Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σκληρή κόντρα Κ. Γαβρόγλου -Γ. Μπουτάρη για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τρία ΤΕΙ

Γ. Μπουτάρης:Μόνο πρόοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί, η διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-Υπουργός: Γνωστός θιασώτης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων ο Γ. Μπουτάρης
Δημοσίευση: 08/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σκληρή κόντρα ξέσπασε σήμερα μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη .

Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του Γ. Μπουτάρη ότι:

Διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Μόνο πρόοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί, η διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός καταξιωμένου διεθνώς ιδρύματος, προσθέτοντας τμήματα σπουδών ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας!    

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο σπουδών στη ΝΑ Ευρώπη: Η εξίσωση μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική με εκείνες Τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αδικεί τους φοιτητές και τη μετέπειτα πορεία τους. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο σπουδών στη ΝΑ Ευρώπη αλλά με αυτές τις πρακτικές μάλλον θα αργήσει να το καταφέρει.\

Υπουργός: Γνωστός θιασώτης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων ο Γ. Μπουτάρης

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας στον Γ. Μπουτάρη, τονίζει:

Γνωστός θιασώτης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, γνωστός θιασώτης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, βλέπει δήθεν «διάλυση» του Διεθνούς Πανεπιστημίου και όχι τη μετεξέλιξή του που δημιουργεί νέα δυναμική στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ομόφωνα διαπιστώνουν στο πόρισμά τους τα μέλη της Επιτροπής, τόσο του Διεθνούς Πανεπιστημίου όσο και των τριών άλλων ΤΕΙ που αποφάσισαν – επαναλαμβάνουμε ομόφωνα – τις συνέργειες μεταξύ των Ιδρυμάτων τους.

Ακαδημαϊκά τα κριτήρια στις συνέργειες: Ο κύριος Μπουτάρης προφανώς αγνοεί ότι τα Ανώτατα Ιδρύματα αποφασίζουν με αμιγώς  ακαδημαϊκά κριτήρια τις συνέργειες μεταξύ τους χωρίς καμία επιβολή άνωθεν όπως στο πρόσφατο παρελθόν με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.

Τι έχει πράξει ο Γ. Μπουτάρης υπέρ των ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη; Χρήσιμο θα ήταν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντί να διατυπώνει απόψεις περί ακαδημαϊκών θεμάτων, να αναφέρει δημοσίως τι έχει πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπέρ των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (13)

 
Πονηρούλη σε πήραμε χαμπάρι
08 Φεβ 2019 17:21

με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια που δεν θα φέρουν πλέον τον όρο Μακεδονίας στην ονομασία τους. Αμ πως. Αν προλάβεις βέβαια.

 
Μπουτάρης- Γαβρόγλου 1-0.Παρατηρητής Τσίπρας.
08 Φεβ 2019 18:53

Πριν λίγους μήνες ο Τσίπρας επισκέφτηκε τον Μπουτάρη και μπροστά στις κάμερες τον εκθείασε με διθύραμβους.Τον πρότεινε και για υποψήφιο ξανά Δήμαρχο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου .Ο Μπουτάρης τα ίδια λέει πάντα,άρα ο Τσίπρας ήξερε τις απόψεις του για αυτά που τον προσάπτει τώρα ο Γαβρόγλου και μολαταύτα τον εκθείασε και τον πρότεινε για Δήμαρχο ,άσχετα αν ο Μπουτάρης αρνήθηκε γιατί ήξερε ότι δεν θα επανεκλεγεί λόγω της στάσης του στο σκοπιανό.Έρχεται τώρα ο Γαβρόγλου και τον επικρίνει για αυτά που τον παίνεψε ο Τσίπρας πριν λίγους μήνες.Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματα σας.Τελικά τείνει να δικαιωθεί ο Καμένος που λέει συνέχεια ότι η μπέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστη λέξη.

 
Χρήστος
08 Φεβ 2019 22:49

Δηλαδή το Διεθνές πανεπιστήμιο είναι διεθνώς καταξιωμένο και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όχι; Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι 22ο στην κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων και το Διεθνές Πανεπιστήμιο 35ο (μαζί με το ΤΕΙ Καβάλας που είναι 36ο και το ΤΕΙ Σερρών 37ο, δηλαδή τρία ισότιμα ιδρύματα):

webometrics

Ποιό ίδρυμα θα χάσει ranking με τη συγχώνευση;

 
Τι καταλαβαίνει ο καθένας...
08 Φεβ 2019 23:04

Το ότι λέει καλά λόγια ο Τσίπρας για τον Μπουτάρη σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα; Φοβεροί οι συνειρμοί και η φαντασία κάποιων....

Ο Μπουτάρης να κοιτάξει την πόλη του και την άσχημη κατάσταση στην οποία είναι. Να αφήσει τα θέματα των ΑΕΙ στο Υπουργείο Παιδείας και τα μέλη ΔΕΠ. Οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα λόγο σε αυτά τα θέματα.

Αλήθεια που έχει βοηθήσει τα 4 ΑΕΙ της πόλης του;;;

 
Τι καταλαβαίνει ο καθένας
09 Φεβ 2019 12:55

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας υμνεί για όλα τον Μπουτάρη.Ο Υπουργός Γαβρόγλου κατακρίνει έντονα τον Μπουτάρη που τον εξυμνεί ο Τσίπρας.Άρα ένας από τους δυο κάνει λάθος.Ας συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους.Εξουσία είναι .Όσο για τον Γαβρόγλου που ρωτάει τί έκανε ο Μπουτάρης για τα ΑΕΙ αυτός τί έκανε για την συνεχή παραβατικότητα στο ΑΠΘ ;Το άσυλο καλύπτει τις έκνομες δραστηριότητες καθημερινά στο ΑΠΘ.Τί έκανε για τις καταστροφές και λεηλασίες στην Θεολογική;Δεν διατάχτηκε ούτε εισαγγελική έρευνα.Σαν να μην έγινε τίποτα.Για την κατάσταση μήπως στο Πολυτεχνείο που και για αυτήν ευθύνεται το παγκόσμιας πατέντας και ιδεολογικής σύγχυσης άσυλο του; Να μην παραβλέψουμε και τον παροπλισμό των ρωμαλαίων που οι περισσότεροι αποφοίτησαν και υπάρχει άρνηση των νεότερων να αναπληρώσουν τα κενά.

 
bhat
09 Φεβ 2019 13:21

Δήμαρχε, πώς μπόρεσες να πεις τόσες κοτσάνες σε τόσες λίγες λέξεις:

"ενός καταξιωμένου διεθνώς ιδρύματος"
αυτό είναι το τελευταίο σύντομο ανέκδοτο;

"η διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης"
δεν διαλύεται αλλά διευρύνεται και δεν υπάρχει κανείς να το σταματήσει να λειτουργεί με την ίδια επιτυχία τα προγράμματα σπουδών (και το site) που λειτουργεί

"προσθέτοντας τμήματα σπουδών ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας"
ειδικά το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν έχει τπτ να ζηλέψει από το Διεθνές, εκτός από την ονομασία Πανεπιστήμιο, για αυτό τι λες;

"εξίσωση μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική με εκείνες Τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αδικεί τους φοιτητές και τη μετέπειτα πορεία τους"
αναρωτιέμαι ποιος καταλαβαίνει τι λες!
Η αγγλική γλώσσα είναι αυτή που αναβαθμίζει ένα πρόγραμμα σπουδών;
Αν τα ίδια ΤΕΙ γινόντουσαν Πανεπιστήμια με άλλον τρόπο δεν θα υπήρχε εξίσωση;

Μια συμβουλή βγαλμένη από τα παλιά: μην ακούς τι σου λένε οι φίλοι σου αλλά να ελέγχεις μόνος σου γιατί εκτίθεσαι!

 
Σοφία
09 Φεβ 2019 13:37

Ο κύριος μπουταρης δεν σχολίασε καν το επιπεδο του Αλεξανδρειου ΤΕΙ το οποίο είναι αρκετά ποιο πάνω στα webometrics από αυτό του Διεθνούς Πανεπιστημίου. ΚΑΙ με την ειδοποιό διαφορά ότι δεν διοργανώνει και διδακτορικές σπουδές! ...

 
Μάνος
09 Φεβ 2019 16:34

Καλά, τί έχει πάθει αυτός και σκέφτεται μόνον συγχωνεύσεις;
Δεν έχει κάτι άλλο να ασχοληθεί; Κάτι πιο σοβαρό;

 
Ted
10 Φεβ 2019 00:03

@Χρήστος & @Σοφία: Η κατάταξη που αναφέρετε (webometrics) μετράει τη παρουσία των ιδρυμάτων στο διαδίκτυο (αριθμός ιστοσελίδων, εγγράφων, links κλπ). Επομένως, ένα ίδρυμα που είναι νεώτερο, μικρότερο ή δεν ανεβάζει υλικό στις σελίδες του απλά υπο-εκπροσωπείται. Η κατάταξη αυτή είναι εξαιρετικά ελλιπής όπως καταλαβαίνετε, και δεν χρησιμοποιείται από κανέναν στα σοβαρά για να καταδείξει την σχετική αξία διαφορετικών Ιδρυμάτων. Υπάρχουν πολλές άλλες κατατάξεις που είναι πολύ πιο αξιόπιστες για να μελετήσει κανείς το κάθε ϊδρυμα χωριστά και σε συγκεκριμένες διαστάσεις, καμία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση που θέλετε να κάνετε μεταξύ του Διεθνούς και των τριών ΤΕΙ. Το πρόβλημα δεν είναι η μεθοδολογία που θα επιλεγεί, είναι πως συγκρίνει κανείς μήλα με πορτοκάλια: Το ένα ίδρυμα (Διεθνές) παρέχει μόνο μεταπτυχιακές σπουδές (και πολύ πρόσφατα λίγα διδακτορικά), έχει λίγους φοιτητές και μέλη ΔΕΠ που μετρούνται στα δάκτυλα των τριων χεριών (και άρα εξαιρετικά μικρή ερευνητική παραγωγή) ενώ τα άλλα τρια ιδρύματα έχουν άλλη ηλικία, σκοπό, μέγεθος και στόχευση. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όλη η ιστορία γίνεται για την Πανεπιστημιοπoiηση των τριών ΤΕΙ: το Διεθνές απλά τυγχάνει να έχει τη λέξη "Πανεπιστήμιο" στον τίτλο του, και αυτό βολεύει τις στοχεύσεις του Υπουργού (και φυσικά τις επιθυμίες των τριών ΤΕΙ).

 
Ted
10 Φεβ 2019 00:44

@bhat: Λέτε πως το Διεθνές Πανεπιστήμιο "διευρύνεται" και δεν "διαλύεται". Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε την ειρωνία που ακυρώνει τα λεγόμενά σας: ένα Πανεπιστήμιο (Διεθνές) συγχωνέυεται με τρία ΤΕΙ τα οποία ονομάζονται εφεξής Πανεπιστήμια, ενώ το Διεθνές μετατρέπεται σε "Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών" συμφωνα με το τελικό πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου. Με άλλα λόγια, το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει απλά τον τίτλο "Πανεπιστήμιο" στα 3 ΤΕΙ και μετά μετατρέπεται σε Ινστιτούτο. Αυτό εσείς το αποκαλείτε "διεύρυνση".

"ειδικά το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν έχει τπτ να ζηλέψει από το Διεθνές, εκτός από την ονομασία Πανεπιστήμιο, για αυτό τι λες;": Για την λέξη "Πανεπιστήμιο", που εσείς υποτιμάτε, γίνεται όμως όλη η ιστορία. Εάν το Διεθνές δεν λεγόταν "Πανεπιστήμιο" θα επιχειρηματολογούσατε αντίστοιχα?

Εδώ δεν μιλάμε για συγχώνευση ενός πανεπιστημίου με ένα ΤΕΙ, με μια-δυο γεωγραφικές τοποθεσίες. Μιλάμε για 4 ιδρύματα με campus σε 4 διαφορετικά σημεία της Μακεδονίας. Είνα πέραν λογικής η δημιουργία ενός μεγα-ιδρύματος χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπ´ όψιν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των Ιδρυμάτων, και χωρίς την ουσιαστική έγκριση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που συγχωνεύεται εφόσον ο Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου έχει παραιτηθεί λόγω του συγκεκριμένου θέματος.

 
St
10 Φεβ 2019 16:57

Οι δηλώσεις του κυρίου Μπουταρη, να συγκροτηθούν στην συνείδηση καθενός από εμάς, και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Ούτε αναφορά έκανε στο ΑΕΙ της πόλης του, το Αλεξανδρειο ΤΕΙ, όπου έχει βγάλει ασπρόσωπη την Θεσσαλονίκη, εδώ και πολλές δεκαετίες. Χιλιάδες εργαζόμενοι του νομου Θεσσαλονίκης , είναι απόφοιτοι του. Ο κύριος Μπουταρης ?μόλις τους ακύρωσε!

 
bhat
11 Φεβ 2019 11:13

@ Ted
διεύρυνση vs διάλυση: καμία ειρωνεία, το σχέδιο (που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα) λέει "Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών" εντός του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Καθόλου δεν υποτιμώ τον όρο Πανεπιστήμιο, αντίθετα πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν τον τιμούν
webometrics: μπορείτε να προτείνετε άλλη αξιολόγηση όπου το Διεθνές να αναδεικνύεται ανώτερο από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης;

Θα καταλάβαινα καλύτερα αν κάποιος έφερνε και ένα επιχείρημα ουσίας εκτός από το μικροαστικό "μας εξισώνουν με τα ΤΕΙ", χωρίς καν να επιδεικνύεται πουθενά κάποια ουσιώδης ανωτερότητα απέναντι σε αυτά τα ιδρύματα στα οποία τόση δουλειά ουσίας (διδασκαλία, έρευνα) έχει γίνει ώστε να δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του Πανεπιστημίου και να παρέχουν διδακτορικά.

 
Ted
14 Φεβ 2019 17:50

@bhat:

Αναφέρετε: ".. το σχέδιο (που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα) λέει "Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών" εντός του Διεθνούς Πανεπιστημίου". Δεν γνωρίζω σε ποιό σχέδιο αναφέρεστε ούτε μπορούμε να ξέρουμε τί λέει εάν αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι το τελικό πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου για το εν λόγω θέμα (https://www.esos.gr/arthra/60775/mono-sto-esos-porisma-syghoneysis-toy-d...). Στο πόρισμα αυτό αναφέρεται καθαρά ".. (στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών Κόμβος Θεσσαλονίκης (Headquarters) εντάσσονται οι 3 σχολές του υφιστάμενου ΔΙΠΑΕ οι οποίες και συναποτελούν το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών". Με άλλα λόγια ισχύει αυτό που υποστήριξα προηγουμένως: πως το ΔΙΠΑΕ μετατρέπεται από αυτόνομο Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο εντός της νέας υπερδομής του "Νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου" των 4 Ιδρυμάτων. Θα επιμείνω πως αυτό δεν είναι ούτε διεύρυνση, ούτε αναβάθμιση αλλά υποβάθμιση - τουλάχιστον για το συγκεκριμένο Ίδρυμα. Τα άλλα τρία Ιδρύματα πανεπιστημοποιούνται, και επομένως αναβαθμίζονται.

Αναφέρετε: "webometrics: μπορείτε να προτείνετε άλλη αξιολόγηση όπου το Διεθνές να αναδεικνύεται ανώτερο από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης;". Επαναλαμβάνω αυτά που είπα παραπάνω: Υπάρχουν πολλές κατατάξεις που είναι πολύ πιο αξιόπιστες από την webometrics για να μελετήσει κανείς το κάθε Ίδρυμα χωριστά και σε συγκεκριμένες διαστάσεις, καμία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση που θέλετε μεταξύ του Διεθνούς και των τριών ΤΕΙ (ή μόνο του ΑΤΕΙ-Θ). Το πρόβλημα δεν είναι η μεθοδολογία (και άρα η κατάταξη) που θα επιλεγεί, είναι πως συγκρίνει κανείς ανόμοια πράγματα: Το ένα ίδρυμα (Διεθνές) παρέχει μόνο μεταπτυχιακές σπουδές (και πολύ πρόσφατα λίγα διδακτορικά), μόνο στα αγγλικά, έχει λίγους φοιτητές, ελάχιστα μέλη ΔΕΠ (και άρα εξαιρετικά μικρή ερευνητική παραγωγή) ενώ τα άλλα τρια Ιδρύματα έχουν άλλη ηλικία, σκοπό, μέγεθος και στόχευση. Όταν λοιπόν θέλει κανείς να συγχωνεύσει ανόμοια πράγματα με ετερογενή χαρακτηριστικά, είναι ακατανότητο η διαδικασία να γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπ´ όψιν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των Ιδρυμάτων, και χωρίς την ουσιαστική συναίνεση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που συγχωνεύεται.

Συζητάμε για διαφορετικά πραγματα: Εσείς, από όσο καταλαβαίνω, ενδιαφέρεστε κυρίως για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ – και ειδικότερα μάλλον του ΑΤΕΙ-Θ. Σεβαστό αν είναι έτσι, αλλά κατά την άποψή μου βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Το δικό μου ενδιαφέρον, με δεδομένη την οικτρή εσωτερική κατάσταση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης (και την οποία η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ δεν θα επηρεάσει) είναι τουλάχιστον να αποκτήσει η χώρα ένα εξωστρεφές ελληνικό Πανεπιστήμιο ικανό να προσελκύσει με επιτυχία φοιτητές από την αλλοδαπή (και κατά κύριο λόγο την Βαλκανική, για να μην τρέφουμε αυταπάτες). Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ήτανε το μισό, ημι-πετυχημένο βήμα προς τη κατεύθυνση ενός τέτοιου ιδρύματος: παρά την μέτρια απόδοσή του στα περίπου 10 χρόνια ύπαρξής του, είχε αποκτήσει τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο θέμα των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών σπουδών. Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της χώρας στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης? Παίρνει ένα Πανεπιστήμιο που απλώς χρειάζεται ενίσχυση, διόρθωση και καλύτερη προώθηση στο εξωτερικό και το συγχωνεύει με 3 ΤΕΙ, ιδρύματα παντελώς άλλης στόχευσης και τρόπου λειτουργίας.

Παγκόσμια πρωτοτυπία για την χώρα μας: αντί να ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα των γειτόνων, δημιουργούμε ένα υπερμεγέθες Νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που όμως δεν έχει τίποτα το νέο ή διεθνές, και δίνουμε στους φοιτητές που θα σκεφτούν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα την φοβερή επιλογή campus μεταξύ των τοποθεσιών της Θέρμης, της Σίνδου, της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας.

Και πάλι οικονομία του κοτομπέικον δηλαδή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean