Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου: Προχωράμε στην κατανομή των 500 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και των θέσεων για «συμβασιούχους 407»

Αιχμές για το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης
Δημοσίευση: 17/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην κατανομή των  500 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, καθώς όπως τόνισε η Σύνοδος Πρυτάνεων στην Κέρκυρα  δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στην κατανομή των θέσεων στα 24 Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες τους.

«Στη Σύνοδο συζητήθηκε ο αλγόριθμος για την κατανομή των 500 νέων θέσεων καθηγητών και φάνηκε ότι η Σύνοδος δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στην κατανομή των θέσεων στα 24 Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη νομοθέτηση της δυνατότητας επαναπροκήρυξης των κενούμενων μετά από συνταξιοδότηση θέσεων ΔΕΠ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και ανακοίνωσε:

 «Το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο, θα προχωρήσει στην κατανομή των νέων θέσεων όπως και των θέσεων για «συμβασιούχους 407».

Κρήτη

Ο Κ. Γαβρόγλου , “φωτογραφίζοντας” του Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης εξέφρασε     την απορία «γιατί ενώ πολλά Πανεπιστήμια συζήτησαν συστηματικά τα ζητήματα που αφορούν την στρατηγική ανάπτυξής τους και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε η νέα αρχιτεκτονική τους, ορισμένα δεν θέλησαν καν να εγκαινιάσουν μία τέτοια συζήτηση».

Ο υπουργός Παιδείας  διατύπωσε της ελπίδα   ότι «τα λίγα αυτά Πανεπιστήμια να το κάνουν άμεσα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για την Κρήτη έχει δηλώσει: “Η Κρήτη αποκτά και τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων  για ένα μεγάλο και ισχυρό  Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης”.

Ο υπουργός επανέλαβε το αίτημά τους προς τους Πρυτάνεις    να οργανώσουν συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη Τμημάτων ανά γνωστικό πεδίο για να διαμορφωθεί μία εισήγηση ως προς το προφίλ του πρωτοετούς φοιτητή, ως προς τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας μαθητής όταν εισάγεται στα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, χημικοί, μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί και επιστήμονες όλων των Πανεπιστημίων μας να συζητήσουν για αυτά τα θέματα, ώστε τα προγράμματα της Γ’ Λυκείου να μπορούν να προσαρμοστούν και σε αυτές τις κατευθύνσεις. 

Ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι  η συγκεκριμένη Σύνοδος, στην Κέρκυρα,  είναι η πρώτη όπου στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν πια μόνον Πανεπιστήμια και ο Ενιαίος Χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μία πραγματικότητα με τα 24 αυτά Ιδρύματα.

Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, σημείωσε, τα Πανεπιστήμια χαρακτηρίζονται από μία νέα αρχιτεκτονική: νέα Τμήματα, συνέργειες με ΤΕΙ, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

Σχόλια (21)

 
ΑΠ
17 Ιουν 2019 16:45

Με τους αποφοιτους πολιτικούς μηχανικούς από το ΤΕΙ Κρήτης τι θα κάνετε ;

 
ΚΚ
17 Ιουν 2019 17:39

Δεν είσαι σε θέση να κατανείμεις ούτε μισή πίστωση. Τελείωσες και φεύγεις. Σταμάτα να εκτίθεσαι κύριε υπουργέ.

 
ΦΕΚ
17 Ιουν 2019 18:11

Που είναι το ΦΕΚ για το πενταετές πρόγραμμα των Πολιτικών Μηχανικών ΠΑΔΑ κύριε Υπουργε; Γιατι δεν έχει τυπωθεί ακόμα; Γιατι μας αφήσατε στην απεξω;

 
Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
17 Ιουν 2019 18:16

K. Γαβρόβλου. Δεν είναι όλα παμεπιστημια. Αφήσατε την ΑΣΠΑΙΤΕ εκτος.
Εκλογές ερχονται... Αν θέλετε προλαβαίνετε.

 
Observator
17 Ιουν 2019 18:16

Βγάζει πολιτικους μηχανικους το ΤΕΙ Κρήτης?

 
ΑΠ
17 Ιουν 2019 18:55

@Observator
Τμήμα πολιτικών δομικών έργων στο ΤΕΙ Κρήτης, καταργήθηκε από τη περίφημη ΝΔ και σχέδιο Αθήνα το 2012. Οι απόφοιτοι πλέον έχουμε ένα πτυχιο από ένα τμήμα που καταργήθηκε αλλά και από ένα ΤΕΙ που καταργήθηκε. Πράγματα απίστευτα

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
17 Ιουν 2019 19:11

Που είναι ο σύλλογος αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά;
Ο Υπουργός βγάζει καθημερινά αποφάσεις και εμείς 400.000 επιστήμονες ούτε με τον θυρωρό του Υπουργείου δεν έχουμε συναντηθεί.
Έχουμε καταλάβει ότι ο σύλλογος εκπροσωπεί τόσο κόσμο;
Ο σύλλογος έχει καταλάβει ότι ο Υπουργός αποφασίζει ακόμα έως και τις 7 Ιουλίου;
Καλά τα καλοκαιρινά μπάνια παιδιά αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εκπροσωπείτε το μέλλον όλων μας.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην σας δέχεται αλλά υπάρχουν ακόμα ο Υπουργός ,ο Υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας και άλλα στελέχη του Υπουργείου.
Τι κάνετε ;

 
Solwn
17 Ιουν 2019 19:40

Όλοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ πρέπει να συσπειρωθούν στον σύλλογο αποφοίτων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ και να προχωρήσουμε το ζήτημα με τις δικαστικές προσφυγές. Όλοι μας Πρέπει να βοηθήσουμε και να προχωρήσει το θέμα.
Ο Σύλλογος έχει κοπάσει λίγο γιατι υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε "προεκλογική περίοδο"..
Τα αυτονοητα πρέπει να κατακτηθούν.

1) Άμεση παύση του διαχωρισμού ΠΕ και ΤΕ που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι υπόλειμμα αλλ ων εποχών οταν τα ΤΕΙ ήσαν ανωτέρα και όχι ανώτατα. (Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι ειναι αναχρονιστικος όρος και έπρεπε να καταργηθεί απτο 2001)

2) Άμεση απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς των ανώτατων ΤΕΙ

3) Έναρξη διαδικασιών ισοτίμησης πρώην αποφοίτων σε κάθε πανεπιστημιο της χώρας (που ήταν πρώην ΤΕΙ) και θέσπιση διαδικασιών ισοτιμησης είτε αυτόματης είτε βάσει προσόντων, είτε με επιπλέον μαθήματα.

 
Θανασης
17 Ιουν 2019 20:38

Ακόμα δεν έχεις πακετάρει;

 
ΕΑΠ
17 Ιουν 2019 20:39

Πού είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα για τα τμήματα ΕΛΠ και ΕΠΟ; Ντροπή!

 
Γιώργος
17 Ιουν 2019 23:24

και όταν σε λίγα χρόνια μειωθούν δραματικά οι φοιτητές, τι θα γίνουν τόσοι ακαδημαϊκοί;

 
Apostolos
18 Ιουν 2019 07:04

Και να προσθέσω επίσης και άλλα στοιχεία προς απόδειξη του παραπάνω.
Αν προσέξετε την τοπολογία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του λεκανοπεδίου θα παρατηρήσετε τα εξής:
Τα Πανεπιστήμια ιδρύονταν σε ακριβές περιοχές-προάστια των Αθηνών πχ Παν. Πειραιά (Καστέλλα Πειραιά), ΕΚΠΑ (Ζωγράφου), ΕΜΠ (σύνορα Παπάγου), Νομική ΕΚΠΑ (Κολωνάκι), ενώ τα ΤΕΙ ιδρύονταν σε φτωχές-υποβαθμισμένες περιοχές πχ. ΤΕΙ Πειραιά (Λεωφ. Θηβών σύνορα Περιστέρι-Ρέντι), ΤΕΙ Αθήνας (Αιγάλεω), περιοχές που κατοικούσαν κυρίων εργάτες που τα παιδιά τους στόχο είχαν κυρίως την επαγγελματική αποκατάσταση μέσω της μιας τέχνης.
Αυτή είναι η ανθρωπογεωγραφία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με αυτή την λογική ιδρύθηκαν. Φυσικά με την πάροδο των ετών πολλά πράγματα άλλαξαν στις περιοχές αλλά δεν άλλαξε ο σχεδιασμός των ιδρυμάτων μέχρι πρόσφατα.

 
Σε 19 ημέρες απέρχεστε κ.Γαβρόγλου.
18 Ιουν 2019 11:02

Γιατί αρνήστε να το εμπεδώσετε;Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν το θυμάστε.Κανονικά έπρεπε να είστε υπηρεσιακός υπουργός.Τάζετε παντού για να τα εφαρμόσει η σε 19 ημέρες κυβέρνηση της ΝΔ.Δεν δικαιούστε να κάνετε οτιδήποτε.Γιατί δεν θέλετε να το καταλάβετε;Στις 7 Ιουλίου θα γιορτάσουμε την απελευθέρωση μας από σας και τις ιδεοληψίες σας.Την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις σε ΑΕΙ και φορείς γιατί δεν την βγάλατε τον Μάιο;7 Ιουλίου στο καλό κ.Γαβρόγλου και σίγουρα όχι στο επανιδείν.

 
Αποφοιτος ΤΕΙ
18 Ιουν 2019 11:55

@ solwn
Αγαπητέ μου συνάδελφε συμφωνώ 100% σε ότι λες και στηρίζω με όλη μου την ψυχή την προσπάθεια του συλλόγου μας και ιδίως των συναδέλφων που το ξεκίνησαν.
Μόνο που όπως έχει γράψει και άλλος συνάδελφος εδώ ο Υπουργός δεσμεύτηκε από μόνος του ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινώσει διαδικασίες για τους πτυχιούχους.
Σε αυτό πρέπει να πιέσουμε ειδικά και όχι σε γενικά σε ένα ραντεβού.
Πάντα με τιμή και σεβασμό στον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι του συλλόγου μας ζητώ να εντείνουν λίγο όσο μπορούν τις προσπάθειές τους.

 
θαμώνας
18 Ιουν 2019 12:06

@apostolos
Διόρθωση
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (Λεωφ.Θηβών, σύνορα Αιγάλεω-Ρέντη) + ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ο σχεδιασμός όφειλε να αλλάξει καθώς αλλάζουν και οι καιροί. Καλώς έγινε και δεν πρέπει να ακυρωθεί.

 
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ
18 Ιουν 2019 12:26

έπρεπε να είχατε φύγει από εχθές κ. Γαβρόγλου με την ύλη στην δευτεροβάθμια που δώσατε τα φροντιστήρια κάνουν πάρτι , εμείς στεγνώσαμε οικονομικά και οι μαθητές έχουν απελπιστεί.

 
@Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
18 Ιουν 2019 19:46

Συνάδελφε, μάλλον δεν παρακολουθείς τις ανακοινώσεις του Συλλόγου μας! Οι απόφοιτοι έχουν στείλει αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου τόσο στον Υπουργό όσο και στην Υφυπουργό,αλλά ποτέ δεν έλαβαν απάντηση. Αυτή την στιγμή η Βουλή έχει διαλυθεί και ο Υπουργός δεν γίνεται να βγάλει απόφαση γιατί δεν φρόντισε να περάσει διάταξη μέσω νόμου η οποία να του παρέχει εξουσιοδότηση να ρυθμίσει το θέμα με απόφαση. Ωστόσο ξέρω ότι οι συνάδελφοι της Διοικούσας Επιτροπής δεν κάνουν μπάνια όπως λες, αλλά είναι με ευθύνη προσηλωμένοι στο χρέος που έχουν αναλάβει να μας εκπροσωπούν!

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
19 Ιουν 2019 09:34

@@Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Είναι γνωστό ότι στο νομοσχέδιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το συμβούλιο του ΠΑΔΑ και ο πρύτανης να παίρνουν αποφάσεις με την σύμφωνη πάντα γνώμη του Υπουργού.
Όσο για τις αποφάσεις του Υπουργού πριν λίγες μέρες στα εγκαίνια του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε διαδικασίες οργανώνοντας κάποια εξεταστικά κέντρα ανά την Ελλάδα για ισοτιμηση των πτυχίων μας και μάλιστα υπάρχει και σχετικό βίντεο από κρητικό κανάλι.
Τώρα θα μου πεις ότι ξέρεις ξέρω .
Δεν είναι έτσι για τους ιθύνοντες του συλλόγου μας που θα έπρεπε τουλάχιστον να τρέξουν μόνο για αυτή την δήλωση-παρεμβαση.
Συγνώμη αν ξέφυγα λίγο για τους συναδέλφους του συλλόγου που τιμώ και συγχαίρω το έργο τους αλλά επειδή γνωρίζω τους ενημερώνω ότι ακόμα και αν έκλεισε η βουλή η κυβέρνηση που δεν είναι υπηρεσιακή κυβερνά και αποφάσεις μπορεί να πάρει χωρίς σχετική πρόβλεψη από νομοσχέδιο.
Με τιμή στο σύλλογο και μεγάλο ένα ευχαριστώ από εμένα για ότι έχει κάνει αλλά προς θεού όχι επανάπαυση ιδίως αυτές τις μέρες πριν τις εκλογές που έχουμε την δύναμη να πιέσουμε.

 
Πέτρος
19 Ιουν 2019 10:52

Σε λίγο τα "Πανεπιστήμια " -κρατικα φυσικά θα είναι πιο πολλά από τα σχολεία.Κωμικοτραγικο...

 
Την ΝΔ την ρώτησες Γαβρόγλου;
19 Ιουν 2019 15:56

16 μέρες έμειναν για να φύγετε επιτέλους.Φερθείτε σαν απερχόμενος και σεβαστείτε την λαϊκή θέληση.Σας καταψήφισαν.Επιτέλους πότε θα το καταλάβετε;Δεν σας θέλουν.Περιοριστείτε στα απλά και σταματήστε να υπόσχεστε τον ουρανό με τα άστρα φορτώνοντας το στους επόμενους για να φανείτε ο καλός που τα δίνει όλα τζάμπα.

 
Σώτος
19 Ιουν 2019 20:00

Γαβρόγλου προς Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Γιατί δεν δεχτήκατε να γίνετε και εσείς να γίνετε ΤΕΙ όπως κατάφερα με τους υπόλοιπους και να αφήσετε την θέση του #1 πανεπιστημίου της χώρας που κατέχετε; Έπρεπε να με είχατε ακούσει και να πέσετε από το μπαλκόνι όπως σας προέτρεπα να κάνετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ