Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τηλειτουργία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Δημοσίευση: 24/02/2011

 στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δίνει στη ΓΓΕΤ τη δυνατότητα σχεδιασμού, εφαρμογής και αποτίμησης της Ε&Τ πολιτικής, με αποτέλεσμα τη χάραξη στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. 

Το τελευταίο όμως διάστημα υπάρχει βαθιά ανησυχία των υπαλλήλων της ΓΓΕΤ που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η κατάσταση στη ΓΓΕΤ είναι πλέον έκρυθμη, λόγω οξύτατων διοικητικών, λειτουργικών και εργασιακών προβλημάτων που επιγραμματικά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στην απουσία Γενικού Γραμματέα που οδήγησε στην ανυπαρξία διοικητικού συντονισμού. Όπως γνωρίζετε πάνω από ένα μήνα η ΓΓΕΤ λειτουργεί χωρίς Γενικό Γραμματέα και αντεπεξέρχεται στις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας χάρη στον πατριωτισμό των στελεχών της και στη βάση προφορικών και, μάλιστα, μερικές φορές αντιφατικών οδηγιών από άτομα του υπουργείου ή συμβούλους, με αποτέλεσμα διοικητικές πράξεις ή ενέργειες των υπαλλήλων της ΓΓΕΤ να φαίνονται ότι εκπορεύονται από τους ίδιους, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα -οποτεδήποτε απαιτηθεί- να υποστηρίξουν την επιλογή αυτών των ενεργειών.

Επίσης, έντονη είναι η σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο υπηρεσιών (ΓΓΕΤ και ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στη διαχείριση των Δράσεων ΕΣΠΑ (σύμφωνα και με τις ΚΥΑ εκχώρησης αρμοδιοτήτων που έχετε υπογράψει), έχει ως αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση ενταγμένων έργων και πράξεων.

Σας είναι επίσης γνωστό, ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το θέμα αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

 Πρόβλημα επίσης δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων των οποίων η θητεία έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2010. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ενώ συνεδριάζει για τις επιλογές των Προϊσταμένων Διευθύνσεων από το Νοέμβριο του 2010, για ανεξήγητους λόγους, ακόμα δεν έχει καταλήξει σε εισήγηση με αποτέλεσμα να αναβάλλονται δραστηριότητες και προγραμματισμοί και να καθυστερεί η εξέλιξη των υπαλλήλων. Οπωσδήποτε οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ΓΓΕΤ που πρέπει να πρωτοπορεί λόγω αντικειμένου, αλλά και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ. 

Όλη αυτή κατάσταση καλλιεργεί κλίμα βαθιάς απαισιοδοξίας και ανασφάλειας στους εργαζόμενους στη ΓΓΕΤ, 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

  •  
    1. Θα διατηρήσετε τη ΓΓΕΤ ως Γενική Γραμματεία,, δηλαδή θα παραμείνει η ΓΓΕΤ ως ο κύριος φορέας χάραξης και εφαρμογής της πολιτικής για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, ή θα τη μετατρέψετε σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου;
    2. Πότε πρόκειται να επιλέξετε Γενικό Γραμματέα, ώστε να πάψει να υφίσταται αυτή η εικόνα της πλήρους αναποτελεσματικότητας, αλλά και της απαξίωσης της ΓΓΕΤ, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- τη δυσφήμισή της προς την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή ερευνητική κοινότητα και τους έλληνες πολίτες,;
    3. Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ;
    4. Τι πρόκειται να κάνετε με τους 65 αποσπασμένους υπαλλήλους ΙΔΑΧ από ερευνητικά κέντρα;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.