Υπουργός: Καταργούμε το ΣΑΕΠ για την αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων

“Προγραμματίζουμε την κατάργηση του ΣΑΕΠ όπου θα αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα όλων αυτών των υποψηφίων, ακολουθώντας αυστηρά τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας”.
Τη ανακοίνωση αυτή αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση για το νέο Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το esos ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων μετά την κατάργηση του ΣΑΕΠ.
Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η κατάθεση του φακέλου των κατόχων αυτής της κατηγορίας πτυχίων θα κατατίθεται στο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, όπως συμβαίνει και σήμερα, αλλά ο έλεγχος και η χορήγηση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, θα γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Επειδή υπάρχουν εκρεμότητες με τους φακέλλους που ήδη βρίσκονται στο ΣΑΕΠ η ρύθμιση που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή θα περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα στοχεύει σε “εξπρές” αναγνώριση των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ, εντός 40 ημερών από την ημέρα που ο πτυχιούχος καταθέσει τον φάκελλο.
Το “κλειδί” για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι η πρόβλεψη επιτάχυνσης των διαδικασιών για όμοιες περιπτώσεις αναγνώρισης πτυχίων που υπάρχει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣΑΕΠ.
Ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τις διαδικασίες νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά και από το “τελεσίγραφο” που έλαβε από την Κομισιόν , ότι εντός δύο μηνών πρέπει να απαντήσει τι έχει κάνει για να “ξεμπλοκάρει” η αναγνώριση πάνω από 6.000 πτυχίων που εκκρεμεί πάνω από μια τριετία.
“Τελεσίγραφο” από την Κομισιόν
Προειδοποιητική επιστολή στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέστειλε , όπως είχε αποκαλύψει το esos, η Κομισιόν ζητώντας εξηγήσεις για τη μακρόχρονη διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων .
Η Ευρωπαική Επιτροπή καλεί τον Ελληνα υπουργό Παιδείας να αλλάξει τις πρακτικές του σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Η Κομισιόν στο έγγραφο είναι ξεκάθαρη: Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι αιτήσεις για αναγνώριση προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).
Ωστόσο, στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας , υπογραμμίζει η Ευρωπαική Επιτροπή, η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο —κατά μέσο όρο, 11 έως 18 μήνες.
Το γεγονός αυτό, σημειώνει η Κομισιόν, έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί.
Η Επιτροπή είχε ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2016, η οποία περατώθηκε το 2017, καθώς η Ελλάδα έλαβε μια σειρά μέτρων.
Η Επιτροπή παρέμεινε σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να παρακολουθεί το ζήτημα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή για την απορρόφηση των καθυστερήσεων.
Η Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στον υπουργό Παιδείας να απαντήσει για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων .
Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένη γνώμη.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προβληματισμός στο υπ. Παιδείας για την ισοτίμηση πτυχίων ΤΕΙ με αντίστοιχα Πανεπιστημίων
- Aντίθετος με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης ο Δήμαρχος Ιεράπετρας: Ας σταματήσει επιτέλους ο ακαδημαϊκός σχεδιασμός να αποτε...
- Αυξήθηκε κατά 5.9% το εκπαιδευτικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια το ακ. έτος 2016-17
- Αυξήθηκε κατά 6,2% το εκπαιδευτικό προσωπικό στα TΕΙ το ακ. έτος 2016-17
- Υποτροφίες χωρών της αλλοδαπής σε Έλληνες υπηκόους
- Επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ: Αποτελέσματα Κλήρωσης Α’ Φάσης και Έναρξη Β’ Φάσης Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής
- Αιφνιδιάστηκαν οι μαθητές από τη νέα απόφαση για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών
- Εξ αποστάσεως προετοιμασία για απόκτηση πιστοποίησης ΤΠΕ, απαιτητή για συμμετοχή σε προκηρύξεις
- Παρουσία της Δ.Ο.Ε. στην Επιτροπή Αναφορών
- Μπαίνουν εξέταστρα 100 ευρώ στους "αποτυχόντες" των εξετάσεων πιστοποίησης των Αποφοίτων του Μεταλυκειακου...
Σχόλια (48)
Τα 3ετή bachelor με 180ects των Ιδιωτικών Κολλεγίων θα αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Τα 4ετή bachelor με 240ects των δημόσιων ΤΕΙ θα αποκτήσουν;
Για τα κολλέγια βρέθηκε λύση, αλλά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ με μεταπτυχιακό "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός (π.χ. κάποιος οργανισμός τύπου ΔΟΑΤΑΠ) για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από μεταπτυχιακούς τίτλους"
Ντροπή σας! εκει που θελετε βρισκετε λυση...στους αποφοιτους ΤΕ που προερχοναι απο δημοσια ανωτατα ιδρυματα με πτυχια ΕΠΠ6 και μεταπτυχιακα ΕΠΠ7 τους πετατε στον γκρεμο και τους εξευτελιζετε δημοσιως καθημερινα!
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!
Τα 3ετή bachelor των Ιδιωτικών Κολεγίων έχουν 360 ects
Τους επόμενους 2 Μήνες ΔΕΝ θα έχουμε κυβέρνηση Συριζα
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Τέλος θα λάβει αυτό το τραγελαφικο πανυγήρι των αναγνωρίσεων. Στήριξη στον υπουργό τώρα ακόμα και αν άργησε
Πρόταση για τους μηχανικούς των ΤΕΙ.
Με τα λεφτά που θα πάρουν απο τις αποζημιώσεις τους, θα πάνε σε ένα Κολέγιο ( αφού τους αναγνωρίζουν και Μαθήματα ) 2 εξάμηνα και θα γίνουν και αυτοί Ισότιμοι με τους GRECOMASTORADES TOY EMΠ
και τον ΕΟΠΕΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να καταργήσετε !!!!
Μην μπερδεύετε τα επαγγελματικά προσόντα με τα ακαδημαϊκά. Μπορεί να αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα (όχι μηχανικών όμως) για τα ξένα πτυχία αλλά δεν αναγνωρίζονται καθόλου τα ακαδημαϊκά (για συνέχιση σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά).
Και επαναλαμβάνω ότι αφορά επαγγελματα που δεν είναι νομικά κατωχυρομένα όπως των ιατρων, των μηχανικών, των νομικών. Αφορά ισοδυναμίες για πχ. πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ψυχολογίας κλπ
Για να αναγνωρίσεις πτυχίο μηχανικού θέλεις MEng και αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ για να πας ΤΕΕ, καμία σχέση με ΣΑΕΠ.
Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, με τα οποία συνεργάζονται τα ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα, απονέμουν 3ετή bachelor με 180 ects. Τα 360ects που αντιστοιχούν σε 6 έτη σπουδών, που ακριβώς τα βρήκες;
Καταρχάς τα έχετε μπερδέψει όλα και έχουν γίνει όλα "σαλάτα".
1. Τι εννοείτε όταν λέτε 3 ετή και 4 ετή Bachelor? Αυτό το αναφέρω διότι εννοείτε με το HND σπουδές (στην όποια επιστήμη) ή χωρίς το HND σπουδές (στην όποια) επιστήμη? Δηλαδή με βάση το transcript μόνο του Bachelor ή και με το transcript του HND?
2. Πώς ερμηνεύσατε ότι το Bachelor είναι 180credits? Από που βγάλατε το παραπάνω συμπέρασμα? Διότι υπάρχουν και Bachelor με περισσότερα credits (π.χ. γιατρών)
3. Από την στιγμή που ο κάτοχος του Bachelor μπορεί και εγγράφετε έξω στο αντίστοιχο επαγγελματικό σωματείο στην ειδικότητα του στην ξένη χώρα (π.χ. Αγγλία) γιατί να εμποδίζει η χώρα (π.χ. Ελλάδα) την εγγραφή του στο αντίστοιχο επιμελητήριο?
4. Ποιός σας έχει πεί ότι υπάρχουν ειδικότητες εδώ στα ΙΕΚ και Κολέγια που δεν έχουν εδώ αντίστοιχο επιμελητήριο ή επαγγελματικό σωματείο?
Αν το κανει αυτο που λεει ψηφο στο ΣΥΡΙΖΑ στις επομενες και ας ειμαι στην αντιθετη πλευρα και ας μην εχω ξαναρίξει.... ΔΙΚΑΊΩΣΉ !!!! τοσα χρονια μας εχουν ξεσκισει οι διαφορες υπηρεσιες με την αναγνωριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας δηλαδη όλων εκείνων που σπουδασαμε εκτος του Ελληνικού συστήματος....
και τον ΕΟΠΠΕΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να καταργήσετε !!!!(2)
@kostas
Αυτό δεν το κάνει το ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή της Ευρώπης , αν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα
@THOMAS
Εντολη της Ευρωπης ηταν ολα αυτα, αλλα ποτε δεν ειδα να κανουν κατι οι προηγουμενες κυβερνησεις (ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ.)
THOMAS@ Σωστός ο θωμάς....αν ηταν η ΝΔ ήδη θα ειχε τελειώσει..Αλλά το σανό στον Ελληνα...
Παιδία μην παραμύθιαζεστε! Παγίδα είναι! Εδώ οι σύλλογοι είμαι ήδη στα κάγκελα! Θα επιτρέψουν τώρα να μην περνάνε εξέταση τα πτυχία?? Τα έχουν ξανά πει και παλιότερα αυτά! Επισης όσοι έχουν καταθέσει θα πέσουν στη μαύρη τρύπα!
BTW κι εμένα το Πτυχίο μου 360 credits έχει!
Συγχαρητήρια για το πτυχίο σου, όμως άλλο credits (διδακτικές μονάδες) και άλλο ects (ευρωπαϊκές διδακτικές μονάδες). 30 ects αντιστοιχούν σε 1 εξάμηνο σπουδών πλήρους παρακολούθησης (όχι- part-time). Αν το πτυχίο σου είχε 360 ects, τότε το bachelor σου θα έπρεπε να ήταν 12 εξάμηνα- 6 έτη πλήρους παρακολούθησης.
Αρκεί να κοιτάξετε βικιπαιδια. Στην Αγγλία, Ουαλία, Βορ. Ιρλ. ισχύει:
Credits. One ECTS credit is equivalent to two UK credits
Άρα τα πτυχία τους είναι 3ετή με 180ects. Και ξαναρωτάω: Τα 3ετή bachelor των Ιδιωτικων Κολλεγίων θα αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Τα 4ετή bachelor με 240 ects των δημόσιων ΤΕΙ, πότε θα αποκτήσουν;
Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη πτυχίων τα bachelor 3 ή 4 ετών κατατάσονται στο επίπεδο 6. Εδώ η Ελλάδα μόνο δημιουργεί προβλήματα αλλού τα έχουν λυμένα. Π.χ. σε όλες τις χώρες έχεις bachelor και θέλεις να γίνεις μηχανικός; Πρέπει να κάνεις MSc ή MEng. και τελειώνουν όλα. Εδώ το πολυτεχνείο στους ηλεκτρολόγους για παράδειγμα δίνει δικαίωμα στατικής μελέτης για δίοροφο, τι ψάχνετε;
Διαβάζω κάποια σχόλια και απλά δεν μου κάνει εντύπωση το χάλι μας... η λογική με την κατσίκα του γείτονα στο θέμα το αν ειναι 3 η 4 ετες κοκ κ μπερδεύοντας πράγματα ανόμοια... ο καθενας θα πρεπει αυτο που δικαιούται βάση του κόπου κ του πτυχίου του και της κείμενης νομοθεσίας για το επάγγελμα κοκ ειτε ειναι απο τει ειτε ή από κολλέγιο ή από ξένο πανεπιστήμιο ή... ή... για την ιστορία έχω Bachelor από ξένο πανεπιστήμιο μέσω κολλεγίου 4ετες άρα 240ects αρα γιατι να μην εχω ίσια δικαιώματα με τους αποφοίτους του αντίστοιχου αει/τει;;; και βασικα γιατι να πρέπει να περιμένω για να εργαστω στην ελλάδα τόσα χρόνια;;;
Αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι μάλλον άλλη μια ντρίπλα του Υπουργείου για να καθυστερήσει τις διαδικασίες και άλλο με άλλους τρόπους. Δυο θέματα που ανακύπτουν
α) υπάρχουν ήδη 6.000 αιτήσεις και καθημερινά αυξάνονται, αυτές πως θα τις χειριστούν;
β) ο νέος φορέας μέχρι να ψηφιστεί να λειτουργήσει να στελεχωθεί και να αρχίσει να εξετάζει αιτήσεις θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις ταχύτες του Δημοσίου, αφού για αντικατάσταση ΕΝΟΣ μέλους πάγωνε το σύστημα για τρεις μήνες μέχρι να βγει το νέο ΦΕΚ, φανταστείτε τώρα που το πάμε από την αρχή, οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 10.000!!
Εγώ πιστεύω ότι το κάνουν απλά για να αποφύγουν το πρόστιμο της ΕΕ και να πάνε ήσυχα στις εκλογές. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα, λόγω αυτών των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.Ευχαριστούμε το esos για την ανάδειξη του θέματος και με τις ευχές για ότι καλύτερο για την νέα χρονιά.
Δυστυχώς μπήκαμε και στο 2019 και ακόμα το ΣΑΕΠ συνεχίζει αυτή την αδιάφορη και ανάλγητη πρακτική των αργών ρυθμών. Ακόμα δεν έχει τελειώσει ούτε το μισό 2016 δηλαδή μιλάμε για τραγικές καθυστερήσεις χωρίας κανένα λόγο. Τρία χρόνια απαιτεί η αναγνώριση, με όλα τα κοινωνικά και κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει αυτό λόγω ανυπαρξίας βούλησης του Υπουργού. Σε εποκοινωνία με τον Προιστάμενο του ΣΑΕΠ δήλωσε αδυναμία να κάνει κάτι για επίσπευση των διαδικασιών που ουσιαστικά και σε μεγάλο βαθμό είναι η επικύρωση γνησιότητας του τίτλου. Το Βρετανικό Συμβούλιο χρειάζεται ούτε 5 ημέρες για αυτή τη δουλειά ενώ το Υπουργείο Παιδείας πάνω από τρία χρόνια!
Καμία εξέλιξη;
Αναστασία, ακόμα στο καλοκαίρι του 2016 είναι!
Φίλε Σάκης από που προκύπτει ότι το Βρετανικό Συμβούλιο έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με το ΣΑΕΠ? Που το αναφέρει αυτό η νομοθεσία? Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί να μην πηγαίνει κάποιος απευθείας τα χαρτιά στο Βρετανικό Συμβούλιο και να ταλαιπωρείται άδικα? Αυτό σου είπε ο προϊστάμενος? Αν ισχύει κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν τους υποψήφιους σχετικώς με τις εξελίξεις περί ΣΑΕΠ!!!
Υποβολή αίτησης 31/10/2013 στο ΣΑΕΠ και η απόφαση βγήκε στις 15/11/2016 έκτοτε έχω καταθέση τα χαρτιά μου στο αρμόδιο επιμελητήριο συγκεκριμένα στις 14/12/2016 και ούτε φωνή ούτε ακρόαση με έχουν γράψει κανονικά παρόλο τις συνεχείς ενοχλήσεις που κάνω .
Εννοώ φίλε μου ότι το Βρετανικό για την επικύρωση του τίτλου ότι είναι γνήσιος κάνει 5 ημέρες. Το οποίο χαρτί ζητάει και το ΣΑΕΠ σαν δικαιολογητικό. Το ΣΑΕΠ λοιπόν έχοντας όλα τα δικαιολογητικά που ουσιαστικά είναι ο τίτλος σπουδών με επιβεβαιωμένη τη γνησιότητα από το Βρετανικό χρειάζεται τρία χρόνια!!!! Τι κάνει τόσα χρόνια ακριβώς αυτό το ΣΑΕΠ δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει ούτε να δικαιολογήσει.
Έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις στην εκπαίδευση για το προσεχές διάστημα.Εμείς που περιμένουμε αναγνώριση μεταπτυχιακού τόσο καιρό δεν είναι άδικο να χάσουμε τα μόρια; Πρέπει να αναγνωριστούν άμεσα όλες οι αιτήσεις!
Σελίδες