Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εξι ΑΕΙ δεν άγγιξε η μεταρρύθμιση συγχωνεύσεων “Γαβρόγλου”

Η μόνη συζήτηση που έγινε ήταν ανήμερα της Πρωταπριλιάς του 2018 ,όταν το esos δημοσίευσε το Πρωταπριλιάτικο ψέμα : Ιδρύεται το “Μεγάλο” Πολυτεχνείο: “ΕΜΠ”+ Παν. Δυτικής Αττικής.
Δημοσίευση: 07/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έξι ΑΕΙ έμειναν  έξω από τα “συνοικέσια” του Κ. Γαβρόγλου για συγχωνεύσεις με  ΤΕΙ, είτε γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε το “ξέκοψαν” με ένα “οχι” με το “καλημέρα”.

Πρόκειται για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,το ΕΜΠ, το Πάντειο , το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας , την ΑΣΚΤ και το Χαροκόπειο που όχι μόνο δεν έγινε καμία “κρούση”  από ΤΕΙ για συγχώνευση, αλλά δεν ακούστηκε ούτε ως σκέψη.

Η μόνη συζήτηση  που έγινε ήταν  ανήμερα της Πρωταπριλιάς του 2018 ,όταν το esos δημοσίευσε το Πρωταπριλιάτικο ψέμα :Ι δρύεται το “Μεγάλο” Πολυτεχνείο: “ΕΜΠ”+ Παν. Δυτικής Αττικής (Διαβάστε εδώ).

Τότε όχι μόνο συζητήθηκε  ως αληθινή η πρωταπριλιάτικη είδηση , καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που την πίστεψαν, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός  Κώστας Γαβρόγλου   xαρακτηρίζοντας “απολαυστικό” το πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ ,    μας απέστειλε την ακόλουθη δήλωση ζητώντας να την συμπεριλάβουμε στο ρεπορτάζ μας :

"Αγαπητό esos

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, επιβεβαιώνω τη συνάντηση της Παρασκευής για την ίδρυση του “μεγάλου” Πολυτεχνείου στην Αττική με τη συμμετοχή των Πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ και τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Δυστυχώς δεν είναι πλήρες το ρεπορτάζ σας: Όπως θα σας επιβεβαιώσουν οι συμμετέχοντες, την συνεδρίαση παρακολούθησαν με skype ο Κοσμήτορας του ΜΙΤ καθηγητής Raif και ο Κοσμήτορας του περίφημου Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, του ΕΤΗ καθηγητής Guzela.

Τα σχόλια και των δύο ενισχύουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος μας.

Ελπίζω να δημοσιεύσετε την διευκρίνηση μου.

Σας ευχαριστώ,

Κώστας Γαβρόγλου"

Οι αποτυχίες και οι επιτυχίες

Στην Αθήνα

Συγχωνεύθηκαν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Απέτυχαν οι συζητήσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Γεωπονικό και τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Πελοποννήσου. Σήμερα ξεκίνησαν οι συζητήσεις συγχώνευσης της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Παν. Δυτ. Αττικής.

Το ΕΚΠΑ απορρόφησε μέρος τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Το Γεωπονικό απορρόφησε μέρος τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Στην Πελοπόννησο

Αναμένεται η έκδοση του Σχεδίου Νόμου συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν και στην τελευταία συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον Κ. Γαβρόγλου υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του υπουργείου ως προς της ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και το χωροταξικό των τμημάτων.

Απέτυχαν οι συζητήσεις συγχώνευσης  του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Πάτρας και πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου) με το Πανεπιστήμιο Πάτρας καθώς κι ένα μέρος των σχολών του με το ΕΑΠ.

Στη Θράκη

Απέτυχαν οι συζητήσεις ενοποίησης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης (Καβάλας) με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Στη Θεσσαλονίκη

Απέτυχαν οι ανεπίσημες συζητήσεις   του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΑΠΘ.

Αρχικά είχαν αποτύχει και οι συζητήσεις συγχώνευσης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά τελικά επετεύχθη η συμφωνία συγχώνευσης των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Αν. Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Αιγαίο

Απέτυχε η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να απορροφήσει το ΤΕΙ Κρήτης.

Κρήτη

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση συγχώνευσης του ΤΕΙ Κρήτης είτε με το Πανεπιστήμιο, είτε με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ετσι το ΤΕΙ   θα μετεξελιχθεί ως ένα τρίτο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη.

Στα Ιόνια Νησιά

Συγχωνεύθηκε με νόμο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ηπειρος

Συγχωνεύθηκε με νόμο το ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στη Θεσσαλία

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απορρόφησε το ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρος τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς  Ελλάδας

Δυτική Μακεδονία

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι λετοιμο το Σχέδιο Νόμου συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από διαφωνίες μεταξύ των δυο Ιδρυμλατων.

Σχόλια (10)

 
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
07 Φεβ 2019 23:41

Εχω μια απορια. Τα τει χρειαζονται στην κοινωνια ή μας αρκουν τα ιεκ και τα πανεπιστημια; Αξιζουν ολα τα τμηματα των τει να γινουν πανεπιστημιακα; Υπαρχουν τμηματα των τει, οπως τα παραιατρικα τμηματα, οπου υπαρχουν αντιστοιχα με πιο εξειδικευμενους κλαδους, στα πανεπιστημια. Για παραδειγμα, το τμημα φυσικοθεραπειας. Για ποιο λογο αυτο το τμημα να ενταχθει στην ανωτατη πανεπιστημιακη εκπαιδευση; Αφου υπαρχει αντιστοιχος, πιο εξειδικευμενος κλαδος στο πανεπιστημιο, στην ειδικοτητα φυσικη ιατρικη αποκατασταση της ιατρικης σχολης. Θα μου πειτε οτι η φυσικοθεραπεια στο εξωτερικο ειναι πανεπιστημιο. Εμενα, ισως, δεν εχει να μου λεει κατι αυτο, γιατι και στο εξωτερικο μπορει να μην αξιζε να γινει πανεπιστημιο.

Αλλο παραδειγμα, το τμημα μαιευτικης γιατι να γινει πανεπιστημιακο απο την στιγμη που υπαρχει πιο εξειδικευμενος αντιστοιχος κλαδος η ειδικοτητα της ιατρικης που λεγεται γυναικολογια; Θα μου πειτε, αλλο μαια και αλλο γυναικολογος. Οκ. Αλλο αυτο. Ειναι αντιστοιχος κλαδος ομως με περισσοτερες γνωσεις στην μαιευτικη-γυναικολογια. Αρα, η μαιευτικη στα τει δεν θα πρεπει να ανηκει σε κατωτερη εκπαιδευση; Το ιδιο ισχυει και για τεχνολογους ακτινολογους κ.α.

Τμηματα ομως, οπως λογιστικης και χρηματοοικονομικης, διοικησης επιχειρησεων, πολιτικων μηχανικων στα τει κ.α θα μπορουσαν να γινουν πανεπιστημια διοτι οι ονομασιες των τμηματων ειναι ιδιες με τα αντιστοιχα τμηματα των πανεπιστημια και λογικα τα επαγγελματικα τους δικαιωματα ειναι ιδια. Ετσι δεν ειναι;

Δεν θα γινοταν η φυσικοθεραπεια να υπαρχει στα ιεκ με 3 χρονια σπουδων; Το θεμα ειναι πως μετα τι θα γινει με τους βοηθους φυσικοθεραπευτες; Θα πρεπει να καταργηθουν. Αφου θα γινεσαι φυσικοθεραπευτης ηδη απο τα ιεκ, δεν θα χρειαστει να υπαρχουν και οι βοηθοι.

Μηπως, τελικα, θα πρεπει να υπαρχουν τα τει αλλα να μην θεωρουνται ανωτατη εκπαιδευση και να θεωρουνται ανωτερη με 3 χρονια σπουδων (6 εξαμηνα), οπως ηταν πριν το 2000; Δηλαδη, τα τει στην ανωτερη τριτοβαθμια και τα πανεπιστημια στην ανωτατη τριτοβαθμια; Επειδη, υπαρχουν πιο εξειδικευμενοι κλαδοι στα πανεπιστημια απο τα αντιστοιχα (οχι ολα) των τει, για αυτο ρωταω. Δηλαδη σαν να λεμε, μετα το λυκειο σε ανωτεροτητα, πανε τα ιεκ(κατωτερα) μετα τα τει (λιγο ανωτερα) και μετα τα πανεπιστημια (ανωτατα).

Εχω αποριες και κανω υποθεσεις με το μυαλο μου. Δεν λεω οτι εχω 100% δικιο σε αυτα που λεω. Μπορει να εχω και αδικο.

 
πειράματα
08 Φεβ 2019 00:14

χωρίς καμία μελέτη είτε χωροταξική είτε οικονομοτεχνική τελειώνουμε την άλλη εβδομάδα με τον αφανισμό της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Σε λίγα χρόνια που όλα θα έχουν ξεχαστεί προκειμένου να αλλάξεις αντίσταση στο θερμοσίφωνα σου θα έρχεται ο πτυχιούχος ηλεκτρολόγος πολυτεχνείου.

 
φορολογούμενος
08 Φεβ 2019 00:20

στην Πάτρα που για διάφορους λόγους δεν θέλουν τα 2 πανεπιστήμια το τει τι θα κάνει ο κ. Υπουργός; θα το κάνει πανεπιστήμιο Νότιας Πάτρας; ή τεχνολογικό πανεπιστήμιο Πάτρας;

 
@Τεχνολογικα Εκπαιδευτικά Ιδρυματα
08 Φεβ 2019 06:56

Έχω μια απορία.. τελικά η Γη είναι στρογγυλή; Γιατί νομίζω ότι είναι επίπεδη οπως παρατηρώ τον κόσμο από το μπαλκόνι μου.. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια δεν ξέρω, απλά ρωτάω..

 
@πειραματα
08 Φεβ 2019 07:04

Αλήθεια για να αλλάξετε αντίσταση στο θερμοσίφωνα σήμερα καλείτε πτυχιούχο Μηχανικό από ΤΕΙ και οχι τεχνικό από κατάλληλη σχολή/ΙΕΚ ; Βεβαια μάλλον για εσάς το ίδιο θα είναι σωστά;
Την επόμενη φορά καλέστε και έναν Διδάκτορα απόφοιτο ΤΕΙ (ναι υπάρχουν και αυτοί , τεχνικοί με διδακτορικό, ποιος θα το φανταζόταν σωστά;).. Θα ξέρει καλύτερα να βιδώνει!

ΥΓ Για όποιον μπορεί να το καταλάβει : ως απόφοιτος ΤΕΙ αλλά και ΕΜΠ (μέσω κατατακτήριων το 2010) έχω δουλέψει ως τεχνικός λόγω κρίσης, ξέρετε, αυτό δεν σημαίνει ότι στο ΤΕΙ / ΕΜΠ έγινα τεχνικός..

 
τα 6 ΑΕΙ
08 Φεβ 2019 08:41

που δεν άγγιξαν οι συγχωνεύσεις προκειται να συγχωνευθούν τα επόμενα χρόνια με τον επόμενο κύκλο μείωσης ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 
Κωνσταντίνος
08 Φεβ 2019 13:27

Τα παραπάνω νομοσχέδια ήταν περισσότερο τολμηρά από το δειλό νομοσχέδιο "Αθηνά",το οποίο αντικειμενικά δεν ήθελε να χαλάσει την καρδιά κανενός και φυσικά δεν κατάφερε να σπάσει αβγά.Έσπασαν επίσης και υπεραιωνόβιοι δογματισμοί και αγκυλώσεις καθώς το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό ανοίχτηκαν γιά πρώτη φορά σε πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,ένα τόλμημα που δεν ξέρουμε αν υπάρχει προθυμία απ'όλους να συνεχιστεί. Απομένει και μία λεπτομέρεια που είναι η ίδρυση πενταετούς Πολυτεχνικής Σχολής και η συγχώνευση της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο ΠΑΔΑ που δε γνωρίζουμε αν προλάβει η σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Δυστυχώς και τώρα όμως λειτούργησε ο νόμος της αδράνειας και συναισθηματισμοί εκφράστηκαν από πολλούς γύρω από την ιστορία και προσφορά κυρίως των μικρών ιδρυμάτων της Αττικής,του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,ενώ μόνο τα ΤΕΙ έδειξαν προθυμία γιά συγχωνεύσεις. Επομένως,εγγράφονται υποθήκες γιά την επόμενη κυβέρνηση να κάνει την τρίτη φάση της συγχώνευσης.Αυτή θα περιλάβει τα ιδρύματα που ανέφερα και θα είναι εκείνη που πρέπει πραγματικά να σπάσει αβγά γιατί και κεκτημένα υπάρχουν και πολύς φοιτητόκοσμος που στο όνομα της δήθεν δημοκρατικής ενότητας είναι έτοιμος να διαμαρτυρηθεί γιά τα δικαιώματα των καθηγητών του! Από την άλλη,πρέπει να δοθεί έμφαση στη λειτουργία δύο στρατηγικών ιδρυμάτων,του ΔΙΠΑΕ και κυρίως του ΕΑΠ του οποίου πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η συγχώνευση με τη ΣΤΕΦ του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.Τα δύο τελευταία ιδρύματα εφόσον μεγεθυνθούν,θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο χώρο των διδάκτρων ακόμα και σε επίπεδο διδακτορικού, χωρίς έτσι να χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος με τη θέσπιση άρθρου γιά ιδιωτικά ή μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Έτσι οι φοβίες και οι ιδεοληψίες θα εκλείψουν,αφού πρότυπο θα είναι τα ιδρύματα της Κύπρου που φέρνουν αρκετό συνάλλαγμα στη μικρή χώρα και χρηματοδοτούν τις ανάγκες των πολιτών της.Αρκετοί καθηγητές,διοικητικοί και λοιπό βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό θα αποχτήσουν επιτέλους εργασία και το κυριότερο,τα χρήματα θα μείνουν στη χώρα μας και θα ικανοποιούν δικές μας ανάγκες.Η εξωστρέφεια θα γίνει πραγματικότητα γιατί όχι μόνο θα πάρουμε πίσω τα δικά μας λεφτά που τώρα πάνε ως συνάλλαγμα σε χώρες του εξωτερικού,αλλά και θα εισρεύσει επιπλέον συνάλλαγμα από ξένους φοιτητές που επιτέλους θα έρθουν στην ελκυστική μας χώρα.Από εκεί δηλαδή που είμαστε καταναλωτές μόνο εκπαιδευτικών υπηρεσιών,θα γίνουμε εμείς πόλος έλξης γιά άλλους καταναλωτές.

 
@ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΆ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
10 Φεβ 2019 12:34

Αυτά που γράφεις είναι απόλυτα σωστά. Απλά η χώρα αυτή έχει πάρει διαζυγιο με την λογικη. Σε προηγούμενες δεκαετίες σχολές νηπιαγωγων (διάρκεια σπουδών 1 χρονο) δασκαλων (2 χρονια) οικοκυρικων μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε πανεπιστήμια. Το 2001 τα ανώτερα τεχνολογικά ιδρύματα(ΤΕΙ) μετατραπηκαν σε ανώτατα( ΑΤΕΙ) Και οι ανώτατοποιησεις συνεχίζονται.

 
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
10 Φεβ 2019 20:58

@ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΆ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Πρεπει να ξεκαθαριστει η θεση των τει. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑ ΠΩ. Τα τει φαινονται σαν να ανηκουν και σε ανωτερη αλλα και σε ανωτατη εκπαιδευση, ασχετως που βαση νομου ανηκουν μονο στην ανωτατη εκπαιδευση. Το λεω αυτο, διοτι υπαρχουν τμηματα τει και πανεπιστημιων που ειναι αντιστοιχα με την ιδια ονομασια τμηματων (παραδειγμα νοσηλευτικη τει και νοσηλευτικη πανεπιστημιου, κ.α). και υπαρχουν και τμηματα των τει τα οποια υπαρχουν και στα πανεπιστημια αλλα με ανωτερα επαγγελματικα δικαιωματα μεσω αλλων τμηματων των πανεπιστημιων, (παραδειγμα μαιευτικη τει και μαιευτικη και γυναικολογια ειδικοτητα της ιατρικης του πανεπιστημιου. Αλλο παραδειγμα, φυσικοθεραπεια τει και φυσικη ιατρικη αποκατασταση ειδικοτητα της ιατρικης του πανεπιστημιου).

Οπως ξανα εγραψα, τα τμηματα των τει με τα αντιστοιχα τμηματα των πανεπιστημιων με την ιδια ονομασια (νοσηλευτικη τει και νοσηλευτικη πανεπιστημιου, διοικηση επιχειρησεων τει και διοικηση επιχειρησεων πανεπιστημιου κ.α) θα μπορουσαν να γινουν ολα αυτα τα τμηματα των τει πανεπιστημιακα με ακριβως τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα. Αφου τους ιδιους τιτλους παρεχουν. Ας γινουν.

Τα αλλα τμηματα των τει ομως τα οποια υπαρχουν και στα πανεπιστημια ως πιο εξειδικευμενα, σε αλλα τμηματα των πανεπιστημιων ( παραδειγμα τει μαιευτικης και η ειδικοτητα μαιευτικης και γυναικολογιας του τμηματος ιατρικης του πανεπιστημιου κ.α), τετοια τμηματα των τει δεν μπορουν να μετεξελιχθουν επειδη υπαρχουν μεσω αλλων τμηματων του πανεπιστημιου, εκτος, και αν τα παραιατρικα τμηματα τα απορροφησουν οι ιατρικες σχολες, και ετσι ο γυναικολογος γιατρος να μπορει να ασκει και τα επαγγελματικα δικαιωματα του μαιευτη του τει. Σαν παραδειγμα το λεω. Διαφορετικα, η μαιευτικη γιατι να θεωρειται ανωτατη εκπαιδευση και να βρεθει στο πανεπιστημιο; Αφου υπαρχει πιο εξειδικευμενος (ανωτερος κλαδος) που βρισκεται στην ιατρικη. Οποτε, τετοια τμηματα των τει ισως καλο θα ειναι να υπαρχουν μονο στα τει, χωρις τα τει να θεωρουνται ανωτατη εκπαιδευση αλλα μονο ανωτερη τριτοβαθμια (να βγει τετοιος νομος) ή αλλιως να υπαρχουν στα ιεκ.

Υπαρχουν ομως και αλλα τμηματα των τει που δεν υπαρχουν στα πανεπιστημια ουτε ως αντιστοιχα με την ιδια ονομασια, αλλα ουτε ως πιο εξειδικευμενα, οπως ανεφερα. Τετοια τμηματα ειναι, η προσχολικη αγωγη στα τει που απο εκει γινεσαι βρεφονηπιοκομος. Απο το πανεπιστημιο δεν γινεσαι ουτε απλος βρεφονηπιοκοσμος ουτε ως πιο εξειδικευμενος βρεφονηπιοκομος. Μετα υπαρχει ο νηπιαγωγος. Τετοια τμηματα λοιπον, οπως η προσχολικη αγωγη στα τει, δεν ξερω αν θα πρεπει να υπαρχουν στα πανεπιστημια. Το τμημα τεχνολογων γεωπονων ομως μπορει να μετεξελιχθει σε τμημα γεωπονιας με 5 χρονια σπουδων.

Αν τελικα δεν χρειαζονται τα τει και μας αρκουν μονο τα ιεκ και τα πανεπιστημια τοτε οι τιτλοι των τμηματων των τει που υπαρχουν και στα πανεπιστημια μονο ως πιο εξειδικευμενοι κλαδοι στα πανεπιστημια οπως η μαιευτικη που ειπα, τεχνολογων ακτινολογων κ.α να δημιουργηθουν στα ιεκ με 3 χρονια σπουδες με τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα που ειχαν και στα τει.

 
ΤΕΙ και Πανεπιστήμια εν έτει 2019
11 Φεβ 2019 09:05

Μεταπτυχιακός φοιτητής Χημικού Ε.Κ.Π.Α. - Απόφοιτος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

@Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 10 Φεβ 2019 20:58,

Το θέμα "ανώτερη-ανώτατη" έχει κλείσει απ'το 2001, με τον νόμο 2916/2001. Η ανώτατη εκπαίδευση διακρίνεται σε δυο παράλληλους τομείς, τον Τεχνολογικό και τον Πανεπιστημιακό. Που "φαίνονται" ανώτερα στα μάτια σας τα σημερινά ΤΕΙ, όταν υπάρχουν πλειάδες μακροσκελών και εμπεριστατωμένων αξιολογήσεων από ανεξάρτητους αξιολογητές-διακεκριμένους επιστήμονες όπου αξιολόγησαν τους 2 τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης με τα ίδια κριτήρια? Οι αξιολογήσεις είναι αναρτημένες διαδικτυακά, και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν ανώνυμο χρήστη του esos που μάλλον για προσωπικούς του λόγους θεωρεί εν έτει 2019 τα ΤΕΙ κατώτερα των περιστάσεων ή καλύτερα "όλα" τα τμήματα των ΤΕΙ .
Ο όρος "Φυσιοθεραπεία ΤΕΙ" δεν υφίσταται και ούτε έπρεπε να χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη καθώς ο Φυσιοθεραπευτής παίρνει αυτόν τον τίτλο σπουδών από ΤΕΙ μονάχα, και τα άλλα περί ειδίκευσης και ειδικότητας είναι κολοκύθια τούμπανα και να'χαμε να λέγαμε. Η λογική αυτή, που σκέφτεστε τα πράγματα, θα μπορούσε να "συγχωνεύσει" τις περισσότερες σχολές σε 4-5, οι οποίες θεωρούνται "ανώτερες" βάσει δικών σας κριτηρίων και να απομείνουν τίτλους σπουδών που πολλες φορές δεν είναι καν τετραετείς όπως απομείνουν τα ΤΕΙ. Με Λίγα λόγια ο φυσικός να απορροφήσει τις ηλεκτρολόγους μηχανικούς ή το αντίθετο, ο χημικός μηχανικός που κατά εσάς "επειδή ειναι Πολυτεχνείο" και "ανώτερο" στην αντίληψή σας, να απορροφησει τους χημικούς, η φαρμακευτική την αισθητική, ή ιατρική να απορροφήσει την λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την φυσιοθεραπεία, και άλλες πολλές αλχημείες που βάσει κάποιων κοινών προγραμμάτων σπουδών μπορεί κανείς να τις θεωρεί και κοινές.

Ο λόγος που ένα τμήμα ΤΕΙ απονείμει τον τίτλο πχ Φυσιοθεραπευτής είναι συγκεκριμένος και δεν αποτελεί κομμάτι "εξειδίκευσης" καμίας ιατρικής ειδικότητας, για αυτό και λέγεται "Φυσιοθεραπευτής" ο άλλος είναι ιατρός με ειδίκευση, και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα ο ένας έχει άλλα ο άλλος έχει άλλα. Το ίδιο και ένας γεωπόνος που έχει τομέα πχ τα τρόφιμα , πάλι γεωπόνος λέει το πτυχίο του με τομέα την επιστήμη τροφίμων, όχι ότι σπούδασε 4 χρόνια και είναι ταυτόχρονα και τεχνολόγος Τροφίμων και Γεωπόνος (Αλλιώς θα σπούδαζε συνολικά 5 χρόνια Γεωπονια+4 χρόνια Τεχνολογία Τροφίμων=9 χρόνια!).
Η λογική του κράτους (Υπουργείου Παιδείας) εδώ και δεκαετίες να δημιουργεί τμήματα όμοια και διαφορετικά σε έτη σπουδών πολλές φορές (λ.χ. πολυτεχνεία και 5-ετείς σπουδές) είναι σε όλους γνωστή και μόνο σωστή δεν είναι. Σίγουρα δημιουργεί αποφοίτους πολλών "ταχυτήτων" που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται σε ένα κοινό "ποιοτικό" πλαίσιο εκπαίδευσης και να μην δέχονται την κατηγοριοποίηση σε ΠΕ και ΤΕ (όπως έχει πει το Υπουργείο στο τελευταίο πόρισμα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ότι προβλέπεται παύση του ΠΕ και ΤΕ όπου δεν έπρεπε να υφίσταται μετά την ανώτατοποίηση των ΤΕΙ.)
Στο δια ταύτα, πολλά τμήματα των ΑΕΙ που απομείνουν τίτλους σπουδών, και από τον τεχνολογικό και από τον πανεπιστημιακό τομέα, ορθώς θα συγχωνευθούν σε έναν τελικό πανεπιστημιακό τομέα που ισότιμα θα συγχωνεύσει τους 2 αυτούς παράλληλους τομείς. Οι δε απόφοιτοι μπορούν με διαδικασίες να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους όταν τελειώσει το θέμα "συγχωνεύσεις ΑΕΙ".

Πολλά τμήματα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, απονέμουν τίτλους σπουδών που δεν απονέμονται απο τον Πανεπιστημιακό Τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. πχ Τεχνολόγος Τροφίμων, Εργοθεραπευτής , Φυσιοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής , Βιοϊατρικός επιστήμονας κλπ. Τα συγκεκριμένα τμήματα, έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να απομείνουν τα παραπάνω πτυχία, (4 έτη σπουδών, 240 ects , πρακτική-πτυχιακή) και το επίπεδο και η ποιότητα σπουδών τους δεν αμφισβητείται από κανέναν, ειδικά μετά τις τελευταίες (πέραν του 2001) βελτιώσεις των προγραμμάτων σπουδών που είναι πανομοιότυπα πολλες φορές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τμημάτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ