Επιτροπή “Γαβρόγλου” για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης

Μετά τη συνάντηση του Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης με τον υπουργό Παιδείας

15/11/2018

Ενημερώθηκε: 15/11/2018, 18:38

Άκουσε το άρθρο

Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει, μέσω επαφών με Πρυτανικές Αρχές άλλων Ιδρυμάτων, το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΕΙ Κρήτης με Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητή Ν. Κατσαράκη, παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΠΕΘ Ηλία Γεωργαντά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελή Κυπριανού.

Η Επιτροπή εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει αδυναμία συγχώνευσης του ΤΕΙ με άλλο Πανεπιστήμιο, θα προχωρήσει σε σύνταξη πρότασης  ένταξης  του στο πανεπιστημιακό σύστημα ως αυτόνομο πανεπιστημιακή μονάδα.

Στην εντεκαμελή Επιτροπή εκτός από τα πέντε μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΙ συμμετέχουν   ο πρώην Πρύτανης του Παν. Πατρών Γ. Παναγιωτάκης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ Γ. Σαριδάκης, ο Καθηγητής της Ιατρικής του Παν. Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ Ν. Ταβερναράκης ,  ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας και η καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελ. Βογιατζή .

Η συνάντηση , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έγινε σε κλίμα άψογης συνεργασίας και αποφασίστηκε η εκκίνηση των διαδικασιών διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης με στόχο την ένταξή του στο πανεπιστημιακό σύστημα.

Τη διερεύνηση των προοπτικών αυτών θα την αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

  1.     Γεωργαντάς Ηλίας, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΕΘ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
  2.     Βογιατζή Ελένη, καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας,
  3.     Δρακάκης Μανώλης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
  4.     Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
  5.     Μανιός Θρασύβουλος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
  6.     Παναγιωτάκης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,
  7.     Παπαδογιάννης Νεκτάριος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,
  8.     Σαριδάκης Ιωάννης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,
  9.     Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Τ.Ε.,
  10.     Τσίνας Αναστάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
  11.     Φλώρος Χρήστος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης.

 
Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Γιατί "όχι" στη συγχώνευση με άλλα ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτό τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης με  απόφαση που εκδόθηκε τον οερσμένο Ιούλιο, η οποία λήφθηκε ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε  προγραμματίσει συνάντηση   με τους Συγκλητικούς του ΤΕΙ Κρήτης  .

Η Σύγκλητος στην απόφασή της , η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μια λευκή ψήφο), τονίζει :

Α. Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β. Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες

Γ. Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν  περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Δ. Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημειώνει η Σύγκλητος, έχει από την αρχή της λειτουργίας του ακολουθήσει ένα δρόμο ανοικτών διαδικασιών κρίσης που απευθύνεται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, και υπογραμμίζει:

    Η πολιτική αυτή έχει αποδώσει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς όπως σαφώς καταδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις και τις επιδόσεις του στην έρευνα και την καινοτομία.
    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
    Το ΠΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Κρήτης, αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχει συστήσει από διετίας και από κοινού την Επιτροπή Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ