Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ:Yβριδικός o νόμος πλαίσιο-Διαπλοκή στα ΑΕΙ-Η ιδεολογία του Γ. Πανάρετου

\'\'Οι φοιτητές δεν μπορούν να σεβαστούν έναν καθηγητή, ο οποίος συναλλάσσεται μαζί τους για να εξασφαλίσει τη διοικητική του θέση\'\'.

20/11/2013

Ενημερώθηκε: 20/01/2014, 14:19

Άκουσε το άρθρο
Με τη διαπλοκή στα Πανεπιστήμια τα έβαλε ο πρώην υπουργός,  Βουλευτής Δ. Κρεμαστινός όταν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τροπολογία που αναφέρει με ποιον τρόπο εκλέγεται ο Διευθυντής Καθηγητής στην Πανεπιστημιακή Κλινική.
Με αφορμή αυτή την τροπολογία ο κ. Κρεμαστινός είπε:
ΓΙΑ ΤΟ ΝΌΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Της Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και ερωτώ: Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Γιατί έχουμε αναβρασμό αυτή τη στιγμή στην παιδεία; Θα το πω ξεκάθαρα και λόγω της ιδιότητός μου. Διότι ψηφίστηκε κάποιος νόμος που είναι υβριδικός νόμος. Ο πρώτος νόμος αφορούσε μία ιδεολογία του κ. Πανάρετου, όπως τροποποιήθηκε από την κ. Διαμαντοπούλου. Ο δεύτερος νόμος ήταν προσπάθεια να λειτουργήσει ο πρώτος νόμος, όμως μπέρδεψε το νόμο αυτόν με τον προηγούμενο νόμο και το αποτέλεσμα είναι μετά από τόσο καιρό να έρχεται τροπολογία για να δούμε πώς εκλέγονται οι Διευθυντές Καθηγητές σε πανεπιστημιακές κλινικές από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Υγείας.
ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να σταματήσει η διαπλοκή που υπάρχει στα πανεπιστήμια –και το εννοώ- δηλαδή, το να ψηφίζουν οι κατώτερες βαθμίδες τους ανώτερους για διοικητικές θέσεις. Πουθενά δεν γίνεται στον κόσμο, σε Ανατολή και Δύση, σε κομμουνιστικά και μη συστήματα! Πουθενά, μόνο στην Ελλάδα! Αυτή είναι η συναλλαγή. Γι’ αυτό τα πανεπιστήμια είναι έτσι! Γι’ αυτό οι φοιτητές είναι έτσι! Γι’ αυτό είναι όλοι στο δρόμο! Γιατί δεν μπορούν να σεβαστούν έναν καθηγητή, ο οποίος συναλλάσσεται μαζί τους για να εξασφαλίσει τη διοικητική του θέση. Αυτή είναι η αλήθεια! Αυτό πρέπει να ξέρει η Βουλή! Αυτό πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός! Να μην παίζουμε με τις λέξεις!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:Θα ήθελα, λοιπόν, να είναι εδώ ο Υπουργός Παιδείας για να τα πω αυτά τα πράγματα και όχι να τα γράφω σε εφημερίδες, όπως έκανα με το άρθρο μου την περασμένη Κυριακή στο «ΒΗΜΑ». 
Με την ίδια λογική, λοιπόν, προχωρώ και λέω ότι βλέπω πως υπήρχε μια τροπολογία που μας διενεμήθη, η οποία αναφερόταν στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και η οποία με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις άλλαξε και αυτή.
Στην πρώτη τροπολογία που μας διενεμήθη αναφέρεται ότι ρυθμίζεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές -Γιατί αυτός είναι ο σωστός όρος. Δεν υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι μόνο αυτά που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Διότι ο Υπουργός Υγείας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενσωματώσει σε αυτά τα νοσοκομεία όσες κλινικές του ΕΣΥ θέλει, ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας. Δεν υπάρχουν τέτοια νοσοκομεία στο νόμο. Εν πάση περιπτώσει  αυτό είναι το σωστό- ένα από τα δύο μέλη του ΔΣ, τα οποία διορίζονται σύμφωνα με το νόμο, να είναι μέλος του ΔΕΠ που υπηρετεί σε πανεπιστημιακή κλινική ή εργαστήριο νοσοκομείων. Και θα έλεγα μάλιστα να τον διορίζει ο Υπουργός Υγείας μετά από πρόταση ή γνώμη αν θέλετε –οτιδήποτε- του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Τώρα, στη ρύθμιση που φέρνετε με τη νομοτεχνική βελτίωση, λέτε ότι σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπεται μία επιπλέον θέση, χωρίς αμοιβή, Αναπληρωτή Διοικητή ακαδημαϊκών υποθέσεων.
Πρέπει να ξέρετε ότι στα νοσοκομεία αυτά ή τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά, υπηρετούν περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ από ό,τι πανεπιστημιακοί. Ειδικά στην περιφέρεια, αλλά και στο ΑΤΤΙΚΟΝ, η σύνθεσή τους είναι τέτοια που είναι περισσότεροι οι γιατροί του ΕΣΥ, διότι δεν καλύπτονται οι πανεπιστημιακές θέσεις.
Εγώ, επειδή υπήρξα διευθυντής, ως επίκουρος τότε καθηγητής στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ και μετά ως καθηγητής εις το ΑΤΤΙΚΟΝ, γνωρίζω τι συμβαίνει. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, εμείς δηλαδή, δεν είμαστε τόσο αγαπητοί στους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.
Ρωτείστε, κύριε Υπουργέ, τους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ ή οποιουδήποτε άλλου νοσοκομείου του ΕΣΥ που υπηρετούν εκεί να σας πουν αν αυτά που λέω είναι σωστά ή όχι. Ξέρετε, δημιουργείται μια ανωμαλία, αν θέλετε, γιατί ο μετέχων στο διοικητικό συμβούλιο καθηγητής, υποτίθεται ακαδημαϊκών υποθέσεων, επηρεάζει διοικητικά και τις θέσεις των γιατρών του ΕΣΥ.
Γιατί να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, στα νοσοκομεία που είναι ήδη σε αναβρασμό; Θα αρχίσουν οι γιατροί του ΕΣΥ να διαμαρτύρονται, επειδή τους τοποθετούνται πανεπιστημιακοί γιατροί στο διοικητικό συμβούλιο.
Εγώ νομίζω, λοιπόν, ότι η πρόταση την οποίαν έχουμε κάνει και έχουμε συζητήσει είναι πιο ήπια, αν θέλετε. Δηλαδή να ακούγεται και η φωνή των πανεπιστημιακών γιατρών στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται. Δηλαδή να υπάρχει εκπρόσωπός τους στο διοικητικό συμβούλιο, να ακούγεται όμως και η φωνή των άλλων, και ο Πρόεδρος που βάζετε, ο Διοικητής, να παίρνει αυτός τις αποφάσεις.
Άλλωστε, δεν σας εμποδίζει κανένας να τοποθετήσετε ως Αναπληρωτή Διοικητή ένα πανεπιστημιακό γιατρό, αν το νομίζετε. Ποιος σας εμποδίζει; Μπορεί να τοποθετηθεί πανεπιστημιακός γιατρός ως Αναπληρωτής Διοικητής κανονικά. Το να τοποθετείται, όμως, σε όλα τα νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των γιατρών του ΕΣΥ, αυτό νομίζω ότι δημιουργεί ένα διχασμό. Πρέπει, λοιπόν, να έχετε τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών του ΕΣΥ και τότε δεν θα υπάρχει καμμία αντίρρηση.
Επειδή, λοιπόν, εγώ ξέρω ποια είναι η γνώμη των γιατρών του ΕΣΥ, σας προτείνουμε ο πανεπιστημιακός γιατρός που θα είναι μέλος του συμβουλίου να εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, αλλά μην τον βάζετε εσείς. Οι γιατροί του ΕΣΥ ανθίστανται στην έννοια ότι οι καθηγητές, εμείς δηλαδή, τους ποδηγετούμε. Να το ξέρετε αυτό. Ανθίστανται κακώς; Κακώς, αλλά ανθίστανται.
Εγώ αυτή τη στιγμή σας μεταφέρω μία θέση την οποία την έχω ζήσει και δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να υποστηρίξω κάτι διαφορετικό προς ίδιον όφελος. Προχωρώντας, δεν θα πω τίποτα άλλο, νομίζω ότι τις άλλες δύο παραγράφους τις έχετε αποσύρει έτσι;

Φωτό: Αρχείο eurokinissi

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ