ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή η παραπομπή μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου σε Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης

Δημοσίευση: 02/10/2012

«περί πειθαρχικής διώξεως και της τηρητέας διαδικασίας ενώπιον των κατά τα άρθρα 327 και 328 του Ν.5343/1982 πειθαρχικών συμβουλίων Πανεπιστημίου Αθηνών».
Ο ως άνω Καθηγητής παραπέμπεται στο πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του ΔΕΠ με το ερώτημα της απόλυσης διότι διατύπωσε εγγράφως ενστάσεις του σχετικά με διαδικασίες που αφορούσαν στην εκλογή των πρυτανικών αρχών και στη λειτουργία συλλογικών οργάνων και εν γένει στη Διοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι εν λόγω ενστάσεις του διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ελευθερίας της γνώμης που διαθέτει κάθε έλληνας πολίτης, αλλά και από το ιδιαίτερο και άμεσο ενδιαφέρον που έχει καθένας πανεπιστημιακός δάσκαλος για την νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία των Α.Ε.Ι και αποτελούσαν άσκηση κριτικής για τα παραπάνω ζητήματα.
Το περιεχόμενο αυτής της οξύτατης κριτικής δικαιώθηκε από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τις πρυτανικές εκλογές, ωστόσο η πειθαρχική παραπομπή του στηρίζεται στο ότι το ΣτΕ εξέδωσε την απόφασή του μετά τη δημοσίευση της κριτικής όπως αυτή διατυπώθηκε από τον ως άνω Καθηγητή. Το γεγονός αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, καθώς υποδηλώνει, ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική για τα δημόσια πράγματα, μόνο εφόσον αποφαίνεται το ΣτΕ περί της νομιμότητας των διοικητικών ενεργειών. Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξουθενωθεί ο δημοκρατικός διάλογος εάν επικρατήσει η ερμηνευτική αντίληψη που αποτυπώνεται στην συνυποβαλλόμενη κλήση προς απολογία- παραπεμπτικό.
Εξίσου επικίνδυνη είναι η προαναφερόμενη διαδικασία για το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., όπως ορίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, επειδή μετατρέπει σε «πειθαρχικό παράπτωμα» τη δημόσια παρέμβαση μέλους ΔΕΠ που στόχευε προδήλως να αποτρέψει τη νόθευση των διαδικασιών εκλογής των ακαδημαϊκών οργάνων, αλλά και να στηλιτεύσει φαινόμενα κακοδιοίκησης και κατάχρησης της πανεπιστημιακής εξουσίας για προσωπικό όφελος.
Επειδή το Κράτος οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και να διαφυλάσσει τους δημόσιους Λειτουργούς του από προσωπικές διώξεις
Επειδή κάθε έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1) Προτίθενται να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υιοθετώντας ρύθμιση που θα απαγορεύει την πειθαρχική δίωξη των πανεπιστημιακών λειτουργών για την έκφραση γνώμης και την άσκηση κριτικής στην διοίκηση των Α.Ε.Ι;
2) Προτίθενται να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεανώ Φωτίου

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ