Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπαν στη Βουλή για τις μετεγγραφές οι πρόεδροι των Συνόδων Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ Κ. Γάτσιος και Λ. Βρυζίδης

Δημοσίευση: 23/09/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι προεδρεύοντες των Συνόδων Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ Κ. Γάτσιος και Λ. Βρυζίδης. Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών, είπαν τα εξής:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ (Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και θα ήθελα να πω δυο θέσεις που υπάρχουν σε εμάς τους Πρυτάνεις.
Πρώτον, θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρόβλημα που δημιουργείται σε πολλά Πανεπιστήμια, λόγω του υπεράριθμου, επιτείνεται από τις μετεγγραφές εκ του γεγονότος ότι οι αριθμοί των εισακτέων, αρχικά στα Πανεπιστήμια, είναι πολλοί μεγαλύτεροι από τους αριθμούς που τα Πανεπιστήμια αιτούνται. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από το δικό μου Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιό μας, όπως κάθε Πανεπιστήμιο, δίνει αριθμούς κάθε χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας για τους αριθμούς πρωτοετών που μπορεί να ικανοποιήσει και να εξυπηρετήσει σωστά. Πέρυσι το Πανεπιστήμιό μας είχε δώσει τον αριθμό 950. Μας δόθηκαν 1.400 χωρίς μετεγγραφές και προστέθηκαν άλλοι 300 από τις μετεγγραφές, σύνολο 1.700. Απευθυνθήκαμε επανειλημμένως στο Υπουργείο Παιδείας λέγοντάς τους, ότι με αυτούς τους αριθμούς το Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως εμείς θα θέλαμε και ζητήσαμε αυτό να μην επαναληφθεί. Φέτος, παρά το γεγονός, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, έχουν διευρυνθεί οι ομάδες δικαιούχων για μετεγγραφή από το νόμο του Μαΐου, που αναφέρατε προηγουμένως, ο οποίος ήρθε επειδή ανέτρεψε το Σ.τ.Ε. προηγούμενο νόμο της Υπουργού κυρίας Διαμαντοπούλου, φέτος, λοιπόν, μας δόθηκαν, ενώ ζητήσαμε πάλι 1.000 φοιτητές …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ (Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών): Έλεγα, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός, ότι έχει διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούμενων μετεγγραφής, φέτος, παρά το ότι ζητήσαμε 1.000 φοιτητές, διότι το Ίδρυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο, ίσα– ίσα που έχουμε και απώλειες σε διδακτικό προσωπικό και είναι προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο, μας δόθηκαν από την πρώτη «φουρνιά», ας το πούμε έτσι, 1.600 από την αρχή, χωρίς μετεγγραφόμενους. Επομένως, με τους μετεγγραφόμενους, θα υπερβούμε άνετα τον αριθμό των 2.000, το οποίο σημαίνει ότι το Ίδρυμα θα έχει διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτό τον οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κατά την άποψή του. Άρα, σίγουρα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια νέα προσέγγιση για το συνολικό θέμα των εισακτέων στα Πανεπιστήμια που θα περιλαμβάνει και τις μετεγγραφές και που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δυνατότητες των Α.Ε.Ι,  να εκπαιδεύσουν σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές ποιότητας που επιδιώκουν. Βεβαίως, να είναι και μια διαδικασία που να είναι διαφανής, αξιοκρατική και κοινωνικά δίκαιη, διότι αυτό είναι σημαντικό θέμα και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, διότι δεν είναι μόνο οι μετεγγραφές, είναι το σύνολο που έχει σημασία.
Όσον αφορά στο θέμα  για τις μετεγγραφές φέτος, και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό, ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σκόπιμη καμία αλλαγή στους δικαιούχους μετεγγραφής, όπως αυτοί που  ζορίζονται από τον υφιστάμενο νόμο. Δεν μπορούμε να έρθουμε εκ των υστέρων και να αλλάξουμε κάτι το οποίο έχει ψηφιστεί, ανεξάρτητα εάν θεωρούμε ότι είναι μια τέτοια επιβεβλημένη αλλαγή. Θα πρέπει να την αφήσουμε για το μέλλον.
Αυτό που  μπορούμε να κάνουμε φέτος για να εξορθολογικοποιήσουμε το σύστημα, διότι περί αυτού πρόκειται, νομίζω ότι είναι τα δύο πράγματα που ανέφερε ο κ. Υπουργός, τα οποία έχουμε συζητήσει. Πρώτον, είναι το θέμα, του πού έχει δικαίωμα ο δικαιούμενος μετεγγραφής να πάει και νομίζω ότι είναι λογικό να μην μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει, αλλά να πηγαίνει εκεί όπου μπορεί να υποστηριχθεί από τους γονείς του ή από τα αδέλφια του.
Δεύτερον, είναι το θέμα του επιμερισμού φοιτητών σε αντίστοιχα τμήματα, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια στην οποία επιθυμεί ο φοιτητής να μετεγγραφεί. Πέρα αυτών των δύο, που είπατε, ειλικρινά, παρ’ όλο του ότι έχουμε σκεφθεί πάρα πολύ, δεν μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις, οι οποίες να κάνουν δύο πράγματα. Να σέβονται το νόμο, να σέβονται τους πολίτες, που δεν μπορείς να έρθεις εκ των υστέρων και να τους πεις ότι αλλάζει ο νόμος βάσει του οποίου εσύ έκανες τις επιλογές σου και ταυτόχρονα, να μπορέσουμε κάπως να αποσυμφορήσουμε το πρόβλημα στα Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυτό τον τρόπο και απλώς, όπως είπα, εξορθολογικοποιείται και ίσως, αποσυμφορηθούν λίγο τα Ιδρύματά μας. Νομίζω, ότι το δικό μου Ίδρυμα θα έχει σοβαρό πρόβλημα και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Πάντως, θα ήθελα να πω στο Σώμα, ότι υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε συνολικά ως Πολιτεία, το ζήτημα της εισαγωγής των φοιτητών μας στα Πανεπιστήμια και αρχικά, και με τις μετεγγραφές. Σας ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Βρυζίδης.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΡΥΖΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Πειραιά): Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ στα θέματα όπως τα ανέπτυξε ο κ. Υπουργός. Το πρώτο θέμα είναι η κατάργηση των τμημάτων. Η θέση των Τ.Ε.Ι, είναι συγκεκριμένη και σαφής. Δεν μπορεί να ιδρύονται και να καταργούνται τμήματα, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες σε βάθος, για το αν αυτά τα τμήματα χρειάζονται στην παραγωγή και αν είναι απαραίτητα. Εάν θα πρέπει να καταργηθεί ένα τμήμα ή όχι, για εμάς δεν εξαρτάται από το πόσους καθηγητές έχει, διότι σήμερα μπορεί να έχει εννιά καθηγητές και αύριο να έχει πέντε, γιατί δεν διορίζεται κανένας και πάρα πολλοί παίρνουν σύνταξη. Το κριτήριο όμως, πρέπει να είναι, αν είναι απαραίτητο αυτό το τμήμα στην αγορά εργασίας και εάν χρειάζεται να το βοηθήσουμε, εάν δεν χρειάζεται, να το κλείσουμε. Δηλαδή, χρειάζεται μια νέα τοποθέτηση γενικά όλων των τμημάτων στην Ανώτατη Παιδεία κατά την άποψή μας, όπως έχει διατυπωθεί και στη Σύνοδο Προέδρων που είχαμε και δεν θα πρέπει να πάμε στην ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε με την ίδρυση των τμημάτων.
Για να γίνω πιο σαφής, πολλά τμήματα ιδρύθηκαν, επειδή πίεζαν οι τοπικοί παράγοντες και οι Βουλευτές και παρέμειναν στο σχέδιο  «Αθηνά», και αυτά είναι γνωστά, τα έχουμε ζήσει. Να μην έχουμε πάλι αυτή τη διαδικασία, να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες και όπου είναι απαραίτητο ένα τμήμα να παραμείνει και όπου δεν χρειάζεται, να κλείσει. Αυτή είναι η θέση μας όσον αφορά στα 49 τμήματα που κινδυνεύουν ή εν πάση περιπτώσει, ερωτήθηκαν εάν θα πρέπει να παραμείνουν ή όχι.
Το δεύτερο θέμα των μετεγγραφών, αυτή τη στιγμή όπως είναι ο νόμος, συμφωνώ με τον κ. Πρύτανη, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εμείς γενικά είμαστε κατά των μετεγγραφών. Πιστεύουμε ότι πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίσει τις διαδικασίες και τους τρόπους, ο κάθε σπουδαστής να περάσει στο Πανεπιστήμιο και στο Τ.Ε.Ι. που έχει εισαχθεί. Αυτή η εσωτερική μετακίνηση, η οποία γίνεται με τις μετεγγραφές, κατά την άποψή μας, κατ’ αρχήν, είναι άδικη. Υπάρχει το κοινωνικό κριτήριο της φτώχειας που κάποιο παιδί θα πρέπει να πάει στον τόπο του να σπουδάσει, αλλά από την άλλη πλευρά, αδικείται ένα άλλο παιδί, το οποίο έχει προσπαθήσει περισσότερο από εκείνο και έχει πάρει περισσότερα μόρια και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Δεν είναι δύσκολο να ενισχυθούν οι φοιτητές, οι οποίοι πέρασαν στα περιφερειακά ιδρύματα και είναι η πάγια θέση μας, έτσι ώστε να παραμείνουν εκεί και να ζωντανέψει και ο τόπος και να μπορέσουν να σπουδάσουν.
Δεν είναι δύσκολο και δεν είναι πολλά τα χρήματα που χρειάζονται. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη, αλλά δεν μπορεί να στηριχθεί ένα σύστημα λειτουργίας, ειδικά φέτος, στην άγνοια του πόσους σπουδαστές θα έχεις το Σεπτέμβριο. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσους σπουδαστές θα έχουμε την 1η Οκτωβρίου. Θα είναι 1.100 που παίρνουμε κάθε χρόνο και άλλοι 1.000 από μετεγγραφές; Θα είναι 2.100, θα είναι 2.000, θα είναι 1.500; Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, διότι δεν προσδιορίζεται ποσοτικό στοιχείο στο θέμα των μετεγγραφών. Το μόνο ποσοτικό στοιχείο που υπάρχει για τις μετεγγραφές, είναι όταν το εισόδημα είναι χαμηλό. Στις άλλες κατηγορίες δεν υπάρχει ποσοτικό στοιχείο.
Θα σας δώσω μερικά στοιχεία για να προβληματιστείτε και να δείτε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Προσπαθούμε να το παρακάμψουμε, διότι πραγματικά, όταν ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές, νομίζω ότι θα έχουμε στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου, θα είναι τρομακτικά στην μετακίνηση των σπουδαστών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ