Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεδρίασαν οι έφηβοι Βουλευτές

Δημοσίευση: 08/07/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας   Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Παιδείας  Ανδρέα Λοβέρδου συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής οι έφηβοι βουλευτές ολοκληρώνοντας τη ΙΘ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Οι έφηβοι βουλευτές, αφού επεξεργάστηκαν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τον «Κανονισμό Λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τον υπερψήφισαν στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε φέτος στο Πρόγραμμα, έφηβοι βουλευτές απηύθυναν  6 επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Υποδεχόμενος τους έφηβους βουλευτές στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής   Ευάγγελος Μεϊμαράκης τους καλωσόρισε εκ μέρους της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, λέγοντας :
«Στο χώρο όπου οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού επιχειρούμε, μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση, να λάβουμε τις απαραίτητες, για το συμφέρον της χώρας μας, αποφάσεις.
Στο χώρο όπου η Δημοκρατία αποκτά έκφραση με τελικό όμως στόχο τη σύνθεση και την καλύτερη αξιοποίηση των προτάσεων που κατατίθενται από τους συναδέλφους βουλευτές.
Όπως όμως διαπιστώσατε ήδη και όπως το έχουν διαπιστώσει πριν από εσάς νέοι που συμμετείχαν στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων, αυτό δεν είναι εύκολο.
Η σύνθεση και η σύγκλιση απόψεων είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο. Απαιτεί συνεχή διάλογο. Απαιτεί κατανόηση των συνθηκών πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρα μας και οι πολίτες στο σύνολό τους σχεδόν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Μιας κρίσης που, όπως είναι φυσικό, έχει δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, τις οποίες να είστε σίγουροι πως όλοι γνωρίζουμε. Διότι οι Έλληνες βουλευτές είναι μέρος αυτής της κοινωνίας. Δεν ζούμε έξω από αυτή. Είμαστε οι εκπρόσωποι των πολιτών, μας εκλέγουν οι πολίτες, αφού ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις θέσεις μας.
Και παρά τις προσπάθειες - ιδιαίτερα έντονα την τελευταία διετία -  ορισμένων να υποβιβάσουν το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των πολιτών να είστε βέβαιοι ότι επιτελούμε το έργο μας με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, του συνόλου των πολιτών και της χώρας.
Να είστε βέβαιοι ότι αν και ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν ρωγμές στο οικοδόμημα της Δημοκρατίας, εμείς όλοι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να παραμένει σταθερό το πολίτευμά μας, να υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να κυριαρχεί ο διάλογος.
Διότι πρέπει να γνωρίζετε, νέες και νέοι έφηβοι βουλευτές, πως ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι διαρκής. Δεν σταματά. Εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και η κοινωνία. Σε αυτή τη χώρα άλλωστε έχουμε κατακτήσει τη Δημοκρατία με αγώνες και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε. Δεν την παραδίδουμε σε εσάς. Την έχουμε δανειστεί από εσάς.
Και θέλω να επαναλάβω και σε εσάς αυτό που είπα τόσο στις νέες και στους νέους έφηβους βουλευτές που έλαβαν πέρσι μέρος στις εργασίας της Βουλής των Εφήβων, ότι πρέπει εσείς οι νέοι να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες που επιχειρούν να μετατρέψουν τη σημερινή οικονομική κρίση σε κρίση της Δημοκρατίας ή σε κρίση θεσμών.
Δεν πρέπει να το επιτρέψετε αυτό σε κανέναν και για κανένα λόγο. Μπορεί κάποια συνθήματα να ακούγονται ωραία, όμως δεν πρέπει να παρασυρθείτε από την προσπάθεια απαξίωσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μπορεί κάποια συνθήματα να φαίνονται θα έλεγα επαναστατικά και να εξιτάρουν τη νεανική ορμή σας.
Όμως αυτό που εμείς θέλουμε είναι αυτή την ορμή να την μετατρέψετε σε κινητήριο δύναμη. Σε μια δύναμη που θα σπρώξει και εμάς μπροστά ειδικά σήμερα ειδικά αυτή τη δύσκολη για τη χώρα, για όλους εμάς, περίοδο.
Θα ήθελα να σκεφτείτε τι είναι πιο χρήσιμο: η καταγγελία, οι φωνές, ο μηδενισμός και η άρνηση ή η δημιουργική κριτική και η κατάθεση προτάσεων για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα μας οδηγήσουν όλους στην επόμενη ημέρα;
Ο εύκολος δρόμος δεν είναι και ο καλύτερος. Μπορεί να μην είναι τόσο κουραστικός, αλλά πού τελικά οδηγεί; Από την άλλη, ο δύσκολος δρόμος μπορεί στα νεανικά σας μάτια να φαντάζει κοπιαστικός, αλλά να είστε βέβαιοι ότι οδηγεί στη βελτίωση και στη δημιουργία των συνθηκών για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης.
Νέες και νέοι έφηβοι βουλευτές,
Στο σημείο αυτό και χωρίς να θέλω να σας κουράσω θα ήθελα να αναφερθώ στο πρόγραμμα στο οποίο και εσείς, όπως χιλιάδες μαθητές πριν από εσάς, έχουν λάβει μέρος.
Το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία, αλλά για όσους έχουν συμμετάσχει αποτελεί και εμπειρία ζωής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη που το ξεκίνησε το 1994 και αγκαλιάστηκε από όλους τους προέδρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι σήμερα. Η κ. Μπενάκη, ο κ. Σιούφας και ο κ. Πετσάλνικος και σήμερα εγώ, με τους συνεργάτες μας, το Ίδρυμα της Βουλής και το σύνολο των Υπηρεσιών της Βουλής έπραξαν και πράττουν προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε αυτή την εμπειρία.
Εφέτος ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσης της Βουλής των Εφήβων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επιλογή των έφηβων βουλευτών. Και θα συνεχίσουμε αυτή την ανανέωση λαμβάνοντας υπόψη και διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν από σας.
Διατηρήθηκε μεν η διαδικασία της επιλογής, αλλά δόθηκε η δυνατότητα στους πιο ενεργούς μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάδειξής τους μέσα από μια σειρά διαδικτυακών εφαρμογών όπως:
·         Το παιχνίδι των ερωτήσεων με τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μαθητές, να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα, τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.
·         Οι εκλογο…μαχίες που είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων και στρατηγικής.
·         Το blog των υποψηφίων εφήβων βουλευτών στο οποίο κατατέθηκαν ελεύθερα απόψεις, σκέψεις και προβληματισμοί.
·         Η δημιουργία powerpoint με θέμα «το σχολείο μου» κ.ά.
Με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις δραστηριότητες οι μαθητές αποκτούν κλήρους. Όσο περισσότεροι είναι αυτοί, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ανάδειξής τους ως έφηβοι βουλευτές.
Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσω ότι σε αυτές τις δραστηριότητες μετείχαν 13.087 μαθητές από 1.004 σχολεία, 919 σχολεία από την Ελλάδα, 64 από την Κύπρο και 21σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Ποσοστό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Εφέτος επίσης εγκαινιάσθηκε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού που είχε ενεργό συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου της Βουλής των Εφήβων και τον ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία αυτή.
Μάλιστα, οι έφηβοι βουλευτές επεξεργάστηκαν, λειτουργώντας στο πρότυπο των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε, ως υπουργός, ο συνήγορος του Παιδιού. Εξέλεξαν δε εισηγητή και δύο ομιλητές για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Επίσης, υπάρχει και προσομοίωση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι έφηβοι βουλευτές ετοίμασαν επίκαιρες ερωτήσεις εκ των οποίων επιλέγησαν 12 με ψηφοφορία. Αυτές τέθηκαν υπόψη του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος επέλεξε 6 για να απαντήσει.
Θεωρούμε πως οι αλλαγές-βελτιώσεις αυτές όπως και η δυνατότητα που δόθηκε στους έφηβους βουλευτές για απευθείας διάλογο με τους βουλευτές συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη του προγράμματος και στην περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των νέων.
Και πάλι σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά.»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ