Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δημιουργεί προβλήματα η παραμονή στα ΑΕΙ των 185.000 «λιμναζόντων» φοιτητών

Δημοσίευση: 06/08/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Το γεγονός ότι παραμένουν γύρω στις 185.000 εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα», είπε στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και σημείωσε τα εξής:
Α. Επιπρόσθετη δαπάνη, το να παίρνουν αυτοί πάσο ή βιβλία, δεν υπάρχει. Αυτό είναι σωστό. Δημιουργεί ορισμένα άλλου είδους προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα το είπατε. Δημιουργεί μέτρα και σταθμά, δηλαδή αναλογίες διδασκόντων και διδασκομένων.
ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ (Βουλευτής): Θέλετε να πάτε σε απολύσεις, δηλαδή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι, σε καμία περίπτωση. Συγκροτεί μια σειρά από ψεύδη στοιχεία. Δημιουργεί εμπόδια στο διοικητικό τους εξορθολογισμό –όπως θα σας πουν οι ίδιοι που τα διοικούν και όχι κατά τη γνώμη τη δική μου που δεν έχω την εμπειρία – και καταργεί την έννοια του κύκλου σπουδών. Αυτό είναι παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό κριτήριο, που μπορεί να μην το σέβεστε όλοι εδώ, αλλά κάποιοι το σεβόμαστε.
ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ: Γιατί καταργείται ο κύκλος σπουδών;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Έχω δεκάδες επιχειρήματα να σας πω. Γι' αυτό άλλωστε το ίδιο άρθρο σε άλλη του παράγραφο ορίζει για τον κανονικό κύκλο σπουδών αυτό συν δύο χρόνια ακόμη – ανείναι τετραετής, συν 2, δηλαδή 6 και αν είναι πενταετής, συν 2, δηλαδή 7 – γιανα ολοκληρώσει ένας φοιτητής υπό κανονικές συνθήκες τις σπουδές του, εκτός αν έχει πρόβλημα, οπότε η ίδια διάταξη τού δίνει το δικαίωμα να διακόψει. Όλο αυτό συγκροτεί μια οργανωμένη προσέγγιση και αυτό ήταν κατά το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2011, εν μέσω της πιο σκληρής στιγμής της κρίσης, μια επιλογή με την οποία ταυτίζομαι. Οι παλαιοί φοιτητές που έρχονται από πίσω δεν αφορούν τον κύκλο σπουδών που τρέχει τώρα, δηλαδή 4 συν 2 και 5 συν 2. Έδωσε δυνατότητες 3 χρόνια και ορισμένα πανεπιστήμια έδωσαν έξτρα εξεταστικές περιόδους για να ολοκληρώσουν. Έδωσε τη δυνατότητα να δηλώνουν έστω ότι θέλουν να ολοκληρώσουν. Δεν την άσκησαν αυτήν τη δυνατότητα ή την άσκησαν ανεπιτυχώς. Στις 31/8 κλείνει αυτός ο κύκλος. Είναι ένας κύκλος ανθρώπων προειδοποιημένων από το 2007. Γιατί θα πρέπει να μπούμε με παρεμβάσεις ενώ όλα ήταν γνωστά εδώ και τόσα χρόνια;
ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ: Θα το συζητήσουμε όταν και εφόσον το φέρετε, αλλά, κύριε Υπουργέ, λάβετε υπόψη ότι η ελληνική κοινωνία ζει μια κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη. Άρα, οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες ρουτίνας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβετε υπόψη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και εσείς πρέπει να λάβετε υπ' όψιν ότι δεν προκάλεσα εγώ το θέμα. Είπα στη Βουλή ότι θα εφαρμόσω το νόμο και έγραφαν ορισμένες εφημερίδες «το λέει, αλλά δεν το λέει καθαρά και τι εννοεί». Την Κυριακή έγινε από μεγάλη εφημερίδα ρεπορτάζ και γίνονται κάθε μέρα σχεδόν τέτοιου είδους ρεπορτάζ.
Κάποια στιγμή με ρωτούν, τι εννοούσες και είπα αυτό που εννοώ, δεν βλέπω το λόγο γιατί να πρέπει να μην εφαρμόσουμε το νόμο. Εν πάση περιπτώσει, συζητείται το θέμα, αλλά εγώ επιμένω σε αυτό που είπα. Θα εφαρμόσουμε τον ν.3009/2011, όπως αυτός ορίζει σε όλα του τα σημεία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.