Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Γιατί καταργούμε το διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 09/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν τον καταργούμε τον γραπτό διαγωνισμό για ψηφοθηρικούς λόγους, τον καταργούμε για επιστημονικούς λόγους. Είναι εκεί που έχουμε τη μεγάλη διαφορά για το πώς μετράμε την αριστεία,   εμείς και η ΝΔ.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σήμερα στη Βουλή , και σημείωσε τα εξής:

  • Ο γραπτός διαγωνισμός θεωρούμε, επιστημονικά και επιστημολογικά, ότι δεν έχει ούτε την επιστημονική εγκυρότητα ούτε και την παιδαγωγική εγκυρότητα που πρέπει να έχει.
  • Γι' αυτό τον καταργούμε. Δεν το καταργούμε για να καλοπιάσουμε κάποιους.Αυτό αν θέλετε μπορούμε, να σας το αναλύσουμε πάρα πολύ πειστικά, κυρίως επειδή η προϋπηρεσία στην οποία δίνουμε τόση μεγάλη βάση, για εμάς έχει και έναν επιστημονικό χαρακτήρα, δεν έχει μόνο έναν εργασιακό χαρακτήρα, διότι ένας άνθρωπος που είναι στην τάξη περισσότερο καιρό είναι καλύτερος δάσκαλος και ξέρουμε όλοι, ότι βελτιωνόμαστε με την μεγαλύτερη τριβή. Όλοι βελτιώνονται; Προφανώς όχι, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι στην κοινωνία. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι η κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού είναι για επιστημονικούς λόγους και η ενίσχυση της προϋπηρεσίας είναι και αυτή πέραν του εργασιακού και για επιστημονικούς λόγους.

Χρ. Κέλλας(Εισηγητής της ΝΔ): Και εμείς συμφωνούμε με την προϋπηρεσία, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Χαίρομαι που συμφωνείτε για την προϋπηρεσία. Χαίρομαι πάρα πολύ.

Χρ. Κέλλας: Συμφωνούμε απόλυτα και πρέπει να ανταμειφθούν αυτοί οι άνθρωποι. Για την αριστεία η διαφορά μας είναι, ότι εσείς δεν είστε γενικώς υπέρ της αριστείας. Είστε κατά.

Κ. Γαβρόγλου: Όπως σας είπα διαφωνούμε. Κοιτάξτε, εδώ διαφωνούν άνθρωποι επί πειραματικών αποτελεσμάτων –που λένε, ότι τα πειράματα είναι αντικειμενικά- δεν θα διαφωνούμε επί πολιτικών και ιδεολογικών θεμάτων; Έχουμε μια βαθιά διαφωνία, για το τι σημαίνει η επιστημονική διάσταση μιας κοινωνικής πολιτικής. Όπως σας είπα εμείς καταργήσαμε τους γραπτούς διαγωνισμούς, ενισχύουμε την προϋπηρεσία, γιατί βλέπουμε σε αυτά επιστημονικά θετικά ζητήματα. Και για εμάς η αριστεία είναι, να μπορέσουν αυτά τα κριτήρια να παίζουν ρόλο. Αυτό. Όχι, το ποιος βγήκε πρώτος των πρώτων. Καλώς βγαίνουν πρώτοι των πρώτων. Δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους σκέψεις.

Σχόλια (19)

 
ΑΣΕΠ-Γαβρόγλου
09 Ιαν 2019 23:32

Μέχρι τον Μάιο θα καταργήσει και σας ο λαός.Είστε απερχόμενοι και το ξέρετε και νομοθετείτε σαν να κυβερνάτε αιώνια.Επιτέλους λίγη ταπεινότητα δεν βλάπτει.

 
Όλγα Μ.
10 Ιαν 2019 00:24

Δεν ήταν διαγωνισμός αυτός που έπρεπε να καταργηθεί. Αν γινόντουσαν οι διορισμοί που χρειάζονταν, μια χαρά θα λειτουργούσε ο διαγωνισμός. Αν δεν καταργηθούν επίσης ένα σωρό παιδαγωγικές σχολές που παράγουν σωρηδόν πτυχιούχους εκπαιδευτικούς, χωρις να τους χρειάζεται το ελληνικο εκπαιδευτικό συστημα το προβλημα θα διαιωνιζεται.

 
Αμερόληπτος
10 Ιαν 2019 01:39

"Δεν τον καταργούμε τον γραπτό διαγωνισμό για ψηφοθηρικούς λόγους, τον καταργούμε για επιστημονικούς λόγους." Δίνουν βαρύτητα στην προϋπηρεσία αλλά απορρίπτουν τις εξετάσεις όπου θα φαινόταν ξεκάθαρα η επιστημονικότητα των υποψηφίων. Τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει; Α, ναι το 2015 που με τη μεγαλύτερη σπουδή που διέθεταν οι συριζαίοι, ψήφισαν έναν νόμο αντισυνταγματικότατο . Αλλά μου κάνει εντύπωση που ο Χρ. Κέλλας (Εισηγητής της ΝΔ) συμφωνεί με την προϋπηρεσία και δεν κάνει λόγο για το πιο έντιμο σύστημα διορισμού που είναι ο γραπτός διαγωνισμός. Ή μάλλον δεν μου κάνει εντύπωση γιατί πρόκειται για ανθρώπους που δεν ξέρουν να κάνουν δημιουργική αντιπολίτευση.

 
Αφού ο κ Γαβρόγλου συμφωνεί με την προυπηρεσία
10 Ιαν 2019 09:01

γιατί στο ν. 4547/18 διέγραψε μονοκονδυλιά την προϋπηρεσία των Σχολικών Συμβούλων; από δημοκρατικό οίστρο ή για να βολέψει τους ημετέρους όπως θα γίνει με τους Περιφερειακούς, τους Διευθυντές (αν προλάβει) και τις λοιπές θέσεις ευθύνης;

 
Αποδυτηριάκιας
10 Ιαν 2019 09:09

Η ΝΔ θέλει τον διαγωνισμό απαρέγκλιτα, την προϋπηρεσία, τα ακαδημαϊκά προσόντα και ελάχιστα κοινωνικά. Αυτό είναι το πλαίσιο, όπου ο καθένας μπορεί να δει τον εαυτό του ως εν δυνάμει επιτυχόντα. Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκατάστατο της επετηρίδας και από τις 200.000 υποψηφίων απευθύνεται στους 10.000 έχοντες προϋπηρεσία 10 ετών.
Οι υπόλοιποι θα κρατούνται όμηροι ως τις εκλογές αγοράζοντας εμπόριο ελπίδας.

 
Θανάσης Νικολαΐδης
10 Ιαν 2019 10:58

Έχει δίκιο ο Γαβρογλου σε αυτό . Ο διαγωνισμός , όπως και οι πανελλήνιες και κάθε τέτοιου τύπου διαγωνισμός δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό ...
Δεν σε κάνουν δάσκαλο κλειστές ερωτήσεις παιδαγωγικών γνώσεων .... Είμαι 20 χρόνια εκπαιδευτικός και πολλές από αυτές τις ερωτήσεις δεν τις θυμάμαι .... Αυτό σημαίνει ότι κακώς είμαι εκπαιδευτικός;
Επιπλέον είναι υποτιμητικό για κάποιον που έχει τελειώσει πανεπιστήμιο , έχει μεταπτυχιακό κλπ . να του ζητούν να ξανά διαγωνιστεί , είναι σαν ακύρωση των προηγούμενων σπουδών .

 
μόνιμος εκπαιδευτικός
10 Ιαν 2019 11:21

Συμφωνώ με τον υπουργό ότι ο γραπτός διαγωνισμός είναι αντιεπιστημονικός.Ωστόσο είναι το μόνο μέσο που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση μόνιμου διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση.Στο κάτω κάτω οι έχοντες προϋπηρεσία αναπληρωτές έχουν έρθει σε επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο , έχουν μελετήσει και εφαρμόσει στην πράξη (υποτίθεται) τις διδακτικές μεθόδους που προτείνει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν συμμετάσχει σε επιμορφώσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα που διοργανώνει το υπουργείο και η εκάστοτε Διεύθυνση κι επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στον γραπτό διαγωνισμό. Ως "πιο καταρτισμένοι και καλύτεροι εκπαιδευτικοί" , όπως λέει ο υπουργός, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα με το γραπτό διαγωνισμό.
Με το νέο σύστημα διορισμού οι νέοι εκπαιδευτικοί ηλικίας 22-35 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία στο δημόσιο σχολείο όχι μόνο δεν έχουν ελπίδα διορισμού , αλλά ούτε και ελπίδα να αποκτήσουν προϋπηρεσία.Όλοι ασχολούνται με τους αναπληρωτές που "τόσα χρόνια κράτησαν ζωντανό το δημόσιο σχολείο" (γενίκευση και λαϊκισμός) , οι οποίοι σε καθεστώς κρίσης είναι ευνοούμενοι , αφού έχουν εργασία κάθε χρόνο (σε περιπτώσεις κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα καλύπτουν λειτουργικά κενά που μπορούσαν να καλυφθούν από μόνιμους που είτε δεν συμπληρώνουν ωράριο είτε αιτούνται απόσπασης) και πληρώνονται , ενώ τα νέα παιδιά μαραζώνουν στην ανεργία και το μόνο που ζητούν είναι μια έστω και μικρή ευκαιρία με το γραπτό διαγωνισμό να διεκδικήσουν μια θέση διορισμού.
Πραγματικά θλίβομαι γιατί αυτή η κυβέρνηση ενώ δίνει νέα πνοή στην δημόσια εκπαίδευση εκδίδοντας οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων που συμβαδίζουν με τις παιδαγωγικές αρχές και τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το επίπεδο σπουδών προτείνοντας ριζοσπαστικές και καινοτόμες ιδέες , εφαρμόζει ένα σύστημα διορισμών οπισθοδρομικό που δε συμβαδίζει με την ισότητα ευκαιριών .

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
10 Ιαν 2019 11:30

ΑΥΤΗ η ΝΔ δεν εχει καμια τυχη οταν θα κυβερνησει.....

 
ΜΙΚΗΣ
10 Ιαν 2019 11:50

Και ποιος σας εμποδίζει να μετράνε και τα δύο.Για ψηφοθηρικούς λόγους το κάνετε ότι προλάβετε κάνετε γιατί νιώθετε και εσείς ότι μετράτε αντίστροφα το χρόνο που απλά θα παραδώσετε το χαρτοφυλάκιό σας.Τόσο απλά!μην το κουράζετε άλλο!

 
ΓΣ
10 Ιαν 2019 11:51

"Ο γραπτός διαγωνισμός...επιστημονικά και επιστημολογικά...δεν έχει ούτε την επιστημονική εγκυρότητα ούτε και την παιδαγωγική εγκυρότητα που πρέπει να έχει."

Χριστέ μου, τι σημαίνουν αυτά! Τους όρους του διαγωνισμού, τα θέματα, τα περιεχόμενα αν δεν τα κρίνετε ότι είναι αρκετά καλά, ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΑ! Πονάει κεφάλι - κόβω κεφάλι δηλαδή; ακούγεται σαν φτηνή δικαιολογία! Και τι είναι "επιστημολογικά" έγκυρο, το να μετράμε απλά τα μόρια και την προϋπηρεσία είτε ξέρει 5 πράματα ο υποψήφιος είτε όχι!!;;; Ντροπή. Σε λίγο να δείτε που θα είναι επιστημονικά καλύτερη και η μέθοδος της συνέντευξης. Δεν έχει μεινει τίποτε όρθιο πια.

 
Δημήτρης
10 Ιαν 2019 11:54

Είναι τελείως παράλογο. Εδώ δεν είναι "επιστημονικός" ο διαγωνισμός και θα κρίνουμε τους υποψήφιους με βάση (και) την προϋπηρεσία. Σε προσλήψεις καθηγητών όμως στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η προϋπηρεσία μοριοδοτείται αρνητικά (ναι, σωστά διαβάζετε, όσο περισσότερη προϋπηρεσία έχεις, τόσο πιο κάτω πας στην κατάταξη). Κάτι τέτοια στερούνται λογικής και δείχνουν πόσο κοντόφθαλμα λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί μεσα...

 
Θεόφιλος Τσακουριδης
10 Ιαν 2019 14:47

Όταν καταργήθηκε η επετηρίδα ήμουν αναπληρωτής και με στείλανε στον διαγωνισμό στα 40.Τοτε μου λέγανε συνάδελφοι ότι ήταν σωστό γιατί είχαν παιδιά που τελείωσαν το πανεπιστήμιο και δεν είχαν καμία ελπίδα να δουλέψουν.Τωρα τα παιδιά τους έχουν δουλέψει μερικούς μήνες και θέλουν να διοριστούν με επετηρίδα.Τα παιδιά που είναι στα 30 με πτυχίο και χωρίς μεταπτυχιακό από Βουλγαρία και Κύπρο πότε θα δουλέψουν.Αντε γεια.

 
ΑΣΕΠιτης
10 Ιαν 2019 15:07

Γιατί ένας νέος να μην έχει ευκαιρία να αποδείξει την αξία του; Θα πρέπει να περάσει μιά άλλη επετηρίδα αν θέλετε των μεταπτυχιακών, διδακτορικών καλά 30 δηλαδή.
Επίσης όσοι "επιστημονικά" έχουν προυπηρεσία δεν την απέκτησαν είτε μέσω παλαιοτέρων εξετάσεων του ΑΣΕΠ είτε μέσω ενισχυτικής -γνωρίζετε πως τη χρυσή δεκαετία του 2000 με κολλητούς διευθυντές και τα συναφή, όταν δεν υπήρχαν πίνακες.
Και σε τελική ανάλυση ένας 28αρης δεν έχει δικαίωμα να διδάξει; , θυμίζω ότι 28 χρονών έχει δικαίωμα κάποιος να γίνει δικαστής γιατί να μη γίνει καθηγητής;
Που είναι η "επιστημονικότητα" λοιπόν; Η πιο ατυχής επιλογή του τωρινού Υπουργού, που τον θεωρούσα καλό σχετικά. Θύμισε εποχές Μπαλτά

 
Νικος
10 Ιαν 2019 15:55

Και εγώ λέω ότι και οι πανελλαδ7κές εξετάσεις είναι αντιεπιστημονικό και δεν τις καταργείτε.Φτάνει το δούλεμα!

 
ΕΑΠ και θέσεις μελών ΔΕΠ
10 Ιαν 2019 16:42

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προέχει να δοθεί ευκαιρία σε νέους κατόχους διδακτορικών να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενό τους. Άρα για τις συγκεκριμένες θέσεις σωστά μοριοδοτείται αρνητικά η προϋπηρεσία, διαφορετικά θα καταλήξουμε να διδάσκουν για 10 και παραπάνω χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι, που εν τω μεταξύ έχουν ήδη διοριστεί σε άλλα πανεπιστήμια ως μέλη ΔΕΠ.

Εκείνο που στερείται λογικής είναι ένα ΑΕΙ που είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα (ΕΑΠ) να μην έχει μόνιμα μέλη ΔΕΠ και εκλεγμένη πρυτανική αρχή.

 
@Αλλεργικός στο σανό.
10 Ιαν 2019 18:24

Τώρα το κατάλαβες ότι αυτή η ΝΔ δεν έχει μέλλον;Πλην της περιόδου 1974-1981 πότε είχε μέλλον;Διακατέχονταν πάντα από το φοβικό σύνδρομο της αριστεράς και λειτουργούσε πάντα σαν παρένθεση.Παρένθεση ήταν και παρένθεση θα παραμείνει και μετά τις εκλογές που θα κερδίσει μεν με μεγάλη διαφορά αλλά σε δύο χρόνια θα πέσει.Από προσωπική μου άποψη από το 1974 την κληρονομική - φεουδαρχική κάστα της ΝΔ ποτέ δεν την ενδιέφερε η παραμονή στην εξουσία ή η εφαρμογή της ιδεολογίας της αλλά η συνεχής επανεκλογή της κληρονομικής κάστας από τους προγόνους,στους διαδόχους και στους επιγόνους.Μια μεγάλη μερίδα των νυν βουλευτών της είναι κληρονομικώ τω δικαίω.Και στις νέες λίστες υποψηφίων βουλευτών είναι ακόμη περισσότεροι.Θα ακούς τα ονόματα τους και θα νομίζεις ότι ο χρόνος πάγωσε στο 1978 ή το 1991 ή το 2005.Είναι το κατ'εξοχήν κόμμα των επαγγελματιών πολιτικών πάππου προς πάππου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των ηγετικών του κλιμακίων.Δες την καταγωγή των αρχηγών της ΝΔ και θα καταλάβεις.Ούτε ένας δεν ήταν αυτόφωτος προερχόμενος από μη πολιτική φάρα.Για αυτό έχεις δίκαιο.Αυτή η ΝΔ δεν έχει μέλλον και σε δύο χρόνια πάλι αντιπολίτευση θα είναι.Μάζεψε ήδη στα νέα ψηφοδέλτια όλους τους υπόλοιπους του ΠΑΣΟΚ που δεν πρόλαβε ή δεν ήθελε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ανακύκλωση του παλαιού την θεωρούν διεύρυνση.Για αυτό αγαπητέ και με ΝΔ στην εξουσία πάλι το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει.Όπως επί Σαμαρά που ο πραγματικός κυβερνήτης ήταν ο Βενιζέλος.

 
Κρίμα τους νέους...
10 Ιαν 2019 21:14

Καλά είναι δυνατόν καθηγητής πανεπιστημίου να λέει πως «Ο γραπτός διαγωνισμός θεωρούμε, επιστημονικά και επιστημολογικά, ότι δεν έχει ούτε την επιστημονική εγκυρότητα ούτε και την παιδαγωγική εγκυρότητα που πρέπει να έχει.»
Ως καθηγητής δεν έβαζε γραπτούς διαγωνισμούς ή πέρναγε τους μαθητές του με ένα μπιτόνι λάδι ??? Είναι σοβαρός ??? Να προτείνει τις αερολογίας ΣΥΡΙΖΑΙΚΟΥ τύπου να εφαρμόζονται σε όλα τα πανεπιστήμια και θα βγει πρωθυπουργός….
Το πρόβλημα πάντως είναι ένα!!!, κάθε χρόνο αποφοιτούν 20.000 από εν δυνάμει εκπαιδευτικοί. Που θα διορισθούν ??? Πουθενά.!!! Τι πρέπει να γίνει?? Σχολή μόνο για εκπαιδευτικούς για διορισμό. Θα φοιτούν όσοι θέλουν, απόφοιτοι πανεπιστημίων μετά από εξετάσεις και τόσοι όσοι χρειάζονται για να διορισθούν.
Μην προτρέξουν κάποιοι να πουν πως δεν είναι σωστό γιατί αυτό γίνετε στις σχολές αξιωματικών, σχολές δικαστών, σχολές μηχανικών ενόπλων δυνάμεων κοκ.
Πρέπει μια κυβέρνηση να δώσει τέλος στους 120.000 που περιμένουν να διορισθούν και στις ψεύτικες ελπίδες μορίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, γλωσσών και σε όλα αυτά που μόνο σκοπό έχουν να αποζυμούν τους νέους δίνοντάς τους φρούδες ελπίδες.

 
@ ΕΑΠ και θέσεις μελών ΔΕΠ
11 Ιαν 2019 00:04

Ως φοιτητής που πληρώνει θα ήθελα οι καθηγητές μου να είναι πιστοποιημένα οι καλύτεροι. Αυτό μου το διασφαλίζει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ.
Όπως δε θα πήγαινα σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για να με εξετάσει ένας ασκούμενος γιατρός και να πειραματίζεται πάνω μου, έτσι δε θα ήθελα να πληρώνω για τις σπουδές μου και με τα λεφτά μου να αποκτούν διδακτική εμπειρία πάνω μου οι καθηγητές μου.
Υπάρχουν άλλες διαδικασίες για αυτο, όπως τα ΕΣΠΑ απόκτησης διδακτικής εμπειρίας.
Η μόνη λύση είναι το ΕΑΠ να αποκτήσει μόνιμα μέλη ΔΕΠ αν και αυτό είναι πιο κοστοβόρο αν αναλογιστεί κανείς το διδακτικό έργο που προσφέρουν τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ δεν είναι καθημερινό αλλά περιορίζεται σε 5-6 συναντήσεις το χρόνο με τους φοιτητές και στη διόρθωση κάποιων εργασιών.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
11 Ιαν 2019 10:04

@10 Ιαν 2019 18:24. Δυστυχώς, έχετε δίκιο αγαπητέ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ