Υπουργός: Αρχίζει το “παζάρι” με τις απουσίες τον Απρίλιο

17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες μόνο σε ένα μήνα

20/03/2019

Ενημερώθηκε: 15/02/2022, 08:20

Άκουσε το άρθρο

Στο γνωστό ελληνικό “φαινόμενο” των απουσιών στη Γ Λυκείου μετά τον Απρίλιο,  που έχει -σχεδόν- “νομιμοποιηθεί” εδώ και πολλά χρόνια από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, αφού το σχολιάζουν δημοσίως, αλλά δεν το “θεραπεύουν”, αναφέρθηκε σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κάνοντας λόγο για “παζάρι” απουσιών.

Υπουργός: Από τις αρχές Απριλίου αρχίζει το παζάρι με τις απουσίες  . Οχι ,έχω τόσες, δώστε μου λίγο παραπάνω, δεν έρχονται (σχολείο). Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου. Είναι όλη η κοινωνία μπλεγμένη, γιατί έχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία.

Η νοοτροπία αυτή λέει ότι εγώ έχω εμπιστοσύνη για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, όχι στο δημόσιο σχολείο αλλά στα Φροντιστήρια.

Δημοσιογράφος: Και μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο αγράμματος.

Υπουργός: Αυτό που λέτε είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, διότι το Φροντιστήριο και η παραπαιδεία κυρίως δεν είναι το Φροντιστήριο το πρόβλημα αλλά η παραπαιδεία, σου λέει το εξής: Εγώ ρε παιδί μου δεν θα σου μάθω γράμματα θα σου μάθω πως να μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο.

Το μεγάλο μας ερώτημα είναι μπορούμε αυτή τη γάγγραινα σιγά-σιγά να  μπορέσουμε να τη θεραπεύσουμε χωρίς να κόψουμε το πόδι;

17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες  μόνο τον Απρίλιο

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το   σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν  100.689.

Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Το esos επισημαίνει κάθε χρόνο προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κάτι που είναι κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα, και το θυμίζει και τώρα προς τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να βάλει “φρένο” στο φαινόμενο, περίπου τον Μάρτιο   να  αρχίζει μια φάμπρικα απουσιών  ,  ώστε αρκετοί μαθητές (όχι όλοι) να "κάνουν" τις 114   απουσίες, τις οποίες "δικαιούνται".

Το αποτέλεσμα είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου για το επόμενο διάστημα μέχρι την αρχή των εξετάσεων.

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις.", είχε σημειώσει με δηλώσεις της η  Άννα Διαμαντοπούλου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ