ΒΟΥΛΗ

Τι είπε ο Τάσος Κουράκης για την παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσίευση: 27/08/2014
Κουράκης
Alt Text: 
Κουράκης
Title Text: 
Κουράκης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο  υπεύθυνος συντονιστής του τμήματος παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου για την ιδρυση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής για την παιδεία είπε τα εξής:    
 Σχετικά με το ζήτημα που συζητάτε για το 1 προς 10, πρέπει να σας πω ότι η αναλογία 1 προς 10 που θέλετε να καταργηθεί, ορθώς για να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν, δεν εφαρμόστηκε. Έγιναν 8000 αποχωρήσεις, έπρεπε να έχουν προσληφθεί 800 και προσλήφθηκαν 92. Δηλαδή, ούτε καν αυτό δεν εφαρμόστηκε.
Επίσης, εκτιμούμε ότι το Υπουργείο, κακώς, δεν θα δώσει αυτές τις θέσεις την παιδεία, δεν έχουμε καμία ένδειξη. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω καμία πολύ βαριά έκφραση, αλλά το λέω και για άλλους λόγους. Εάν έχετε διαβεβαίωση από τον κ. Μητσοτάκη, να μας το πείτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, μαζί το είπαμε, κύριε συνάδελφε, σας το λέω εν τιμή.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Το δέχομαι και το κρατάμε.
Όσον αφορά τις διαγραφές, τα πανεπιστήμια έχουν ένα αυτοδιοίκητο. Αυτό που λέγεται στην τροπολογία επί της ουσίας, είναι ότι αυτά πρέπει να διαχειριστούν την όλη ιστορία. Μας είπατε και ορθώς, ότι υπάρχει ένας νόμος από το 2011. Βλέπετε όμως, ότι και εσείς ο ίδιος το νόμο αυτό που αναγνωρίζετε ότι έχει προβλήματα σε ορισμένα σημεία που προτείνεται με την τροπολογία, κάνατε παρέμβαση. Δεν λέτε, ότι αυτοδικαίως 31 Αυγούστου, αλλά σηκώνετε τα χέρια ψηλά και ορθώς, αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και τον αλλάζετε τον νόμο με τροπολογίες. Επομένως, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει σε πολλά ζητήματα, έως και να καταργηθεί. Θα μου πείτε ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια, πρέπει να αλλάξει; Ναι, αν είναι κακός νόμος πρέπει να αλλάξει. Αυτό λέμε εμείς. Στην όλη τοποθέτηση μας, λέμε καμία διαγραφή. Κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί, για πάρα, πάρα πολλούς λόγους. Θα σας πω αμέσως και θα μιλήσω πολύ καθαρά. Όταν κάποιος πριν από τόσα χρόνια μπήκε στο πανεπιστήμιο και απέκτησε τη φοιτητική ιδιότητα, δεν υπήρχε καμία διάταξη. Τότε, το κράτος και οι νόμοι του έλεγαν ότι αποκτάς τη φοιτητική ιδιότητα και δεν υπάρχει η διαδικασία να την χάσεις. Επίσης, υπήρχε νόμος του ’80, που λέει ότι μπορείς να κάνεις διακοπή σπουδών, αλλά δεν την εφάρμοσε κανένας την διακοπή σπουδών, γιατί δεν χρειαζόταν. Δεν υπήρχε η διαδικασία να την χάσεις και κάποιοι άνθρωποι για δικούς τους λόγους καθυστέρησαν τόσα χρόνια. Κάποιοι έφτασαν στο πέμπτο έτος με πολύ κόπο, κοντά στο πτυχίο με πολλά μαθήματα και τώρα έρχεστε και τους λέτε ότι πρέπει να διαγραφούν. Σκεφτείτε ότι από το 2011 μέχρι το 2014 για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν έναν κύκλο σπουδών, να πάρουν 60 και 70 μαθήματα, όπως είναι η ιατρική και το πολυτεχνείο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτούς τους πετάς έξω, τη στιγμή που δεν σου κοστίζει τίποτε ούτε σε πάσο ούτε σε φοιτητική εστία ούτε σε συγγράμματα ούτε σε πάντως είδους διευκολύνσεις. Λέμε, γιατί να το κάνεις αυτό το πράγμα. Εγώ καταλαβαίνω μια λογική για από δω και πέρα, με τους νέους κανόνες. Να πειτε, ότι από δω και πέρα θέλω να κάνεις μια απλή εγγραφή, για δύο τρία πέντε εξάμηνα, δηλώνοντας ένα ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, από εδώ και πίσω όμως. Ο άλλος μπήκε με άλλους κανόνες και αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Το ξέρετε όλοι σας, γιατί περνάτε τηλεφωνήματα. Ο άλλος κλαίει και λέει, εγώ έχω φτάσει εδώ με πάρα πολύ κόπο.
Ένα άλλο σημείο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο επίσης μου είπαν, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από αρρώστιες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτοί καλύπτονται από τον νόμο, αρκεί να το δηλώσουν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ποτέ να το δηλώσουν; Τώρα; Τότε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και πέρσι και πρόπερσι και τώρα που μιλάμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι με πήραν άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μου λένε, δεν μπορώ να κάνω κάτι, διαγράφομαι.
Κάνετε μια προσπάθεια, ακόμη και αυτή την υποχώρηση που κάνατε σήμερα όσον αφορά τη διαγραφή το Μάρτιο, που αναγνωρίζετε ότι «δεν μπορούμε βρε αδερφέ».
Σχετικά με αυτό που είπατε προηγουμένως και σας κακώς διέκοψα, η περίοδος του Σεπτεμβρίου είναι μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, όπως ξέρετε σαν καθηγητής, για όλους τους φοιτητές Ο Σεπτέμβριος είναι μέρος του ακαδημαϊκού έτους, είναι περίοδο Σεπτεμβρίου, δεν είναι το επόμενο έτος. Είναι τελείως λογικό, γιατί σκεφτείτε ότι στο πτυχίο έχεις και την περίοδο Σεπτεμβρίου. Αν δεν ήταν θα ήσουν εκτός πτυχίου. Επομένως, η περίοδος Σεπτεμβρίου είναι μέσα για όλους τους φοιτητές. Εγώ ρωτώ, έστω ότι το δεχθεί ο Υπουργός και πει, ναι έτσι είναι, πόσα μαθήματα μπορεί να δώσει κάποιος για να περάσει και μάλιστα αν το μάθει τώρα; Σε 20 μέρες θα περάσει 20 μαθήματα; Αν κάποιος έχει περάσει 60 και του μένουν 10, να διαγραφεί; Το καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα; Του βάζουμε κανόνες εκ των υστέρων. Είναι πάρα πολλές σχολές που έχουν τεράστιο όγκο μαθημάτων και οι δυσκολίες για τις οποίες δεν παρακολούθησαν εξακολουθούν να υπάρχουν βεβαίως. Δεν είναι οι άνθρωποι που ξαφνικά έχουν λύσει τα οικονομικά προβλήματα ή τα προβλήματα υγείας και φουλάρουν, όμως καθυστέρησαν πολύ για λόγους πέρα από την θέλησή τους. Εγώ σας λέω ότι υπάρχουν από τους 180.000 φοιτητές – θα πω ένα αυθαίρετο νούμερο – οι 100.000 είναι φοιτητές που δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως 100.000 άνθρωποι.
Καταλαβαίνω βέβαια, ότι το πρόβλημα που προκύπτει επί της διαδικασίας είναι ότι έχει τη συζήτηση σε αυτήν εδώ την αίθουσα το β΄ τμήμα και θα πάμε στην ολομέλεια με το γ΄ τμήμα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εγώ σήμερα ήρθα, επειδή από τη Δευτέρα θα είμαι στο γ΄ τμήμα, για να καταλάβω, να συμμετέχω. Από την Τρίτη θα σας μιλήσουν άλλοι άνθρωποι, που έχουν ακούσει άλλα πράγματα και θα πρέπει να συνδέσετε διάφορα. Αυτό ένα τεράστιο πρόβλημα, ότι δεν τελειώνει μέσα σε μια περίοδο η όλη διαδικασία.
Εμείς θα σας καλέσουμε στην Ολομέλεια και να δείξετε τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία. Μη συνδέσετε το όνομά σας με τραγωδίες ανθρώπων, ενώ η πρόθεσή σας πιστεύω πραγματικά, ότι είναι άλλη. Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ