ΒΟΥΛΗ

Ο διάλογος Απ. Κακλαμάνη-Α. Λοβέρδου στη Βουλή για τις Μετεγγραφές

Δημοσίευση: 03/09/2014
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
Alt Text: 
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
Title Text: 
Απόστολος Κακλαμάνης βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Πρέπει, έστω και αργά, να μπουν κανόνες στο θέμα των Μετεγγραφών είπε σήμερα στρη Βουλή ο πρώην πρόρδος της Βουλής Απ, Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο.
«Εκ των υστέρων μετά τις εξετάσεις και τα μηχανογραφικά, να αλλάζεις   τους όρους, δεν γίνεται. Ψάχνουμε με τους Προέδρους των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων να βρούμε λύσεις. Δεν έχουμε βρει, αλλά θα το παλέψουμε μέχρι τέλους», απάντησε ο κ. Λοβέρδος .
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, εάν μπει κανόνας...Για παράδειγμα, έχεις ικανότητα οικονομική τεράστια. Για ποιο λόγο θα μετεγγραφείς;
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θα πω.
Έπρεπε να μπει αυτός ο κανόνας στις 4 Μαΐου και δεν μπήκε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σήμερα, κύριε Υπουργέ, με αφορμή και το θέμα των μετεγγραφών, που φυσικά έχει σχέση με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, έχουμε το εξής φαινόμενο. Είδαμε πολλούς νέους να αποτυγχάνουν παρ’ αξίαν στις σπουδές τους.
Διότι η λογική του να πάμε σε τμήματα που δεν τα ζητάει κανείς, για να μετεγγραφούνε μετά, οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα και στην άποψη –το ακόμη χειρότερο για μένα- για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κύριε Υπουργέ, κάνω μια παρένθεση: στείλτε μια επιστολή στα κανάλια και τις εφημερίδες επιτέλους. Είναι δύο δεκαετίες πια που έχουμε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έχουμε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δεν έχουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Είπατε –και σας ευχαριστώ- για το ενδιαφέρον μου για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν είναι κάποια ιδιοτροπία μου. Είμαστε η μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε μάθει, εξ απαλών ονύχων, να θέλουμε το παιδί μας επειδή ήμουν δικηγόρος, να γίνει δικηγόρος. «Μην ασχολείσαι με μαθηματικά. Μην ασχολείσαι με φυσική. Μόνο να μάθεις καλή έκθεση, καλά τα αρχαία, για να μπεις στη νομική και να γίνεις δικηγόρος».
Ή ο κ. Δρίτσας μπορεί να θέλει ο γιος του να γίνει φαρμακοποιός και του το λέει από το δημοτικό: «Παιδί μου, πήγαινε εκεί». Συγνώμη, δεν ισχύει, κύριε Δρίτσα, και σας βεβαιώ δεν ίσχυσε ούτε για μένα. Αλλά δυστυχώς αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Και έχουμε, όπως είπαμε και μια άλλη φορά, διδακτορούχους θετικών επιστημών, που είναι άθλια τα ελληνικά τους. Δεν μπορούν να γράψουν μία πρόταση. Έχουμε διδακτορούχους θεωρητικών επιστημών, που αν ο διαιρέτης είναι δεκαδικός δεν μπορούν να κάνουν μία διαίρεση.
Αυτή η σωστή, η καλή ιδέα της αριστείας, κύριε Υπουργέ, που ενέπνεε και το ν. 4009 για την ανώτατη εκπαίδευση, τελικά κατάντησε να είναι νόμος μόνο για τα πανεπιστήμια. Τα ΤΕΙ είναι στην πυρά. Η αριστεία είναι καλός τρόπος, αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη και από επιστήμονες που πέρα από τις γνωσιακές δεξιότητες πρέπει να έχουν και συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες. Δεν θέλουμε μηχανές γνώσεων μόνο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε ισηγορία μετά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει να έχουμε επιστήμονες και η ανώτατη εκπαίδευση, οι μεταπτυχιακές σπουδές να δίνουν ανθρώπους που δεν θα έχουν μονομέρεια στη σκέψη και στη δράση.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι για το θέμα των μετεγγραφών –έστω κι αν είμαι αντιδημοτικός, αντιδημοφιλής- πρέπει, έστω και αργά, να μπουν κανόνες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και ΘρηΘρησκευμάτων): Τους ψηφίσαμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει να μπουν κανόνες οικονομικοί, κοινωνική, υγείας –είναι σωστό για τα άτομα με αναπηρία- ή για τις πολύτεκνες οικογένειες. Διότι ο φέρελπις νέος μιας οικογένειας, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να φοιτήσει στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο ή στη Χίο ή στην Κέρκυρα ή οπουδήποτε αλλού σε ένα ΤΕΙ και σε ένα πανεπιστήμιο και που του είπαν «πήγαινε δώσε εκεί εξετάσεις», πηγαίνοντας εκεί έκοψε κάποιον άλλον που δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει εκεί. Αυτό, λοιπόν, κύριε Υπουργέ…
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπορώ να σας απαντήσω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, κύριε Υπουργέ μην απαντήσετε τώρα.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε. Και προς αποκατάσταση προς τους κυρίους συναδέλφους, ο κ. Κακλαμάνης δικαιούται δέκα λεπτά. Απλά όταν τον ρώτησα αν θα εξαντλήσει το χρόνο του μου απάντησε πως όχι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
Τελειώνω ακριβώς σε ένα λεπτό, γιατί περιμένει να μιλήσει και ο κ. Δρίτσας και άλλοι συνάδελφοι.
Εγώ σας λέγω, κύριε Υπουργέ, να δείτε το πράγμα αυτό.
Να δείτε, επίσης, ένα θέμα το οποίο είναι απαράδεκτο, όπως ο ρατσισμός για τον οποίο μιλούσαμε χθες. Με ποιο ηθικό δικαίωμα μιλάμε για διακόσιες χιλιάδες πολίτες –νέους ή μεγαλύτερους δεν με ενδιαφέρει- και απαξιωτικά τους λέμε «αιώνιους» και «λιμνάζοντες»; Τι είναι; Είναι πράγματα; Δεν είναι άνθρωποι;
Εγώ σας λέγω ότι αν αυτά ίσχυαν τη δεκαετία του 1960, θα ήμουν «λιμνάζων», γιατί εργαζόμουν από δέκα χρονών παιδί. Όταν έφτασα στο πτυχίο διέκοψα την εργασία μου για να κάτσω να πάρω το πτυχίο μου.
Δυστυχώς, κόπηκα στο Ρωμαϊκό, πήγα στρατιώτης, μου αφαίρεσαν το όπλο, με έστειλαν στα σύνορα και δύο χρόνια πέρασαν. Δεν θα έπαιρνα, λοιπόν, εγώ το πτυχίο ως «αιώνιος» και «λιμνάζων» φοιτητής. Άρα, εδώ το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» είναι λάθος. Ήταν άλλες οι συνθήκες και όταν ψηφίσαμε τον ν. 4009. Νομιμοποιείστε τώρα να πείτε ότι εδώ πρέπει να το δούμε. Άλλος μπορεί να έχει φτάσει στο πτυχίο, άλλος μπορεί να είναι...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Πρόεδρε, γίνατε κατανοητός.
Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Στην τροπολογία σας συμφωνώ. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση. Εδώ έχουμε του κόσμου τα κολέγια. Πολύ καλά κάνετε και βάζετε εκεί πέρα κάποια τάξη. Είναι πολύ σωστό. Έχουμε ως χώρα διεθνείς σχέσεις με κράτη, με διεθνείς οργανισμούς. Πολύ σωστά στην τροπολογία, στο άρθρο 4, δίνετε τη δυνατότητα τίτλων που πράγματι θα είναι και επιπέδου που –λυπάμαι να πω- θα είναι πολύ πάνω και πολλών δικών μας ακαδημαϊκών φορέων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, κύριε Πρόεδρε. Ολοκληρώσατε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω μόνο μία φράση για τις ΕΠΑΣ. Δεν μπορείτε να παρατείνετε την λειτουργία των ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών και να κλείνετε τις δημόσιες. Σας παρακαλώ, στο όνομα και της καλής κουβέντας που είπατε για εμένα, για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, να παρατείνετε στον ίδιο χρόνο και τις δημόσιες επαγγελματικές σχολές.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω να πω στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κακλαμάνη, ότι τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές δεν την έκανα εγώ. Αυτή η γενναιόδωρη ρύθμιση, χωρίς κριτήρια, έγινε στις 4 Μαΐου του 2014, προ των ευρωεκλογών.
Λέτε να μπουν κανόνες εισοδηματικοί. Μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή; Τώρα; Πήραμε την ψήφο του κόσμου και αλλάζουμε γραμμή; Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό.
Στις 4 Μαΐου του 2014 στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές δόθηκε αυτή η δυνατότητα, το δικαίωμα μετεγγραφής. Δεν μπορεί κανείς να μου το συμβουλεύσει, αφού έγιναν οι εκλογές και είχε απευθυνθεί το κάθε κόμμα στο λαό, με βάση τη στάση του σε αυτά. Γιατί και αυτοί που δεν ψήφισαν –είχε γίνει ονομαστική ψηφοφορία- τη διάταξη του κ. Αρβανιτόπουλου, το έκαναν για άλλους λόγους, όπως διευκρινίστηκε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όλα τα κόμματα λένε «ναι» σε αυτή τη ρύθμιση και μου ζητάνε να την πάω και παραπίσω. Δεν μπορώ να το κάνω, να την πάω παραπίσω. Όμως ούτε μπορώ να την αλλάξω μετεκλογικά, αφού ψηφίστηκε δεκαπέντε μέρες προ των ευρωεκλογών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν ζητώ αυτό, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πείτε μου τι να κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ σας λέγω: τι είδους σπουδές θα γίνουν σε τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πάμε να βρούμε λύση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:…και ταυτόχρονα πώς θα καταργηθούν όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν θα καταργηθούν, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είμαι εναντίον των μετεγγραφών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Το ξέρω. Είμαστε κάθε εβδομάδα…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, εάν μπει κανόνας...Για παράδειγμα, έχεις ικανότητα οικονομική τεράστια. Για ποιο λόγο θα μετεγγραφείς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θα πω.
Έπρεπε να μπει αυτός ο κανόνας στις 4 Μαΐου και δεν μπήκε. Εκ των υστέρων μετά τις εξετάσεις και τα μηχανογραφικά, να αλλάζεις αυτούς τους όρους, δεν γίνεται. Ψάχνουμε με τους Προέδρους των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων να βρούμε λύσεις. Δεν έχουμε βρει, αλλά θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.
Θέλω να καταθέσω και μία νομοτεχνική βελτίωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.