Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Χωρίς δυσκολίες στα Αρχαία Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Δημοσίευση: 25/05/2009


Ρεπορτάζ:esos.gr

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες, μπορεί να τα επεξεργαστεί ένας μαθητής της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Αυτό είναι το γενικό σχόλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων .

Ειδικότερα :


Ι. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια Β 1, 1-4


Οι ερωτήσεις απαιτούν γνώση τόσο των σχολίων του διδακτικού βιβλίου όσο και βαθύτερη γνώση του κειμένου και αξιοποίηση της κρίσης των μαθητών.

Συγκεκριμένα:

·      Η απάντηση της ερώτησης Β1 βρίσκεται σε σχόλιο του διδακτικού βιβλίου (σελίδα 157). Απαιτεί και την κριτική προσέγγιση των αποσπασμάτων της Αντιγόνης και του Αριστοτέλη.

·      Η απάντηση της ερώτησης Β2 βρίσκεται στη σελίδα 158, αλλά απαιτεί και ουσιαστική κατανόηση του δευτέρου αποσπάσματος για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

·      Η απάντηση της ερώτησης Β3 βρίσκεται στη σελίδα 140 της Εισαγωγής του διδακτικού βιβλίου «Ένας τέτοιος λόγιος … Πλάτωνα».

·      Β4 ενδεικτικά μπορούν να δοθούν οι λέξεις: φορητός, φαρέτρα / δοχείο, ανάδοχος / τέλος, τέλειος / κόμιστρα, κομιστής / ιδέα, ιδανικό.

[Η Π.Ε.Φ. διαπιστώνει τον κίνδυνο παγίωσης μιας στερεότυπης μορφής εξέτασης. Οι λεξιλογικές ασκήσεις δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν απλώς και μόνο για να «χαρίζουν» μόρια στους μαθητές].


ΙΙ. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Θουκυδίδου Ιστοριών Ε 115


Μολονότι έχει κάποια δύσκολα σημεία στη μετάφραση, π.χ. ουδ’ ως …. αφέντες, όπου ή επεξήγηση δεν θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές, παρουσιάζει νοηματική συνέχεια και δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.


Μετάφραση


Και οι Αργείοι, την ίδια εποχή, αφού έκαναν εισβολή στη χώρα των Φλειασίων και αφού έπεσαν σε ενέδρα των Φλειασίων και των δικών τους πολιτικών εξορίστων, σκοτώθηκαν περίπου ογδόντα. Οι Αθηναίοι, που προέρχονταν από την Πύλο, πήραν μεγάλη λεία από τους Λακεδαιμονίους. Οι Λακεδαιμόνιοι, όμως, γι’ αυτό το λόγο δεν έκαναν πόλεμο με αυτούς, χωρίς να κηρύξουν μ’ αυτόν τον τρόπο άκυρη τη συμφωνία, διακήρυξαν όμως, αν κάποιος από αυτούς θέλει, να ληστεύει τους Αθηναίους. Και οι Κορίνθιοι συνέχισαν τις εχθροπραξίες εναντίον των Αθηναίων για κάποιες δικές τους διαφορές. Οι υπόλοιποι, όμως, Πελοποννήσιοι έμεναν αμέτοχοι. Κυρίευσαν επίσης και οι Μήλιοι το περιτείχισμα των Αθηναίων που ήταν προς το μέρος της αγοράς, αφού έκαναν νυκτερινή επίθεση και σκότωσαν και στρατιώτες και, αφού έφεραν μέσα και τρόφιμα και όσα περισσότερα εφόδια μπορούσαν, αφού έφυγαν, δεν έκαναν τίποτε (έμεναν αμέτοχοι).


Ερωτήσεις


Γ1α

ε

ἰληφέναι, πολέμησον, κηρύξοι, αἱρεῖσθαι, προσέβαλες

Γ1β

φυγάδι, πολύ, σπονδήν, τινάς, περιτειχισμάτων


Γ2α


υπό Φλειασίων: ποιητικό αίτιο στο λοχισθέντες.

δι’ αυτό: εμπρόθετος προσδιορισμός αιτίας στα αφέντες και επολέμουν.

αυτοις: αντικείμενο στο επολέμουν.

ιδίων: επιθετικός προσδιορισμός στο διαφορών.

νυκτός: γενική του χρόνου στο προσβαλόντες.

αναχωρήσαντες: χρονική μετοχή στο ησύχαζον, συνημμένη στο υποκείμενο του ρήματος.

 

[Για άλλη μια φορά η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει την έλλειψη πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας στις ασκήσεις, που ακολουθούν μια πάγια μηχανιστική λογική και που με κανένα τρόπο δεν συντελούν στην καλλιέργεια του γλωσσικού κριτηρίου των μαθητών, αλλά ελέγχουν μόνο την απομνημόνευση τύπων και την αποσπασματική σκέψη].


Γ2β


Ουτοι έλεγον και τους εκ της Πύλου Αθηναίους Λακεδαιμονίων πολλήν λείαν λαβειν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean