Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

To ΤΕΕ χαιρετίζει την έκδοση του ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

“Tο ΤΕΕ με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε την ίδρυση Μητρώου Τεχνολόγων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σύντομα για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος”.
Δημοσίευση: 07/11/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Το ΤΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων  των Διπλωματούχων Μηχανικών. Το ΤΕΕ κρίνει ότι η εμπειρία από τη διαδικασία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων που ακολουθήθηκε για τους διπλωματούχους μηχανικούς είχε αποτελέσματα και ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει για την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου και για τους τεχνολόγους με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών όλων των συντελεστών του".

Τα παραπάνω τονίζει με σημερινό ανακοινωθέν  η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σχετικά με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (ΠΔ99/2018, ΦΕΚ Α' 187/05-11-2018, και σημειώνει τα εξής:

Α. Το ΤΕΕ, μετά από 90 και πλέον χρόνια ζωής, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, διαμηνύει ότι τα μοναδικά κριτήρια θα πρέπει να είναι η διαφάνεια, η ολιστική προσέγγιση και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από κάθε λογική ψηφοθηρίας.

Β. Στην παραπάνω αναγκαία προσπάθεια το ΤΕΕ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Γ. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε την ίδρυση Μητρώου Τεχνολόγων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σύντομα για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σχόλια (29)

 
Φοιτητης
07 Νοε 2018 16:05

χαχαχα μητρωο Τεχνολογων ; ποιοι ειναι αυτοι; και με τι δικαιωματα; και μετα απορειτε πως φευγουν ολοι για εξωτερικο.

 
Γιωργος
07 Νοε 2018 16:21

Μάλλον νομίζουν ότι θα ξαναμπούν στην βουλή στις επόμενες εκλογές, ΧΑ ΧΑ ΧΑ

 
bob mastoras
07 Νοε 2018 16:43

Η Ελληνική Δημοκρατία δίνει στους απόφοιτους της σχολής ΣΤΕΦ των ΤΕΙ ένα πτυχίο. Πάνω σε αυτό γράφει ΧΧΧ μηχανικός ΤΕ. (ΤΕ σημαίνει τεχνολογικής εκπαίδευσης και ΧΧΧ είναι πχ ηλεκτρονικός κτλ)

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ και η Διοικούσα Επιτροπή του θέλει να εντάξει σε Μητρώο τους πτυχιούχους αυτής της κατηγορίας και απαξιοί ακόμα και να τους αποκαλέσει με τον τίτλο τους.

Μπράβο!

 
Απόφοιτος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
07 Νοε 2018 17:07

ΜΗΤΡΩΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ!!!!!!!;;;;;;;;;

χαχαχα....Α ρε Τσίπρα....Αυτά να τα δουν κάποιοι στο ΠΑΔΑ,οπαδοί του Γαβρόγλου!

 
Ribopaido
07 Νοε 2018 17:36

Το πτυχιο γραφει πτυχιουχος μηχανικος τε. Οσο εσεις κ στασινε και η μωροπουλου να μην το δεχεστε ο νομος ειναι ανωτερος ολων. Το γεωτεε αντιδρασε με το πδ σας κ . Στασινε. Λυπουμεθα.
Επισης τα εδ των πτυχιουχων ειναι ετοιμα οπως λενε . Εν αναμονη των εξελιξεων να ειστε ολοι.

 
Νικόλαος
07 Νοε 2018 17:59

Τέρμα το Μηχανικός Πανεπ. Εκπαίδευσης; Τώρα θα έχουμε Διπλωματούχος και Τεχνολόγους; Το ΠΑΔΑ τι Μηχανικούς θα βγάζει; Επαφή με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη θα αποκτήσει η Ελλάδα ή θα παραμείνει εκτός γής;

 
AD
07 Νοε 2018 18:54

Που ειναι το προβλημα με το μητρωο ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ?
(μηχανικος ΤΕ= μηχανικος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ=ΤΕΙ). Προφανως μιλανε για μητρωο ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!!(τεχνολογων)
Αν θελετε επ.δικαιωματα πολυτεχνειου, τελειωνετε πολυτεχνειο. Δεν κοροιδεψε το κρατος κανεναν οταν μπηκε σε τει. Ηξερες τη κατασταση.

 
Απόφοιτος
07 Νοε 2018 19:16

Ειλικρινά,όλο ευχαριστίες του ΤΕΕ προς τον Υπουργό!Τι να πω ρε παιδί μου...δεν μπορώ να καταλάβω....

 
@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
07 Νοε 2018 19:28

Οι του ΠΔΑ αγαπητέ είναι ΠΕ με νόμο.
Οι των ΤΕΙ είναι ΤΕ με νόμο.

 
Απόφοιτος
07 Νοε 2018 19:42

@ΑΔ

Κάνετε λάθος.Το κράτος κορόιδεψε και κοροιδεύει τους αποφοίτους ΤΕ παρανομώντας.Διαβάστε τους νόμους σχετικά με το πότε η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εκδίδει επαγγελματικά διακαιώματα και μην μένετε στο νου σας με τα επαγγελματικά δικαιώματα δια μέσω των ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ του περασμένου αιώνα διότι εκτίθεστε.

Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 1 παρ 2 : ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του (ΤΕΕ) και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού - μέλους Τ.Ε.Ε. σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα ρύθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού;
Αυτά απο την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!!!!Που είδατε λοιπόν εσείς πως μιλάνε για Τεχνολόγους Μηχανικούς;Για μητρώο Τεχνολόγων σκέτα μιλάνε.

 
απόφοιτος Τεχνολογικού Ιδρύματος
07 Νοε 2018 19:49

Φίλε μου δεν κατάλαβες μάλλον η έχεις άγνοια. Άλλο πτυχιούχος άλλο διπλωματούχος. Ακόμα και στο Παδα ισότιμος για το τεε με το ΤΕΙ Είσαι.

 
Απόφοιτος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
07 Νοε 2018 19:49

@ @ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ

Ω αγαπητέ με συγχωρείτε!Γ αυτό είστε οπαδός του κυρίου Γαβρόγλου;Επειδή σας έκανε ΠΕ με νόμο;Για πείτε μου αλήθεια, ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιωματά σας μιας και είστε ΠΕ με νόμο;Στο ΤΕΕ μπορείτε να εγγραφείτε; Διότι αν κάνατε τον κόπο να διαβάστε το προεδρικό διάταγμα θα βλέπατε ότι στο άρθρο 1 παρ 2 : ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του (ΤΕΕ) και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού - μέλους Τ.Ε.Ε.Αυτά απο τον Υπουργό που σας έκανε ΠΕ με νόμο!

Εσείς που είστε φοιτητής του ΠΑΔΑ δεν πειράζει, μη σας απασχολούν αυτά.Οι καθηγητές όμως ας τα δούνε.

 
@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
07 Νοε 2018 20:16

Ναι ομως, ουτε διπλωματουχοι ειναι. Μονο αν γινει πενταετες

 
Πόσες φορές να το πούμε!
07 Νοε 2018 20:22

@AD, δεν μελετάτε τα σχόλια, γράφετε ανακρίβειες και παραπληροφορειτε. Δε ζητάει κανένας πτυχιούχος μηχανικός ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού Πολυτεχνείου παρά ΜΟΝΟ αυτά που απορρέουν από το πρόγραμμα και τα έτη σπουδών. ΤΙΠΟΤΑ λιγότερο ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο!

 
Πτυχιούχος
07 Νοε 2018 20:51

Οι του ΠΑΔΑ είναι ΠΕ με νόμο και επαγγελματικά δικαιώματα ΤΕ επίσης με νόμο .
Ασφαλώς όλα θα αλλάξουν με την Ν.Δ. που έρχεται σύντομα.
Πανεπιστήμιο τεχνολογικών εφαρμογών για όλους πλέον και τους αποφοίτους φυσικά.

 
@πτυχιούχος
07 Νοε 2018 22:35

Φυσικά και τα πανεπιστήμια τεχνολογικών εφαρμογών θα είναι για όλους μιας και είναι κατώτερα των ΤΕΙ. Μου κάνει εντύπωση πάντως που αυτό το δέχεστε με χαρά!
Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος όλα τα ΤΕΙ θα γίνουν διετης δομές όπως ακουγόταν πριν την ίδρυση του ΠΑΔΑ.

 
Λίη προσοχή
07 Νοε 2018 22:40

Για όσους αναφέρονται στο ΠαΔΑ, μερικές λεπτομέρειες:
(1) Εισήχθησαν 4200 φοιτητές μέσω των Πανελλαδικών σε Πανεπιστήμιο και εγγράφηκαν ΑΠΑΝΤΕΣ.
(2) Προκηρύσσονται 32 θέσεις μελών ΔΕΠ (Πανεπιστημίου) για το ΠαΔΑ (σήμερα το αναδεικνύει το esos).
(3) Ξεκίνησαν δεκάδες διδακτορικών διατριβών.
(4) Προχώρησαν οι διαδικασίες μετακίνησης καθηγητών από άλλα Πανεπιστήμια (όχι εκείνων από ΤΕΙ) στο ΠαΔΑ, μετά από αίτησή τους. Αναφέρομαι σε καθηγητές πρώτης βαθμίδας.

Τα συγχωνευθέντα ιδρύματα (ΠαΔΑ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) θα μείνουν όπως έχουν.
Εάν τον επόμενο μήνα ολοκληρωθεί η ένταξη του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας στο ΕΚΠΑ, τι φαντάζεστε ότι θα επιχειρήσει μία μελλοντική κυβέρνηση; Την επαναφορά των ΤΕΙ με τον τίτλο Πα. Εφ. Επιστ.; Μάλλον κάποιοι ονειροβατούν!

 
Πτυχιούχος
07 Νοε 2018 23:57

Μάλλον δεν ακούσατε ή δεν θέλετε να ακούσετε τις δηλώσεις του Κ.Μητσοτακη .
Φυσικα και το ΠΑΔΑ θα αλλάξει ονομασία .
Συμφωνούμε ότι φέτος εισήχθησαν 4200 φοιτητές με πανελλαδικές.
Όμως και τα προηγούμενα χρόνια εισήχθησαν δεκάδες χιλιάδες επίσης με πανελλαδικές και σε πολλές περιπτώσεις με υψηλότερες βάσεις .
Αυτοί όμως μας Χαλάνε την ομελέτα τώρα.
Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών λοιπόν συνάδελφοι με όλους μέσα .
Η απόφαση έχει παρθεί συνάδελφοι μετά από αρκετές συσκέψεις και είναι δεμένη και νομικά .
Εκτός αυτού έτσι χωράνε όλοι στο νέο πανεπιστήμιο .
Τα καλύτερα έρχονται ...

 
@Λίη προσοχή
08 Νοε 2018 00:10

Mε τη Νέα Δημοκρατία που έρχεται σύντομα ΠΑ.Δ.Α. = Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (π.χ. ΤΕΙ). Ντόμπρα και σταράτα.

 
ad
08 Νοε 2018 03:53

@@@

Απλα λεω οτι η κατασταση πριν την εισαγωγη στα τει, ηταν γνωστη περι επ.δικαιωματων. Δεν εχετε καταλαβει οτι τα π.διαταγματα για τους διπλ.μηχ. ηταν απαραιτητα ωστε να μπορουν να οριστουν κλιμακια για τεχνικη ευθυνη για τους τεχν.μηχανικους απο τη πλευρα του ΤΕΕ. Νομιζω οτι απλα στη δηλωση του εχει γινει μια συντομευση. Μηχανικος τεχν.εκπ λεει ο τιτλος πτυχιου.
Προφανως και το ξερω και για τα επ.δικ. του Πα.δ.α.
Το Πα.δ.α, τα προεδ.διατ. των διπλωματουχων, τα integrated masters, η μειωση των ΤΕΙ στη χωρα φενεται οτι ειναι υποχρεωτικα σταδια για το ΤΕΕ και για να προχωρησει το υπουργειο. Ο Γαβρογλου ειναι ο πρωτος υπουργος που εχει προσπαθησει να αλλαξει τη κατασταση εστω και με τετοια βηματα. Ειναι αρκετα πιο πολυπλοκη φαση απο οτι φανταζομαστε ολοι μας.
Το τει.πειρ και αθηνας προσπαθουν εδω και καιρο να γινουν πανεπιστημιο. Αυτο ειναι κοινο μυστικο για ολους νομιζω. Το θεμα ειναι οτι τωρα πολεμανε με μια αλλη δυναμικη κατω απο την ομπρελα του πανεπιστημιου. Προσπαθουν τωρα να γινει 5ετες προγ.σπουδων μεχρι το καλοκαιρι σε περιπτωση που η ΝΔ θελει να κανει πισωγυρισματα και για να διασφαλισει τη θεση του ως ΑΕΙ. Αντι να τα βαλετε με Γαβρογλου/Πα.δ.α για τα δικαια αιτηματα σας ωστε να παρετε τον Πανεπιστημιακο τιτλο οι αποφοιτοι κοιτατε πως να εκδικηθειτε μεσω της ΝΔ.
Ακομη και να ηθελε η διοικηση του Πα.δ.α να δωσει ευκαιρια στους αποφοιτους πλεον υπαρχει τοσος κοσμος που δεν χωρανε οι αποφοιτοι που ειναι χιλιαδες να δωσουν και να παρακολουθησουν μαθηματα. Εχουν γινει αρκετες αλλαγες. Δεν ειναι ετσι οπως τα ξερατε τα πραγματα. Εαν θελετε εσεις απευθειας ισοτιμηση δε γινεται γιατι μετα δεν θα ειναι δικαιο για τους νυν φοιτητες αφου τα μαθηματα εχουν αυξηθει.

 
@Λιγη προσοχη
08 Νοε 2018 08:03

Φαντάζομαι ότι το ΠαΔΑ και το αντίστοιχο που θα προκύψει από το ΤΕΙ Κρήτης θα είναι τα μόνα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών με δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικού (όπως τα ΤΕΙ πλέον με προϋποθέσεις), καθηγητές που ήρθαν από αλλά πανεπιστήμια (εξαιρετικα λίγοι για να προβληματιστεί ο κ. Μητσοτάκης) και χωρίς δικαιώματα διπλωματούχου οι απόφοιτοι (και πάλι λίγοι σε σχέση με τους διπλωματούχους αφού μόνο οι απόφοιτοι της σχολής μηχανικών πρακτικά επηρεάζονται).. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα αγαπητέ.. Θα το κάνει για να μην μπορούν να δικαιωθούν οι μηχανικοί του δικαστικά αφού δεν θα έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο (βλ. αντίστοιχα 4ετη Βουλγαρίας, ρουμανιας κτλ) αλλά τεχνολογικό πανεπιστήμιο-αυτό είναι όλο.
ΥΓ προφανώς δεν θα επηρεαστούν ΕΚΠΑ (πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας κτλ) αφού δεν θα υπάρχει πλέον ΣΤΕΦ/σχολή μηχανικών!
Αν το σκεφτείτε λίγο θα δείτε ότι είναι μονόδρομος (εκτός κι αν ασκηθούν πιέσεις στην αντίθετη κατεύθυνση που είναι μάλλον απίθανο)

 
THOMAS
08 Νοε 2018 10:08

Ένας απόφοιτος ΑΤΕΙ με ΚΑΝΟΝΙΚΟ Μaster επειδή έχει κάνει δυο Διπλωματικές εργασίες Θα πρέπει να έχει σαφώς περισσότερα ΕΔ ( γιατι 4 έτη +2 Ή 3 έτη ΕΑΠ ) από έναν απόφοιτο με GRECOMASTER. Είναι απλά Μαθηματικά

 
Νίκος
08 Νοε 2018 11:57

Αίσχος το Μητρώο Τεχνολογων του ΤΕΕ.
Τουλάχιστον θα μπορούσαν να το ονομάσουν Μητρώο Υπομηχανικών
Έτσι ώστε να εμπεριέχεται η λέξη "μηχανικός".

 
Απορία
08 Νοε 2018 12:18

Που κατατάσει το ΤΕΕ τους Μηχανικούς απο Η.Π.Α(4-χρόνια), με τους οποίους συναναστρέφεται στα συμπόσια της ΙΕΕΕ;

 
Μηχανικοί Πανεπιστημίου
08 Νοε 2018 16:44

Οι Μηχανικοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ κατατάσσονται μαζί ανεξαρτήτως της διάρκειας σπουδών σε κάθε χώρα, είτε αυτές διαρκούν τέσσερα (πχ. Αγγλία, BEng) είτε πέντε έτη (πχ. Γαλλία, Dipl. Ing).

Τα ΤΕΙ στην Ελλάδα μέχρι πολύ πρόσφατα δεν πληρούσαν ούτε τις βασικές προϋποθέσεις για κατάταξη των αποφοίτων τους στον πανεπιστημιακό κλάδο (σπουδές, έρευνα, διδακτικό προσωπικό, διδακτορικά κτλ.), και σταδιακά απορροφώνται από τα πανεπιστήμια.

 
Ribo
08 Νοε 2018 16:46

Ποιοι ειναι οι υπομηχανικοί ρε νικο..ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ στην εποχη της 7τιας μαζι με τα παιδια απο το τεε..?

 
ΔΙΚΑΙΟΣ
09 Νοε 2018 17:01

"Σε συνέχεια των χθεσινών. Αυτές τις μέρες έχουμε το προεδρικό διάταγμα για το "ξεκαθάρισμα" των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών (το οποίο παραθέτω στο λίνκ), με υπογραφή Σπίρτζη και άλλων τριών. Το ΠΔ όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει, όχι μόνο δεν τραβάει καθαρές γραμμές μεταξύ των επαγγελματικών πεδίων, αλλά αγνοώντας παντελώς την επιστημονική γνώση και διάκριση των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών μπλέκει χειρότερα το ήδη μπλεγμένο κουβάρι των επαγγελμάτων και κυρώνει το μπλέξιμο ως τελική κατάσταση.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω μία μία τις στρεβλώσεις που πολλαπλασιάζει και κυρώνει το Προεδρικό διάταγμα. Αυτές είναι πάρα πολλές για να αναλυθούν διεξοδικά και ενδεχομένως να αποτελέσουν αντικείμενο άλλης ανάρτησης. Θα αναφερθώ μόνο στην λογική πίσω από το ΠΔ, η οποία είναι ξεκάθαρα του τύπου "Όλοι θα έχετε δικαίωμα να κάνετε κάτι παραπάνω από αυτά που σπουδάσατε και ξέρετε να κάνετε, και οι Πολιτικοί Μηχανικοί θα έχουν το δικαίωμα να τα κάνουν ΟΛΑ"... Ακόμα και το γεγονός ότι στο ΠΔ η ειδικότητα που είναι πάνω πάνω και αναφέρεται πρώτη είναι του Πολιτικού Μηχανικού δείχνει ξεκάθαρα την ιεράρχηση τον προθέσεων.

Η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο σύνολο των μηχανικών όλων των κλάδων ξεκινάει ως εξής:

"Ο Πολιτικός Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα:α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων."

Αν κάποιος δεν μπορεί να δει το τραγελαφικό του πράγματος στην παραπάνω διατύπωση ας μην συνεχίσει την ανάγνωση. Τον τραγέλαφο συμπληρώνει το γεγονός ότι την παραπάνω εξέλιξη χαιρετίζει το ΤΕΕ (φυσικά).

Η μοιρασιά των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να εκκινεί από την λογική ότι πρόκειται για μια πίτα που πρέπει να μοιραστεί σε κάποιους έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι ή κάποιοι να είναι και κάποιοι άλλοι όχι. Κι αυτό γιατί η μοιρασιά δεν αφορά κυρίως αυτούς στους οποίους θα μοιραστεί η πίτα, αλλά αυτούς που φτιάχνουν την πίτα, και αυτή είναι η κοινωνία...

Το καλοκαίρι, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, έλεγα ότι αν στη βάση μιας πολιτικής διαμάχης φτάσουμε να καταργήσουμε τα μαθηματικά στο τέλος ακόμα κι αν κερδίσουμε θα έχουμε μείνει χωρίς μαθηματικά. Αντίστοιχα, αν στη συνδικαλιστική μάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αγνοήσουμε την επιστήμη και την διάκριση των γνωστικών πεδίων που μελετούν και παράγουν το αστικό περιβάλλον στο τέλος θα μείνουμε χωρίς επιστήμη και χωρίς περιβάλλον.

Το κομβικό πρόβλημα λοιπόν εδώ δεν είναι αποκλειστικά ούτε κύρια συνδικαλιστικής υφής, δεν είναι ότι κάποιος παίρνει τη δουλειά και το ψωμί κάποιου άλλου. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς σοβαρή διάκριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική διαβάθμιση και εξειδίκευση του σχεδιασμού, κι έτσι περίπου διασφαλίζουμε το ακριβώς ανάποδο από αυτό που λέγαμε μετά το Μάτι, μετά την Μάνδρα κλπ, το ακριβώς ανάποδο από αυτό που οφείλουμε να διεκδικούμε και λέγεται ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.

Μια ρύθμιση που κάνει ένα κράτος και μια κυβέρνηση και αφορά τον σχεδιασμό, δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την νομική κύρωση της απορρύθμισης όπως αυτή έχει προκύψει από την ίδια την αγορά. Οφείλει να έχει ρυθμιστικό ρόλο για την αγορά και στόχο να την ελέγξει, όχι για να την περιορίσει αλλά για να την κάνει να συλλειτουργήσει με την κοινωνία και τις απαιτήσεις της.

Όταν όλοι αποκτούν το δικαίωμα να τα κάνουν όλα, ακόμα κι αυτά που δεν ξέρουν να κάνουν γιατί δεν τα σπούδασαν, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε ούτε αξιόπιστες μελέτες, ούτε μελετητικό και επιστημονικό βάθος, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να θεσμίσουμε μηχανισμούς ικανούς να ελέγξουν όλους αυτούς που ερχόμενοι από διαφορετικά εκπαιδευτικά πεδία θα πρέπει να συμμορφωθούν με κανόνες στους οποίους δεν έχουν μάθει να συμμορφώνονται... Ο σχεδιασμός έχει κλίμακες, έχει ειδικότητες, αρμοδιότητες και πριν από αγορά επαγγελματικών δικαιωμάτων ή νομικό τεχνούργημα, είναι γνωστικό και επιστημονικό πεδίο. Δεν μπορεί οι θεσμοί, οι κανόνες και τα νομικά πλαίσια που παράγουμε να αγνοούν τη βάση των γνωστικών και επιστημονικών μας πεδίων... Αυτό είναι σε βάρος όλων, ακόμα και αυτών που σήμερα είναι φαινομενικά ευνοούμενοι.

Ξεχειλώνοντας το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων για να μπορούν κάποιοι να κάνουν τα πάντα, ακόμα και αν σπουδάζουν άλλο πράγμα, ξεχειλώνουμε τα πάντα... εξομοιώνουμε τους πάντες προς τα κάτω, σκοτώνουμε την ποιότητα των μελετών, σκοτώνουμε τις αμοιβές, σκοτώνουμε την ποιότητα ζωής, την όποια ποιότητα έχει ακόμα το δομημένο περιβάλλον και τελικά, απουσία δυνατότητας ουσιαστικού ελέγχου, διασφαλίζουμε ότι το πλαίσιο του σχεδιασμού θα διατηρήσει όλες τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου μοντέλου αστικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να καίγεται και να πνίγεται...

Για όσους δεν καταλαβαίνουν ή έχουν αντιρρήσεις συνοψίζω: Πόσο ασφαλής θα ένιωθες αν έκλεινες ραντεβού με τον οδοντίατρο για να σου κάνει κολονοσκόπηση; Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, είναι λίγο χειρότερο..."

 
Νίκος
12 Νοε 2018 11:19

" Υπομητρωο μηχανικών" αντί για Τεχνολογων αφού δεν θέλεις Υπομηχανικών.
Αλλιώς Εργοδηγων.

 
@Νίκος
16 Νοε 2018 08:09

Φίλε Νίκο,

Εάν ήμασταν εργοδηγοί ή υπομηχανικοί όπως λες (προσπαθώντας να μας υποβαθμίσεις, λες και το να είναι κάποιος εργοδηγός είναι κακό) το IMechE του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μου έδινε τον τίτλο του CEng (Chartered Engineer) μετά από Academic Assesment (διαδικασία που περνάνε όλοι οι μηχανικοί είτε είναι από εμπ, ειτε από τει, είτε από το Imperial) ούτε θα ήμουν eligible για να γίνω μέλος του FEANI με τον τίτλο του EUR ING. Εσύ που θεωρείς τον εαυτό σου προφανώς ανώτερο (και είμαι σίγουρος πως είσαι μικρός σε ηλικία και άπειρος στον εργασιακό στίβο) καλό θα ήταν να κρατάς πιο χαμηλούς τόνους για εκτίθεσαι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ