Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο διάλογος Απ. Κακλαμάνη-Α. Λοβέρδου στη Βουλή για τις Μετεγγραφές

Δημοσίευση: 03/09/2014
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
Alt Text: 
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
Title Text: 
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Πρέπει, έστω και αργά, να μπουν κανόνες στο θέμα των Μετεγγραφών είπε σήμερα στρη Βουλή ο πρώην πρόρδος της Βουλής Απ, Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο.
«Εκ των υστέρων μετά τις εξετάσεις και τα μηχανογραφικά, να αλλάζεις   τους όρους, δεν γίνεται. Ψάχνουμε με τους Προέδρους των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων να βρούμε λύσεις. Δεν έχουμε βρει, αλλά θα το παλέψουμε μέχρι τέλους», απάντησε ο κ. Λοβέρδος .
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, εάν μπει κανόνας...Για παράδειγμα, έχεις ικανότητα οικονομική τεράστια. Για ποιο λόγο θα μετεγγραφείς;
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θα πω.
Έπρεπε να μπει αυτός ο κανόνας στις 4 Μαΐου και δεν μπήκε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σήμερα, κύριε Υπουργέ, με αφορμή και το θέμα των μετεγγραφών, που φυσικά έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, έχουμε το εξής φαινόμενο. Είδαμε πολλούς νέους να αποτυγχάνουν παρ’ αξίαν στις σπουδές τους.
Διότι η λογική του να πάμε σε τμήματα που δεν τα ζητάει κανείς, για να μετεγγραφούνε μετά, οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα και στην άποψη –το ακόμη χειρότερο για μένα- για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κύριε Υπουργέ, κάνω μια παρένθεση: στείλτε μια επιστολή στα κανάλια και τις εφημερίδες επιτέλους. Είναι δύο δεκαετίες πια που έχουμε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έχουμε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δεν έχουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Είπατε –και σας ευχαριστώ- για το ενδιαφέρον μου για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν είναι κάποια ιδιοτροπία μου. Είμαστε η μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε μάθει, εξ απαλών ονύχων, να θέλουμε το παιδί μας επειδή ήμουν δικηγόρος, να γίνει δικηγόρος. «Μην ασχολείσαι με μαθηματικά. Μην ασχολείσαι με φυσική. Μόνο να μάθεις καλή έκθεση, καλά τα αρχαία, για να μπεις στη νομική και να γίνεις δικηγόρος».
Ή ο κ. Δρίτσας μπορεί να θέλει ο γιος του να γίνει φαρμακοποιός και του το λέει από το δημοτικό: «Παιδί μου, πήγαινε εκεί». Συγνώμη, δεν ισχύει, κύριε Δρίτσα, και σας βεβαιώ δεν ίσχυσε ούτε για μένα. Αλλά δυστυχώς αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Και έχουμε, όπως είπαμε και μια άλλη φορά, διδακτορούχους θετικών επιστημών, που είναι άθλια τα ελληνικά τους. Δεν μπορούν να γράψουν μία πρόταση. Έχουμε διδακτορούχους θεωρητικών επιστημών, που αν ο διαιρέτης είναι δεκαδικός δεν μπορούν να κάνουν μία διαίρεση.
Αυτή η σωστή, η καλή ιδέα της αριστείας, κύριε Υπουργέ, που ενέπνεε και το ν. 4009 για την ανώτατη εκπαίδευση, τελικά κατάντησε να είναι νόμος μόνο για τα πανεπιστήμια. Τα ΤΕΙ είναι στην πυρά. Η αριστεία είναι καλός τρόπος, αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη και από επιστήμονες που πέρα από τις γνωσιακές δεξιότητες πρέπει να έχουν και συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες. Δεν θέλουμε μηχανές γνώσεων μόνο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε ισηγορία μετά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει να έχουμε επιστήμονες και η ανώτατη εκπαίδευση, οι μεταπτυχιακές σπουδές να δίνουν ανθρώπους που δεν θα έχουν μονομέρεια στη σκέψη και στη δράση.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι για το θέμα των μετεγγραφών –έστω κι αν είμαι αντιδημοτικός, αντιδημοφιλής- πρέπει, έστω και αργά, να μπουν κανόνες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και ΘρηΘρησκευμάτων): Τους ψηφίσαμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει να μπουν κανόνες οικονομικοί, κοινωνική, υγείας –είναι σωστό για τα άτομα με αναπηρία- ή για τις πολύτεκνες οικογένειες. Διότι ο φέρελπις νέος μιας οικογένειας, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να φοιτήσει στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο ή στη Χίο ή στην Κέρκυρα ή οπουδήποτε αλλού σε ένα ΤΕΙ και σε ένα πανεπιστήμιο και που του είπαν «πήγαινε δώσε εκεί εξετάσεις», πηγαίνοντας εκεί έκοψε κάποιον άλλον που δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει εκεί. Αυτό, λοιπόν, κύριε Υπουργέ…
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπορώ να σας απαντήσω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, κύριε Υπουργέ μην απαντήσετε τώρα.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε. Και προς αποκατάσταση προς τους κυρίους συναδέλφους, ο κ. Κακλαμάνης δικαιούται δέκα λεπτά. Απλά όταν τον ρώτησα αν θα εξαντλήσει το χρόνο του μου απάντησε πως όχι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
Τελειώνω ακριβώς σε ένα λεπτό, γιατί περιμένει να μιλήσει και ο κ. Δρίτσας και άλλοι συνάδελφοι.
Εγώ σας λέγω, κύριε Υπουργέ, να δείτε το πράγμα αυτό.
Να δείτε, επίσης, ένα θέμα το οποίο είναι απαράδεκτο, όπως ο ρατσισμός για τον οποίο μιλούσαμε χθες. Με ποιο ηθικό δικαίωμα μιλάμε για διακόσιες χιλιάδες πολίτες –νέους ή μεγαλύτερους δεν με ενδιαφέρει- και απαξιωτικά τους λέμε «αιώνιους» και «λιμνάζοντες»; Τι είναι; Είναι πράγματα; Δεν είναι άνθρωποι;
Εγώ σας λέγω ότι αν αυτά ίσχυαν τη δεκαετία του 1960, θα ήμουν «λιμνάζων», γιατί εργαζόμουν από δέκα χρονών παιδί. Όταν έφτασα στο πτυχίο διέκοψα την εργασία μου για να κάτσω να πάρω το πτυχίο μου.
Δυστυχώς, κόπηκα στο Ρωμαϊκό, πήγα στρατιώτης, μου αφαίρεσαν το όπλο, με έστειλαν στα σύνορα και δύο χρόνια πέρασαν. Δεν θα έπαιρνα, λοιπόν, εγώ το πτυχίο ως «αιώνιος» και «λιμνάζων» φοιτητής. Άρα, εδώ το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» είναι λάθος. Ήταν άλλες οι συνθήκες και όταν ψηφίσαμε τον ν. 4009. Νομιμοποιείστε τώρα να πείτε ότι εδώ πρέπει να το δούμε. Άλλος μπορεί να έχει φτάσει στο πτυχίο, άλλος μπορεί να είναι...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Πρόεδρε, γίνατε κατανοητός.
Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Στην τροπολογία σας συμφωνώ. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση. Εδώ έχουμε του κόσμου τα κολέγια. Πολύ καλά κάνετε και βάζετε εκεί πέρα κάποια τάξη. Είναι πολύ σωστό. Έχουμε ως χώρα διεθνείς σχέσεις με κράτη, με διεθνείς οργανισμούς. Πολύ σωστά στην τροπολογία, στο άρθρο 4, δίνετε τη δυνατότητα τίτλων που πράγματι θα είναι και επιπέδου που –λυπάμαι να πω- θα είναι πολύ πάνω και πολλών δικών μας ακαδημαϊκών φορέων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, κύριε Πρόεδρε. Ολοκληρώσατε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω μόνο μία φράση για τις ΕΠΑΣ. Δεν μπορείτε να παρατείνετε την λειτουργία των ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών και να κλείνετε τις δημόσιες. Σας παρακαλώ, στο όνομα και της καλής κουβέντας που είπατε για εμένα, για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, να παρατείνετε στον ίδιο χρόνο και τις δημόσιες επαγγελματικές σχολές.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω να πω στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κακλαμάνη, ότι τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές δεν την έκανα εγώ. Αυτή η γενναιόδωρη ρύθμιση, χωρίς κριτήρια, έγινε στις 4 Μαΐου του 2014, προ των ευρωεκλογών.
Λέτε να μπουν κανόνες εισοδηματικοί. Μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή; Τώρα; Πήραμε την ψήφο του κόσμου και αλλάζουμε γραμμή; Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό.
Στις 4 Μαΐου του 2014 στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές δόθηκε αυτή η δυνατότητα, το δικαίωμα μετεγγραφής. Δεν μπορεί κανείς να μου το συμβουλεύσει, αφού έγιναν οι εκλογές και είχε απευθυνθεί το κάθε κόμμα στο λαό, με βάση τη στάση του σε αυτά. Γιατί και αυτοί που δεν ψήφισαν –είχε γίνει ονομαστική ψηφοφορία- τη διάταξη του κ. Αρβανιτόπουλου, το έκαναν για άλλους λόγους, όπως διευκρινίστηκε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όλα τα κόμματα λένε «ναι» σε αυτή τη ρύθμιση και μου ζητάνε να την πάω και παραπίσω. Δεν μπορώ να το κάνω, να την πάω παραπίσω. Όμως ούτε μπορώ να την αλλάξω μετεκλογικά, αφού ψηφίστηκε δεκαπέντε μέρες προ των ευρωεκλογών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν ζητώ αυτό, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πείτε μου τι να κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ σας λέγω: τι είδους σπουδές θα γίνουν σε τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πάμε να βρούμε λύση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:…και ταυτόχρονα πώς θα καταργηθούν όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν θα καταργηθούν, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είμαι εναντίον των μετεγγραφών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Το ξέρω. Είμαστε κάθε εβδομάδα…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, εάν μπει κανόνας...Για παράδειγμα, έχεις ικανότητα οικονομική τεράστια. Για ποιο λόγο θα μετεγγραφείς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θα πω.
Έπρεπε να μπει αυτός ο κανόνας στις 4 Μαΐου και δεν μπήκε. Εκ των υστέρων μετά τις εξετάσεις και τα μηχανογραφικά, να αλλάζεις αυτούς τους όρους, δεν γίνεται. Ψάχνουμε με τους Προέδρους των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων να βρούμε λύσεις. Δεν έχουμε βρει, αλλά θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.
Θέλω να καταθέσω και μία νομοτεχνική βελτίωση.

Σχόλια (25)

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
03 Σεπ 2014 23:02

ΑΙΣΧΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ 2013! ΕΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!ΔEN ΠEIPAZEI ΘA MAΣ BPEI MΠPOΣTA TOY ,OI EΠOMENEΣ EKΛOΓEΣ ΠΛHΣIAZOYN!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
03 Σεπ 2014 23:48

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΡΑΠΙΣΩ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ .ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ!ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ;;EΔΩ O KAΛOΣ YΠOYPΓOΣ ΘA ΣE METEΓΓPAΨEI!

 
ΑΝΝΑ
03 Σεπ 2014 23:57

ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ,ΤΙ ΤΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ;EΞHΓEI O ANΘPΩΠOΣ ΣTHN EΛΛHNIKH OIKOΓENEIA ΠOY ΤΑΛΑΝΙΖΕΤΑΙ OTI ΔEN TO EKANE AYTOΣ ,AΛΛA AYTOΣ ΘA TO EΦAPMOΣEI!ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 2013 ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΦΕΤΕΙΝΟΥΣ!

 
Απόφοιτος 13
04 Σεπ 2014 00:10

Σταματήστε να μας κοροϊδεύετε κύριε υπουργέ! Δώστε μας ένα ποσοστό για μετεγγραφή! Έχουμε αδικηθεί όσο κανείς! Δηλαδή επειδή έδωσα πανελλήνιες το 13 δεν δικαιούμαι τίποτα ενώ αν έδινα ένα χρόνο πριν ή μετά θα είχα ένα τσουβάλι προνόμια;; Αυτή είναι η δημοκρατία που εκπροσωπείτε;;!! Είναι δυνατόν να πάρουν άνθρωποι πάμπλουτοι ελεύθερη μετεγγραφή κι εγώ που πληρώ τις οικονομικές προϋποθέσεις όχι;;

 
γιαννης
04 Σεπ 2014 00:14

λεμε για να λεμε . τωρα βλεπετε οτι θα γινει μπαχαλο με τις μεταγραφες ολα στο ποδι γινανε και οι προηγουμενοι ηταν οι πλεον αχρηστοι πανασχετοι παρτε τα ολα των μνεταγραφων πισω ο αρβανιτοπουλος εκανε και χασαν εξαμηνο ετσι και αλλιως στις εκλογες δεν ξαναβγαινετε οποτε μην το παλευετε και μην τα διαλυετε ολα

 
Μανώλης
04 Σεπ 2014 00:55

Υπουργέ γιατί κάνετε τον κουφό; Για ποια διαβούλευση και παραμύθια μας λέτε; Πότε καλέσετε την ΑΣΠΕ να συζητήσετε για τη λεγόμενη πλημμυρίδα, όπως την ονομάζετε, οι άνθρωποι έχουν ολοκληρωμένες προτάσεις που λύνουν το θέμα… Γιατί δεν συζητάτε, τι ρατσισμός είναι αυτός;Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι συνεχίζεται ο πόλεμος προς τους πολύτεκνους. Όλα τα παπαγαλάκια θεωρούν ως βασικούς υπαίτιους τους πολύτεκνους για το χάος που δημιουργείται στα πανεπιστήμια.., παρόλα αυτά ο κύριος υπουργός παιδείας ανοίγει και άλλο την κάνουλα των φοιτητών για μετεγγραφή ενώ συγχρόνως αρνείται κατηγορηματικά να δώσει αναδρομική ισχύ στις μετεγγραφές των πολυτέκνων (οι οποίοι τις δικαιούνται και συνταγματικά ), οι οποίες αφορούν 723 το πολύ φοιτητές για 4 ακαδημαϊκά χρόνια. Δεν θεωρείτε και εσείς ντροπή να δίνεται αναδρομική ισχύ στης μετεγγραφές των δημοσίων υπαλλήλων και των αιρετών και όχι στους πολύτεκνους;;;. Έλεος πια!Και να μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα των περσινών μετεγγραφών δεν αναρτήθηκαν πουθενά!!! Γιατί; Ποιος φώναζε Υπουργέ, όταν μπήκαν οι ειδικές κατηγορίες; Ποιος είχε πει για τις λευκές κόλες; Ποιοι πρότειναν τη βάση του 10; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει καταντήσει ένα μεγάλο παζάρι σε βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Η μεταφορά της θέσης επιτυχίας σου στο πιο κοντινό αντίστοιχο τμήμα σου τι παράλογο έχει? Ειδικά αυτή την περίοδο όπου ένα άλλο σπίτι είναι το λιγότερο απαγορευτικό στην μέση οικογένεια. Παράλογο σε εμένα ακούγεται το γεγονός ότι το υπουργείο συνεχίζει πεισματικά να αρνείται να δώσει αναδρομική ισχύει στις μετεγγραφές των πολυτέκνων. Δεν είναι παράλογο ο 6ος μου γιος από τα 7 παιδιά που έχω, να μην μπορεί να πάρει μετεγγραφή γιατί το εισόδημα μου ήταν κατά 10 ευρώ περισσότερα από την οικογένεια με ένα παιδί που πήρε… και ας είχαμε και περισσότερα μόρια εισαγωγής και έτσι να αναγκάζομαι να διατηρώ τρία σπίτια;;;Επιτέλους Υπουργέ ακούστε…

 
Μπάμπης
04 Σεπ 2014 09:48

Κ.Υπουργέ επιτέλους πρέπει να παρθεί μια απόφαση! Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας,ο μισθός των γονιών μας καθημερινά μειώνεται πρέπει επιτέλους να ανοίξετε τα μάτια σας και να δείτε την πραγματικότητα. Στις ελεύθερες μεταγραφές πρέπει να συμπεριλάβουν και τους τρίκετνους και πολύτεκνους των προηγούμενων ετών! Να ισχύσει ο νόμος αναδρομικά!Αυτόν τον νόμο τον εχουν ανάγκη και οι δικοί μας γονείς και οχι μονο οι γονείς των πρωτοετών φοιτητών γιατί και οι δικοί μας μετα δυσκολίας μας βοηθάν οικονομικός ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι στα Πανεπιστήμια...Ευχαριστώ.

 
Κατερίνα
04 Σεπ 2014 10:29

Ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και αθλητές δίνει αναδρομική ισχύ. Καλά δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας? Τί θέλει? Είναι απλό υπουργέ αυτό που ζητάμε. Δώσε από τα κλεμμένα στους πρυτάνεις-προέδρους ώστε να μείνουν κι αυτοί ικανοποιημένοι, και να κάνεις ρύθμιση ώστε να δικαιούνται τα πολύτεκνα παιδιά των παλιότερων ετών μετεγγραφή για να γίνουν μορφωμένοι άνθρωποι. Αλλά όπως καταλαβαίνω δεν θέλεις να μορφώσουμε τα παιδιά μας. Μιλάμε για 723 πολύτεκνα παιδιά ελληνόπουλα. Εν καιρώ κρίσης!!!!!!!!!!!!!

 
αναστασία
04 Σεπ 2014 10:39

τι είναι αυτά τα πράγματα...μας έχουν βγάλει εκτος εαυτού...αν είναι δυνατόν να μην μπορούν να τακτοποιήσουν 723 πολύτεκνα παιδιά..και δεν παρακαλάμε,αλλά το ζητάμε-το απαιτούμε!!!.τι σόι υπουργός παιδείας είναι οταν δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα?και στο κάτω κάτω γι την παιδεία δε πρέπει να παλεύει!τόσα χρόνια οι πολύτεκνοι είχαν "προτεραιοτητα" και τώρα ξαφνικά στα 723 άτομα είναι ακατόρθωτο να γίνει...η κοροϊδία πάει σύννεφο,έλεος πια!

 
Γ.Κ
04 Σεπ 2014 10:42

Ο οξύμωρο στην ιστορία αυτή είναι ότι τα ΜΜΕ συνεχίζουν να κατηγορούν τους πολύτεκνους για το επερχόμενο χάος για πανεπιστήμια. Ενώ ουσιαστικά είναι η πιο αδικημένη κατηγορία αφού για τις φετινές μετεγγραφές είναι λιγότερο από 20% των φοιτητών οι πολύτεκνοι, με το περσινό σύστημα δεν υπήρχε καμία ουσιαστική σημασία για το άμα είσαι πολύτεκνος και ο υπουργός παιδείας αρνείται κατηγορηματικά να δώσει την αναδρομικότητα.Άμα οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης ψάξει για την «ιστορία» των μετεγγραφών θα διαπιστώσει ότι ουδέποτε οι πολύτεκνοι δημιούργησαν χάος στα τμήματα υποδοχής και είναι αρκετοί μάλιστα οι πρυτάνεις που το έχουν δηλώσει αυτό δημοσίως. Δεν είμαι αρνητικός στο να ανοίξει το πεδίο των μετεγγραφών όσο το επιτρέπουν οι καταστάσεις στα πανεπιστήμια αλλά σίγουρα όχι σε βάρος των πολυτέκνων, η κοινή λογική λέει ότι ας πάρουν την μετεγγραφή αυτοί που την δικαιούνται και βάση συντάγματος και μετά ότι κενές θέσεις εννοείται και να συμπληρωθούν με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Πρέπει να ιεραρχηθούν μερικά πράγματα και να οριστούν σωστά. Είναι το λιγότερο αίσχος και ντροπή να δίνεται αναδρομική ισχύ στις μετεγγραφές δημοσίων υπαλλήλων και αιρετών και όχι στους πολύτεκνους, είναι το πολύ 723 άτομα σε σύγκριση με τις 20.000 (όπως λένε τα μέσα) δεν νομίζω ότι θα φανεί η παραμικρή διαφορά στα τμήματα υποδοχής, αφού μιλάμε για 4 ακαδημαϊκά έτη.Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πλήρη πόλεμος κατά των πολυτέκνων σε κάθε τομέα της ζωής, στην παιδεία στην οικονομία, όχι μόνο δεν βοηθάμε πολύτεκνες (και υπερπολύτεκνες) οικογένειες εν μέσω δημογραφικής κρίσης αλλά στην ουσία της απαξιούμε με σκοπό την εξαφάνισή τους.

 
ΝΙΚΟΣ
04 Σεπ 2014 10:42

ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ. ΓΙΑΤΙ???????

 
Κώστας
04 Σεπ 2014 12:05

@Γ.Κ.Ξεκαθαρίζω είμαι υπερ των μετεγγραφών πολυτέκνων με ειδοδηματικά κριτήρια όμως.Λέτε κύριε Γ.Κ. : Άμα οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης ψάξει για την «ιστορία» των μετεγγραφών θα διαπιστώσει ότι ουδέποτε οι πολύτεκνοι δημιούργησαν χάος στα τμήματα υποδοχής και είναι αρκετοί μάλιστα οι πρυτάνεις που το έχουν δηλώσει αυτό δημοσίως. "Έχετε πραγματοποίησει εσείς προσωπικά κάποια έρευνα γι αυτό που λέτε;Αν όχι έχετε κάποια ερευνητική βιβλιογραφία για να με παραπέμψετε;Παρακαλώ δώστε μου τις έρευνες για να τις μελετήσω γιατί με επιχειρήματα του τύπου "Μου είπε η κυρία Μαρία ή άκουσα από κάποιον στην αγορά κλπ" δεν μπορούμε να γενικεύουμε αυθαιρέτα...Όσο για τους Πρυτάνεις το συμφέρον τους κοιτάνε.Όσο πιο πολλούς φοιτητές παρουσιάζεις τόσο πιο πολλά κονδύλια μπορείς να διεκδικήσεις.Επομένως οι απόψεις των πρυτάνεων δεν έχουν καμία βαρύτητα.

 
ΜΑΡΙΑ
04 Σεπ 2014 14:51

Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια και τα δυο από τα παιδιά μας σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο το ένα πέρασε στο ΑΠΘ το 2011 και το άλλο 2013 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Κομοτηνή) .Έχουμε (δοξα τον θεο ) την υγεία μας και δεν εικάστε μίζεροι, όμως μας είναι πολύ δυσκολο να σπουδάζουν τα παιδια μας σε διαφορετικες πόλεις ,δυσκολευόμαστε στην συντήρηση τριων νοικοκυριών.Που είναι η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας η οποια συνταγματικά προστατευται από τον νομο ?Πως θα βοηθηθουν αυτά τα παιδια να σπουδασουν.Να σημειωθεί ότι οι πολυτεκνοι που ζητούν την μεταγραφη τους σε Τμηματα σχολων που σπουδάζει και αλλο τεκνο της οικογενειας είναι 723 ,και το δικαιωμα για μεταγραφη ο νομος τους το εχει στερησει.

 
ΜΑΡΙΑ
04 Σεπ 2014 15:28

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ 10% ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ. ΤΟ 2 ΚΑΙ 3 ΠΑΙΔΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟΥ.!!!!!ΦΟΥΛ ΕΞΟΔΑ , ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ.

 
μαρ.
04 Σεπ 2014 17:09

τι θα γίνει?τι θα γίνει με τα πολύτεκνα παιδιά του 2013??δεν μας σκέφτονται καθόλου...μας έχουν κόψει το όνειρα και τις ελπίδες...ξέρουν αυτοί τι κάνουν και ποιούς υπηρετούν...συγχαρητήρια στην δημοκρατία της Ελλάδας...

 
Γ.Κ
04 Σεπ 2014 20:30

Αν και δεν συμφωνώ τα σχόλια να έχουν την μορφή διαλόγου.Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας είχε η ίδια ζητήσει να της δοθούν στοιχεία για τον αριθμό των μετεγγραφέντων φοιτητών από διάφορες σχολές και τμήματα, τα στοιχεία αυτά μπορείς να τα δει ο κάθε ένας και από την ιστοσελίδα της ΑΣΠΕ .Επίσης για την ιστορία να προσθέσω ότι όταν καταργήθηκαν οι μετεγγραφές και ήρθε το καθεστώς της ποσόστωσης των θέσεων σε δημοσιεύματα εφημερίδων υπήρχαν πρυτάνεις που δήλωναν υπέρ των μετεγγραφών σημειωτέου δε ότι τότε έπαιρναν ελεύθερα και οι τρίτεκνοι και όχι μόνο οι πολύτεκνοι.Θα συμφωνήσω ότι σίγουρα η αρμοδιότητα των πρυτάνεων και των προέδρων δεν είναι να κρίνουν για τις μετεγγραφές αλλά να φροντίζουν για την σωστή λειτουργία των σχολών-τμημάτων.

 
Κώστας
05 Σεπ 2014 01:39

@Γ.Κ.Ναι αντιλαμβάνομαι.Όταν ΔΕΝ έχεις επιχειρήματα φυσικά και ΔΕΝ επιδιώκεις να μπεις σε ένα διάλογο.Το μόνο που προσπαθείς είναι να κάνεις μονόλογο όπου φυςικά δεν σε κρίνει κανένας και νομίζεις ότι έχεις τα ιςχυρότερα επιχειρήματα.Σε πολλές δε περιπτώσεις πολλοι προσπαθούν να "ανοίξουν" διάλογο με τον ίδιο τον υπουργό ματαίως αφού ο υπουργός (μέχρι στιγμής) δεν απαντά μέσω σχολίων.Ας ελπίσουμε ότι τα διαβάζει πάντως.Πρώτο και κύριο από πότε αποτελεί η ΑΣΠΕ επιστημονικό όργανο και δεν το ξέρω;Και τι με ενδιαφέρει τι λέει η ΑΣΠΕ;Η ΑΣΠΕ υποστηρίζει τα συμφέροντα της (και καλά κάνει αφού γι αυτό φαντάζομαι ιδρύθηκε) αλλά γιατί αυτά που προτείνει είναι κατ' ανάγκην σωστά;Η ΑΣΠΕ θα κρίνει εάν ένα ΑΕΙ μπορεί να δεχθεί τους μετεγγραφέντες (ή την ποσόστωση αν θέλετε);Έχετε διαβάσει καμιά εξωτερική αξιολόγηση από ΑΔΙΠ σε τμήματα των ΑΕΙ;Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αξιολογήσεων σε κεντρικά ΑΕΙ αναφέρει ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα των κεντρικών ΑΕΙ την είςοδο μεγάλης μερίδας φοιτητών που χαρακτηρίζονται ως "special cases" (τις μετεγγραφές κοντολογίς) και το μεγάλο βάρος που προσθέτουν αυτές στα κεντρικά ΑΕΙ.Εγώ μιλώ με επιστημονικά επιχειρήματα και με το βάρος της ΑΔΙΠ.Όχι με επιχειρήματα από την ΑΣΠΕ...

 
Κώστας
05 Σεπ 2014 11:28

@Μαν ΧρυσόγελοςΚύριε μου έχετε διαβάσει την συζήτηση που έχει προηγηθεί;Εγώ ρώτησα τον κύριο (Γ.Κ.) ο οποίος μας λέει: " Άμα οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης ψάξει για την «ιστορία» των μετεγγραφών θα διαπιστώσει ότι ουδέποτε οι πολύτεκνοι δημιούργησαν χάος στα τμήματα υποδοχής και είναι αρκετοί μάλιστα οι πρυτάνεις που το έχουν δηλώσει αυτό δημοσίως. "Και ρωτώ σε ποια επιστημονική έρευνα βασίζετε το επιχείρημα ότι οι μετεγγραφές (οποιασδήποτε κατηγορίας) δεν επιβαρύνουν τα ιδρύματα (κατά προτίμηση τα κεντρικά αφού αυτά δέχονται τον κύριο όγκο των μετεγγραφών);Αυτά που μας δίνετε εσείς ΔΕΝ είναι επιστημονικά δεδομένα!Είναι απλά οι πίνακες που στέλνουν τα Πανεπιστήμια & ΤΕΙ στην ΑΣΠΕ κάθε χρόνο με τον αριθμό των μετεγγραφέντων πολυτέκνων ή τριτέκνων.Και σας επαναλαμβάνω πως κάποιος βγάζει συμπέρασμα ότι οι μετεγγραφές κάνουν καλό ή κακό στα ΑΕΙ;Γιατί (σας επαναλαμβάνω) πολλές εκθέςεις εκθέσεις εξωτερικής της ΑΔΙΠ (που αποτελούν ως ένα βαθμό επιστημονικές μελέτες) και πραγματοποιούνται από καθηγητές ΑΕΙ του εξωτερικού (συνήθως από βόρεια Ευρώπη,ΗΒ,ΗΠΑ και Κύπρο) αναφέρονται στον υπέρογκο αριθμό φοιτητών που εγγράφονται στα κεντρικά ΑΕΙ.Τις μετεγγραφές πολλές φορές σε εκθέσεις κάποιοι αξιολογητές τις ονομάζουν "special cases".Ακόμα κάθε χρόνο διαφορετικό αριθμό φοιτητών προτείνει το ΑΕΙ,διαφορετικό το υπουργείο και διαφορετικό αριθμό δέχεται τελικώς το τμήμα.Οι εξωτερικοί αξιολογητές των ΑΕΙ λοιπόν αναρωτιούνται γιατί δεν τηρείται ο αριθμός που ορίζουν τα ΑΕΙ! Ο τελικός αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από την πρόταςη του ΑΕΙ.Γι αυτό σας παραπέμπω στο παράρτημα 3 (σελ 575) της φετινής συνολικής έκθεσης της ΑΔΙΠ για τα ΑΕΙ.Στον πίνακα της σελ 575 σας φέρνει ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης!Φανταστείτε να είχαμε τον ίδιο πίνακα για πιο κεντρικά πανεπιστήμια (π.χ. ΕΚΠΑ,ΑΠΘ,ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ κλπ)!Απλοικό συμπέρασμα.Κάθε χρόνο έχουμε πολύ περισσότερους εισακτέους από ότι προτείνει το κάθε ΑΕΙ.Σε πολλές περιπτώσεις 2πλάσιος από τον προτεινόμενο αριθμό!Ο μεγαλύτερος όγκος 2πλασιασμού είναι οι φοιτητές που εισάγονται σαν ειδικές περιπτώσεις.Αν έχετε λοιπόν κάποια επιστημονική έρευνα παρακαλώ να την μοιραστούμε για να δούμε αν οι μετεγγραφές (όλων των κατηγοριών ) κάνουν καλό ή κακό στα ΑΕΙ.

 
Γ.Κ
05 Σεπ 2014 11:32

Μέσα από τα σχόλια ο κάθε ένας μπορεί να πει την άποψη του και οι αναγνώστες αυτών να διαμορφώσουν μια άποψη, όχι να γίνεται διάλογος μεταξύ ατόμων.Δεν μιλάω για αυτά που προτείνει η ΑΣΠΕ αλλά για στοιχεία των σχολών που τα έχει στην κατοχή της η ΑΣΠΕ (μιας και ενδιαφέρθηκε να τα αποκτήσει ) και μπορεί να τα δει ο κάθε ένας. Ο κάθε ένας έχει κάθε δικαίωμα να μην εμπιστεύεσαι και να αμφισβητείς αυτά που λέει η ΑΣΠΕ, αλλά και εγώ με την σειρά μου μπορώ να αμφιβάλω για την εγκυρότητα και την αλήθεια των αξιολογικών εκθέσεων των ΑΔΙΠ. Μιας και μέσα στην διαδικασία της αξιολόγησης είναι και η συζήτηση με μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του τμήματος, τα μέλη αυτά και τους φοιτητές τους φέρνει σε επαφή με τους αξιολογητές ο πρόεδρος του τμήματος, συνεπώς η επιλογή είναι δική του και τα συμπεράσματα δικά σου. Ποιος πρόεδρος θα ήθελε να μιλήσει ένας καθηγητής ένας λέκτορας η ακόμη και ένας φοιτητής με τους αξιολογητές με αντίθετη από αυτόν γνώμη;

 
Κώστας
05 Σεπ 2014 12:27

Μάλλον δεν έχετε ιδέα για το πως διεξάγονται οι αξιολογήσεις.Η ΑΔΙΠ αποτελεί την αρχη διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.Είναι μια ανεξάρτητη αρχή που τολμώ να πω λειτουργεί άριστα και αποτελεί ισώς μια από τις ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες (δημόσια υπό την ευρείας έννοια) που ΔΕΝ θυμίζει Ελλάδα καθώς παράγει έργο εν αντιθέσει με το γνωστό ελληνικό δημόσιο.Τώρα αν εσείς μου συγκρίνετε αξιολογήςεις της ΑΔΙΠ (ίσως της καλύτερης ανεξάρτητης αρχής της χώρας) με τις ανακοινώςεις της ΑΣΠΕ (του συλλόγου πολυτέκνων) τι να πω;Φαντάζομαι θα γελάει ο κόσμος με αυτά που διαβάζει...Όσο για τον αν πρέπει να γίνεται διάλογος εδώ ή όχι.Το λέτε και μόνος σας στο μέςον της προτασής σας " οι αναγνώστες αυτών να διαμορφώσουν μια άποψη"!!Για ποιο λόγο ο μέσος αναγνώστης να αποκτήσει μια εσφαλμένη άποψη (κατά την αποψή μου) διαβάζοντας το σχόλιο σας.Αυτός είναι και ο λόγος παρέμβασης μου.Για να καταλάβει ο μέσος αναγνώστης ότι λέτε πράγματα και κυρίως βγάζετε συμπεράςματα που δεν στηρίζονται πάνω σοβαρά επιχειρήματα.Δεν είστε στο απυρόβλητο κύριε.Ο καθένας κρίνεται γι αυτά που πράττει και λέει.Είναι σεβαστή η αποψή σας ούτε πρέπει κατ' ανάγκην να συμφωνούμε αλλά εδώ διαμορφώνετε απόψεις.Οπότε θα πρέπει να περιμένετε την κριτική.ΥΓ Ακόμα δεν έχετε μας έχετε πει επάνω σε ποια επιστημονικά δεδομένα ή έρευνες στηρίζετε την αποψή σας " Άμα οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης ψάξει για την «ιστορία» των μετεγγραφών θα διαπιστώσει ότι ουδέποτε οι πολύτεκνοι δημιούργησαν χάος στα τμήματα υποδοχής και είναι αρκετοί μάλιστα οι πρυτάνεις που το έχουν δηλώσει αυτό δημοσίως. "Στις ανακοινώσεις της ΑΣΠΕ;

 
Αντώνης
05 Σεπ 2014 17:24

Αγαπητέ κ. Κώστα, αντί να ζητήσεις συγνώμη από τους φίλους πολύτεκνους, για τα στοιχεία που ζήτησες για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και καλή τη πίστει, σου τα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΑΣΠΕ(τα οποία είναι συγκλονιστικά) και μάλιστα επωνύμως και με επίσημα στοιχεία, που το υπουργείο επί χρόνια τα έκρυβε και δεν τα έδινε στη δημοσιότητα… τώρα τους ζητάς εάν υπάρχει και Επιστημονική έρευνα!!! Δεν θέλω να σου απαντήσω με το άρες – μάρες – κουκουνάρες…, αλλά με αυτό που ζήτησες την ΑΔΙΠ και μάλιστα με το παράδειγμα του Πανεπ. Κρήτης, όπως το παρουσιάζει η ίδια στην έκθεση της και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του, για την αξιοπιστία αυτού.« …Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κρήτης Στην έκθεσή της, η ΑΔΙΠ παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων, χρησιμοποιώντας ενδεικτικά το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου, πριν αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και εκείνων με κοινωνικά κριτήρια, ο τελικός αριθμός φοιτητών σε τμήματα αυξάνονταν έως και 50%. Χαρακτηριστικά, κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εγγράφησαν συνολικά 3.061 νέοι φοιτητές, ενώ το ίδιο το ίδρυμα είχε ζητήσει 1.905 εισακτέους. Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2014-2015), το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ζητήσει 1.720 νέους φοιτητές για το σύνολο των 17 τμημάτων του, ενώ το υπουργείο έχει ορίσει 3.150 εισακτέους, στους οποίους θα προστεθούν και εκατοντάδες δικαιούχοι μετεγγραφής. Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων καταγράφεται στα τμήματα Ψυχολογίας, Φυσικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, καθώς και Οικονομικών Επιστημών, στα οποία το υπουργείο Παιδείας όρισε αριθμό εισακτέων σχεδόν υπερδιπλάσιο από αυτόν που πρότεινε το πανεπιστήμιο. Στον αντίποδα, κάποια άλλα πανεπιστήμια θα αποψιλωθούν....»Κ. Κώστα αυτήν την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ μας λέτε;Καλά το Πανεπιστήμιο της Κρήτης γεμίζει με μετεγγραφόμενους… ή τα κεντρικά;;;Και αφού Κώστα ενδιαφέρεσαι για την μη αποψίλωση των περιφερειακών Σχολών, γιατί δεν υποστηρίζεις την πρόταση που λένε οι πολύτεκνοι και είναι λογική:"Να ζητείται από τον υποψήφιο, κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού του, να δηλώνει την τυχόν πολυτεκνική του ιδιότητα με την προσκόμιση προς τούτο των απαραίτητων δικαιολογητικών (όπως γινόταν κατά τα τελευταία τρία έτη). Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα από το Υπουργείο να κάνει αυτό κεντρικά την κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών εξ αρχής, με την ανακοίνωση δηλαδή των ονομάτων των λοιπών εισαγομένων στις Σχολές. Πολλά τα οφέλη αυτής της διαδικασίας, καθώς: α. Θα καταστούν οι Μετεγγραφές για τους πολύτεκνους, αυτόματες και ελεύθερες, β. Δεν θα παρατηρείται υπερσυγκέντρωση φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των μετεγγραφόμενων θα περιλαμβάνεται μέσα στον αριθμό που έχει εξ αρχής καθορισθεί για εγγραφή σε κάθε Σχολή από το Υπουργείο και γ. Δεν θα παρατηρούνται κενά έδρανα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των μετακινούμενων - μετεγγραφόμενων θα συμπληρώνεται εξαρχής με άλλους φοιτητές.."

 
Κώστας
05 Σεπ 2014 20:13

@Αντώνης1)Τι λες ανθρωπέ μου;Είσαι καλά;Τι συγγνώμη να ζητήσω;Που ρωτάω πως κάποιος βγάζει ως συμπέρασμα ότι οι μετεγγραφές κάνουν καλό ή κακό στα ΑΕΙ και μου στέλνουν τους πίνακες της ΑΣΠΕ με τους αριθμούς των εισακτέων πολυτέκνων-τριτέκνων!Οι οποίοι αριθμοί δεν είναι καθόλου μικροί.2)Το μοντέλο που προτείνεις είναι απλά μια χαζομάρα!Αφού κανένα πρόβλημα δεν λύνει.Το ότι κάποιος θα δηλώνει πριν καταθέσει μηχανογραφικό την ''ιδιαίτερη'' ιδιότητα του (π.χ. πολύτεκνος,τρίτετκνος,άπορος κλπ) δεν σημαίνει ότι λύνει το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παράλληλη μείωσει των συνολικών εισακτέων στα ΑΕΙ από το υπουργείο παιδείας.Εάν δεν μειωθεί ο συνολικός αριθμός πως θα μειωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα για να φθάσει στο προτεινόμενο αριθμό των ΑΕΙ;Εκτός και αν εννοείς αυτό που φαντάζομαι στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι εννοείς.Ότι οι ειδικές ομάδες θα δεσμεύουν έναν αριθμό από τις προτεινόμενες θέσεις του ΑΕΙ.Δηλαδή θα μένει έξω από ένα ΑΕΙ (αφού προφανώς οι θέσεις είναι λίγες και δεν χωράνε όλοι-ειδικές κατηγορίες και κανονικοί εισακτέοι) κάποιος που έγραψε καλά ή θα πηγαίνει επαρχία επειδή έρχεται ο υποψήφιος ειδικής κατηγορίας και του παίρνει την θέση που μπορεί να έχει γράψει και πολύ χειρότερα επειδή δήλωσει πριν το μηχανογραφικό του και δέσμευσε μια θέση.Αν το βλέπεις αυτό δίκαιο τότε τι να πω;Άξια ζούμε στην χώρα που λέγεται Μπανανία και η δικαιοσύνη δεν υπάρχει πουθενά!Λοιπόν εν κατακλείδι:Όχι στις ελεύθερες μετεγγραφές.Ναι στις μετεγγραφές πολυτέκνων με 4 παιδιά και άνω με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.Ναι στην στήριξη των υποψηφίων ανεξαρτήτου ειδικής κατηγορίας με επιδόματα στήριξης (στέγασης,θέρμανσης κ.α.),δωρεάν σίτιση εντός των ΑΕΙ (υπάρχει ήδη) καθώς και υποτροφίες/βραβεία για άριστες επιδόσεις ή και ακόμα δικαίωμα μετεγγραφής για εξαιρετικά άριστες επιδόσεις.Όχι στο σημερινό μπάχαλο και όχι στο μοντέλο αδικίας το οποίο προτείνετε...ΥΓ Να σε ενημερώσω πως το Πανεπ. Κρήτης είναι από τα υψηλότερα σε ζήτηση ΑΕΙ και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως κεντρικό αμέσως μετά τα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Τα ΑΕΙ ξέρετε δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα κεντρικά ή μη βάση γεωγραφικής τοποθεσίας άλλα βάση των επιλογών σε μηχανογραφικό και κυρίως βάση τελικού αριθμού εισακτέων ο οποίος βλέπετε είναι κατά πολύ ανώτερος του προτεινόμενου από το ίδρυμα.ΑΡΑ το Παν. Κρήτης δεν αποψιλώνεται αλλά μάλλον παραφορτώνεται.Σκεφτείτε το τι γίνεται για ποιο κεντρικά των Αθηνών ή Θεσσαλονικής τα οποία είναι ουκ ολίγα αφού μόνο η Αθήνα έχει περί τα 10 ΑΕΙ. Εγώ δεν μιλώ για την αποψίλωση των επαρχιακών ΑΕΙ αλλά για την επιβάρυνση των κεντρικών.

 
Σ.Μ.
06 Σεπ 2014 11:32

Για τον κο Κακλαμανη και ολουςΣιγουρα πρεπει να μπουν εισοδηματικα κριτηρια, Αλλα μη ξεχναμε οτι στην Ελλαδα εκατονταδες χιλιαδες φορορογούμενοι (Ελ.επαγγελματιες, γιατρο΄,δικηγορο, μεγαλοαγροτεςι κλπ) φοροδιαφευγουν. Αρα ξερουμε οτι από χερι θα αδικηθούν απλοι υπαλληλοι που απλως δηλωνουν τους μισθους τους.ΑΜΕΑ. Ενα αναπηρο μελος σε μια οικογενεια (γονιος, παιδι) ειναι η απόλυτη δεσμευση. Δεν εχει σχεση με εισοδ. κριτηρια η αναγκη μεταγραφης του παιδιού αλλα με καθαρα θεματα καθημερινης επιβιωσης.Κ αν εχει η οικογενεια οικονομικη ανεση, το προβλημα μεσα στο σπιτι ειναι τεραστιο. Κ αν το παιδι φυγει πολυ μακρια η οικογενεια καταρρεει κυριολεκτικα. Εχω παιδι ΑΜΕΑ που εξαρταται παθολογικα από τον αδελφο του. Περιμενει τη βολτα του Σαββατου για να χαρει με τον αδελφο του. (Δεν αναφερω αλλα σοβαροτερα θεματα για λογους αξιοπρεπειας).Συνεπως με βαθμο προτεραιοτητας οι μεταγραφςς για λογους σοβαρης αναπηριας πρεπει να ειναι παντα ελευθερες

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
06 Σεπ 2014 11:46

Το έσχατο μήνυμαΟ χειρότερος εφιάλτης για μια χώρα – ο πληθυσμός να στερείται κινήτρου αναπαραγωγής – έχει ξυπνήσει, και εμείς ασχολούμαστε με απίστευτης γελοιότητας υποθέσεις, όπως για παράδειγμα:♦ Αν θα βάλουμε εισοδηματικό κριτήριο στο επίδομα τέκνων.♦ Αν θα καταργήσουμε τη σχετική παροχή του ΟΑΕΔ.♦ Αν θα βρεθούν λεφτά για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.♦ Αν το παιδί δικαιολογεί έκπτωση φόρου (σ.σ.: δεν δικαιολογεί πλέον, καταργήθηκε και αυτή).♦ Αν το παιδί είναι… τεκμήριο.αν πρεπει να ειναι ή οχι ελευθερες οι μετεγγραφες κ.λ.πδυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που συμπλέουν με τις αποψεις των κακών συμβούλων των υπουργών (παλαιοί συνδικαλιστές!!) .η διαφορά με τους πολύτεκνους είναι κύριοι ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.Μια χώρα που γερνάει λόγω φυγής των ανθρώπων της, που πεθαίνει λόγω των δραματικών επιπτώσεων των μνημονίων και αυτοκτονεί εξ αιτίας της διάψευσης όλων των ελπίδων της, …

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.