Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Χρ. Σπίρτζης: Μπήκε οριστικό τέλος στην “ομηρία” χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών

Δημοσίευση: 15/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΠΔ 99/2018 βάζει, επίσης, οριστικό τέλος στην ομηρία των χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών, των λεγόμενων «νέων ειδικοτήτων» (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης), οι οποίοι δεν είχαν μέχρι και σήμερα προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα παραπάνω τονίζει ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Μ. Κόνσολα,ενώ υπογραμμίζει τα εξής:

Α.H Πολιτεία έβαλε ένα τέλος στις παρωχημένες και στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος και η αρχή γίνεται με το εν λόγω ΠΔ, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 13 ομάδες έργου, ανά ειδικότητα Μηχανικού, και 9μελής Επιτροπή. Κάθε ομάδα έργου αποτελείτο από Εκπρόσωπο του Επιστημονικού Συλλόγου της ειδικότητας και από δύο καθηγητές, Μέλη ΔΕΠ των σχολών της αντίστοιχης ειδικότητας.

Β. Το πόρισμα της κάθε ομάδας έργου εξετάσθηκε, παρουσία και Εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην 9μελή Επιτροπή που αποτελείτο από Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, τέσσερεις Εκπροσώπους από τα αρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης), Εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ένα Μέλος ΔΕΠ και τον Εκπρόσωπο του επιστημονικού συλλόγου κάθε ειδικότητας.

Γ.  Ογδόντα οκτώ (88) χρόνια μετά το Βασιλικό Διάταγμα του 1930 και ογδόντα τέσσερα (84) χρόνια μετά τον Ν. 6422 του 1934 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», όπως προβλέπεται από τον Ν. 4439/2016, που δίνει το σύγχρονο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού για όλες τις ειδικότητες, σταματώντας τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που ίσχυαν στο επάγγελμα των Διπλωματούχων Μηχανικών για δεκαετίες.

Δ. Στο Προεδρικό διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας.

Σχόλια (9)

 
Ωραίο παραμυθι
15 Απρ 2019 08:37

Και ζήσαν αυτοί καλά και οι πολιτικοί μηχανικοί καλύτερα.
Θαυμάσιο , απόδειξη οτι δεν γίνονται μόνο στα παραμύθια.

 
Γιάννης ΤΕΙ
15 Απρ 2019 08:38

Συνάδελφοι μας τρολάρουν!!!!Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι!!!!!

 
THOMAS
15 Απρ 2019 08:55

@ ''Μπήκε οριστικό τέλος στην “ομηρία” χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών ''

Δεν είναι οριστικό το τέλος των ομήρων , υπάρχουν και άλλοι 60000 με MASETR και Διδακτορικό

 
Mike
15 Απρ 2019 09:50

"Στο Προεδρικό διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας"

Σοβαρά τώρα???
Τα υπερδικαιώματα πολλών ειδικοτήτων βγήκαν από τα προγράμματα σπουδών?

 
ΟΜΗΡΟΥ ΤΕΪΑΔΑ
15 Απρ 2019 11:00

Για την ομηρία 36 ετών των πτυχιούχων μηχανικών των ΤΕΙ προφανώς δεν ομιλεί ο Κος Σπίρτζης. Ευτυχώς όμως τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών είναι απεριόριστα και έτσι θα καταφέρουμε άμεσα να προσεληνωθούμε με ελληνική άκατο στη Σελήνη και οσονούπω σε άλλους πλανήτες.Το πραγματικά τραγικό και όχι αστείο -ίσως τραγελαφικό- είναι το δούλεμα που ανέχονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί από ένα διακομματικό σύστημα.

 
K. G.
15 Απρ 2019 12:10

Πρόταση: Μπορείτε να αντιγράψετε τα επαγγελματικά Δικαιώματα από οποί Ευρωπαϊκή χώρα πιστεύετε ότι είναι πιο ευνοϊκά για τους Διπλωματουχους Μηχανικούς. Τέτοιο έκτρωμα δεν θα βρείτε πουθενά. Δεν γίνεται ο Πολιτικός Μηχανικός σε 4.5 χρόνια να έχει Master και να θεραπεύει τουλάχιστον 7 ειδικότητες. (Τοπογραφου, Αρχιτέκτονα, Δομαστατικου, Υδραυλικού, Γεωτεχνικού, Υδρογεωλογου, Μεταλλειολόγου κ. α)

 
ΓΣ
15 Απρ 2019 18:07

Οπως τα λέει ο K.G. Τι κουρελού-καταστασεις είναι αυτες; Ολα τα σφάζω ολα τα μαχαιρώνω;

 
Π.Τ.
16 Απρ 2019 08:49

Σαν πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ασφάλεια των κατασκευών, όταν η συζήτηση αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.. Σήμερα δεν ανησυχεί που το ΠΔ 99/2018 χορηγεί και επαγγελματικά δικαιώματα που ουδεμία σχέση έχουν με τα προγράμματα σπουδών των ειδικοτήτων; Πως είναι δυνατόν ένας φοιτητής να αποκτήσει σε 5 έτη τη διευρυμένη γνώση που απαιτείται για να ασκήσει με επάρκεια επάγγελμα σε τόσο μεγάλο πεδίο και παράλληλα να αποκτήσει και μεταπτυχιακό τίτλο; Όσο για το επιχείρημά του, ότι οι φοιτητές των Πολυτεχνικών σχολών είναι η αφρόκρεμα του εκπαιδευτικού συστήματος ιδού ενδεικτικά οι βάσεις εισαγωγής, για το 2018, στην Πολυτεχνική σχολή από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΠΘ) 13.126
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΠΘ) 13.497
Δεν είναι βέβαια οι χαμηλότερες στις Πολυτεχνικές σχολές.
Η συνέχεια στο Σ.Τ.Ε.…

 
Μηχανολόγος ΤΕΙ
16 Απρ 2019 12:37

Τέλεια!! Οι διπλωματούχοι μηχανικοί ορυκτών πόρων υπογράφουν ως "μηχανολόγοι" (βλέπε οχήματα ειδικού σκοπού) , αλλά οι μηχανολόγοι ΤΕΙ δεν έχουν ακόμη Ε.Δ.
Συγχαρητήρια , για την δίκαιη αντιμετώπιση.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ