Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Χρ. Κέλλας: «Ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς»

Δημοσίευση: 11/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνονται με σχέδιο, οργάνωση και προοπτική, σε σύνδεση με τις ανάγκες της εποχής και την αγορά εργασίας. Στηρίζουμε την πανεπιστημιακή τεχνολογική εκπαίδευση»

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας,   Χρήστος Κέλλας, σε ημερίδα για «το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», παρουσία του  υπουργού Παιδείας,  Κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι “όλα είναι θέμα Παιδείας” και θα ξεκινήσουμε από μία ισχυρή εκπαίδευση, ώστε να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία του “ξηλώματος”. Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν μαθητές, φοιτητές και γονείς. Φτάνει πια με την αβεβαιότητα!».

Ο Λαρισαίος πολιτικός άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό και την Κυβέρνηση, σε σχέση με τις διαδικασίες της απορρόφησης του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας:

«Πρώτον, δεν υπήρξε συναίνεση, αφού τόσο η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, όσο και οι τοπικές αρχές αντετίθεντο στο εγχείρημα.

Δεύτερον, δεν προηγήθηκε αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας.

Η ΑΔΙΠ ήταν εντελώς αρνητική, χαρακτηρίζοντας συνολικά το σχέδιο της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη ως “ακατάλληλο και χωρίς αξιολόγηση”. Ωστόσο, η αντίδραση του Υπουργού ήταν να τοποθετήσει ως Πρόεδρό της έναν εκ των στενών συνεργατών του.

Το σχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο. Το ΓΛΚ πρόβλεψε τα έξοδα της μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ οι δαπάνες για τις νέες δομές ήταν ανυπολόγιστες.

Πριν ένα χρόνο, ο κ. Γαβρόγλου επισκέφτηκε το ΤΕΙ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Σήμερα, μόνο απογοήτευση και θλίψη προκαλεί η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις, ενώ η Λάρισα, που είναι η καρδιά της χώρας, μένει χωρίς έδρα πανεπιστημίου.

Αβέβαιη είναι η επιλεξιμότητα των νέων Τμημάτων και η επιβίωσή τους στο μέλλον, δεδομένου ότι υφίστανται θεματικές αλληλεπικαλύψεις και το Υπουργείο αύξησε τον αριθμό των εισακτέων.

Τρίτον, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για την ισοτίμηση των πτυχίων των ΤΕΙ, ενώ υιοθετήθηκε μία συμπλεκτική διαδικασία κατάταξης των διδασκόντων στα νέα Τμήματα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ σημείωσε:

«Ο νόμος για το άσυλο δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται. Θα διασφαλίσουμε την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική διεθνώς, αντιστρέφοντας το “Brain Drain”. Κάθε βήμα μας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ΑΔΙΠ».

 

Ετικέτες: 
Χρήστος Κέλλας

Σχόλια (17)

 
ΠΑΔΑ
13 Ιουν 2019 09:34

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Υπουργική απόφαση είναι το ένα από τα επτά βήματα που πρέπει να γίνουν για να μετεξελιχθούν τα πρώϊν ΤΕΙ σε πενταετή πανεπιστημιακά σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν 4610/2019.
Χωρίς τα άλλα έξι βήματα δεν γίνεται τίποτα .
Η επόμενη κυβέρνηση λίγο δύσκολο να υλοποιήσει τα υπόλοιπα βήματα και το πιο σίγουρο είναι η μετονομασία σε πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών .
Η μετονομασία είναι κλειδωμένη ακόμα και πενταετή να γινόντουσαν .
Αυτά προς ενημέρωση .

 
Ενσωμάτωση ΑΣΠΑΙΤΕ σε ΕΜΠ
13 Ιουν 2019 01:34

Τι περιμένουν, το 2100? Το προφανές να γίνει, και μετά να ενσωματωθούν και τα υπόλοιπα πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια.

 
ΑΠ
12 Ιουν 2019 22:11

Το Πα.Δ.Α έβγαλε ανακοίνωση πως θα γίνουν 5 έτη τα τμήματα μηχανικών

 
Αρθούρος
12 Ιουν 2019 17:38

Δεν είναι δα και το πρώτο ώριμο αίτημα που απ'αυτό εξαρτάται η πορεία της χώρας μας.Δυστυχώς,αυτό που μας διακρίνει όλους τους νεοέλληνες είναι η έλλειψη αξιολόγησης και ιεράρχησης των προβλημάτων.Ή μάλλον πάντα κάνουμε τα εύκολα.Αυτά που δεν έχουν κόστος.Μη θίξουμε την πλειονοψηφία του λαού.Αρχίζουμε ανάποδα.Από τα εύκολα.Από το εποικοδόμημα κι όχι από τη βάση.Εδώ αποδεχτήκαμε πολύ εύκολα ότι η Ελλάδα έχει μόνο ναυτιλία, τουρισμό και γεωργία κι ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε άλλους παραγωγικούς τομείς.Μην κουραστούμε λίγο.Κι εύκολο θα είναι να ακούσουμε τους χιλιάδες όπως λένε συνέχεια εδώ μέσα,απόφοιτους παλιών ΤΕΙ.Έτσι,θα επιβραβεύσουμε το αίτημα του λαού που οδηγεί στην ισοπέδωση κι επιβεβαιώνει το στραβό δρόμο που βαδίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Όμως,ο αυριανός πρωθυπουργός ευτυχώς δεν ελκύεται από σειρήνες ψευτοπαραχωρήσεων όπως όλοι έχουμε συνηθίσει.
Και ο κύριος βουλευτής,μάλλον ζει με αναμνήσεις παρά στην πραγματικότητα. Εξάλλου,η συγχώνευση των ιδρυμάτων και των τμημάτων όχι μόνο ήταν ευρωπαϊκή επιταγή,αλλά και εσωτερική ανάγκη που δυστυχώς δεν τόλμησε η Ν.Δ.γιατί τότε υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε σηκώσει τη σημαία της επανάστασης. Να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι κε Κέλλα. Όσο γιά τις "δαπάνες γιά τις νέες δομές που είναι ανυπολόγιστες"που λέτε,είχαν γίνει στο παρελθόν κυρίως επί ΠΑΣΟΚ,τμήματα μόνο με υπουργική απόφαση,γιά να μη θυμηθώ τη Νομική Κομοτηνής που την ίδρυσή της διέταξε ο τότε πρόεδρος της Κυβέρνησης, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και στεγαζόταν γιά πολλά χρόνια σε ένα κτίριο που σήμερα θυμίζει ένα σχολικό συγκρότημα.
Αυτή είναι η αλήθεια.

 
ΑΠ
12 Ιουν 2019 17:25

Προς ενημέρωση σας το ΠΑΔΑ έγινε 5ετες

 
Τεχνολογική εκπαίδευση αδοκιμος όρος
12 Ιουν 2019 16:54

Κατακαημένη Ελλαδίτσα που με τις ιδεοληψίες σου και τις κατάφορες αδικίες σου έχεις "διώξει" κόσμο στο εξωτερικό.
Οργή, και απογοήτευση ταυτόχρονα μας πιάνει όλους εμάς τους αποφοίτους των πρώην ΑΕΙ ΤΤ (ΤΕΙ) που αποφοιτησαμε από ιδρύματα που ενώ βρίσκονται στην ανώτατη Εκπαίδευση θεωρούνται ανώτερης εκπαιδεύσεως ιδρύματα β κατηγορίας.
Άραγε ο κύριος Κελλας, γνωρίζει ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στο εξωτερικό έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που πηγάζουν από συντάγματα αλλων χώρων μη συντεχνιακά και δίχως να ειναι φτιαγμένα με συντεχνιακά συμφέροντα.
Άραγε ο Κύριος Κελλας και οι λοιποί σχολιαστές του esos γνωρίζουν ότι η λεγόμενη "Τεχνολογική" εκπαίδευση δεν υφίσταται αλλά μιλάμε για Πανεπιστημιακής βαθμίδας εκπαίδευση (Στα πρώην ανώτατα ΤΕΙ) η οποία στηρίζεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας και της οχι και τόσο μεγάλης προσκόλλησης στον θεωρητικό χαρακτήρα αλλά στον πιο εφαρμοσμένο?Αυτά μας φάγανε να θεωρείς τον απόφοιτο ΤΕΙ απόφοιτο β κατηγορίας εντός ελλαδας και όταν βγαίνει στο εξωτερικο να είναι λες και βρίσκεται σε άλλο κόσμο! Τέτοιο χάος δημιουργήσατε σε τόσο κόσμο, τόσο δημοκρατικοί είστε..

Απόφοιτος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων πρώην Αλεξανδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στην χημική ανάλυση απ'το Πανεπιστήμιο αθηνων. -> Για τους γερμανούς (κατοικώ Γερμανία)

Τειτζης -> Για την πατρίδα μου

 
@«Νεα κόλπα» - Πενταετή στο ΠαΔΑ
12 Ιουν 2019 15:27

Η υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογράφει.
Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει η κα Κεραμεως..
θα τα ξανακάνει τετραετή με νέο νόμο αραγε; Πιστεύω ότι καταλαβαίνουν πλέον ότι θα φανεί ο σκοπός και δεν το θέλουν αυτό..
ΥΓ αναμένουμε σχολιασμό από τους θιασώτες των πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών..

 
Άκης
12 Ιουν 2019 14:59

Ανώτατη Πανεπιστημιακή Τεχνολογική Εκπαίδευση από τη μια και πανεπιστήμια από την άλλη.

 
"πτυχιούχος"
12 Ιουν 2019 14:52

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ = ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Δεν ξέραμε ότι τεχνολογία αφορά μόνο τις μηχανές......

Αναλόγως πως συμφέρει κάθε φορά.........

 
Πτυχ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
12 Ιουν 2019 12:16

Λόγια του αέρα. Βαρεθήκαμε να συμπεριφέρεται το κράτος και ο καθένας ρατσιστικά απέναντι στους πτυχιούχους των ΤΕΙ και τώρα των νέων πανεπιστημίων. Μόνο πανεπιστήμια πλέον τα υπόλοιπα είναι πισωγύρισμα. Εφευρίσκεται όρους που δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή!

 
Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
12 Ιουν 2019 11:45

Κύριε Κελά, με την συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πανεπιστημιο Δυτικής Αττικής που πάγωσε ο κ. Γαβρογλου την τελευταία στιγμή τι θα γίνει; Πλέον είναι το μόνο ΤΕΙ στην χώρα. Περιμένουμε την θέση σας...

 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ = ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ
12 Ιουν 2019 10:34

Κάποιοι ξεχνάτε ότι Τεχνική εκπαίδευση και ιδίως Τεχνολογική διδάσκεται στα Τεχνικά Πανεπιστήμια (Πολυτεχνεία).

 
Πανεπιστήμια ΜΟΝΟ
12 Ιουν 2019 10:14

Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια λέξεων και συμφερόντων για να διαχωρίζουν τα τμήματα σε "περιζήτητα" και "απαξιωμένα". Μεγάλο λάθος αν η επόμενη βουλή δεν καταργήσει κάθε ανάμνηση των ΤΕΙ, νομοθετικά και ουσιαστικά.

 
«Νέα κόλπα»
12 Ιουν 2019 06:16

«Πανεπιστημιακή Τεχνολογική εκπαίδευση»...
Το νέο Moto για ανάχωμα στη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων από λίγες πολυτεχνικές σχολές ώστε να δημιουργηθούν μελλοντικά ιδιωτικές.
Σας εχουμε καταλάβει..

 
Δ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
12 Ιουν 2019 00:54

H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΚΙΜΟΣ ΟΡΟΣ

 
Απόφοιτος ΑΤΕΙ Πειραιά ΤΤ
12 Ιουν 2019 00:10

Πανεπιστημιακή Τεχνολογική Εκπαίδευση. Καθαρές και σταράτες κουβέντες. Ούτε παραμυθάκια στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ούτε ανέξοδες και ψεύτικες υποσχέσεις στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, για δήθεν τακτοποίηση του "ακανθώδους" ζητήματος των αποφοίτων. Χάσανε τα λόγια τους και τα "εξαπτέρυγα" του Υπουργείου, που καθησύχαζαν επί πολλούς μήνες τους αποφοίτους, ότι από ώρα σε ώρα επίκειται ευνοϊκή ρύθμιση για το θέμα των αποφοίτων, προκειμένου να τους "αποκοιμήσουν" μην τυχόν και προβούν σε δικαστικές ενέρεγειες. Έχουν εξαφανισθεί εδώ και καιρό "από προσώπου γης". Οι χιλιάδες των αποφοίτων, θα σας είναι ευγνώμονες και όχι αχάριστοι κε Κέλλα.

 
Απόφοιτοι και όχι μόνο....
11 Ιουν 2019 22:24

Κύριε Κέλλα,

Περιμένουμε όλοι οι απόφοιτοι από την ίδρυση των Τεχνολογιών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ουσιαστική τοποθέτηση για την έντιμη διαδικασία αντιστοιχίας - ισοτίμησης των πτυχίων με τα νέα δεδομένα.

Οι ψήφοι είναι χιλιάδες.

Αναμένουμε γραπτώς την θέση της ΝΔ.

Με εκτίμηση,

Χιλιάδες πτυχιούχοι

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ