με πρόταση όλων των κομμάτων, θυμάμαι, γιατί ήμουν εδώ, που ορίστηκε η σημερινή μέρα, μετά τις γιορτές της Παναγίας, δηλαδή, να συζητήσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Αξιολόγηση. Αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή. Τι δουλειά έχει το Υπουργείο εδώ; Να πω τι, δηλαδή, εγώ εδώ; Εγώ είπα ότι θα ακολουθήσω τα πορίσματα, και θα ακολουθήσω κατά γράμμα.
Εκείνο που με παραξενεύει κατά δεύτερο λόγο, είναι η έννοια της παραλαβής. Ποιας παραλαβής; Παραλαβή, είναι τι; Ποια πράξη είναι η έννοια «παραλαβή»; Διοικητική πράξη παραλαβής έργου. Αυτή εννοείτε, δηλαδή, αν θα τη δεχτώ ως τι; Ως άρτια; Να μας πει ο κ. Κυριαζής εδώ και ο κ. Ζαχαράκης, εάν η εταιρεία τήρησε τους συμβατικούς όρους. Την ημερομηνία την τήρησε. Η υπόσχεσή τους ήταν ότι θα δουν τους φορείς. Τα Πανεπιστήμια τα είδαν, και όχι μόνο τις Πρυτανικές Αρχές αλλά όλους τους φορείς. Ενημερωνόμουν, ότι πράγματι η εταιρία είδε τους πάντες, όλες τις συνιστώσες της Πανεπιστημιακής ζωής των οκτώ (8) Ιδρυμάτων. Ο συμβατικός χρόνος τηρήθηκε, δεν ξέρω κάτι άλλο, κ. Ζαχαράκη και κ. Κυριαζή, αν έπρεπε εσείς να ελέγξετε, εάν ήταν να ελέγχουμε την ουσία για να την παραλάβουμε, μας υποδεικνύετε να δούμε το πόρισμα και εάν μας αρέσει, να πούμε «την παραλαμβάνουμε». Δεν μας αρέσει, να πούμε « δεν την παραλαμβάνουμε».
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Δεν λέμε αυτό! Μην κάνετε κατασκευές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εμείς τι ζητήσαμε μέσα στη Σύμβαση; Αυτό, από παρεξήγηση, συνάδελφε, εάν το έλεγα εγώ αυτό που είπατε εσείς, θα μου το προσάπτατε αμέσως. Μη μου πείτε «όχι». Ότι δηλαδή, θέλω να κάνω παρέμβαση.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Υποθέτεται!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μα, μου ζητάτε να σας πω, πως  αξιολογώ την Αξιολόγηση; Με ζητάτε παρέμβαση, άθελά σας, προφανώς.
Λέω, λοιπόν, για να κλείσω το θέμα, η παραλαβή έχει να κάνει με τυπικούς όρους. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε κανείς να δει, είναι αν χρησιμοποιήθηκαν τα σύγχρονα κριτήρια του ΟΟΣΑ ή κάποια άλλα. Εγώ που δεν είμαι ειδικός, θα έλεγα ότι εάν χρησιμοποιήσεις κριτήρια που χρησιμοποιεί η Αιθιοπία, πρέπει να δω εάν τα κριτήρια είναι σωστά. Αν μου χρησιμοποιήσεις κριτήρια που χρησιμοποιεί η Οξφόρδη, επίσης, πρέπει να δω εάν αντιστοιχώ στην Οξφόρδη. Αν μου χρησιμοποιήσεις, όμως κριτήρια του ΟΟΣΑ που «κοιτάει» πιο πολύ μέσους όρους όπως ξέρω από άλλη μου υπουργική θητεία, θα καταλάβω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Κατά προσέγγιση.
Αφού αυτά έχουν κατατεθεί ,όπως άκουσα ως κριτήρια της Αξιολόγησής, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παρέμβουμε. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, πείτε ότι εμείς παρεμβαίνουμε με θετικό τρόπο. Θα παρέμβει και άλλος με αρνητικό τρόπο, που θα σου πει «εμένα δεν μου αρέσει αυτή η Αξιολόγηση. Εάν έκανα εγώ, θα έβγαζα απολύσεις». Μη το πάμε εκεί, δεν θα τελειώσει ποτέ.
Εν κατακλείδι, αυτή είναι η Αξιολόγηση, την παραλάβαμε κύριοι; Την παραλάβαμε. Την φέραμε στη Βουλή, συζητείται εδώ το πρώτο. Κύριε Μαντά, δεν την ξέρω για να σας πω ποια είναι η προσωπική μου γνώμη για ειδικές τις πτυχές. Θα την διαβάσω.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Δεν την ξέρετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ξέρω, όμως, το πόρισμα που έχουμε εδώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Τι θέλετε να συζητήσουμε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τι είπατε; Δεν πάμε καλά!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, τηρήθηκε η συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία. Ενημερώθηκαν οι Βουλευτές, ορίσαμε συνεδρίαση, εάν δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, θέλετε να την αναστείλουμε να πάμε αργότερα τη συζήτηση;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείται. Πάλι ¨»βράχια η μνήμη»! Είπα χθες, τη πήρατε. Θέλετε να την αναβάλλουμε; Θέλετε και δεύτερη συζήτηση; Ό,τι θέλετε! Τι μου λέει τώρα; Η επί της ουσίας συζήτηση από την πλευρά μου, δεν θα γίνει. Δεν την διάβασα, θα τη διαβάσω, αλλά η δική μου ανάγνωση δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα: Καταλήγει εν συνόλω, πέρα της κινητικότητας που είναι θέμα και των Ιδρυμάτων, καταλήγετε σε υποχρέωση απολύσεων; Όχι! Δεν θα υπάρξουν απολύσεις, κύριε Πρόεδρε! Τι άλλο να σας πω τώρα; Θέλετε να βάλετε και άλλες 20 συνεδριάσεις; Εμείς θα είμαστε εδώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι ευχάριστο και δεκτό το αποτέλεσμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, αλλά πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να ακούσουμε και μια αυτοκριτική από αυτά που ελέχθησαν στην Ολομέλεια της Βουλής από ορισμένους.
Δεύτερον, πρέπει να μας πουν και «οι ορισμένοι», ποια είναι η δική τους γνώμη για την αξιολόγηση, όχι αυτή, αλλά γενικά, γιατί και από την πρωινή συνεδρίαση, δεν ήθελα να παρέμβω, προέκυπτε ένα κενό. Ποια είναι η γνώμη των κομμάτων της Βουλής για την αξιολόγηση; Είναι καλή ή κακή και εάν είναι κακή, γιατί τα στελέχη τους στα πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν, αυτοαξιολογήθηκαν; Αξιολογήθηκαν, εθελουσίως, δηλαδή, μπήκαν στις διαδικασίες. Άλλα λέμε στο Πανεπιστήμιο, άλλα λέμε στη Βουλή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ