Είστε εδώ

ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ΤΕΙ να επιστρέψουν στην αποστολή για την οποία ιδρύθηκαν

Δημοσίευση: 22/03/2013
Θα πρέπει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα να επιστρέψουν στην αποστολή για την οποία ιδρύθηκαν, δηλαδή στην τεχνολογική εκπαίδευση, είπε   σήμερα στη Βουλή ο υπουργός  Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Αθηνά κι εξήγησε τα εξής:
Α.Τι κάναμε, λοιπόν; Πρώτον, ομογενοποιήσαμε και συγχωνεύσαμε αυτά τα τμήματα, όσον αφορά το κατακερματισμένο αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων, σε Σχολές Διοίκησης Οικονομίας με Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Δεύτερον, τα θέματα τεχνολογικών εφαρμογών σε Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Τρίτον, τα θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής σε Σχολή Τεχνολογιών Γεωπονίας, όπως υπάρχει παντού στον κόσμο. Και βεβαίως, έχουμε και τις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
Β.Ο οριστικός αριθμός εισακτέων έχει εκδοθεί. Όμως, αυτό το οποίο λέμε ως πρόταση είναι το εξής: Ο αριθμός των δεκαοκτώ χιλιάδων για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, που προϋπήρχε, δεν λογοδοτούσε σε καμία μελέτη και σε καμία ανάγκη.
Γ.Εμείς μελετώντας το νέο χάρτη και τις ανάγκες της κοινωνίας, ορίζουμε μία μείωση στα τεχνολογικά ιδρύματα και με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων. Εκεί όπου υπάρχει αύξηση πράγματι -έχετε δίκιο- είναι στα πανεπιστήμια και ιδίως προς τις κατευθύνσεις που αναφέρατε, γιατί αυτό είναι και η στρατηγική της "Ευρώπης 2020".
Δ.Γίνονται προσπάθειες σε πάρα πολλά σημεία της χώρας και όσον αφορά τα θέματα των έξι-επτά Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας και όσον αφορά τα θέματα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Ε.Θα κάνω και μία παρένθεση για τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και γι’ αυτό αρθρώνουμε τρία επίπεδα. Το ένα είναι οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο και στη Ρόδο. Το δεύτερο είναι οι σχολές τουρισμού που υπήρχαν άναρχα στα ΤΕΙ να μπαίνουν σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ως κατεύθυνση τουριστικών επαγγελμάτων. Και το τρίτο είναι, τα Τμήματα τα οποία αναφέρατε στο Αιγαίο και στον Πειραιά -τα οποία είναι ιδρυμένα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν διότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες- υπάρχουν ως κατευθύνσεις σε τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και σιγά-σιγά όταν θα έχουμε τη δυνατότητα και πιστώσεων, να μπορέσουν να έχουν ένα κρίσιμο ακαδημαϊκό δυναμικό για να υπάρξουν αυτά τα τμήματα τουρισμού τα οποία είναι αναγκαία.
Ζ.Άρα και στον τουρισμό γίνεται αυτό και στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στην ιχθυοκαλλιέργεια και στην γεωπονία. Προσπαθούμε να συναρθρώσουμε τις ανάγκες της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας με τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Μπορεί να μην γίνεται στο βέλτιστο –επαναλαμβάνω- επίπεδο, αλλά είναι μία πρώτη προσπάθεια διόρθωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας όπως αυτό πρέπει να υποβοηθείται από το ακαδημαϊκό μοντέλο της χώρας.
Η.Βρήκαμε, λοιπόν, τριάντα τέσσερα τμήματα, τα οποία είχαν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος, τα οποία δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία, όπως οι δημόσιες σχέσεις, το μάρκετινγκ, το διεθνές εμπόριο, η διοίκηση επιχειρήσεων. Τι κάναμε, λοιπόν; Αυτά τα ομογενοποιήσαμε και τα συγχωνεύσαμε.
Θ.Επίσης, κάνουμε τα τέσσερα πεδία που είναι οι Μηχανικοί Πληροφορικής ΤΕ, οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΤΕ, τα Τμήματα Τεχνολογιών Γεωπονίας. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Πρέπει τώρα να δώσουμε μάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα, διότι οι απόφοιτοι των περισσοτέρων απ’ αυτά τα τμήματα –και το είδαμε και στο διάλογο- δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί πράγματι όλες αυτές οι συντεχνίες αποστερούσαν τους αποφοίτους τους από επαγγελματικά δικαιώματα.
Ι.Αυτό είναι μία αδήριτη πραγματικότητα και αυτή είναι η μέριμνα της Πολιτείας. Αυτό πρέπει να γίνει. Άρα, δεν άκουσα κανέναν να διαφωνεί γι’ αυτές τις διορθώσεις που κάνουμε επί της ουσίας. Δεν άκουσα κανέναν να διαφωνεί ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο, για να μη βλέπουμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως καταναλωτές, αλλά να τους βλέπουμε ως συμμέτοχους στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στα αναπτυξιακά κριτήρια της περιφέρειας.
Κ.Δέχομαι ότι μ’ αυτό το βήμα δεν διορθώνονται όλες οι παθογένειες. Μα, τι περιμένατε; Περιμένατε ότι ένα βήμα θα διορθώσει τις παθογένειες τριάντα και σαράντα ετών; Όμως, το να μην κάνουμε ένα βήμα δεν αποτελεί επιλογή για τη χώρα σ’ αυτήν την περίοδο που βρίσκεται. Δεν αποτελεί επιλογή για τους νέους ανθρώπους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ